ciasto z porzeczką - 2746 przepisów (strona:146/184)

Diabelskie babeczki 158

Dziś będzie również Halloweenowo, ale dla odmiany słodko- różne rodzaje dekoracji babeczek! ;) Słodkie maleństwa, wcale nie wyszły mi straszne, mam nadzieję, że przypadną Wam do gustu

Czerwona Porzeczka
Semifreddo z malinami i bezami 115

bardzo letni, orzeźwiający deser. Takie niby lody. Semifreddo, czyli w połowie zmrożony. Można do niego użyć różnych owoców, ale najlepiej kwaskowatych. Sprawdzi się borówka, porzeczka, malina. Przygotowuje się go bardzo szybko, potrzeba tylko czasu na mocne schłodzenie i już możemy uraczyć naszych gości niecodzienną porcją słodkości. Gorąco polecam! Składniki:  /inspiracja White Plate/ 450g śmietanki kremówki 100g bezów 3 czubate(...)maliny, pokrojone na kawałki wafelki oraz pokruszone bezy. Przemieszać delikatnie i przełożyć do foremek lub pojemnika np. po lodach. Schłodzić w zamrażalniku przez 2-3h. Podawać z ciepłym ciastem lub solo posypane świeżymi owocami lub polane syropem klonowym. Artykuł Semifreddo z malinami i bezami pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
3 pomysły na wakacyjne desery ze świeżych owoców 176

dużo cukru i kalorii, ale niewiele naturalnych składników, więc dobrym rozwiązaniem jest samodzielne przygotowanie lodów w domu. Aby to wykonać, wystarczy garść świeżych owoców sezonowych, np. truskawek, malin lub porzeczek, a także szklanka śmietanki lub jogurtu naturalnego- jeżeli dbamy o linię. Po zmiksowaniu składniki przekładamy do foremek i zamrażamy przez kilka godzin. Do przygotowania domowych lodów najlepiej wykorzystać świeże owoce(...)często są trudno dostępne w zwykłych sklepach. Sernik na zimno Sernik na zimno to lekka i orzeźwiająca wersja popularnego deseru. Latem, kiedy nie masz czasu ani ochoty na pieczenie ciast, podaj swoim bliskim sernik na zimno z ulubionymi owocami zalanymi kolorową galaretką. Deser można udekorować wiórkami czekoladowymi, płatkami migdałów lub polać sosem waniliowym, który podkreśli smak delikatnego musu. Aby uzyskać

Kuchcik gotuje
Wymyślny tort RÓŻE z owocowym kremem 234

jasny: 5 jajek 3/4 szklanki (160g) cukru 3/4 szklanki (100g) mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki (35g) mąki ziemniaczanej Krem owocowy: 500 g mrożonej mieszanki owocowej (truskawki, maliny, wiśnie, czarne porzeczki) 500 g serka mascarpone 400 g śmietany kremówki 30 lub 36% 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru pudru 2 czubate łyżeczki pektyny 1 łyżka soku z cytryny Do nasączenia: pół(...)stopniowo dodawać cukier, a następnie kolejno żółtka i olej. Na koniec dodać obydwie przesiane mąki wymieszane z kakao i delikatnie wymieszać. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180°C przez ok. 35-40 minut (do momentu suchego patyczka). U mnie 40 min. Wyjąć z formy po całkowitym wystudzeniu, przekroić

Domowa Cookierenka Agi
Babeczki miodowe z owocami 140

owocami i ten właśnie przepis przyszedł mi do głowy. Babeczki miodowe z owocami Czereśnie w tym momencie są już dość trudne do kupienia ale można je zastąpić wiśniami, porzeczkami, malinami, jeżynami czy jagodami. Jako foremki do moich babeczek wykorzystałam silikonowe foremki do muffinków, tylko i wyłącznie dlatego, iż nie mam w domu foremek do babeczek. Różnica dla mnie między nimi(...)sztuk foremek do muffinków bądź mini babeczek, papier do pieczenia, nasiona do obciążenia foremek Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło pokrojone w małą kostkę oraz proszek do pieczenia. Posiekać ciasto nożem. Siekać do momentu, w którym składniki zaczną się łączyć ze sobą. Dodać wtedy żółtka oraz miód. Zagnieść ciasto. Jeśli konieczne w czasie wyrabiania ciasto podsypywać mąką. Gotowe włożyć

mecooks
Malinowe ciasto. 156

Biszkopt upieczony z 5 jaj przekroić na plastry ,lekko nasączyć winnym ponczem i przełożyć masą malinową. Wierzch obsypać owocami wg uznania. Masę malinową przygotowałem błyskawicznie wykorzystując

Kulinarny karnet Christophera
Deser jugurtowy z malinami 180

Czasami mamy ochotę zjeść coś słodkiego, a niekoniecznie ciasto. Proponowany przeze mnie deser jest lekki i mało kaloryczny. Porcja na 4 osoby. Składniki: 2 galaretki (malinowe lub inne o barwie czerwonej) 1 jogurt naturalny szklanka malin kokos do posypania deseru Wykonanie: Jedną galaretkę przyrządzić według instrukcji na opakowaniu i przelać do miseczek lub pucharków deserowych. Zostawić do ostudzenia, a następnie(...)resztką masy jogurtowej i ułożyć na deserze. Całość posypać kokosem i wstawić do lodówki. Deser można podawać zimny lub w temperaturze pokojowej. Ja użyłam galaretki o smaku czarnej porzeczki

Passions hobbies life
Rolada bezowa 118

Gdy zostanie nieco białek szkoda ich wyrzucać. Często robię torty bezowe, ale tym razem postanowiłam trochę zmienić koncepcję i przygotowałam roladę bezową. Jest słodka, ale krem

Słodki Zakątek
Walentynkowy torcik z Lusette 253

syropu klonowego 50 ml ciemnego rumu lub innego alkoholu ( zamiast alkoholu należy dodać wodę ) Dodatkowo: 4 - 5 pełnych łyżek powideł śliwkowych ( lub innego kwaskowego dżemu, np. z czarnej porzeczki ) opcjonalnie -  WAFELEK LUSETTE O SMAKU MLECZNYM do dekoracji Wykonanie: Biszkopt: Dno tortownicy o średnicy 21 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Jajka powinny być w temperaturze(...)piekarnika i z wysokości około 40 - 50 cm upuścić w formie na podłogę ( pionowo ). Odstawić do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu ( nie wcześniej ), ostrym i najlepiej giętkim nożem oddzielić boki ciasta od formy. Biszkopt przekroić na 3 równe blaty. Krem z wafelków Lusette: Wieczór wcześniej umieścić śmietanę kremówkę w garnuszku z grubszym dnem. Wafelki pokroić na mniejsze kawałki i dodać

Opowieści z piekarnika
Pampuchy z truskawkami 172

Nadzienie:  2 szkl. pokrojonych na ćwiartki truskawek  2- 3 łyżki cukru  1 łyżka bułki tartej Pokrojone truskawki mieszamy z cukrem i bułką tartą.     Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na płat o grubości 1 cm. Okrągłą foremką wycinamy kółka,lekko rozciągamy,nakładamy łyżkę nadzienia,zlepiamy i formujemy w dłoniach kulkę. Kulki układamy na oprószonej mąką stolnicy pozostawiając kilka(...)gotowania nie podnosić miski,pierogi mogą opaść. Pierogi podajemy polane musem truskawkowym lub roztopionym masłem.  Polecam również: pampuchy z jagodami http://elka72.bloog.pl/id,341651219,title,Pampuchy-z-jagodami,index.html   pampuchy z twarogiem i porzeczkami http://elka72.bloog.pl/id,337424299,title,Pampuchy-z-twarogiem-i-porzeczkami,index.html

Kolorowa kuchnia Elki
Tarta truskawkowa z panna cottą 196

już „na wykończeniu”, ale jeszcze zdążycie przygotować naszą nową ulubioną tartę truskawkową z panna cottą, a później truskawki możecie zamienić także na inne świeże owoce (maliny, jagody, porzeczki, a nawet wiśnie). Czekoladowy spód (jego wytrawność możecie sami dostosować przez ilość kakao i cukru) doskonale łączy się z niezwykle delikatną i kremową panna cottą, a truskawki stanowią idealny akcent przełamujący(...)łyżeczki żelatyny 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: Zimne masło pokroić w kostkę. Mąkę i kakao przesiać i zagnieść z masłem. Dodać cukier puder, żółtko i kwaśną śmietanę. Ciasto dobrze zagnieść, uformować kulę i odłożyć do lodówki na minimum pół godziny. Formę do tarty (najlepiej z wyjmowanym dnem) wysmarować masłem, oprószyć mąką, piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Ciasto rozwałkować, wyłożyć

Pociąg Do Kuchni
Piaskowa babka bezglutenowa 139

świeżość. Mąż nazwał ją „super-zapychaczem” a ja poniekąd przyznaję mu rację, bo dla mnie wszystkie babki piaskowe są zapychające J Najbardziej smakowała nam z domową konfiturą z czarnej porzeczki. SKŁADNIKI: 5 jajek (promocja  klik ) 1 szklanka cukru 1 i 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 20 dag masła (promocja  klik ) 1 czubata łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia skórka otarta(...)minut piec w temperaturze 160 stopni (140 z termo obiegiem), następnie podnieść temperaturę do 170 stopni (150 z termoobiegiem) i dopiekać jeszcze około 30 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto zostawić w foremce przez kilka minut, a następnie wyjąć ją i wystudzić na kratce kuchennej. Przepis źródłowy tutaj

Kuchenne zapiski Edyty
Naleśniki szpinakowe z wędzonym łososiem 236

Za wędzonym łososiem po prostu szaleję, jakbym mogła, jadłabym go na okrągło ;) Dziś proponuję danie, gdzie łosoś otulony został ogórkowo-koperkowym serkiem oraz puszystym szpinakowym naleśnikiem

Czerwona Porzeczka
Tort śmietanowy z czarną porzeczką 138

Tort kakaowy z śmietanową masą i czarną porzeczką, a nasączony syropem grenadine.  Chyba nie muszę mówić że był pyszny ;) Zrobiony jako niespodzianka dla mojej przyszłej teściowej na jej 18 urodziny ;))) Składniki na biszkopt: 1 szklanka mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki cukru 2 kopiaste łyżki kakao 8 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki(...)nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypujemy przesiane mąki. Delikatnie wymieszać do przy pomocy drewnianej łyżki.  Tortownicę o średnicy 23 cm smarujemy dokładnie masłem, obsypujemy bułką tartą. Delikatnie przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch. Pieczemy w temperaturze 160 ºC przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Pozostawiamy do wystygnięcia, następnie wycinamy równe 3 blaty.  Przygotowanie kremu: W dużym naczyniu

Życie zaczyna się w kuchni

Proponowane wyszukiwania