Kokosanki to ciasteczka bardzo lubiane przez moją córeczkę. Miałam zamiar zrobić je na waflu, ale zapomniałam go kupić. Jako spód użyłam więc kruchego ciasta, które świetnie sprawdziło się przy tych ciasteczkach (klik) . P.S. gdyby ktoś się zastanawiał co zrobić z pozostałymi z ciasta gotowanymi białkami- ja gotuję od razu więcej jajek i robię wtedy pastę jajeczną, do której dodaję(...)białka. Przy okazji ciastek mam jeszcze kolację z głowy. Składniki: na ciasto: 250 g mąki pszennej 150 g masła 2 żółtka gotowane 2 żółtka surowe szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na kokosanki: 2 białka 100 g kokosu 4 duże łyżki cukru pudru szczypta soli Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę. Cukier puder jeżeli ma grudki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniastopioną i wystudzona margarynę. Mieszając łyżką dodać mąkę z proszkiem i pianę ubitą z białek. Piec na pergaminie ok godziny. Wystudzić, najlepiej piec dzień wcześniej. Ciasto orzechowe: 6 jaj 1 szklanka cukru 10 dag tartych orzechów łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki mąki krupczatki 1/3 szklanki maki ziemniaczanej 1/2 kostki masła stopionego i wystudzonego Ciasto(...)gęstej śmietany najlepiej 18% Masło utrzeć z pudrem, dodawać po łyżce śmietany. Miksować bardzo wolno i nie za długo, bo masa może się zwarzyć. Dodatkowo: polewa orzechy Złożenie ciasta: 1/2 ciasta orzechowego- 1/2 kremu- ser- krem- ciasto biszkoptowe- polewa
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaciasto, choć na pierwszy rzut oka wygląda jak sernik na zimno jest zwykłym pieczonym sernikiem. Tyle że w szybszej wersji, bo zamiast spodu z kruchego ciasta użyłam biszkoptów. Wykorzystałam zamrożone latem truskawki ale ze świeżymi będzie jeszcze lepszy. Masa serowa z tego przepisu jest idealna, użyłam jej niedawno do zrobienia sernika z ananasem (klik) i na pewno użyję(...)rozpuścić w dwóch szklankach wody, wrzucić do nich mrożone truskawki*, wymieszać i zostawić na chwilę. Galaretki zaczną szybko tężeć więc trzeba tego pilnować i w odpowiednim momencie wyłożyć na ciasto. *dlatego truskawki mieszam z galaretką, bo gdybym je zamrożone ułożyła na cieście i zalała galaretką to mogłyby puścić sok, który przy krojeniu wylewałby się z ciasta
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaBardzo smaczne ciasto, które zawsze się udaje. Z powodzeniem poradzi sobie z nim nawet początkująca w kuchni osoba. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 6 jajek 1 i 1/2 szklanki cukru 3 szklanki mąki 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli na masę makową: 2 szklanki suchego maku 5 jajek 1 szklanka cukru pudru(...)kopiasta łyżka kakao 20 dag bakalii 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotować ciasto: białka ubić z cukrem i solą na sztywną pianę. Nadal ubijając dodawać po żółtku, następnie przesianą mąkę z proszkiem a na końcu rozpuszczone i wystudzone masło. Mak sparzyć i zemleć. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i pozostałe składniki. Połowę ciasta wyłożyć na dno blaszki, wylać
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaŁatwe do zrobienia ciasto, smakiem raczej odpowiadające każdemu, zwyczajne, proste "jak u babci". Ciekawy w tym przepisie jest dodatek dużej ilości powideł śliwkowych, które nadają mu nie tylko wyraźnego smaku ale też wilgotności. Takie ciasto jest idealne na środek tygodnia do popołudniowej herbatki. *foremka 14*25 cm Składniki: 5 jajek 2,5 szklanki mąki słoiczek powideł śliwkowych (mój(...)dodawać po trochę powideł. Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem i kakao, przesiać. Dodawać po łyżce do masy jajecznej na zmianę z olejem. Gruszki obrać i pokroić w ćwiartki. Połowę ciasta wyłożyć do wyłożonej papierem blaszki i ułożyć połowę gruszek. Przykryć resztą ciasta i rozłożyć pozostałe gruszki, docisnąć. Piec w 180*C przez około godzinę. Wystudzić na kratce. Czekoladę z mlekiem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawersji mini- dosłownie na dwa kęsy a wypełniłam kremem patisserie z advocatem. Nadzienie było niezwykle kremowe i delikatne, moim zdaniem najlepsze jakiego można użyć do pączków. Składniki: na ciasto: 500 g mąki 3 żółtka 1 jajko 50 g cukru 25 g świeżych drożdży lub 10 g suszonych 250 ml mleka 20 ml spirytusu sok i skórka z połowy cytryny(...)było letnie, dodać drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na kwadrans. Kiedy drożdże zaczną pracować wlać je do przesianej mąki, dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Ciasto należy wyrabiać długo aby było porządnie napowietrzone. Będzie dość luźne ale takie ma być, nie należy dodawać mąki, bo pączki wyjdą twarde. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaImieniny, urodziny, okrągły jubileusz, pierwsza komunia i w końcu wesele. Żadnej z tych uroczystości nie wyobrażasz sobie bez pięknego i smacznego tortu. Ciasta, biszkoptowego, przełożonego kremem, przyozdobionego toną kalorycznej śmietany, które już na stałe wpisało się w tradycję polskiego świętowania. Skąd wzięła się ich tradycja i kiedy tak naprawdę pojawiły się w Polsce? Pierwsze torty, a raczej okrągłe ciasta chlebowe(...)pieczone były już w starożytnej Grecji i Egipcie. Ich kształt miał tu ogromne znaczenie – okręg oznacza bowiem ciągłość i cykliczność życia. W Grecji takie ciasto, imitujące księżyc, pieczono na cześć bogini Artemis. – Co ciekawe świeczki, które wbrew pozorom nie są wymysłem współczesnej cywilizacji, miały wzmacniać efekt blasku księżyca i również uchodziły za symbol życia – dodaje właściciel piekarni i cukierni Asprod
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamogę się doczekać świeżych polskich truskawek, co prawda truskawki pojawiają się już w sklepach ale jakoś nie jestem do nich przekonana, dlatego użyłam mrożonych. Ze świeżymi to ciasto na pewno będzie lepsze. Polecam je nie tylko na lato bo jest bardzo smaczne, lekkie i delikatne. P.S. ja ciasto przygotowywałam w foremce silikonowej, dlatego warstwy wylewałam od ostatniej(...)pieczenia na masę jogurtową: 600 ml jogurtu truskawkowego 300 ml śmietanki kremówki 3 łyżki żelatyny łyżka cukru pudru na wierzch 450 g truskawek 2 opakowania galaretki truskawkowej Przygotowanie ciasta zacząć od upieczenia biszkoptu. Białka ubić z cukrem na sztywno, ubijając dodać żółtka. Kisiel przesypać do szklanki, dosypać mąki tyle, aby w sumie było pół szklanki. Dodać proszek do pieczenia
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazwłaszcza na przyjęcia dla dzieci, bo jak wiadomo one uwielbiają galaretki. Te słodkie przekąski są malutkie i idealne na jeden kęs. *na około 40 małych babeczek Składniki: na ciasto: 200 g mąki 120 g zimnego masła 1 żółtka 2 łyżki cukru pudru duża szczypta soli na wypełnienie: 500 ml mleka opakowanie kremu do karpatki 100 g masła(...)łyżki dżemu z czarnej porzeczki dodatkowo: opakowanie galaretek: rubinowej, niebieskiej i żółtej (lub inne dowolne) Składniki ciasta szybko zagnieść, gotowe ciasto owinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Foremki do babeczek wysmarować masłem i wysypać mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować i wycinać koła o średnicy trochę większej niż średnica foremek. Foremki wylepić ciastem i wstawić do piekarnika nagrzanego
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamoim domu wczoraj pojawiła się ogromna ilość pysznych słodkich jabłek, nie mogłam nie upiec szarlotki. Długo się zastanawiałam jaką zrobić i zdecydowałam się na szarlotkę odwracaną. Lubię taką formę ciast, ponieważ owoce nie opadają na dno, raczej nie ma szans na zakalec a w dodatku uwielbiam jabłka w karmelu. Połączone z orzechowym ciastem tworzą wspaniałą całość, której nie sposób się(...)oprzeć- cała szarlotka zniknęła na jednym posiedzeniu. *tortownica 21 cm Składniki: na ciasto: 170 g mąki 100 g masła 50 g orzechów włoskich 30 g mąki kukurydzianej 120 g cukru 3 jajka łyżka przyprawy do szarlotki (lub łyżeczka cynamonu) 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli dodatkowo: 3-4 jabłka 120 g cukru łyżka masła Mąkę wymieszać z mąką
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKlasyczny jabłecznik z cytrynową nutą i dużą ilością jabłek. Doskonały do popołudniowej herbatki w środku tygodnia. *foremka 24*24 cm Składniki: na ciasto: 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 żółtka 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% na masę jabłkową: 1,5 kg jabłek 3 opakowania kisielu cytrynowego(...)słodkości jabłek) dodatkowo: cukier puder do posypania Jabłka obrać, pokroić w kostkę, poddusić z cukrem. Kiedy puszczą już dużo soku, wsypać kisiele i dokładnie wmieszać, wystudzić. Składniki ciasta posiekać a następnie zagnieść. Podzielić na połowę, każdą część rozwałkować na wielkość blaszki. Jedną część ciasta podpiec w 200*C przez około 15 minut, wyjąć z piekarnika i wyłożyć masę jabłkową
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaprzepisów, wiele z nich na stałe zadomowiło się w naszej kuchni. W tym mazurku najbardziej smakowało nam nadzienie- powidła wymieszane z kakao. *foremka 23*23 cm Składniki: na ciasto kruche: 110 g mąki 70 g masła 40 g cukru pudru jajko łyżka mleka lub śmietany na ciasto maślane: 60 g mąki 50 g cukru 50 g masła 2 jajka(...)przełożenie słoiczek powideł śliwkowych łyżka kakao + dodatkowo dowolna dekoracja Składniki na kruche ciasto posiekać nożem a następnie zagnieść. Wstawić do lodówki na pół godziny. W tym czasie przygotować masę maślaną i nadzienie. Masło utrzeć z cukrem, ucierając dodać jajka a następnie mąkę. Powidła wymieszać z kakao. Schłodzone ciasto rozwałkować na wielkość blaszki. Posmarować nadzieniem a na wierzch wyłożyć ciasto maślane
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniatrzeba wielu składników ani dużo czasu by stworzyć pyszny deser. Uwielbiam banany w karmelu i ciasto francuskie dlatego kiedy jedno i drugie zalegało mi w kuchni, w kilka minut przygotowałam deser do popołudniowej herbatki. Składniki: arkusz ciasta francuskiego 4 banany 100 g cukru łyżeczka masła łyżka soku z cytryny Ciasto francuskie rozłożyć na papierze do pieczenia. Banany pokroić(...)plasterki, skropić sokiem z cytryny. W rondelku umieścić masło i cukier, podgrzewać do momentu aż powstanie brązowy karmel. Wrzucić banany i wymieszać. Przełożyć wszystko na środek ciasta francuskiego, zostawiając z każdej strony 2-3 centymetry marginesu. Zawinąć boki do środka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec aż ciasto będzie mocno zarumienione, czyli około 25 minut
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaowocami lub ich przetworami np. frużeliną. Babeczki przed nałożeniem kremu wysmarowałam najpierw rozpuszczoną czekoladą. Nie tylko po to aby dodać im smaku ale głównie po to, aby ciasto nie odmiękło od masy. Ten sposób zawsze się sprawdza i babeczki pozostają kruchutkie. Takie małe kolorowe słodkości przyciągają wzrok, zwłaszcza małych łasuchów. Składniki na ok. 30 babeczek: na ciasto(...)wiśni w żelu 3-4 łyżki brzoskwiń w żelu białe i różowe wiórki z czekolady 50 g czekolady deserowej 2 łyżki mleka masło i mąka do obsypania foremek Składniki ciasta zagnieść szybko, owinąć ciasto folią i wstawić do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkować i literatką wycinać kółka. Foremki na babeczki wsmarować masłem i wysypać mąką. Wylepić ciastem i wstawić
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaBardzo łatwa tarta na klasycznym kruchym cieście, z nadzieniem z jajek, boczku i dużą ilością zielonej cebulki. Proste ale wspaniałe wiosenne danie na obiad lub kolację. Polecam podać ją z ketchupem, sosem czosnkowym lub chrzanowym. *forma do tarty 28 cm Składniki: na ciasto: 300 g mąki pszennej 2 żółtka 1 jajko 150 g masła 2 łyżki zimnej wody(...)szczypta soli na nadzienie: 8 jajek 150 wędzonego boczku cebula pęczek zielonej cebulki ząbek czosnku 125 g mozzarelli pomidor sól, pieprz Składniki ciasta zagnieść, ciasto rozwałkować i wylepić nim dno foremki do tarty. Wstawić do lodówki na około dwie godziny. Następnie nakłuć ciast widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C, piec około 20 minut. Cebulę i czosnek
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia