dziecinnie proste ciasto na babeczki, które wyjdzie każdemu. Babeczki oblewamy lukrem, dekorujemy owocami i spójrzcie jak pięknie się prezentują. Składniki : kubeczek jogurtu naturalnego- 170 g 3 kubeczki mąki tortowej 1 kubek cukru 1 kubeczek oleju roślinnego 4 jajka 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego lub olejek waniliowy według uznania owoce – jagody, porzeczki Lukier: 15dkg
Kasia i jej kobiecy światWitajcie weekendowo! :) Czasami jakieś smaki chodzą mi po głowie i nigdy nie wiem, czy już gdzieś to widziałam, czy jakoś tak po prostu mam ochotę
Czerwona Porzeczkamrożone czerwone porzeczki, dodatkowo - płatki owsiane, cukier trzcinowy W jednej misce mieszamy ze sobą suche składniki - mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia i cukier trzcinowy. W drugiej mieszamy ze sobą mokre składniki - jajko, maślankę, olej i ekstrakt. Suche składniki mieszamy z mokrymi. Na koniec dodajemy owoce i całość dokładnie mieszamy. Foremkę na muffinki wykładamy papilotkami, napełniamy ciastem i delikatnie posypujemy
Plate of Joywejść do kuchni i przygotować coś bez zamierzonego celu. Właśnie tak powstał mój cytrynowy całusek. Upiekłam spód, zrobiłam krem, spojrzałam na biszkopty, a potem pomyślałam, aby może zrobić galaretkę... Ciasto okazało się istnym hitem, że już nie raz przygotowywałam je na życzenie rodziny oraz znajomych. Całość jest przepyszna i wprost rozpływa się w ustach! Polecam! (Forma o wymiarach(...)łyżki cukru pudru (płaskie) sok z 1 cytryny skórka z 1 cytryny Ponadto: około 40 okrągłych biszkoptów około 20 łyżeczek dżemu/konfitury (płaskich; u mnie czarna porzeczka) 2 galaretki cytrynowe Galaretki przygotować według opisu z opakowania, ostudzić i wstawić do lodówki, aby lekko stężały. Upiec biszkopt. Białka ubić na sztywną pianę. (Uważać, aby jej "nie przebić
Di gotujeDo świąt zostało już całkiem niedużo czasu. Jeśli macie ochotę na pierniczki, które zdążą jeszcze zmięknąć do tego czasu to polecam poniższy przepis. Od razu po
Czerwona PorzeczkaDodatkowo: maliny porzeczki czarne borówka amerykańska mięta do dekoracji masło do smażenia syrop klonowy Przygotowanie : Masło rozpuścić w rondelku, ostudzić. Do miski wybijamy jajko, dodajemy obydwa cukry, miksujemy. Następnie mąkę mieszamy z solą i proszkiem. Wlewamy mleko do ubitego jajka i schłodzone masło, mieszamy. Na samym końcu dodać suche składniki i ubijać do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawić ciasto
Kuchnia Danusinich porzeczki, wiśnie, czereśnie, agrest, morele i brzoskwinie. Kto wtedy będzie miał czas zatrzymać się nad rabarbarem...? Proponuję więc już dzisiaj przygotować bajecznie pyszną konfiturę, na którą przepis podpatrzyłam u Małgosi . Połączenie rabarbaru z rodzynkami i rumem zaintrygowało mnie od razu; gdy więc tylko zobaczyłam rabarbar w promocji, bez wahania kupiłam kilka kilogramów. Na przetwory, do ciasta, a odrobinę
Pożeraczka, czyli raz adobrzemalin, porzeczek, jagód... A dziś przepis na waniliowy serniczek na kruchym, maślanym spodzie, polany z wierzchu jeżynową frużeliną. Idealne rozpoczęcie października :) Składniki Spód 100 g zimnego masła 200 g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki cukru pudru duże jajko Spód tortownicy o śr. 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Z wszystkich składników zagnieść ciasto. Rozwałkować
Słodkie inspiracjeczarnej porzeczki- na pewno znajdzie się wśród świątecznych łakoci, dziś prezentuję kolejny... Koszyk wielkanocny 2 szklanki mąki 1 i 1/3 szklanki mleka szczypta soli 13 dag margaryny 2 łyżki cukru 1 opakowanie drożdży instant 1 jajko W misce wymieszać cukier, mąkę, sól i drożdże w proszku. Następnie dodać lekko podgrzane mleko, jajko i roztopioną (letnią) margarynę. Powstałe ciasto przykryć ściereczką
Gotuję Testujęszpatułki. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) tortownicy (ok.21 cm średnicy) i pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 20 -25 min. Po upieczeniu biszkopt odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na krem: 300 ml śmietany kremówki 400 g serka mascarpone 100-150 g czekolady deserowej opcjonalnie cukier puder do smaku dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki wykonanie
