ciasto z porzeczką - 2746 przepisów (strona:155/184)

Muffinki omletowe z kremem czekoladowym 128

lekką przekąskę. Dodatki to kwestia gustu, ja do środka wsadziłam kilka borówek, dzięki czemu na zdjęciu wyglądają jak by były nadziane dżemem. Inne owoce takie jak np. maliny porzeczki, czy wiśnie sprawdzą się równie dobrze tylko radzę nie przesadzać z ilością, bo muffinki mogą nie wyrosnąć lub owoce mogą puścić za dużo soku. Zresztą muffinki można zrobić też bez żadnych(...)żółtka i wymieszać do połączenia. Następnie dodać mąkę i bardzo delikatnie wymieszać. Masę przekładać do foremek na muffinki (najlepsze będą silikonowe), do środka wsadzić borówki i przykryć kolejną warstwą ciasta. Piec przez około 15 minut w 180ºC. Składniki na krem zblendować i polać po lekko przestudzonych muffinkach

Healthy food explorer
Kokosowy pudding z tapioki z imbirem i trawą cytrynową 138

mała łodyga trawy cytrynowej 2-3 łyżki syropu klonowego Dekoracja: 1 łyżka grubej tapioki wiórki kokosowe Przygotowanie: Miseczki kukurydziane: Płatki kukurydziane przełożyć do woreczka foliowego i rozgnieść wałkiem do ciasta. Mają mieć konsystencję grubej bułki tartej. Przełożyć do miseczki i dodać resztę składników. Dokładnie wyrobić dłonią. Foremki do babeczek wyłożyć folią spożywczą i wylepić przygotowaną masą. Schłodzić. Pudding z tapioki(...)pudding z tapioki z malinami Jaglanka orzechowa z młodym jęczmieniem i dżemem z czarnego bzu Deser jaglany z jagodami i bezą Naleśniki z płatków kukurydzianych z twarożkiem i czarną porzeczką     (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Oryginalny smak
Rabarbarowe ptasie mleczko 158

tego przesiewamy mąkę i miksujemy. Na końcu dodajemy białka partiami i najlepiej łyżką dokładnie mieszamy z masą żółtkową. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i na to wylewamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 min. (sprawdzamy drewnianym patyczkiem. Jeśli po 15 min jest już suchy można wyjąć. Jeśli nawet po 20 min jest jeszcze mokry to trzymamy kolejne kilka(...)śmietana się zmieszała z rabarbarem. (Nie miksujemy długo gdyż to ma się tylko połączyć, a nie zważyć) Do nasączenia biszkoptu (jedna z poniższych opcji) Dżem (ja użyłam z czarnej porzeczki ale może być truskawkowy, malinowy lub wiśniowy) LUB: syrop owocowy do rozcieńczania (z czarnej porzeczki, truskawkowy, malinowy lub wiśniowy) rozrobiony z wodą. Biszkopt nasączamy syropem LUB smarujemy bardzo cienko dżemem

Jedzeniomania
torcik migdałowo czekoladowe 163

pieczenia. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, a następnie dodajemy stopniowo żółtka, cały czas miksując. Do masy jajecznej dodajemy sypkie składniki i delikatnie mieszamy np. przy pomocy szpatułki. Ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy do dwój jednakowych torownic (ok.17 cm średnicy) wyłożonych (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy w 175 st. C przez ok. 20 min. Po upieczeniu(...)cztery części, trzema przełożyłam krążki a czwartą posmarowałam całość torcika. Do dekoracji użyłam dodatkowej masy) Opcjonalnie nasączone blaty przed nałożeniem kremu możemy posmarować kwaskowatym powidłem lub dżemem z czarnej porzeczki

Domowy Smak Jedzenia
Chleb "w ciemno" i rollercoaster, czyli jak upiec 47 chlebów naraz. 158

kolejne kanapki z kozim serkiem i truskawkami skropionymi octem balsamicznym, z dodatkiem roszponki; z konfiturą z zielonych pomidorów, z plastrem cheddara i śliwkowym chutneyem, czy konfiturą z czarnych porzeczek. Ma idealnie chrupiącą skórkę i dość puszysty, ładnie dziurkowany  miąższ. Upiekę go jeszcze nie jeden raz!  Przepis na wersję z naturalnym zakwasem znaleziony na tej stronie - klik , przepis(...)misce i nakryć folią kuchenną. Odstawić w temperaturze pokojowej na ok. 8 godzin (najlepiej zrobić to późnym wieczorem, aby rano mieć gotowy do pracy zaczyn). Etap II -  wyrabianie ciasta właściwego cała biga (zaczyn przygotowany 8 godzin wcześniej) 3 szklanki (ok. 393 g) mąki chlebowej 1 1/8 (248 g) wody 4 łyżki (71 g) miodu 1 łyżka ekstraktu waniliowego

KUCHARNIA
Tort Jagodowy 197

lekko odstawać od formy. Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy w formie na podłogę z wysokości 60 cm (warto podłożyć ściereczkę, aby nie rozbić kafli w kuchni).  Ciasto wsadzamy z powrotem do piekarnika i zostawiamy na pół uchylone drzwiczki. Czekamy, aż biszkopt przestygnie, dalej może już stygnąć poza piekarnikiem. Boki biszkoptu należy oddzielić nożykiem dopiero po całkowitym wystudzeniu(...)śmietanę kremówkę i dodajemy ją do masy. Mieszamy szpatułką. Całość wkładamy na cały dzień do lodówki do stężenia. Nasączenie blatów biszkoptowych: Szklanka mocno zaparzonej mięty Słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (Łowicz 100%, polecam) Przygotowanie tortu: Późno wieczorem, kiedy biszkopt zdąży się całkowicie wystudzić, a masa jagodowa stężeje, zaczynamy przekładanie tortu. Rozcinamy (najlepiej nitką) biszkopt na 4 części. Pierwszy blat

Eat Shrimps
Jak było na SeeBloggers? 149

Billa Gates'a i Michaela Jacksona, a tego dnia gotował z nami. Podczas warsztatów przygotowaliśmy ogórki marynowane w marakui, oliwie i chilli. Podawane były z grillowanym serem kozim i porzeczkami. Petarda!  Fatalnie tu wyglądam, ale okazja do zdjęcia z Józkiem może się już nie powtórzyć.. ;)  Niedziela: Piotr Bucki - “Jak nie być debilem i nie rozprzestrzeniać głupot(...)kwiatów i innych akcesoriów, można było wygrać wycieczkę dla 2 osób na Wyspy Kanaryjskie. Netto częstowało wszystkich pysznymi zdrowymi koktajlami, które robili na miejscu. Na sąsiednim stanowisku były zdrowe ciasta i babeczki. W porze lunchu wciągnęłyśmy przepyszną pizzę w budynku III Parku Technologicznego (zapomniałam jak nazywała się ta restauracja..). Pizza była naprawdę smaczna, godna polecenia! Drugiego dnia postawiłyśmy na burgera

two broke sisters
..SERNIK NA ZIMNO.. 239

 SKŁADNIKI.. . . 1 szkl.mleka, 2 łyżki żelatyny , 60dkg sera-u mnie President ser twarogowy z wiaderka, pół margaryny, 1 szklanka cukru -dałam ciut mniej , 2

w mojej kuchni
Deserki z kiwi i mascarpone 127

Po prostu pyszne! Dojrzałe kiwi jest bardzo słodkie, dzięki czemu całości nie dosładzałam jakoś specjalnie dużo. Nadało też lekko zielonkawego koloru. Deserki są szybkie i proste

Kolorowy Przepisownik
Babka czekoladowa na Walentynki 121

ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka cynamonu 5 jaj L 150 ml kawy espresso opcjonalnie-bakalie Jeśli zdecydujecie się zrobić babkę z bakaliami, to sparzcie je wrzątkiem, a suszone typu porzeczki, żurawina, wiśnie czy rodzynki, które tu bardzo dobrze pasują warto jeszcze namoczyć np. w świeżym soku z pomarańczy. Świetnie też sprawdzają się grubo posiekane orzechy, lekko przed dodaniem przypieczone(...)pieczenia bab używam grubych, metalowych form, które dość mocno nagrzewają się i przyspieszają nieco pieczenie, polecam zatem nieco ten czas wydłużyć przy zwykłych foremkach). Najlepiej sprawdzić czy ciasto jest upieczone patyczkiem. Powinien po włożeniu w ciasto być suchy. Babkę można posypać cukrem pudrem lub zrobić dowolną polewę. przepis z akacjowego bloga  Małgosi i Piotra

Proste Potrawy
Arbuzowa pizza z owocami i jogurtem (Pizza di anguria con frutta e yogurt) 167

Pizza  nie zawsze musi być przygotowywana z ciasta drożdżowego z dodatkiem sosu pomidorowego. Do zrobienia pizzy możemy wykorzystać również plastry arbuza, jogurt naturalny lub owocowy i du ż ą  ilość świeżych owoców. W ten sposób uzyskamy przepyszn ą  propozycję na śniadanie lub podwieczorek dla naszych małych pociech, ale nie tylko ;)     Owocowa pizza jest prosta(...)ideale per i giorni più caldi dell’estate. Buon appetito! SKŁADNIKI (na 4 porcje) 4 okrągłe plastry arbuza 4 kiwi 200 ml jogurtu naturalnego lub owocowego 200 g czerwonych porzeczek 200 g borówek 200 g jeżyn listki świeżej bazylii lub mięty do dekoracji **** INGREDIENTI (per 4 porzioni) 4 fette di anguria circolare 4 kiwi 200 ml di yogurt bianco

La grande e la piccola cuoca
Szarlotka oraz "Woda różana i chleb na sodzie" 201

startego na tarce o grubych oczkach. Ciasto piec ok. 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni C. (program góra/dół). Ciasto powinno mieć ładny złoty kolor. Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy na kratkę. ----- Podobne: Pleśniak ze śliwkami Ciastka "żabie mordki" Jaglana szarlotka ze śmietaną Po przeczytaniu "Zupy z granatów" Marshy Mehran wiedziałam, że po kolejną część też sięgnę(...)ojciec Mahoney, który nareszcie znajduje upust swojemu temperamentowi i zainteresowaniom ;) Dla mnie smakowitym dodatkiem są przepisy zamieszczone pod koniec książki. Tytułowy chleb na sodzie przypomina mi pełnoziarnisty chleb z porzeczkami wypiekany w lipcowej piekarni Amber. globtroter

Weekendy w domu i ogrodzie
Przepisy na Boże Narodzenie 2016 6408

Wybaczcie, że tak dawno mnie tu nie było, ale zaczęłam nową pracę i w związku z tym mam trochę więcej na głowie, ale nie martwcie się

Czerwona Porzeczka
Pięć Przemian - recenzja zdrowej żywności 176

bezglutenowe, ale także i wegańskie. Ponad to bez cukru. Gotowe batony wychodzą przepyszne! Nie spodziewałam się aż tak dobrego smaku. Są słodziutkie, wyraźnie bananowe, czuć lekką kwaskowatość od porzeczki. Z wierzchu lekko chrupiące, w środku bardziej miękkie. Jak dla mnie super produkt. Wartość odżywcza w 100 g produktu:  Energia: 289 kcal Tłuszcz: 12 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone(...)spulchniająca), sól himalajska Ponownie bardzo udany produkt. Łatwy i szybki w przygotowaniu, a efekt końcowy w pełni zadowalający. Racuchy wychodzą smaczne, mięciutkie i puszyste. W ramach urozmaicenia, d o ciasta możesz dodać pokrojone jabłka lub inne wybrane owoce.  Wartość odżywcza w 100 g produktu:  Energia: 345 kcal Tłuszcz: 6 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone

Zdrowie na języku :P
DŻEM TRUSKAWKOWY 160

zimowy dzień otworzyć pachnący, pełen słodkich truskawek słoiczek. Dżem truskawkowy   można używać do kanapek, naleśników,ciast. Najlepszy jest ten domowy! Przepis jest prosty i jego robienie nie trwa długo. Oczywiście można smażyć dżem przez kilka dni przez godzinę dziennie. Woda wtedy odparuje, dżem będzie gęsty i skoncentrowany. Ja jednak wolę szybciej... co nie znaczy gorzej. Podczas tak długiego gotowania(...)jeszcze trochę gęściejszy. I gotowe! Przepyszne zapewniam. Można już się rozkoszować smakiem zamkniętych w słoikach truskawek. Smacznego!   DŻEM RABARBAROWY Z IMBIREM I CYTRYNĄ POWIDŁA ŚLIWKOWE DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI   DŻEM Z WIŚNI DŻEM Z DYNI I POMARAŃCZY Z WANILIĄ I CYNAMONEM

potrawyregionalne