ciasto z porzeczką - 2746 przepisów (strona:144/184)

MASA MAKOWA + FILMIK 133

Masa makowa jest używana do ciast, ciasteczek i do przygotowania różnych słodkości. Ważne aby była smaczna, pachnąca świętami. Masę można przygotować według własnego gustu, dodać więcej orzechów, suszonych owoców itp. Przepis na tą masę stosuję od lat i bardzo mi smakuje. Wystarcza jej na zawinięcie 3 dużych makowców. SKŁADNIKI : 400 g mielonego maku 2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody(...)jajka 1 łyżka masła naturalnego 1/2 szklanki cukru 1 szklanka pokruszonych orzechów 1 łyżka skórki pomarańczowej 100 g rodzynek (moreli ) 2 łyżki kwaśnych powideł lub dżemu ( u mnie z porzeczki ) 1 mały olejek rumowy

Kulinarne Fantazje Marioli
Dietetyczne babeczki śniadaniowe 167

Ostatnio na blogu było ciągle obiadowo, więc dziś dla odmiany będzie śniadaniowo i na słodko. Te babeczki śniadaniowe robi się błyskawicznie, a znikają w mgnieniu oka

kuchnia doski
Muffiny lekko piernikowe 120

porcji wychodzi 18 sztuk. Oczywiście, jeśli nie ma w domu silikonowych foremek, można ciasto upiec w papierowych lub tradycyjnie, smarując foremki tłuszczem i wysypując drobną bułką tartą. Ciasta będzie w foremkach tak do połowy lub mniej, tak ma być, mocno urosną  w piekarniku. Trzeba je teraz włożyć do rozgrzanego do 180 st. piekarnika mniej więcej na środkową półkę(...)foremek na kratce kuchennej. Kiedy są wystudzone: kroję babeczki na trzy krążki. Następnie smaruję wybranym dżemem, w sumie u mnie to nie dżem tylko galaretka  z czerwonej porzeczki, którą robiłam latem. A potem wszystkie mini torciki już złożone w całość czekają na polewę. Polewa to 100 g pokrojonej czekolady, 40 g masła i 2 łyżki wody, tylko

I tu będę miała takie te
Wiosenne porządki i gotowane perły. Risotto. 175

Paczka botwinki. Dwa woreczki czerwonych winogron. Wielkie pudełko malin. Pojemnik z wiśniami. Torebka rabarbaru. Worek czerwonych porzeczek. Trzy pudełeczka dyni. To nie jest lista moich zakupów.  Ani relacja z wizyty na straganie. To po prostu zamrożone lato i trochę jesieni, które wciąż trzymam w zamrażarce. To nic wielkiego, jestem pewna, że i Wy tak macie. Ale przecież mamy wiosnę(...)wiosna rozkwitnie w pełni, a wraz z nią rozpocznie się  wreszcie wytęskniony czas świeżych warzyw i owoców.  O tej porze najbardziej tęsknie za chłodnikiem z botwinki i ciastem  z rabarbarem. Na chłodnik jednak za zimno, a na świeży rabarbar za wcześnie. Co jest zatem na czasie? U mnie wiosenne porządki w zamrażarce. Ogrzewam się zupą z dyni

KUCHARNIA
Tort czekoladowy 214

łyżka soku z cytryny 1 łyżka cukru 3 łyżki dowolnego alko holu (pominęłam, bo tort był pieczony na drugie urodziny córki) Dodatki i dekoracje: Dżem - u mnie z czarnej porzeczki posypka czekoladowa mini beziki czekoladowe gwiazdki (lub wedle uznania) Sposób przygotowania: 1. Zrobić biszkopt: Obie mąki i kakao prze siać przez sito. 2. Czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach(...)dodać proszek do pieczenia i ocet, wymieszać i wlać do piany, ubijać aż masa będzie jednoli ta. 4. Stopniowo wsypywać mąkę i mieszać na najmniejszych obrotach do połączenia. 5. Ciasto wylać na przygotowaną tortownicę, wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą (przepis nadaje się na tortownice wielkości od 23cm do 26 cm średnicy). Piec w 180 st. C przez

Kuchnia domowa Ani
Galaretka (dżem) z czarnej porzeczki 146

taką galaretkową konsystencję. Można ją troszkę porównać do gładkiego dżemu owocowego. Składniki: pulpa owocowa po robieniu soku cukier (u mnie ok.1,5 kg) 1 żel-fix (czarna porzeczka posiada dużo naturalnej pektyny, ale przy robieniu soku owoce oddały trochę pektyny) Sposób przygotowania: 1. Pulpę owocową przecieramy przez gęste sito (wymaga to trochę wysiłku i czasu, ale zapewniam, że warto(...)zakręcamy i przykrywamy słoiki ręcznikiem lub kocem, aż wystygną. 3. Galaretka jeśli nie stężeje po wystudzeniu, to spokojnie stężeje w chłodnej piwnicy. To świetny dodatek do pieczywa, ciasteczek i ciast :) Polecam! Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Rote Grütze 203

cząstką czegoś większego. Rote Grütze Składniki: Owoce do kisielu mogą być świeże lub mrożone. U mnie - prosto z ogrodu.  600 gram malin 300 gram truskawek 300 gram czerwonej porzeczki 300 gram cukru 2 łyżki soku cytrynowego 1/2 litra soku malinowego lub porzeczkowego 1 łyżka cynamonu 1 łyżeczka cukru waniliowego  1/4 szklanki wody 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie(...)Masę owocową gotować od 3 - 5 minut. Odstawić. Dodać rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną. Mieszając krótko zagotować. Przelać do miseczki. Pozostawić do ostudzenia.  Serwować wg upodobań: z jogurtem, budyniem, kaszką, ciastem, lodami.  www.kuchniasmakow.blogspot.com www.kuchniasmakow.blogspot.com

Kuchnia smaków
SERNIK CYTRYNOWY Z SOSEM PORZECZKOWYM 151

  Bardzo dobry i szybki sernik.Delikatny w smaku ,pachnący świeżą wanilią i cytryną.Bardzo go polecam.Zrobiony bez spodu .   75 dag.odciśniętego twarogu lub ser z

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Chleb pszenno- żytni z czarnuszką, kminkiem i słonecznikiem 216

Przepis podpatrzyłam u Renaty z Apetytu na więcej :) Jest to mój drugi wypiek chleba i jestem zachwycona. Przepis jest bardzo prosty, nie wymaga zagniatania i właściwie

Czerwona Porzeczka
Dżem z czerwonej porzeczki 159

założonym mieszadłem. Dodajemy pozostałe 500g cukru i ponownie uruchamiamy dessert (prędkość 2, temp.100⁰C, czas 15 minut). Gorący dżem przelewamy do wyparzonych słoiczków i zakręcamy. Sposób przygotowania tradycyjny: Owoce porzeczki przebieramy, myjemy i osuszamy z nadmiaru wody. Przekładamy do rondla najlepiej z nieprzywierającym dnem, dosypujemy 300g cukru i stawiamy na małym ogniu. Mieszamy bez przerwy, by nic się nie przypaliło(...)płynny dżem przelewamy do wyparzonych słoiczków i zakręcamy. Jeśli chcemy mieć pewność, że dżem jest dobrze zamknięty, możemy go dodatkowo spasteryzować wg własnego sprawdzonego sposobu. Wykorzystujemy do deserów np. ciast, gofrów, omletów

Kuchnia w czekoladzie
Mini Pavlova z kremem z marakui i czerwoną porzeczką 134

wysuszenie. Swoją pierwszą bezę – tort Pavlovej – upiekłam dla jednej z krakowskich kawiarni. Byłam z tego wypieku bardzo dumna, bo wbrew pozorom, nie jest łatwo upiec idealne bezowe ciasto – z zewnątrz chrupkie, zaś w środku lekko ciągnące. Dzisiejszy deser, a w zasadzie mini deser, mini torcik Pavlovej, to niezwykle lekka, letnia propozycja. Specjalnie przygotowałam takie maleńkie porcje(...)łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej krem 100g serka mascarpone 3 łyżki śmietanki kremówki 2 marakuje (wykorzystujemy sok z ziarenkami) 1/2 łyżeczki esencji waniliowej kilka gałązek czerwonej porzeczki kwiaty lawendy Wykonanie Białka umieszczamy w misie miksera. Miksujemy na najwyższych obrotach przez 8 -10 min. Gdy piana zacznie być sztywna, powoli dosypujemy cukier i miksujemy dalej. Dodajemy

Raj dla Podniebienia
Placuszki z owocami 153

mnie jednak nie było truskawek, ponieważ my co roku jemy tylko swoje owoce, więc na nasze musimy jeszcze zaczekać. Natomiast w zamrażalniku skryły się jeszcze borówki i czerwone porzeczki i to właśnie tych owoców użyłam w ten akcji.  Składniki: - 250 g jogurtu greckiego lub naturalnego - 2 duże jajka - 2 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła - 3 łyżki cukru(...)solą. Wymieszać lub zmiksować do połączenia się składników w gładką i jednolitą masę. Rozgrzać patelnię (np. naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką) i nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka zachowując odstępy (placki urosną podczas smażenia, więc jednorazowo można smażyć ich 4 sztuki). Placki smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (około

Życie zaczyna się w kuchni
Domowe Bajaderki 121

Pora na przerobienie niedojedzonych ciast na coś pysznego do kawki albo herbatki ;) Baza (suchy placek lub niski biszkopt z którym nie mamy co zrobić + paczka biszkoptów + paczuszka petti brue) Ja piekłam specjalnie taki płaski suchy biszkopt z 2 jajek żeby powstały bajaderki, ale czasami się zdarza, że mamy taki który się nie udał lub mamy babkę która się zeschła(...)łyżki dobrego ciemnego kakao w proszku 2-3 łyżki alkoholu, może być bez jeśli dla dzieci 2 łyżki cukru 80-100 gr dżemu wiśniowego (powidła śliwkowe, dżem z porzeczek ważne aby było kwaskowe) 2-3 łyżki masła lub margaryny posiekane orzechy, zapach rumowy, kilka posiekanych okienek czekolady wiórki kokosowe do obtaczania 1. Bazę (suche składniki) rozdrobnić w misce dość wysokiej

Gotowanie...to proste !
Pszenny chleb na maślance 169

Przepis bardzo łatwy, myślę, że skoro taka amatorka w pieczeniu chleba jak ja dała sobie radę, to każdy z Was również może taki smakołyk upiec sobie

Czerwona Porzeczka
Pianka śmietankowo-truskawkowa z sosem jagodowym 154

mojprzepisna.pl | Pianka śmietankowo-truskawkowa z sosem jagodowym Deser na zimno bez pieczenia z pysznymi truskaweczkami i sosem jagodowym. Deser jest pyszniutki, delikatniutki, nie zawiera spodu ciasteczkowego

moj przepis na
Tarta na zimno z owocami 113

  Szybka i pyszna tarta na zimno. Można ją udekorować dowolnymi, kolorowymi, sezonowymi owocami, dzięki czemu wygląda baaardzo apetycznie i smakuje jeszcze lepiej. Na letni weekendowy

Simply Food
Nalewka z czerwonej porzeczki 126

tego starczyło :) A my wciąż robimy kolejne... :) Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 1 kg czerwonych porzeczek 500 ml spirytusu 95% 200 ml  wody 500 g cukru Owoce zalewamy spirytusem i wodą. Zakręcamy,wstrząsamy słoikiem i zostawiamy na 6 tygodni w nasłonecznionym miejscu. Po tym czasie(...)cukier się rozpuścił. Potrwa to około tygodnia. Po tym czasie syrop z owoców zlewamy i dodajemy do alkoholu. Same owoce już nie będą potrzebne. Można je wykorzystać np. do ciasta. Alkohol filtrujemy, butelkujemy i zostawiamy do dojrzewania w chłodnym i ciemnym miejscu na 6 miesięcy. Smacznego

Marder&Marder Manufacture
Kruche ciasteczka migdałowe z owocami 239

kokosowego lub 10g ksylitolu 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 2 małe jajka od kur z wolnego wybiegu (lub 1 duże) 2 garści mrożonych owoców: maliny (rozkruszone na mniejsze cząstki), porzeczki czerwone i czarne, jagody Przygotowanie 1 Rozgrzewam piekarnik do 190st.C. 2 Migdały rozdrabniam w rozdrabniaczu do uzyskania gruboziarnistej mączki. 3 Odsypuję 80g migdałów i resztę mielę do uzyskania masła migdałowego(...)delikatnie mieszam łyżką. 7 Dodaję do masy masło migdałowe. 8 Następnie dodaję zamrożone owoce i bardzo delikatnie mieszam łyżką. 9 Na blasze rozkładam papier do pieczenia. 10 Z ciasta formuję około 10 okrągłych ciasteczek i układam na blasze. 11 Piekę około 20 - 25 minut aż ciastka nabiorą złocistej barwy. 12 Po wyjęciu z piekarnika studzę ciastka na kratce. 13 Ciastka

Book of spells
Torcik czekoladowy ze świeżymi owocami 140

Piec 50-55 min (do suchego patyczka). Ciasto urośnie z dużą górką. Ciasto wyjąć, lekko przestudzić, odkleić papier i wystudzić całkowicie na kratce. Po całkowitym wystudzeniu odciąć górkę z ciasta, tak aby blat był prosty jak stół. Górkę pokruszyć. A pozostały blat przekroić na pół (wyjdą dwa blaty o grubości około 1,5 – 2 cm). Składniki na krem(...)łyżkę ubitej śmietany dodać do rozpuszczonej żelatyny, wymieszać. Mikser ustawić na max obroty ciurkiem wlewać rozpuszczoną żelatynę. Frużelina z owoców lata: 250 g owoców lata (świeżych lub mrożonych): truskawki, porzeczki, wiśnie, borówki amerykańskie, maliny itp. 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości gorącej wody pół szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona

moj przepis na