Domowy Smak Jedzeniaciasto z dzieciństwa. Pyszna, delikatna i kolorowa pianka, którą przygotowywała moja babcia. Jak to się mówi :niebo w gębie". Deser polecam szczególnie w upalne dni :) SKŁADNIKI: 400 ml śmietanki 30 % 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka fioletowa (ametystowa) 1 łyżka soku z jagód 1 galaretka truskawkowa 1 łyżka soku truskawkowego 1 galaretka cytrynowa owoce (użyłam borówki i porzeczek) 1/4 kostki
Kuchnia w opałachciasto przełozyłam do automatu do pieczenia chleba i w nim rosło przez noc Nastepnego dnia piekłam godzinę Jeśli pieczemy w piekarniku to w temp. 190 stopni C przez około 2 godz. - sprawdzać patyczkiem Ten chleb po upieczeniu był wilgotny i kwaskowy od maślanki, dlatego myślę, że dobrze komponował się z dodaną śliwką suszoną, smarowałam powidłami z czarnej porzeczki
Proste PotrawyBarmar w swojej ofercie posiada wysokiej jakości, ekologiczne Bio musli Adama, z tej samej serii pochodzi również czekoladowe ciasto Adama, o którym pisałam tutaj :). Musli smakuje wyśmienicie zarówno z mlekiem, jak i jogurtem, w postaci deseru owocowo-jogurtowego oraz owsianki. Także jest świetne do przyrządzenia musli-placuszków :) Zaraz przedstawię Wam przepis, a tymczasem zapraszam do dokładnego przyjrzenia się omawianego przeze(...)pierwszym miejscu w składzie musli znajdziemy płatki sojowe, produkowane oczywiście z soji, odznaczające się wysoką zawartością białka. Następnie: orzech włoski, płatki migdałów, sezam, płatki dyni, słonecznik, maliny, czarna porzeczka, wiśnia, wiórki kokosowe. Skład mówi sam za siebie, musli musi być pyszne i takie jest! :D 100 g mieszanki dostarcza: kcal: 396 białko: 36,4 g węglowodany
Zdrowie na języku :PWątróbka- mój koszmar od dzieciństwa, aż do teraz, bo trochę z przymusu udało mi się z nią zaprzyjaźnić :) Drobiowa wątróbka jest dużo delikatniejsza w smaku niż
Czerwona Porzeczkadomowe drożdżówki. Oczywiście świeże owoce możecie zastąpić mrożonymi. Nie ma chyba nic lepszego jak ciepła jeszcze drożdżówka ze szklanką kakao bądź kubkiem kawy. Ja osobiście uwielbiam wypieki z ciasta drożdżowego. Są bardzo proste wykonaniu, a przygotowane bułeczki, rozchodzą się w kilka chwil. Idealny pomysł na smakołyki dla dzieci i całej rodziny. Te przepisy też sprawdzą się wtedy kiedy będziemy chcieli(...)razem z dzieci pogotować- a raczej popiec w kuchni. 1. DROŻDŻÓWKI Z WIŚNIAMI http://smykwkuchni.blogspot.com/2016/07/drozdzowki-z-wisniami-i-serem.html 2. DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI http://smykwkuchni.blogspot.com/2016/05/drozdzowki-z-truskawkami-i-kruszonka.html 3. DROŻDŻÓWKI Z PORZECZKAMI http://smykwkuchni.blogspot.com/2015/07/bueczki-drozdzowe.html
SMYKWKUCHNIosób i szykowałam je już dzień wcześniej. Masa idealne zgęstniała, a biszkopt delikatnie zwilgotniał. Kontrastowy lekko kwaskowaty dżem wpasował się tu idealnie nie tylko smakowo, ale również i kolorystycznie. Ciasto wyszło bardzo smaczne: kremowe, nie za słodkie i kokosowe. Ciacho jadły też osoby, które nie są za specjalnie zwolennikami kokosu i o dziwo bardzo im smakowało, więc naprawdę warto spróbować(...)cukru z prawdziwą wanilią) – budyń śmietankowy bez cukru (sam proszek) – 60 g czyli 2 opakowania + 90 ml mleka (do rozpuszczenia budyniu) – 300 g konfitury z czarnych porzeczek (lub innej kwaskowej) – 220 g masła w temperaturze pokojowej + 5 łyżek cukru pudru Mleko, wiórki kokosowe, cukier oraz cukier waniliowy należy zagotować. W tym czasie budyń rozpuszczamy
Relaxtimełyżki cukru 250 g masła 1 łyżka ekstraktu z wanilii poncz: 1/2 szklanki wody sok z połówki cytryny 1 łyżeczka cukru pudru ponadto: słoik dżemu z czarnej porzeczki 150 g posiekanych orzechów włoskich płatki czekoladowe gwiazdki z czekolady biszkopt makowy: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,stopniowo dodawać cukier,następnie żółtka. Do masy jajecznej wsypać mąkę(...)blaty. biszkopt orzechowy: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę,miksując dodawać żółtka. Do masy jajecznej wsypać orzechy,mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać i gotowe ciasto przelać na blaszkę o śr.24 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 35 minut w temperaturze 180*. Po upieczeniu biszkopt wystudzić krem: Odlać 1/2 szklanki mleka, wymieszać
Kolorowa kuchnia Elki