ciasto z porzeczką - 2746 przepisów (strona:137/184)

Jagodzianki, bułeczki z czarną porzeczką 177

łyżki do owoców 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 czubate łyżki gęstej kwaśniej śmietany 18% 25g świeżych drożdży Szczypta soli Opcjonalnie : jagody, borówki lub tak jak u mnie czarna porzeczka około 400-500g Lukier: na 1 szklankę cukru pudru / 4,5-5 łyżek soku z cytryny lub gorącej wody. Musimy jednak kontrolować gęstość. Przygotowanie: Z drożdży, ¼ szklanki ciepłego mleka(...)wystygnie wmieszać rozkłócone jajka. Mąkę oraz sól wsypać do miski, dodać przygotowany wcześniej zaczyn z drożdży oraz mleko wymieszane z cukrem, jajkami i śmietaną. Dokładnie wymieszać składniki i zagnieść ciasto. Raczej starajmy się nie dosypywać więcej mąki do ciasta niż jest to podane. Wtedy bułeczki wyjdą mięciutkie. Po wyrobieniu ciasta lekko je oprószyć mąką, przykryć miskę ściereczką i pozostawić

W garach u Gosi
Wegański „sernik” proteinowy i proteinowe batony (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegański, bez pieczenia) 181

Kiedy temperatura nas rozpieszcza (naszym zdaniem za bardzo) sugerujemy nie uruchamiać piekarników 😊 Proponujemy Wam deser bez pieczenia, bez cukru, glutenu, laktozy i wegański a do tego

Candy Pandas
CHLEB NA ZAKWASIE Z ŻURAWINĄ 175

bloga Kuchnia Gucia i jest rzeczywiście bardzo smaczny. Pachnący i wilgotny nie zostawia śladów na nożu, co akurat dla mnie jest istotne. Miałam z nim sporo kłopotów – ciasto wyszło mi zbyt gęste i nie chciało wyrosnąć. Przerobiłam jeszcze raz dodając nieco wody i tadam jest Z lekkim poślizgiem prezentuję mój bochenek. Bardzo lubię pieczywo na zakwasie a dodatek żurawiny(...)soli 270 g łamanego żyta moczonego przez noc ( 135 g łamanego żyta i 135 g wody ) – u mnie mieszanka ziaren: słonecznik, siemię lniane i sezam 90 g suszonych porzeczek ( u mnie suszona żurawina ) W robocie z hakiem mieszamy wszystkie składniki za wyjątkiem porzeczek ( u mnie żurawiny ) 10 minut na pierwszym biegu. Dodajemy owoce i mieszamy do połączenia całości. Pozostawiamy

Pieguskowa Kuchnia
Tort filiżanka kawy 187

masła 1/2 szklanki cukru 4 jaja wielkość M 2 łyżki kawy rozpuszczalnej poncz: 1/2 szklanki naparu kawy mocnej 1/3 szklanki wina białego 1 słoiczek konfitury z czarnej porzeczki dekoracja filiżanka: 100 g czekolady gorzkiej 2 łyżki miodu sztucznego obsypanie: 50 g czekolady gorzkiej ziarenka kawy Biszkopt: Do miski wbijam białka temperatura pokojowa, dodaję szczyptę soli i ubijam na sztywno. Dodaję(...)już masy długo bo straci puszystość. Mąki przesiewam i dodaję stopniowo, mieszam już łyżką delikatnie od spodu.Formę o średnicy 23 cm jej dno wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto. Kokilkę do zapiekania małą smaruję masłem, wysypuję bułką tartą i wylewam do niej ciasto Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i wstawiam formy na 40 minut. Przed wyjęciem

wesoła kuchnia
Sernik z masłem orzechowym 127

wdzięcznym składnikiem spożywczym, że łączę go z produktami, które pozornie do siebie nie pasują. Piekłam już np. sernik z dżemem z czarnej porzeczki, z jagodami, z dynią, marcepanem, adwokatem, zieloną herbatą Matcha, białą i ciemną czekoladą, kawą czy wytrawny z porem. Przepis na sernik z masłem orzechowym znalazłam(...)powinien Wam bardzo smakować. Posmak masła orzechowego nie jest zbyt intensywny w tym serniku, nie przytłacza, pomimo sporej ilości masła. Polecam jako odskocznię od klasycznego sernika. Ciasto jest sprężyste, ale struktura delikatna, rozpływająca się w ustach. Składniki: Masa serowa • 500 g sera twarogowego, u mnie Piątnica • 4 jajka • 1/2 szklanki cukru • 1/2 szklanki gęstej kwaśnej

