ciasto z porzeczką - 2746 przepisów (strona:140/184)

Wytrawny wegański „Twix” 129

wyrobić ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinkę (ja zawsze „idę” na skróty i wkładam do zamrażalnika na 30 minut). Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 2 mm i przełożyć do blaszki na papier do pieczenia, ponakłuwać widelcem i piec około 10 minut w temp. 220 C. Po upieczeniu na „krakersa(...)mieszając od czasu do czasu) około 1 godziny). Gdy masa krówkowa stwardnieje rozsmarować warstwę dżemu, jak wspomniałam ja użyłam własnej roboty a aronii, sprawdzi się też dżem z czarnej porzeczki czy też żurawiny. A na to 2 tabliczki roztopionej w kąpieli wodnej gorzkiej czekolady (min 70%). P 30 minutach w lodówce można jeść! Smacznego

greenscarf
Owocowy omlet lato-jesień-zima 143

zima . Skąd ta nazwa? Bo do przepisu wykorzystałam suszone owoce, które możecie użyć o każdej porze roku. Takie owoce idealnie nadają się do omletów, placków, deserów na bazie chia, ciast, a nawet koktajli. Zastosowań znajdziecie naprawdę wiele. Ja osobiście suszone owoce używam również bardzo często jako dekorację do babeczek. Dziś jednak zapraszam Was na pyszny owocowy omlet lato-jesień-zima(...)łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru mała garść suszonych truskawek – u mnie Brodowski mała garść suszonych malin – u mnie Brodowski 1 łyżeczka suszonej zmielonej czarnej porzeczki – u mnie Brodowski łyżeczka oleju kokosowego do smażenia cukier puder do podania Przygotowanie: Do małej miseczki wsypujemy małą garść suszonych malin i suszonych truskawek, zalewamy owoce niewielką ilością ciepłej wody

Słodkie okruszki
Kostaka biszkoptowa z masą Danone, galaretką, malinami i jeżynami. 198

Witajcie kochani:) Dzisiaj przy sobocie zapraszam na pyszne i proste w wykonaniu ciasto biszkoptowe z masą z serków Danone, galaretki, malin i jeżyn. Powiem Wam że jest bardzo pyszne i szybko znika z talerzyków:) Zapraszam do wypróbowania:) Składniki na biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki oleju 1 cukier waniliowy 1 szklanka mąki typ 550 1 łyżeczka proszku(...)śmietany kremówki 30 % 1 galaretka wiśniowa   1 galaretka malinowa 1/2 l przegotowanej wody 1/2 szklanki malin 1/2 szklanki jeżyn 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki Blaszka o wymiarach 26/32 Wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, następnie dodajemy mąkę z proszkiem i olej.Delikatnie mieszamy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Serki przekładamy

Sama słodycz i szczypta chili
Torcik kokosowy z letnimi owocami -bez pieczenia. 264

Złośliwy piekarnik odmówił posłuszeństwa  i niespodziewanie się zepsuł. A ,że weekend nie mógł sie obyć bez czegoś słodkiego  , dlatego też powstało to ciasto . Bez pieczenia , bez dodatkowego podnoszenia temperatury w kuchni , co w czasie ciepłych letnich dni też ma znaczenie. Solidna porcja delikatnej , puszystej masy kokosowej na czekoladowym spodzie i mnóstwo kwaskowatych , pachnących latem owoców. Szybko się robi(...)mleka Masa: 400 ml jogurtu naturalnego typu greckiego 500 ml śmietany 30% 1 szklanka cukru pudru 8 łyżeczek żelatyny 1 szklanka wiórków kokosowych Dodatkowo: Owoce  - u mnie maliny , porzeczki i porzeczkoagrest. - ok 400g Wykonanie: Masło , czekoladę i mleko postawić na małym ogniu i podgrzewać aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Wlać mieszaninę do ciastek i dokładnie wymieszać. Taką

Malinowa Kawiarenka
Pączki z owocowym lukrem 194

owoców ) olej do smażenia (ok. 1,3 l) UWAGA: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Lukier owocowy: 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka liofilizowanych owoców (malina, truskawka, jeżyna, czarna porzeczka) kilka łyżek soku z cytryny lub gorącej wody Przygotowanie: 1. Zaczynamy od przygotowania rozczynu: wymieszać pokruszone drożdże z niedużą ilością ciepłego mleka (ok. 80 ml), 1 łyżką cukru(...)drożdże z przesianą mąką). 2. Oddzielić żółtka od białek. Masło roztopić. Do żółtek dodać cukier i utrzeć do białości. Następnie dodać mąkę, rozczyn z drożdży, resztę mleka i wyrobić ciasto, aż będzie odchodzić od ręki. (Można sobie ułatwić pracę i wyrobić ciasto za pomocą miksera z hakiem. Ważne, aby nie dodawać mąki podczas wyrabiania ciasta, bo wtedy pączki mogą wyjść

Domowa Cookierenka Agi
Jagodzianki, bułeczki z czarną porzeczką 155

łyżki do owoców 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 czubate łyżki gęstej kwaśniej śmietany 18% 25g świeżych drożdży Szczypta soli Opcjonalnie : jagody, borówki lub tak jak u mnie czarna porzeczka około 400-500g Lukier: na 1 szklankę cukru pudru / 4,5-5 łyżek soku z cytryny lub gorącej wody. Musimy jednak kontrolować gęstość. Przygotowanie: Z drożdży, ¼ szklanki ciepłego mleka(...)wystygnie wmieszać rozkłócone jajka. Mąkę oraz sól wsypać do miski, dodać przygotowany wcześniej zaczyn z drożdży oraz mleko wymieszane z cukrem, jajkami i śmietaną. Dokładnie wymieszać składniki i zagnieść ciasto. Raczej starajmy się nie dosypywać więcej mąki do ciasta niż jest to podane. Wtedy bułeczki wyjdą mięciutkie. Po wyrobieniu ciasta lekko je oprószyć mąką, przykryć miskę ściereczką i pozostawić

W garach u Gosi
Wegański „sernik” proteinowy i proteinowe batony (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegański, bez pieczenia) 158

Kiedy temperatura nas rozpieszcza (naszym zdaniem za bardzo) sugerujemy nie uruchamiać piekarników 😊 Proponujemy Wam deser bez pieczenia, bez cukru, glutenu, laktozy i wegański a do tego

Candy Pandas
naleśniki bezglutenowe Śniadanie mistrzów 167

naleśniki. Uwielbiają je, mogą je wcinać na śniadanie, obiad i kolację. Wystarczy im coś fajnego do nich dodać, czy to np. zdrową wersję nutelli z awokado, albo dżem z porzeczki i Chia. Chciałem im udowodnić, że zdrowe mogą być równie smaczne jak te, które dotychczas znały! Te bezglutenowe naleśnik i wyglądają, smakują i dają się zawijać tak samo(...)szklanka mleka migdałowego (kokosowe , ryżowe też się nada) szczypta soli odrobina wanilii 1 łyżka masła 2 jajka (delikatnie roztrzepane – białko z żółtkiem) Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy w misce, ciasto będzie miało dość płynną konsystencję. Smażymy dokładnie tak jak tradycyjne naleśniki. Wylewamy na rozgrzaną patelnię cienką warstwę i pieczemy około dwóch minut z jednej i drugiej strony (możecie podrzucić

PaleoLife
CHLEB NA ZAKWASIE Z ŻURAWINĄ 152

bloga Kuchnia Gucia i jest rzeczywiście bardzo smaczny. Pachnący i wilgotny nie zostawia śladów na nożu, co akurat dla mnie jest istotne. Miałam z nim sporo kłopotów – ciasto wyszło mi zbyt gęste i nie chciało wyrosnąć. Przerobiłam jeszcze raz dodając nieco wody i tadam jest Z lekkim poślizgiem prezentuję mój bochenek. Bardzo lubię pieczywo na zakwasie a dodatek żurawiny(...)soli 270 g łamanego żyta moczonego przez noc ( 135 g łamanego żyta i 135 g wody ) – u mnie mieszanka ziaren: słonecznik, siemię lniane i sezam 90 g suszonych porzeczek ( u mnie suszona żurawina ) W robocie z hakiem mieszamy wszystkie składniki za wyjątkiem porzeczek ( u mnie żurawiny ) 10 minut na pierwszym biegu. Dodajemy owoce i mieszamy do połączenia całości. Pozostawiamy

Pieguskowa Kuchnia
Tort filiżanka kawy 164

masła 1/2 szklanki cukru 4 jaja wielkość M 2 łyżki kawy rozpuszczalnej poncz: 1/2 szklanki naparu kawy mocnej 1/3 szklanki wina białego 1 słoiczek konfitury z czarnej porzeczki dekoracja filiżanka: 100 g czekolady gorzkiej 2 łyżki miodu sztucznego obsypanie: 50 g czekolady gorzkiej ziarenka kawy Biszkopt: Do miski wbijam białka temperatura pokojowa, dodaję szczyptę soli i ubijam na sztywno. Dodaję(...)już masy długo bo straci puszystość. Mąki przesiewam i dodaję stopniowo, mieszam już łyżką delikatnie od spodu.Formę o średnicy 23 cm jej dno wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto. Kokilkę do zapiekania małą smaruję masłem, wysypuję bułką tartą i wylewam do niej ciasto Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i wstawiam formy na 40 minut. Przed wyjęciem

wesoła kuchnia
Sernik z masłem orzechowym 108

wdzięcznym składnikiem spożywczym, że łączę go z produktami, które pozornie do siebie nie pasują. Piekłam już np. sernik z dżemem z czarnej porzeczki, z jagodami, z dynią, marcepanem, adwokatem, zieloną herbatą Matcha, białą i ciemną czekoladą, kawą czy wytrawny z porem. Przepis na sernik z masłem orzechowym znalazłam(...)powinien Wam bardzo smakować. Posmak masła orzechowego nie jest zbyt intensywny w tym serniku, nie przytłacza, pomimo sporej ilości masła. Polecam jako odskocznię od klasycznego sernika. Ciasto jest sprężyste, ale struktura delikatna, rozpływająca się w ustach. Składniki: Masa serowa • 500 g sera twarogowego, u mnie Piątnica • 4 jajka • 1/2 szklanki cukru • 1/2 szklanki gęstej kwaśnej

To co kocham
Murzynek – duża blacha 376

będzie pyszny, szczególnie na drugi dzień, więc jeśli tylko 1-2 mm linia Wam nie przeszkadza wizualnie, to się nią nie przejmujecie – następnym razem przytrzymajcie ciasto parę minut dłużej), a pieczony za długo za bardzo wyrośnie, będzie suchy, będzie się kruszył i będzie mało smaczny (na ostatnim zdjęciu pod przepisem możecie zobaczyć różnice). Murzynek idealnie upieczony to taki pośrodku(...)używam domowej soli waniliowej ) 195 g masła 82% tłuszczu w temp. pokojowej 285 g cukru 3 jaja 1.5 szklanki mleka (375 ml) 375 g dżemu owocowego (np. z czarnej porzeczki, wiśniowego, truskawkowego)   Składniki polewy do murzynka: 100 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej odrobina mleka (mniej jak pół szklanki – ilość jest bowiem zależna od konsystencji polewy

Moja Delicja
najlepsze bezglutenowe tosty w 10 minut (keto, paleo ) 166

piekarnika. Za to my już dawno nie jedliśmy takich tościków, chociaż nie raz kusiły Marzyły się nam ciepłe, pachnące grzaneczki, a do tego domowy dżemór z CHIA i czerwonej porzeczki i takie nieśpieszne weekendowe śniadanie. I tak powstały te bezglutenowe tosty Delikatne, chrupiące, idealne na śniadanie. Można zrobić większą ilość i mieć na zapas. Na dodatek postanowiłem zaszaleć i podać(...)coś jest “ lepsze niż dobre ”. A to znak, że musiały im smakować! W sumie to zawsze nasze dzieci były wyznacznikiem co jest dobre i co może smakować Wam. Samo ciasto na bezglutenowe tosty przygotowuje się mega szybko. Są dwie opcje. Można w piekarniku lub mikrofali ( jest bezpieczna dla naszego jedzenia). Acha i jakbyście szukali fajnej mąki migdałowej to jest

PaleoLife
Przepyszna beza z bitą śmietaną i owocami! 194

dzisiejszym poście przepis na niezwykle pyszne ciasto - chrupiąca beza z delikatną pianką w środku, a na wierzchu ubita śmietana z serkiem mascarpone, a do tego owoce! Zapraszam ! Moja rada dotycząca bezy: Bezę można upiec na 1-2 dni wcześniej. Natomiast śmietaną i owoce ubijamy przed podaniem, inaczej beza będzie cała mokra w środku i nie będzie chrupiąca.  Składniki: BEZA(...)ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny MASA: 250 g serka mascarpone 330 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru waniliowego DODATKOWO: owoce na wierzch (użyłam borówki, oraz czerwone i czarne porzeczki) Przygotowanie: BEZA: Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 120 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Na blachę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie rysujemy okrąg o średnicy 23 cm. Do miski wlewamy

Gotuj z Mąką
Słodko-kwaśne pieczenie resztkowe 186

resztą owoców upiekę muffinki. Szybkie, proste, a nic się nie zmarnuje. Chcąc uzupełnić zapas agrestu wybrałam się do sklepu, a tam... Wszystko, tylko nie agrest. I nie porzeczki, bo na nie też miałam chrapkę. I co biedna miałam zrobić...? Kupiłam... A właściwie to nie powiem, co kupiłam. Coś, czego zupełnie nie spodziewałam się znaleźć. Coś, co uwielbiam. Też kwaśne, idealne(...)czas najwyższy resztkę owoców wykorzystać. Najpierw myślałam o muffinkach z bezą, która idealnie się z agrestem komponuje, ale... Tartaletki były z bezą, więc może lepiej co innego...? Pomyślałam o cieście, które piekłam w zeszłym roku - połączenie agrestu i marcepanu bardzo mi się spodobało. Ponieważ mam paczuszkę marcepanu na wyjątkowe okazje, nie zawahałam się jej użyć . I muszę powiedzieć, że bardzo

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania