bowiem cały wachlarz makaronów, wegetariańskich bulionów (których używam codziennie), przypraw oraz mieszanek do przygotowania falafeli. Na deser super zdrowe snacki z dmuchanych zbóż, zamienniki cukru do przygotowywania deserów i ciast, konfitury i miody, a na kolację - strączki i zdrowe oleje. Można więc zaopatrzyć się w żywność na cały tydzień... lub dwa :) Osoby na diecie bezglutenowej, a także diabetycy i weganie(...)tylko na te, które rzadko jadam (np. ze względu na słabą jakość "wersji z supermarketu") albo takie, których jeszcze nie próbowałam: * kuleczki z dmuchanych zbóż w czterech smakach (anans, porzeczka, żurawina i banan z kokosem); * bezglutenową mąkę do wypieku chałki, * kalifornijskie pistacje (duże i wszystkie z otwartą skorupką), * suszone śliwki (miękkie, soczyste i aromatyczne), * mieszankę do falafeli, * zestaw orzechów przyprawionych
Poranek na słodkoKiedy wypatrzyłam ten przepis na pożółkłej kartce wyrwanej całe lata świetlne temu z jakiejś gazety, od razu stanął mi przed oczami zalegający w lodówce ośmiopak Danio
Kuchenne zapiski EdytyDla mnie święta obowiązkowo pachną choinką i piernikami, dlatego postanowiłam to połączyć ;) Strasznie lubię przygotowywać różne dekoracje bożonarodzeniowe, jest to dla mnie niesamowita radość, normalnie, cieszę
Czerwona PorzeczkaBył to pierwszy wpis na blogu, pozwalam go sobie uaktualnić, ponieważ brakowało w nim zdjęcia (może niech to będzie taki prezent na rok bloga :P) Są
Czerwona PorzeczkaSkładniki: Biszkopt 1/2 puszki ananasa (krążki) 1 opakowanie serka mascarpone 500 ml śmietany 30% lub 36% 1 tabliczka białej czekolady 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki sok z 1/2 cytryny 3/4 szklanki wiórków kokosowych + wiórki do posypania Sposób przygotowania: 1. Biszkopt upiecz z 1,5 porcji podanych w przepisie składników - KLIK . Pozostaw do całkowitego wystygnięcia i podziel(...)rozłóż połowę pokrojonego w kostkę ananasa. Na drugiej części wykonaj te same warstwy co na pierwszej. 7. Nasącz ostatnią część biszkoptu, wyłóż pozostałą część kremu i posyp wiórkami. 8. Ciasto powinno zostać w lodówce przez kilka godzin
A Ty Smakuj MnieZainspirowana zielonymi kopytkami, które wypatrzyłam na blogu: Czerwona Porzeczka zagniotłam dziś podobne u siebie, recepturę na sos wzbogacając pysznymi, łososiowymi kęskami. Spróbujcie:) Składniki: 1kg ziemniaków 200g szpinaku rozmrożonego, rozdrobnionego 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 1 jajko 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól pieprz na s os serowo-łososiowy: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki(...)Doprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętym czosnkiem. Studzimy. Ziemniaki przeciskamy przez praskę bądź rozdrabniamy za pomocą tłuczka do ziemniaków, dodajemy do nich przestudzony szpinak i wszystkie składniki zagniatając ciasto. Formujemy wałeczki i kroimy kopytka o długości 3-4cm. Wrzucamy partiami do posolonego wrzątku, gdy woda ponownie zacznie "bulgotać" zmniejszamy ogień, zdejmujemy pokrywkę i gotujemy kilka minut pływające
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaCzy to zima, czy lato - zapiekane owoce pod kruszonką są deserem idealnym. Latem, podane z lodami stanowią cudowny kontrast pomiędzy ciepłym, a zimnym. zimą
kolorowotorcikowoLato i jesień to okres, w którym mamy dostępnych wiele świeżych owoców pochodzących z upraw w naszym kraju. Domowy kompot to napój, który zastąpi nam sok
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Przepyszne, idealnie chrupiące gofry z mąki z ciecierzycy z dodatkiem świeżych owoców - malin i czereśni, dżemu z czarnej porzeczki i twarogu. Najlepszy przepis na chrupiące gofry bezglutenowe! Składniki: 170 gram mąki z ciecierzycy 40 gram mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka (osobno białka i żółtka) 50 ml oleju 100 ml mleka 3-4 łyżki cukru szczypta soli(...)pieczenia. Składniki mokre mieszam z suchymi i cukrem na gładką masę. Powoli, najlepiej w trzech turach, dodaję ubite białka. Na rozgrzane płytki gofrownicy wylewam po 2-3 łyżki ciasta i piekę gofry przez 3-4 minuty, aż staną się chrupiące, nie otwierając przy tym urządzenia w trakcie opiekania. Gotowe gofry przekładam na kratkę i studzę przez chwilę, natomiast gofrownicę między
Mango Papajapieczenia. Kolejność dodawania produktów jest bardzo ważna!!! Foremkę posmarować masłem i oprószyć mąką, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni z termo obiegiem na 15-18 minut. Upieczone ciasto wyjąć z foremki i od razu położyć na papierze do pieczenia do góry spodem, pozostawić do wystygnięcia. Śmietanę ubić z cukrem. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Do śmietany dodać żelatynę(...)przesadzić z ilością płynu – biszkopt ma być lekko wilgotny a nie ociekający wodą ;) ). Następnie wyłożyć krem. Na wierzchu ułożyć jagody, można dodać trochę innych owoców. Ja dodałam czerwone porzeczki. * mogą być jagody, borówki amerykańskie, maliny, porzeczki
królestwo garówDziś będzie również Halloweenowo, ale dla odmiany słodko- różne rodzaje dekoracji babeczek! ;) Słodkie maleństwa, wcale nie wyszły mi straszne, mam nadzieję, że przypadną Wam do gustu
Czerwona Porzeczkabardzo letni, orzeźwiający deser. Takie niby lody. Semifreddo, czyli w połowie zmrożony. Można do niego użyć różnych owoców, ale najlepiej kwaskowatych. Sprawdzi się borówka, porzeczka, malina. Przygotowuje się go bardzo szybko, potrzeba tylko czasu na mocne schłodzenie i już możemy uraczyć naszych gości niecodzienną porcją słodkości. Gorąco polecam! Składniki: /inspiracja White Plate/ 450g śmietanki kremówki 100g bezów 3 czubate(...)maliny, pokrojone na kawałki wafelki oraz pokruszone bezy. Przemieszać delikatnie i przełożyć do foremek lub pojemnika np. po lodach. Schłodzić w zamrażalniku przez 2-3h. Podawać z ciepłym ciastem lub solo posypane świeżymi owocami lub polane syropem klonowym. Artykuł Semifreddo z malinami i bezami pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniadużo cukru i kalorii, ale niewiele naturalnych składników, więc dobrym rozwiązaniem jest samodzielne przygotowanie lodów w domu. Aby to wykonać, wystarczy garść świeżych owoców sezonowych, np. truskawek, malin lub porzeczek, a także szklanka śmietanki lub jogurtu naturalnego- jeżeli dbamy o linię. Po zmiksowaniu składniki przekładamy do foremek i zamrażamy przez kilka godzin. Do przygotowania domowych lodów najlepiej wykorzystać świeże owoce(...)często są trudno dostępne w zwykłych sklepach. Sernik na zimno Sernik na zimno to lekka i orzeźwiająca wersja popularnego deseru. Latem, kiedy nie masz czasu ani ochoty na pieczenie ciast, podaj swoim bliskim sernik na zimno z ulubionymi owocami zalanymi kolorową galaretką. Deser można udekorować wiórkami czekoladowymi, płatkami migdałów lub polać sosem waniliowym, który podkreśli smak delikatnego musu. Aby uzyskać
Kuchcik gotujejasny: 5 jajek 3/4 szklanki (160g) cukru 3/4 szklanki (100g) mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki (35g) mąki ziemniaczanej Krem owocowy: 500 g mrożonej mieszanki owocowej (truskawki, maliny, wiśnie, czarne porzeczki) 500 g serka mascarpone 400 g śmietany kremówki 30 lub 36% 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru pudru 2 czubate łyżeczki pektyny 1 łyżka soku z cytryny Do nasączenia: pół(...)stopniowo dodawać cukier, a następnie kolejno żółtka i olej. Na koniec dodać obydwie przesiane mąki wymieszane z kakao i delikatnie wymieszać. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180°C przez ok. 35-40 minut (do momentu suchego patyczka). U mnie 40 min. Wyjąć z formy po całkowitym wystudzeniu, przekroić
Domowa Cookierenka Agi