To co kocham
Murzynek – duża blacha 423

będzie pyszny, szczególnie na drugi dzień, więc jeśli tylko 1-2 mm linia Wam nie przeszkadza wizualnie, to się nią nie przejmujecie – następnym razem przytrzymajcie ciasto parę minut dłużej), a pieczony za długo za bardzo wyrośnie, będzie suchy, będzie się kruszył i będzie mało smaczny (na ostatnim zdjęciu pod przepisem możecie zobaczyć różnice). Murzynek idealnie upieczony to taki pośrodku(...)używam domowej soli waniliowej ) 195 g masła 82% tłuszczu w temp. pokojowej 285 g cukru 3 jaja 1.5 szklanki mleka (375 ml) 375 g dżemu owocowego (np. z czarnej porzeczki, wiśniowego, truskawkowego)   Składniki polewy do murzynka: 100 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej odrobina mleka (mniej jak pół szklanki – ilość jest bowiem zależna od konsystencji polewy

Moja Delicja
Przepyszna beza z bitą śmietaną i owocami! 242

dzisiejszym poście przepis na niezwykle pyszne ciasto - chrupiąca beza z delikatną pianką w środku, a na wierzchu ubita śmietana z serkiem mascarpone, a do tego owoce! Zapraszam ! Moja rada dotycząca bezy: Bezę można upiec na 1-2 dni wcześniej. Natomiast śmietaną i owoce ubijamy przed podaniem, inaczej beza będzie cała mokra w środku i nie będzie chrupiąca.  Składniki: BEZA(...)ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny MASA: 250 g serka mascarpone 330 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru waniliowego DODATKOWO: owoce na wierzch (użyłam borówki, oraz czerwone i czarne porzeczki) Przygotowanie: BEZA: Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 120 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Na blachę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie rysujemy okrąg o średnicy 23 cm. Do miski wlewamy

Gotuj z Mąką
Słodko-kwaśne pieczenie resztkowe 206

resztą owoców upiekę muffinki. Szybkie, proste, a nic się nie zmarnuje. Chcąc uzupełnić zapas agrestu wybrałam się do sklepu, a tam... Wszystko, tylko nie agrest. I nie porzeczki, bo na nie też miałam chrapkę. I co biedna miałam zrobić...? Kupiłam... A właściwie to nie powiem, co kupiłam. Coś, czego zupełnie nie spodziewałam się znaleźć. Coś, co uwielbiam. Też kwaśne, idealne(...)czas najwyższy resztkę owoców wykorzystać. Najpierw myślałam o muffinkach z bezą, która idealnie się z agrestem komponuje, ale... Tartaletki były z bezą, więc może lepiej co innego...? Pomyślałam o cieście, które piekłam w zeszłym roku - połączenie agrestu i marcepanu bardzo mi się spodobało. Ponieważ mam paczuszkę marcepanu na wyjątkowe okazje, nie zawahałam się jej użyć . I muszę powiedzieć, że bardzo

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Konurs z Polsat Food Network - wyniki. 167

delikatnie z puree. Gotowe puree układamy na grzankach, posypujemy prosciutto i podajemy. Boskie w smaku. Dorota (marchewkowo90@wp.pl) Drugie miejsce sałatkowe sztućce wędrują do Sofiji: „Letnie ślimaczki z łososiem” płat ciasta francuskiego płaty łososia wędzonego na zimno biały serek typu. Filadelfia. pęczek koperku sól, biały pieprz jajko Płat rozwinąć, rozsmarować na nim serek, położyć płaty łososia, posypać obficie siekanym koperkiem(...)stopniach. Rewelacyjne na ciepło i zimno. Idealne na wieczór...do wina:) Sofija (sofija52@interia.pl) Trzecie miejsce  minutnik otrzymuje bozenn1@wp.pl Owoce w czekoladzie. Potrzebne składniki; 5gron porzeczek 6 wiśni z ogonkami 6 truskawek z szypułka, około 200 gram białej kuwertury. Przygotowanie: Wiórki kokosowe prażymy a suchej patelni aż do uzyskania pięknego złotobrązowego koloru, następnie wsypujemy je na talerz i odstawiamy

