też przechowywanie wypieków (na Święta w końcu pieczemy ich tak dużo, że normalnych form by nie nastarczyło, a ich mycie nie jest niczym przyjemnym), ale też zapobiegają przywieraniu ciasta. Polecam! A wracając do samego przepisu. Jeśli szukacie pysznego, miękkiego aromatycznego piernika, którego przygotowanie nie przysporzy Wam kłopotów, to szczerze polecam Wam ten przepis Jest u nas od bardzo dawna(...)niskosłodzonego)* 3 jajka klasy M 3 łyżki przyprawy do piernika 1,5 łyżki naturalnego kakao (niesłodzonego) 1 szklanka mleka pół szklanki oleju 1 łyżeczka sody *zamiennie dżem z czarnej porzeczki Dodatkowo: foremka aluminiowa do pieczenia wyłożona w środku silikonowanym papierem do pieczenia Stella Rozmiar: 31 cm x 22 cm x 4,5 cm Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni
Słodkie okruszkizapasy, a w tym roku przygotowałam również pure malinowe zamknięte w słoikach oraz maliny w syropie. Zapewne na dniach podzielę się z wami przepisami na te przetwory. Wracając do ciasta to masa jest puszysta lekka jak obłoczek przypomina najlepszy mus tyle że o wyraźnym smaku malin. Całość dopełnia galaretka malinowa i bynajmniej nie jest to taka sztuczna z torebki tylko(...)pokojowej Na mus malinowy: 500 g malin świeżych lub mrożonych* 4 żółtka 120 g cukru drobnego 250 ml mleka 3,2 % 2 łyżki żelatyny 60 ml likieru z czarnej porzeczki np. Crème de Cassis lub z aronii ** 250 ml śmietanki 30% Wierzch (galaretka): 1 łyżka żelatyny 3-4 łyżki likieru reszta przecieru z malin
vaniliowoczekoladowaWami pysznym sernikiem. Zazwyczaj przygotowuję go z brzoskwiniami i właśnie taki gościł na Naszym świątecznym stole. Tym czasem w trakcie przeglądu zamrażalnika znalazłam jeszcze opakowanie mrożonej czerwonej porzeczki i tak powstał sernik z tym właśnie owocem. Równie smaczny, wilgotny z chrupiącą bezą i maślaną kruszonką. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions(...)hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki, ciasto: 1 kostka masła 250g 3 szklanki mąki pszennej 5 żółtek 3 łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szklanki cukru Dodatkowo: Puszka brzoskwiń Przygotowanie: Wszystko razem wymieszać i zagnieść. Podzielić ciasto
W garach u GosiPamiętacie orzeźwiający sernik cytrynowo-borówkowy ? Tak nam smakował, że zrobiłam jego odpowiednik z ciemną czekoladą, limonką i malinami. Mi zdecydowanie bardziej do gustu przypadła biała wersja
Poezja smakuPodobno te wyszły mi najpaskudniejsze :P Z efektu jestem bardzo zadowolona :) Jak zwykle, proste rozwiązania są najlepsze ;) Składniki: Babeczki czekoladowe: szklanka mąki 1/2 szklanki cukru
Czerwona Porzeczkamnie non stop. więc jak ktoś mnie zna osobiście, to sobie i pooglądać może, choć zapewniam, że nie ma co patrzeć ;) Zdecydowanie przyjemniejszym widokiem, jest porządny kawałek ciasta. Nie ważne z czym tak naprawdę. Liczy się jak tylko dostarcza odrobinę słodyczy! Taki właśnie jest ten placek. Słodki, ale nie zamulający. Ze śmietankową pianką i gruszkowym posmakiem. Jeśli macie ochotę(...)cytrynowe Sok z ½ cytryny Pianka: 350ml słodkiej 30% śmietanki ½ szklanki cukru pudru 1 szklanka wrzącej wody 2 galaretki cytrynowe Dodatkowo: 5 pełnych łyżek dowolnego dżemu (użyłam z czerwonej porzeczki) 1 galaretka (może być także gruszkowa, ja użyłam pomarańczowej) Sposób przygotowania Przed rozpoczęciem pieczenia należy rozpuścić 2 galaretki cytrynowe w gorącej wodzie i pozostawić do studzenia oraz jedną np. pomarańczową
Kuchnia w czekoladzieCzasem niestety wszystko na ostatnią chwilę. A może na szczęście?;) Pierniczki są wspaniałe, puchate i mięciutkie- takie jak lubię ;) Przy tym robią się prawie same- koniecznie
Czerwona Porzeczkapunkcie deserów w Hiszpanii, które są połączeniem właśnie budyniu z kremem. Ja jak trzeba zjem, jednak, żeby mi to nogi urwało to nie powiem Postanowiłam zrobić coś nowego. Zawsze ciasto i już widzę, że mąż po cichu się buntuje. Dlatego tym razem chciałam zrobić coś innego. Lekkiego, ale owocowego. Tak padło na panna cotte. Jest to deser rodem z północnych(...)powitałam go z taką oto meduzą. Mąż dziwnie popatrzył, ale co biedak miał zrobić. Lubi takie meduzowate, owocowe. Wziął. Po drugim kęsie stwierdził, że jest przepyszna, szczególnie z dodatkiem porzeczek, które nadają lekkiej kwaskowości. Ja specjalnie zostawiłam malinowe pesteczki w środku, ale jeśli będą Wam one przeszkadzać, możecie mus malinowy przetrzeć przez sitko. Na moje pytanie, czy tak zrobić kolejnym
Mieszam w Garnkumieszamy całość delikatnie, do momentu połączenia się składników. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o śr 20cm , wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Delikatnie wyrównujemy wierzch ciasta. Pieczemy ok 35 – 40 min w 150 – 160ºC (bez termoobiegu), lub dłużej, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika i zostawiamy(...)tortu. Nie może również być za gęsta, gdyż wtedy nie uzyskamy ładnego efektu spływającej czekolady. Dodatkowo: 1 50-200 g konfitury żurawinowej lub z czarnej porzeczki 50 g pokruszonego wafelka czekoladowego, typu ‘Prince Polo’ posypka dekoracyjna – złoty cukier ok 40 g zmielonych orzechów laskowych – zamiast złotego cukru Wykonanie: Pierwszy blat biszkoptowy umieszczamy
Słodki PomysłDelikatny i smaczny torcik z masą śmietanową, serkiem mascarpone z białą czekoladą. Torcik zrobiłam dla męża na urodziny. Składniki: Biszkopt: 0,5 szklanki maki pszennej 0
Bajeczna Kuchnialodówki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, zimne ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty (można ją również wylepić dociskając palcami). Brzegi podwinąć do góry. Ponakłuwać spód ciasta widelcem i piec 10-13 minut na środkowym poziomie piekarnika. Owoce umyć i lekko osuszyć na ręczniku papierowym. Do miseczki wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać śmietanę i dobrze wymieszać. Następnie wsypać(...)czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i polać nią górę tarty. Można na jej wierzchu rozrzucić kilkanaście owoców do ozdoby (u mnie było to również kilka borówek amerykańskich i czerwona porzeczka, bo akurat miałam na ogródku
Passions hobbies lifeJako, że mamy piękne, upalne lato nie dogrzewam maleńkiej kuchni piekarnikiem i ciągle popełniam ciasta bez pieczenia. Puszysty sernik na zimno z serków homogenizowanych to przepis, który ma już swoje lata, ale wciąż jest aktualny. Co roku spotykam go w wielu domach. Jest bardzo uniwersalny, ponieważ sernik można zrobić z każdymi owocami, a w dodatku jest dość tani i szybki(...)śmietany kremówki 30% 4 łyżki cukru pudru 2,5 czubatej łyżki żelatyny 1 galaretka (ja użyłam czerwonej, ale może być dowolna) ok. 200 g świeżych jagód, borówek, truskawek, malin, porzeczek lub innych owoców 1 małe opakowanie okrągłych lub podłużnych biszkoptów listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Galaretkę rozpuszczamy w 350 – 400 ml wrzątku. Mieszamy i odstawiamy
Poezja smakuW trakcie trwania lata bardzo często na moim stole pojawiają się serniki na zimno. Lubię je przygotowywać, bo nie trzeba uruchamiać piekarnika, robi się je bardzo
Kulinarne przygody Gatityponad pół godziny, a i tak środek został trochę płynny- ale to nic strasznego, w końcu to brownie. Mi chyba najbardziej smakowała ta część. Jeśli mamy silną wolę, ostawiamy ciasto na godzinę, żeby przestygło. Przed i po obróbce termicznej:-) Jest coś uzależniającego w tym brownie. Choć nie jestem fanką połączenia czekolady i owoców, tutaj nieprzyzwoicie zażerałam się kęsami z malinami(...)dodać jedno całe jajko, tyle mąki (pszennej i kukurydzianej) i mleka, żeby otrzymana masa miała konsystencję lekko ciągnącą się za miotełką (sprawdzone kryterium konQbka), cukier oraz dużą garść czerwonych porzeczek. Usmażyć omlet i podać ze śmietanką, rabarbarowym musem i czarnymi malinami
les mirabellesUwielbiam lato! Jest tak wiele sezonowych owoców, że czasem nie potrafię wybrać które użyć w danym momencie. Ogród dostarcza mi codziennie porzeczki - czerwone i czarne, zielony agrest i maliny, codzienna porcja jagód zebranych przez mojego Dziadka, czereśnie z sadu i soczyste arbuzy z pobliskiego targu. Ach <3 Żyć nie umierać! Brakuje mi tylko jednego, mojego obiektywu który pożyczyłam rodzicom(...)Zapraszam :)" Składniki : 3,5 szklanki mąki 2 jajka białko 120 g cukru łyżka ekstraktu waniliowego 200 g masła dodatkowo budyń waniliowy 450 ml mleka szklanka jagód Sposób przygotowania: Kruche ciasto : Jajka i białko ubijamy z cukrem i ekstraktem waniliowym. Następnie dodajemy do mąki - mieszamy. Margarynę kroimy w kwadraciki i dodajemy do miski. Wszystko ucieramy mikserem (chyba, że wolicie
Słodkie Przyjemności