ciasto z porzeczką - 2746 przepisów (strona:134/184)

CIASTO Z KASZY JAGLANEJ (WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE) 133

karob ... i powstała fajna mieszanka smaków.  Ciasto udaje się zawsze, przyrządza się je w tempie ekspresowym. Polecam je na śniadanie, do lunchboxa, dla dzieci. To jedno z najzdrowszych ciast, bo pozbawione cukru (słodzone owocami) i oleju. Wpasuje się w Waszą dietę. Jedzcie jak my - bez ograniczeń.  Składniki na okrągłą formę o średnicy 21 cm: 5 jabłek(...)musu jabłkowego, 1 szklanka suchej kaszy jaglanej, 3/4 szklanki suszonych daktyli = 15 sztuk, 100 ml wody, 5 łyżek karobu lub kakao, Duża garść orzechów laskowych, Ewentualnie garść suszonych śliwek, porzeczek (świeżych lub mrożonych) i/lub płatków migdałowych. Wykonanie : Jabłka myjemy, urywamy patyczki/ogonki, w całości wrzucamy do kielicha blendera, dodajemy daktyle, wodę i blendujemy na mus. Orzechy laskowe i, ewentualnie, suszone śliwki

Jeść, by żyć w zdrowiu
CIASTO Z KASZY JAGLANEJ (WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE) 155

karob ... i powstała fajna mieszanka smaków.  Ciasto udaje się zawsze, przyrządza się je w tempie ekspresowym. Polecam je na śniadanie, do lunchboxu, dla dzieci. To jedno z najzdrowszych ciast, bo pozbawione cukru (słodzone owocami) i oleju. Wpasuje się w Waszą dietę. Jedzcie jak my - bez ograniczeń.  Składniki na okrągłą formę o średnicy 21 cm: 5 jabłek(...)musu jabłkowego, 1 szklanka suchej kaszy jaglanej, 3/4 szklanki suszonych daktyli = 15 sztuk, 100 ml wody, 5 łyżek karobu lub kakao, Duża garść orzechów laskowych, Ewentualnie garść suszonych śliwek, porzeczek (świeżych lub mrożonych) i/lub płatków migdałowych. Wykonanie : Jabłka myjemy, urywamy patyczki/ogonki, w całości wrzucamy do kielicha blendera, dodajemy daktyle, wodę i blendujemy na mus. Orzechy laskowe i, ewentualnie, suszone śliwki

Jeść, by żyć w zdrowiu
Gruszki pieczone w miodzie 218

półkach w Rossmanie pojawiła się własnie nowa marka Miody Suflet. Dlaczego jest niezwykła? Bo to połączenie najlepszego miodu oraz owoców lub przypraw. Wśród pięknych słoiczków znajdziecie smak malin, czarnej porzeczki, pomarańczy, cynamonu, imbiru czy wanilii. Możecie kupić je w większych słoikach 250 g lub w zestawie małych słoiczków. Miód ma konsystencję musu owocowego, dzięki czemu będzie idealny zwłaszcza do deserów(...)marka ogłosiła właśnie KONKURS . Zapraszam do innych moich przepisów na desery: – przepis na chałwę – ciastka brownie – jogurtowe muffiny z borówkami – ciasteczka migdałowe – jabłka w cieście – róże z ciasta francuskiego – wafle z kajmakiem – creme brulee GRUSZKI PIECZONE W MIODZIE Przygotowanie : 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki: – 2 gruszki średnio-miękkie

nietylkopasta.pl
kruche babeczki z kremem patissiere 148

puder, sól, żółtko oraz masło. Wszystko siekamy, a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy przez ok. 60 min. w lodówce. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy (w razie potrzeby podsypujemy mąką). Wykrawamy foremką np. kwiatki (większe od foremki do której będziemy je wkładać, tak aby płatki były podwinięte do góry na ściankach) i wkładamy(...)natłuszczonej foremki np. na muffinki. Pieczemy w 180 st. C na złoty kolor. Po upieczeniu możemy pozostawić w foremkach do wystudzenia. Wyciągamy z foremek. dodatkowo: np. galaretka z czarnej porzeczki (przepis tutaj ) konfitura składniki na krem patissiere: 250 ml mleka 250 ml śmietanki kremówki (lub mleka) 100 g cukru 4 żółtka 2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej 1 łyżka mąki

Domowy Smak Jedzenia
prosty tort z lentilkami 334

Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając. Następnie dodajemy stopniowo żółtka, miksujemy. Na koniec dodajemy przesiane mąki z kakao i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Przekładamy ciasto do tortownicy (24 cm średnicy) wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę budyniową(...)mleka 1 budyń waniliowy 2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej 1 łyżka ziemniaczanej 4-6 łyżek cukru 250 g masła dodatkowo: 1 mały słoiczek dżemu np. z czarnej porzeczki lub malinowego wykonanie: 300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy budyń oraz mąkę i całość wlewamy do gotującego się mleka. Całość cały czas mieszamy i gotujemy

Domowy Smak Jedzenia
Pełnoziarniste naleśniki z karmelizowanymi morelami 119

jajka 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 1 szklanka mleka 1/3 łyżeczki soli olej Na karmelizowane morele 4 morele łyzka masła łyżka cukru trzcinowego gałązka świeżego rozmarynu Przygotowanie: Wszystkie składniki ciasta wymieszać i smażyć naleśniki. Morele pokroić na kawałki. W rondelku rozpuścić cukier z masłem na wolnym ogniu, powinien powstać bulgocący syrop, który kiedy tylko będzie nabierał rumieńców trzeba zasypać morelami. Dodać(...)rozmarynu i wszystko posmażyć razem przez chwilę. Wyjąć rozmaryn. Morele wykładać na naleśniki. Ja placki zwinęłam i pokroiłam pod kątem 45 stopni. Można udekorować kolorowymi owocami - np. porzeczkami. Takie naleśniki sprawdziły się u mnie także, jako danie dla dzieci

Kulinarne Inspiracje
Osiemnastowieczne bułeczki z Bath (Bath buns) 142

się najmniej skomplikowana. To była dobra decyzja, bo bułeczki wyszły absolutnie przepyszne!!! Lekkie, nie za słodkie, mięciutkie, o wspaniałym zapachu masła i mleka. Z masłem i dżemem z czarnej porzeczki smakują niesamowicie...szczególnie do popołudniowej herbatki ;) Także Happy Birthday i zapraszam do stołu! :D Bath buns 12 sztuk Potrzebujesz: 250ml mleka 15g świeżych drożdży/ 7g suchych 450g mąki pszennej(...)miski dodaj masło w kawałkach i wyrabiaj do momentu uzyskania konsystencji kruszonki. 4. Partiami wlewaj do 'kruszonki' drożdżowe mleko i dokładnie połącz wszystko drewnianą łyżką do momentu, aż ciasto będzie gładkie. 5. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1h. 6. Blat podsyp mąką i wyłóż na nie wyrośnięte ciasto- wyrabiaj ręcznie przez

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Czekoladowa tarta z kremem malinowym 161

Delikatna tarta czekoladowa z niebiańsko lekkim kremem malinowym.Owoce można śmiało zamienić na porzeczki,truskawki,jagody i kto co tam woli.Wariacji jest dużo.Polecam wypróbować. Spód 225 g mąki pszennej 3 łyżki kakao 180 g zimnego masła szczypta soli jajko (małe) łyżka cukru waniliowego 70 g cukru pudru  DIAMANT 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę i kakao przesiać.Zimne masło(...)pokroić w małą kosteczkę.Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować do połączenia składników.Ciasto wyłożyć na stolnicę i szybko zagnieść,owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 1 godzinę.Przygotować dwa arkusze papieru do pieczenia.Kulę ciasta umieścić między papierami (można lekko obsypać mąką aby się nie przykleiło)i rozwałkować na szerokość blachy do tarty.Zdjąć

Anielskie wypieki
Naleśniki... kolejna odsłona 135

Następnie dodać  śmietanę (double cream) i klarowane masło.  Wszystko wymieszać bardzo dokładnie i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.  Ciasto będzie dość luźne, ale po godzinie odrobinę zgęstnieje. Dodać aromat.   Smażyć na rozgrzanej patelni przetartej odrobinką oleju - na złoty kolor. Informacja  dla emigrantów(...)idealne , nie za słodkie -  pycha. Domową frużelinę - zrobiłam z mrożonych drylowanych wiśni, ale możecie zrobić z każdych owoców.  Weźcie pod uwagę że niektóre zawierają więcej pektyny  ( porzeczki, żurawiny) i będą gęstsze a inne nap. truskawki -mają tej pektyny dużo mniej i do nich będziecie potrzebować odrobinę więcej żelatyny i mąki ziemniaczanej. 350 g owoców (użyłam wiśni

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Ciasteczka marcepanowe z galaretką 137

jajko  Ozdobny brzeżek z marcepanu: 250 g masy marcepanowej 1 jajko 50 g cukru Ponadto: 100 g galaretki żurawinowej (można dać dżem lub konfiturę wiśniową lub z czarnej porzeczki) 100 g galaretki jabłkowej lub innej żółtej lub pomarańczowej (dałam mandarynkową) Uwaga: chodzi o taką galaretkę śniadaniową sprzedawaną w słoiczkach jak dżem, do chleba lub tostów, a nie o taką(...)proszku! 1. Mąkę, migdały i proszek do pieczenia wsypać do miski, dodać miękkie masło, 120 g cukru, jajko i 50 g marcepanowej masy, pokruszonej w rękach. Wyrobić szybko gładkie ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić przez 2 h w lodówce. 2. W tym czasie wymieszać za pomocą miksera pozostały marcepan z jajkiem i cukrem na masę bez grudek

Kuchnia Prezydentowej
Miodownik bez pieczenia 140

zupełnie nowe połączenie smaków w cieście bez pieczenia. Uwielbiam ciasta bez pieczenia, bo podstawę stanowią herbatniki, których nie muszę piec. Do tego 2 rodzaje mas, dla zrównoważenia smaków i miodowa posypka. Tak! Miodowa posypka z przepysznego, subtelnego w smaku miodu migdałowego Huzar z serii "Smaki świata" .  Potrzebujemy: Krem budyniowy: 500 ml mleka 2 łyżki miodu migdałowego Huzar 1 waniliowy(...)Chrupka miodowa: 100 g cukru 50 g  miodu migdałowego Huzar 2 łyżki wody 1/2 łyżki sody oczyszczonej Ponadto: około 400 g herbatników 250 g kwaśnego dżemu z czarnej porzeczki Pierwszym etapem będzie przygotowanie masy budyniowej, a dokładnie półproduktów. Na samym początku wyjmijcie sobie masło z lodówki. Musi być ono w takiej samej temperaturze jak wystudzony budyń. Macie wtedy gwarancję

MamaOskarka
Sernik agrestowy z czarną porzeczką 203

SKŁADNIKI: 1250 g półtłustego twarogu (5 kostek po 250 g) 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 4 jajka 1 łyżka aromatu waniliowego 1 łyżka stewii 500

ClauditteMissCooking
Najprostsze placuszki jogurtowe 134

Zawsze gdy mam trochę więcej czasu rano, robię sobie dobre śniadanie. Dobre śniadanie w moim rozumowaniu to oczywiście naleśniki lub innego rodzaju placuszki ;) Zapraszam Was na

Czerwona Porzeczka
Kakaowe babeczki z mascarpone i malinami 164

 Uwielbiam lato za bogactwo warzyw i owoców :) Te sałatki owocowe, desery, cuda można stworzyć! ;) Zapraszam Was na proste, sympatyczne babeczki. Skusicie się?:) Składniki: Babeczki: szklanka

Czerwona Porzeczka
Muffinki z dżemem... 103

szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 2 czubate łyżki kakao 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g masła (lub margaryny do pieczenia), rozpuszczonego 150 g dżemu (u mnie czarna porzeczka, ale myślę, że na przykład truskawkowy też się nada) 3 duże jajka 1 szklanka mleka Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszkę na muffinki z papierowymi papilotkami. Do miski wsyp mąkę(...)proszek do pieczenia. W osobnej misce, lub dzbanku wymieszaj rozpuszczone masło, jajka, dżem i mleko. Wlej mokr ą mieszankę do suchej i szybko wymieszaj na w miarę gładkie ciasto. Rozdziel ciasto do papilotek do około 2/3 ich wysokości. Piecze około 20 minut. Wyjmij na kratkę i zostaw do ostudzenia

Lejdi of the house