Moje pierwsze pierniczki! :)) Świąteczny nastrój panuje już u mnie od tygodnia ;) W mieszkaniu pachnie piernikiem, wszędzie pełno brokatu, gwiazdek i innych świątecznych ozdób. Piernikowe choinki
Czerwona Porzeczkaokresie letnim często decydujemy się na szybkie ciasta bez pieczenia. Jeśli znudziła się wam tradycyjna forma sernika na zimno to tutaj macie alternatywę. Mini serniczki amaretti z owocami dobrze sprawdzą się jako małe deserki w szklaneczkach. Specjalnie użyłam przeźroczystej galaretki, żeby owoce jeszcze ładniej się prezentowały. Jeszcze jedna wskazówka. Gdyby masa była dla Was za mało słodka to możecie dołożyć(...)serniczki są sycące. składniki na 5 porcji 550 g twarogu półtłustego 1 galaretka przeźroczysta 3 łyżeczki cukru waniliowego ciasteczka amaretti – 18 sztuk 1 szklanka borówek 0,5 szklanki czerwonej porzeczki 5 listków mięty Przygotowujemy galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wkładamy do lodówki i od czasu do czasu mieszamy. Twaróg mielimy w robocie kuchennym na jednolitą masę dodając cukier waniliowy
noteskulinarnyfigaJest pyszny, kremowy i wprost nie można mu się oprzeć. Pięknie się prezentuje i szybko się go robi, ale jeszcze szybciej znika. Dzięki
Rozpustne gotowanieRolada bezowa z mascarpone to wypiek wbrew pozorom dosyć prosty. Bezę w tym przypadku piecze się dość krótko i nie suszy się jej w piekarniku, dlatego
Poezja smakusię brak możliwości wyjścia do sklepu, brak chęci na wielkie pieczenie, jedno jajko w lodówce, niespodziewani goście lub apetyt na małą pyszność i wtedy przydałby się choć jeden kawałek ciasta... Też u Was tak bywa lub podobnie? Zawsze twierdzę, że nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło.. i z każdej sytuacji jest jakieś rozwiązanie(...)mleka 3 łyżki oleju 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Dodatkowo: 1 łyżka dżemu/konfitury (u mnie czarna porzeczka 105% od Najtun) Polewa: 3-4 kostki czekolady 1 łyżeczka mleka Jajko wbić do miseczki i roztrzepać za pomocą widelca. Dodać olej z mlekiem, a całość dokładnie połączyć
Di gotujeJagody! Zaraz po truskawkach jedne z lepszych owoców sezonowych. Maliny, czereśnie, porzeczki czy agrest są dlatego w tyle, dla mnie oczywiście ;) Jagody są pyszne od tak, bez niczego, albo z cukrem i śmietaną. Ja jednak najbardziej lubię je w pierogach! Tym razem przygotowałam dla Was wersję jogurtową! Jedliście kiedyś? Jak nie, to koniecznie wypróbujcie. Zapraszam na Jogurtowe pierogi z jagodami(...)podgrzewamy w garnuszku wodę z dodatkiem jogurtu i dolewamy do miski. Całość zagniatamy i dzielimy na kilka części. Jedną część rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką, resztę przykrywamy ściereczką aby ciasto się nie zeschło. Z rozwałkowanego cienko ciasta wycinamy szklaneczką małe kółka, na które następnie nakładamy łyżeczkę jagód i 1/4 łyżeczki cukru, zlepiamy - jeżeli ciasto nie chce się zlepić, brzegi które
Słodkie PrzyjemnościKonfitura z arbuza i galaretka z arbuza - egzotyka w słoikach Konfitury z arbuza lub galaretkę z arbuza można zrobić w dwóch wariantach - z miąższu lub z
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataWbrew pozorom bardzo szybkie i łatwy deser do zrobienia. Pierwszy raz Lava Cake bądź jak kto woli Suflet jadłam na jednym ze szkoleń. Ciasto tak bardzo mi zasmakowało ,że zdecydowałam je zrobić sama. Bałam się oczywiście ,że nie wyjdzie , ale wyszło! I to co widzicie to moje drugie podejście :) Miały być jeszcze lody ... ale jakiś łasuch je zjadł ... Przepis został(...)łyżeczki cynamonu szczypta ostrej papryki 4 kostki czekolady mlecznej , bądź mlecznej, a nawet gdy ktoś lubi białej do środka ciastka. cukier puder do posypania Kilka sztuk kwaśnych owoców: porzeczka/ wiśnia. ( ja mam wiśnie z nalewki) 0,5 L lodów. najlepiej waniliowe, śmietankowe Dodatkowo : 4 małe miseczki - kokilki Wykonanie: Wykonanie samego deseru jest bardzo proste. Wystarczy tylko robić wszystko jak należy
W Moim Magicznym Domułyżki cukru 1 łyżka kakao 1,5 szklanki mleka Przepis na polewę czekoladową: 1 opakowanie śmietany kremówki (moje ma 200 g) 200 g gorzkiej czekolady +kwaśny dżem np. z porzeczki Mąkę pszenną i ziemniaczaną mieszamy z kakao i przesiewamy. Jajka wyciągamy z lodówki – dobrze, żeby miały temperaturę pokojową, wtedy łatwiej je ubić. Formę do pieczenia wykładamy papierem. Piekarnik nastawiamy(...)większego znaczenia dla efektu końcowego, jednak w ten sposób piana ubije się trochę szybciej. W tym przepisie, podobnie jak w przepisie na brownie nie dodajemy proszku do pieczenia, ciasto rośnie tylko dzięki pęcherzykom powietrza wtłoczonym do masy podczas ubijania. Gotowa piana powinna być biała i gęsta. Dodajemy do niej w dwóch turach przesianą mąkę z kakao. Mieszamy delikatnie drucianą trzepaczką
Ciastkozercyzdjęć, bo od razu wiedziałam, co chcę upiec- pyszne, jesienne, kasztanowe muffiny. Kiedyś jadłam takie z konfiturą z czarnej porzeczki i spróbowałam odtworzyć ten smak w domu (chociaż bez porzeczek). Tym razem zmieniłam nadzienie- na mirabelkowe oczywiście:) KASZTANOWE MUFFINY Z MIRABELKOWYM WNĘTRZEM Mokre: 40g rozpuszczonego i ostudzonego masła 100ml śmietany 30 lub 36% 4 łyżki śmietany 18% 1 jajko(...)Piekarnik nagrzewamy do 190*C. Mieszamy oddzielnie mokre składniki i suche składniki. Następnie łączymy dwie mieszanki, nie przejmując się grudkami. Mąka kasztanowa mocniej chłonie wilgoć od zwykłej mąki, dlatego ciasto nie jest takie rzadkie- można dodać łyżkę śmietany 18% jeśli jest mocno za gęste. Do form na muffiny wkładamy po łyżeczce ciasta, następnie trochę konfitury (u mnie około trzech mirabelkowych
les mirabellesdługich dni, upałów, komarów, rosy, leniwych niedziel, tego, że zawsze brakuje nam kostek lodu w zamrażalce, że w całym domu mamy piasek oraz do spożywania hektolitrów polskich owoców! Borówki, porzeczki, jagody, pierwsze poziomki i papierówki i ostatnie maliny i truskawki. Pogoda sprzyja wczesnemu wstawaniu – poranna temperatura daje organizmowi chwilę wytchnienia. W niedzielny poranek układam sobie plan dnia i szukam pomysłu(...)serka mascarpone lub ricotty ok. 2 łyżki cukru pudru kilka jeżyn do dekoracji Wymieszaj mąkę, mleko, jajko i łyżkę oleju ze szczyptą soli w misce i lekko ubij. Ciasto powinno być bez grudek. Rozgrzewamy patelnię, za pomocą ręcznika papierowego smarujemy odrobiną oleju. Chochlą wlewamy ciasto naleśnikowe i smażymy cienkie naleśniki z obu stron. Usmażone naleśniki przekładamy na talerz
Bon Appetit MałgorzatyZbliża się Dzień Mamy, warto pomyśleć o jakimś upominku dla naszych superbohaterek ;) Na pierwszym miejscu proponuję, jeśli nie mieszkacie już razem, wpaść z wizytą, pogadać
Czerwona PorzeczkaPopękane ciasteczka to jedne z moich ulubionych małych słodkości ;) Są proste do zrobienia, nie wymagają skomplikowanych zabiegów cukierniczych, a swój wspaniały wygląd zawdzięczają różnicy temperatur
Czerwona Porzeczkabyłam pełniutka niczym butelka szampana, nie mogłam się powstrzymać przed spróbowaniem każdego rodzaju deseru. A było w czym wybierać, oj było... Sorbety: truskawkowy, malinowy, bananowy, kokosowy i z czarnej porzeczki; klasyczne lody z maszyny: czekoladowe, cytrynowe, lukrecjowe, miętowe z czekoladą i truskawkowe; do tego waniliowe parfait i pieczona Alaska , czyli wyżej wymienione smaki w przeróżnych kombinacjach pod zapiekaną bezą włoską(...)jest to takie łatwe, jak mogłoby się wydawać. Szczególnie, że to akurat jest moja słaba strona; w pracy nie przygotowujemy deserów tego typu, w domu też gościom serwuję ciasta, a nam desery zdecydowanie prostsze w konstrukcji. Poza tym kompozycja na talerzu to dla mnie troszkę czarna magia; rzadko (choć chyba nawet to określenie jest sporym nadużyciem) się tak bawię. Najczęściej
Pożeraczka, czyli raz adobrzebowiem cały wachlarz makaronów, wegetariańskich bulionów (których używam codziennie), przypraw oraz mieszanek do przygotowania falafeli. Na deser super zdrowe snacki z dmuchanych zbóż, zamienniki cukru do przygotowywania deserów i ciast, konfitury i miody, a na kolację - strączki i zdrowe oleje. Można więc zaopatrzyć się w żywność na cały tydzień... lub dwa :) Osoby na diecie bezglutenowej, a także diabetycy i weganie(...)tylko na te, które rzadko jadam (np. ze względu na słabą jakość "wersji z supermarketu") albo takie, których jeszcze nie próbowałam: * kuleczki z dmuchanych zbóż w czterech smakach (anans, porzeczka, żurawina i banan z kokosem); * bezglutenową mąkę do wypieku chałki, * kalifornijskie pistacje (duże i wszystkie z otwartą skorupką), * suszone śliwki (miękkie, soczyste i aromatyczne), * mieszankę do falafeli, * zestaw orzechów przyprawionych
Poranek na słodkoKiedy wypatrzyłam ten przepis na pożółkłej kartce wyrwanej całe lata świetlne temu z jakiejś gazety, od razu stanął mi przed oczami zalegający w lodówce ośmiopak Danio
Kuchenne zapiski Edyty