Jeszcze co prawda nie ma pełnego sezonu na truskawki, ale powoli zaczynają się już pojawiać na półkach sklepowych czy straganach. Ja jestem niecierpliwa, więc desery
Czerwona PorzeczkaPrzepis pochodzi z bloga Kuba Pichci. Polecam, muffinki są na zewnątrz wspaniale chrupiące a w środku puszyste i wilgotne ;) Od siebie dodałam polewę z białej
Czerwona Porzeczkatwarogu półtłustego 2 dojrzałe, słodkie banany 3 łyżki wiórków kokosowych 100 g malin mrożonych (lub świeże w sezonie) Przygotowanie Zmiksuj ciasto na naleśniki (wodę dolewaj stopniowo, tak żeby ciasto nie wyszło za rzadkie). Smaż na minimalnej ilości oleju. Żeby naleśniki zachowały odpowiednią wilgotność, każdorazowo przykrywaj talerz na który odkładasz naleśniki (np. drugim talerzem) - dzięki temu wchłoną parującą wodę. Zmiksuj twaróg(...)Wskazówki Do tych naleśników potrzebna jest dobra patelnia z nieprzywierającym dnem (użyłam teflonowej o średnicy 22 cm). Z podanej porcji wyszło 6 naleśników. Zamiast malin możesz użyć jagód, truskawek, porzeczek czy borówek. powiedz dietom nie http://www.powiedzdietomnie.pl/ Artykuł Naleśniki z mąki kokosowej pochodzi z serwisu powiedz dietom
Powiedz dietom nietwarogu półtłustego 2 dojrzałe, słodkie banany 3 łyżki wiórków kokosowych 100 g malin mrożonych (lub świeże w sezonie) Przygotowanie Zmiksuj ciasto na naleśniki (wodę dolewaj stopniowo, tak żeby ciasto nie wyszło za rzadkie). Smaż na minimalnej ilości oleju. Żeby naleśniki zachowały odpowiednią wilgotność, każdorazowo przykrywaj talerz na który odkładasz naleśniki (np. drugim talerzem) - dzięki temu wchłoną parującą wodę. Zmiksuj twaróg(...)Wskazówki Do tych naleśników potrzebna jest dobra patelnia z nieprzywierającym dnem (użyłam teflonowej o średnicy 22 cm). Z podanej porcji wyszło 6 naleśników. Zamiast malin możesz użyć jagód, truskawek, porzeczek czy borówek. powiedz dietom nie http://www.powiedzdietomnie.pl/ Artykuł Naleśniki z mąki kokosowej pochodzi z serwisu powiedz dietom
Powiedz dietom niepaleo) lub masła (LCHF, keto, optymalna) ½ łyżeczki sproszkowanej wanilii ½ łyżeczki proszku do pieczenia lub sody szczypta soli 4-6 łyżek wody 60 g owoców niskowęglowodanowych np. maliny, borówki, jagody, porzeczki opcjonalnie słodzik/cukier dla osób, które ich używają Przygotować silikonowe foremki na muffinki lub posmarować tłuszczem metalowe formy. Wbić jajka do miski a następnie zmiksować. Dodać rozpuszczony, letni olej kokosowy(...)suche i mokre składniki. Dodawać stopniowo po 1 łyżce zimnej wody ciągle mieszając. Mąka kokosowa wchłania wodę i należy ją dolewać do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji tak aby do ciasta łatwo było dodać owoce. Dodać owoce i delikatnie wymieszać. Następnie ciasto umieścić w 6 foremkach. Piec przez ok 15-20 minut w temperaturze 190° C aż uzyskają złoty kolor. Smacznego
Ola la LCHFnagrzanego na 180⁰C piekarnika. Pieczemy 45 minut aż ciasto się zezłoci. Studzimy w uchylonym piekarniku, posypujemy cukrem pudrem i kroimy na porcje dopiero po całkowitym ostygnięciu. To ciasto to 8 średnich porcji. Jest mocno owocowe, dzięki rabarbarowi lekko kwaskowate. Cudnie rubinowoczerwone i obłędnie pachnące od truskawek. Możecie podać je z kulką lodów waniliowych, będzie jeszcze pyszniej! I truskawki(...)łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru pudru 120ml lodowatej wody do posmarowania- rozmącone jajko lub słodka śmietanka 2 łodygi rabarbaru 250g truskawek opakowanie czerwonej galaretki owocowej (ja lubię z czarnej porzeczki) cukier puder do posypania
Karo in the KitchenSkładniki: Muffiny: Składniki suche: 1,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki soli Składniki mokre: 1/2
Czerwona PorzeczkaPyszne ciasto bez pieczenia - idealne do kawy! Chrupiące ciasteczka, kremowy serek z waniliową nutą i bajeczny mus malinowo porzeczkowy! Każdy element tego ciasta idealnie do siebie pasuje! Ciasto podałam na pięknej szklanej paterze od Firmy MY GIFT DNA . Jeżeli śledzicie moje przepisy, to zapewne zauważyliście, że współpracuję z Firmą My Gift Dna. Możecie znaleźć u nich niesamowite perełki(...)masła Warstwa serowa: 600 g serka homogenizowanego waniliowego z ziarnami wanilii 2 łyżki cukru pudru 1,5 łyżki żelatyny ¼ szklanki gorącej wody Mus malinowo porzeczkowy: 100 g czarnej porzeczki 150 g malin 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki wody 2 łyżeczki żelatyny ¼ szklanki gorącej wody Warstwa ciasteczkowa: Ciastka blendujemy na dość
VioletoweKucharzenieOd wczoraj pracuję nad moim menu sylwestrowym, mam za dużo pomysłów i nie umiem sobie poradzić :P Pomyślałam, że może chociaż Wam ułatwię poszukiwania na blogu
Czerwona PorzeczkaNiedługo święta, więc postanowiłam wypróbować jeden z przepisów ;) Wykorzystałam przepis na babkę piaskową, którą spokojnie można upiec w dużej formie. U mnie wersja
Czerwona PorzeczkaPolewa czekoladowa: 100 g czekolady deserowej lub gorzkiej 100 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% Dodatkowo: 4 - 5 łyżek konfitury wiśniowej lub powideł śliwkowych, lub dżemu z czarnej porzeczki orzechy włoskie do dekoracji Wykonanie: Biszkopt orzechowy: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej: Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić(...)Dodać żółtka i zmiksować do połączenia na niższych obrotach miksera, w trakcie dodając wodę. Wsypać przesiane suche składniki oraz zmielone orzechy i wymieszać delikatnie szpatułką, do połączenia składników. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 21 - 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia ( u mnie samo dno ), wyrównać. Piec przez około 30 minut w temperaturze 170°C, do suchego patyczka
Opowieści z piekarnikaprostokątna forma 16/27cm. W większej blaszce owsianka wyschnie i będzie zdecydowanie za niska. Raczej nie nada się też tortownica, bo wszystko z niej po prostu wcieknie – to nie jest ciasto sensu stricto, a bardzo rzadka i na początku wodnista masa. Rozgrzewamy piekarnik do 185⁰C – grzanie góra-dół, bez termoobiegu . Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach(...)płatków owsianych. Dokładnie mieszamy i przelewamy masę do formy. Na masie rozkładamy mrożone owoce jagodowe – u mnie to gotowa mieszanka jagód, borówek, wiśni, jeżyn, malin, truskawek, czarnych i czerwonych porzeczek. Wstawiamy owsiankę do rozgrzanego piekarnika na środkowy poziom i pieczemy przez 50 minut (czas podany jest dla wysokiej kwadratowej formy o wymiarach 24/24cm – jeśli używacie innej formy czas pieczenia się
Karo in the Kitchenzarówno na śniadanie, obiad jak i kolację. Pewnie gdybym mogła to jadłabym wtedy tylko to. Po prostu uwielbiałam naleśniki, najbardziej lubiłam te podawane z lekko kwaskowym dżemem z czarnych porzeczek czy truskawek, nieco później odkryłam smak naleśników wytrawnych, z jajkiem, warzywami i mięsem ale smakowały mi nawet bez dodatków. Pamiętam, jak same placki, jeszcze ciepłe, podjadałam prosto ze sterty naleśników(...)którym musiałam drastycznie zmienić swoje nawyki żywieniowe. Nagle okazało się, że danie, które przywołuje wspomnienia dzieciństwa jest dla mnie szkodliwe. Od tego czasu podjęłam tyle prób, żeby uzyskać idealne ciasto naleśnikowe w wersji bezglutenowej i bez mlecznej, że sama nie byłabym w stanie tego zliczyć. Placki były lepsze i gorsze, całe mnóstwo wylądowało w koszu na śmieci. Często
Book of spellstakie bułki podpatrzyłam u Danusi ..Moje bułki wyszły jak wyszły..nie były zbyt piękne, ale warto podzielić się dobrym przepisem.Świeżo upieczone bułeczki, serek , galaretka z czerwonej porzeczki i śniadanko gotowe.. 2 szkl. mąki 3/4 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyzki cukru 1/2 łyzeczki soli 20 g świeżych drożdży 60 ml wody 60 ml mleka 50 ml oliwy(...)cukrem.Wym ieszać łyżeczką z cukrem i odstawić,aby się uaktywniły. Do mąki dodać sól, mleko, wodę, oliwę i rozpuszczone drożdże. Wszystko wymieszać łyżką , aż do połączenia się składników. Następnie ciasto przełożyć na blat posypany mąką i zagniatać około 5 minut (gdy mocno klei się do rąk, należy podsypać mąką).Przykryć np. miską i zostawić na 5 minut aby odpoczęło. Potem
Moje domowe kucharzenieOd dłuższego czasu się zabierałam żeby upiec to ciasto.W końcu go zrobiłam i muszę przyznać że jest bardzo smaczne i bardzo ładnie się prezentowało na stole
Ala piecze i gotuje