ciasto z porzeczką - 2746 przepisów (strona:133/184)

Tort makowy 124

masą jajeczno- kawową, wg mnie jest to jedna z lepszych mas tortowych i wyszło przepysznie. Warto go zrobić na świąteczny stół. Zapraszam... Stopień trudności dość trudny- czasochłonny, ciasto się dość ciężko przekrawa i blaty trzeba ostrożnie przenosić są ciężkie i mogą się połamać. Dodatkowo masa jajeczna,która lubi się warzyć tutaj należy pamiętać: jajka muszą być w temp.pokojowej, kawa musi(...)łyżeczki kawy rozpuszczalnej 300 g. masła śmietankowego 1 łyżka alkoholu np wódki, spirytusu- można pominąć 1 łyżka soku z cytryny ok. 200 g. powideł lub dżemu z czarnej porzeczki Mak zalać wrzącą wodą (do pokrycia), odstawić do wystygnięcia, odsączyć z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa.  Żółtka utrzeć razem z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać zmielony

Kubki smaku
Keks z bakaliami i płatkami migdałów 107

lukrem oraz keks z mieszanką keksową HELIO . SKŁADNIKI: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 5 jaj 1 szklanka mieszanki suszonych owoców posiekanych – u mnie morele, kandyzowana czarna porzeczka, suszone jabłka, suszone śliwki, daktyle 1/2 szklanki orzechów laskowych posiekanych na 2 lub 4 kawałki 1/2 szklanki lekko rozgniecionych w ręku płatków migdałów łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej 1/2 łyżeczki cynamonu(...)mieszam suche składniki z posiekanymi suszonymi owocami, orzechami, skórką pomarańczową. Jaja roztrzepuję widelcem. Dodaję do masy, mieszam łyżką. Formę smaruję olejem (opcja), wykładam papierem do pieczenia, przyklejam lekko. Wykładam ciasto, wyrównuję. Piekę w temp. 170 C przez ok. 50-60 minut (środkowa półka piekarnika, grzanie góra plus dół bez termoobiegu). Sprawdzam cienkim nożykiem czy wychodzi suchy, wtedy wyłączam piekarnik, studzę

Zasmakuj Kuchni
Pain perdu roulé – tosty francuskie z ricottą i malinami 137

łyżki cukru pudru Przygotowanie: Maliny rozmrozić, delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem, przełożyć do miseczki i lekko rozgnieść widelcem. Dodać ricottę i cukier puder. Wymieszać. Chleb tostowy rozwałkować wałkiem do ciasta. W miseczce dokładnie roztrzepać jajka z mlekiem i cukrem waniliowym. Na rozwałkowany chleb nałoży nadzienie i zwinąć w roladkę. Następnie maczać w jajku i smażyć (na średnim ogniu) na rozgrzanym maśle(...)kolor (z każdej strony). Gotowe roladki posypać cukrem pudrem i udekorować miętą. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Naleśniki z płatków kukurydzianych z twarożkiem i czarną porzeczką → Naleśniki z prażonymi jabłkami, serkiem i miętą → Tosty francuskie z owocami i bitą śmietaną → Czekoladowy pudding z tapioki z malinami → Muffinki z malinami i białą czekoladą

Oryginalny smak
Domowe gnocchi 275

 Te malutkie, sympatyczne kluseczki pochodzą z kuchni włoskiej. Są podobne do naszych kopytek. Możecie podać je z różnymi sosami- pomidorowym lub grzybowym, z bazyliowym pesto

Czerwona Porzeczka
Sernik z czarną porzeczką 117

smakuje wybornie i ma niezwykły kolor. Składniki: • 500 g sera mielonego • 3 jajka • 1/2 szklanki cukru • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 1/2 szklanki dżemu z czernej porzeczki • 1/2 szklanki śmietanki 30% Wykonanie: • Ser utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku co 30 sekund cały czas ucierając. • Dodać mąkę ziemniaczaną, po wymieszaniu dodać dżem i śmietanę(...)folią aluminową. • Piec w 130 st.C przez 80 minut. • Po upieczeniu zostawić w wyłączonym piekaniku na 15 minut, nastepnie otworzyć piekarnik i trzymać ciasto jeszcze 15 minut. • Po całkowitym wystudzeniu wstawić sernik do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. • Udekorowałam listkami mięty i kwiatkami lawendy

To co kocham
Suflet z kaszy kuskus z owocami. 194

fruit.   Składniki. 2 szklanki świeżych owoców 2 szklanki mleka 1 szklanka kaszy kuskus 4 jajka 4 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego Wykonanie. Przygotować owoce, wiśnie, agrest, jagody, porzeczki. Formę do zapiekania wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Kuskus zalać wrzącym mlekiem. Odstawić na 5 min, aby napęczniał. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym i wymieszać z kuskusem(...)Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą kuskus. Masę przełożyć do formy .Piec w temp.180stop.25 minut. Suflet jest wyśmienity na gorąco, podobnie zimny. Zimny w 100% zastąpi ciasto, można kroić

Kulinarny karnet Christophera
1453.Babeczki słodko -kwaśne 182

masła lub margaryny 100 g drobnego cukru do wypieków 1 jajko 120 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 36 sztuk agrestu , czyli około 20 dag lub porzeczki, maliny Na bezę: 2 białka 100 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć mikserem(...)koniec ucierania dodać cukier i nadal ucierać. Wbić jajko i ucierać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Blachę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami . Między papilotki podzielić równo ciasto (ciasta będzie dość mało, ale tak ma być - mocno rośnie!). Na ciasto układać agrest, po 3 sztuki na każdą muffinkę lub inne owoce. Białka ubić do sztywności. Dodawać cukier, łyżka

Moje domowe kucharzenie
Muffinki z Princessą 151

Składniki mokre: 1 szklanka maślanki naturalnej 100 ml oleju 2 jajka   Składniki suche: 300 g mąki pszennej 0.5 szklanki cukru pudru ( można mniej jak ktoś

Czerwona Porzeczka
Lody porzeczkowe z mascarpone 196

gorąco, niby lekko, sałatka, dużo wody w ciągu dnia.. a z drugiej strony bach - urlop i zupełna beztroska. Kawa na śniadanie, kawa po obiedzie, a do kawki oczywiście ciasto. Zaczynam od fit śniadania, jajecznica, pomidory, ale mąż przynosi croissanty i mój ulubiony dżem pomarańczowy. I niby dla siebie to przynosi i dla dzieci, ale dobrze wie, że tego pomarańczowego(...)pszczoły? gołębie też?  Widzę przerażenie w Waszych oczach... i wcale się nie dziwię :) Też mnie to przeraża 😎 Ale czas lenistwa minął i obiady się same nie ugotują, porzeczki same się nie zerwą. Choć zrywanie porzeczek to moje utrapienie z dzieciństwa, bo zamiast latać z dziewczynami po wsi, mama brała dwa taborety, dwa wiaderka i nie było zmiłuj. Teraz zrywam

bistro mama
Drożdżówki z makiem 291

Składniki:  ( 11 drożdżówek ) Ciasto: 425g mąki pszennej tortowej ( 2 i 1/2 szklanki ), plus do podsypywania,  1 jajko w temp. pokojowej, 1/2 łyżeczki soli, 180ml ciepłego mleka, 60g masła niesolonego, 60g cukru ( 4 płaskie łyżki ), 7g suchych drożdży. Lukier: 1 łyżka śmietany 18%, 1/2 szklanki cukru pudru. Ponadto: białko z 1 jajka ( temp. pokojowa ), 250g masy makowej ( domowej(...)kupnej ) - temp. pokojowa, 2 czubate łyżki dżemu z czarnej porzeczki - temp. pokojowa. Przygotowanie: Smacznego

W kuchni u Moniki
Chrupiące marzenie 152

Owoce zatopione w galaretkach oraz bita śmietana z chrupiącymi wafelkami. Czy może być coś pyszniejszego 😋 Koniecznie spróbujcie! Składniki: -trzy galaretki w rożnych kolorach:    

Kulinarne przemyslenia
Roladki schabowe- prosto, szybko i smacznie ;) 179

Czas ostatnio pędzi jak szalony, także mam trochę opóźnień co do wpisów ;)  Na początku się pochwalę, bo to mój pierwszy kulinarny sukces. Wygrałam konkurs na

Czerwona Porzeczka
tort bakaliowy z brandy 147

budyń śmietankowy 2 łyżki cukru 150 g masła 1/2 szklanki rodzynek 3 łyżki orzechów włoskich 1/2 tabliczki czekolady z chrupkami 1/2 kieliszka brandy 3/4 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki do naponczowania 3/4 szklanki posłodzonej herbaty brandy (ilość według uznania) na dekorację: bita śmietana z kakao cukrowe kwiatki i listki perełki cukrowe rodzynki Z podanych składników upiec biszkopt, wystudzić i przekroić(...)nich naponczować. Budyń z cukrem ugotować na mleku, wystudzić. Rodzynki namoczyć w brandy. Orzechy i czekoladę pokroić. Miękkie masło utrzeć z budyniem. Dodać bakalie i czekoladę. Pierwszy krążek ciasta posmarować dżem i wyłożyć połowę kremu. Przykryć drugim ciastem, posmarować dżemem, wyłożyć krem i przykryć biszkoptem. Bitą śmietanę przełożyć do szprycy i udekorować tort. Wykończyć ozdobami

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Koktajl jagodowy z miodokrzewem 207

Mocny, intensywny i prawie czarny a jednak granatowy. Koktajl z 3 najciemniejszych owoców: jagód, borówek i czarnej porzeczki to coś dla dbających o wzrok. Konkretny zastrzyk

Kuchnia PROzdrowotna
Wegańskie CIASTO Z JAGLANKI DOSKONAŁEJ ;) 149

się przestudzi, posypujemy cukrem pudrem (albo nie) i ... - dziecko, które nie cierpi jaglanki w postaci śniadaniowej, "wciąga nosem" 2 kawałki jaglankowego placka na podwieczorek :) - A my z nim! :)) To ciasto wspaniale sprawdza się zamiast kanapek do pracy czy na uczelnię, kiedy nie ma warunków, żeby zjeść coś porządnego a z czegoś energię trzeba produkować; również jako przegryzka - zamiast tabliczki czekolady(...)karmiących i tym podobnych przypadków ;) P.s. Ostatnio w ramach eksperymentu na eksperymencie :P domieszałam do masy mąki jaglanej - placek wyszedł suchawy więc: - przekroiłam każdy kawałek w poprzek, przesmarowałam czarną porzeczką, skleiłam spowrotem i ... też zjedzone całe :) Polecam Wam to ciacho , zawsze się udaje i zawsze jest pyszne; jestem pewna, że tak jak u nas, na stałe wejdzie do Waszego menu

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE

Proponowane wyszukiwania