Malinowe Pocałunki
MASA MAKOWA + FILMIK 173

Masa makowa jest używana do ciast, ciasteczek i do przygotowania różnych słodkości. Ważne aby była smaczna, pachnąca świętami. Masę można przygotować według własnego gustu, dodać więcej orzechów, suszonych owoców itp. Przepis na tą masę stosuję od lat i bardzo mi smakuje. Wystarcza jej na zawinięcie 3 dużych makowców. SKŁADNIKI : 400 g mielonego maku 2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody(...)jajka 1 łyżka masła naturalnego 1/2 szklanki cukru 1 szklanka pokruszonych orzechów 1 łyżka skórki pomarańczowej 100 g rodzynek (moreli ) 2 łyżki kwaśnych powideł lub dżemu ( u mnie z porzeczki ) 1 mały olejek rumowy

Kulinarne Fantazje Marioli
Dietetyczne babeczki śniadaniowe 200

Ostatnio na blogu było ciągle obiadowo, więc dziś dla odmiany będzie śniadaniowo i na słodko. Te babeczki śniadaniowe robi się błyskawicznie, a znikają w mgnieniu oka

kuchnia doski
Muffiny lekko piernikowe 148

porcji wychodzi 18 sztuk. Oczywiście, jeśli nie ma w domu silikonowych foremek, można ciasto upiec w papierowych lub tradycyjnie, smarując foremki tłuszczem i wysypując drobną bułką tartą. Ciasta będzie w foremkach tak do połowy lub mniej, tak ma być, mocno urosną  w piekarniku. Trzeba je teraz włożyć do rozgrzanego do 180 st. piekarnika mniej więcej na środkową półkę(...)foremek na kratce kuchennej. Kiedy są wystudzone: kroję babeczki na trzy krążki. Następnie smaruję wybranym dżemem, w sumie u mnie to nie dżem tylko galaretka  z czerwonej porzeczki, którą robiłam latem. A potem wszystkie mini torciki już złożone w całość czekają na polewę. Polewa to 100 g pokrojonej czekolady, 40 g masła i 2 łyżki wody, tylko

I tu będę miała takie te
Wiosenne porządki i gotowane perły. Risotto. 204

Paczka botwinki. Dwa woreczki czerwonych winogron. Wielkie pudełko malin. Pojemnik z wiśniami. Torebka rabarbaru. Worek czerwonych porzeczek. Trzy pudełeczka dyni. To nie jest lista moich zakupów.  Ani relacja z wizyty na straganie. To po prostu zamrożone lato i trochę jesieni, które wciąż trzymam w zamrażarce. To nic wielkiego, jestem pewna, że i Wy tak macie. Ale przecież mamy wiosnę(...)wiosna rozkwitnie w pełni, a wraz z nią rozpocznie się  wreszcie wytęskniony czas świeżych warzyw i owoców.  O tej porze najbardziej tęsknie za chłodnikiem z botwinki i ciastem  z rabarbarem. Na chłodnik jednak za zimno, a na świeży rabarbar za wcześnie. Co jest zatem na czasie? U mnie wiosenne porządki w zamrażarce. Ogrzewam się zupą z dyni

KUCHARNIA
Tort czekoladowy 250

łyżka soku z cytryny 1 łyżka cukru 3 łyżki dowolnego alko holu (pominęłam, bo tort był pieczony na drugie urodziny córki) Dodatki i dekoracje: Dżem - u mnie z czarnej porzeczki posypka czekoladowa mini beziki czekoladowe gwiazdki (lub wedle uznania) Sposób przygotowania: 1. Zrobić biszkopt: Obie mąki i kakao prze siać przez sito. 2. Czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach(...)dodać proszek do pieczenia i ocet, wymieszać i wlać do piany, ubijać aż masa będzie jednoli ta. 4. Stopniowo wsypywać mąkę i mieszać na najmniejszych obrotach do połączenia. 5. Ciasto wylać na przygotowaną tortownicę, wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą (przepis nadaje się na tortownice wielkości od 23cm do 26 cm średnicy). Piec w 180 st. C przez

Kuchnia domowa Ani
Galaretka (dżem) z czarnej porzeczki 175

taką galaretkową konsystencję. Można ją troszkę porównać do gładkiego dżemu owocowego. Składniki: pulpa owocowa po robieniu soku cukier (u mnie ok.1,5 kg) 1 żel-fix (czarna porzeczka posiada dużo naturalnej pektyny, ale przy robieniu soku owoce oddały trochę pektyny) Sposób przygotowania: 1. Pulpę owocową przecieramy przez gęste sito (wymaga to trochę wysiłku i czasu, ale zapewniam, że warto(...)zakręcamy i przykrywamy słoiki ręcznikiem lub kocem, aż wystygną. 3. Galaretka jeśli nie stężeje po wystudzeniu, to spokojnie stężeje w chłodnej piwnicy. To świetny dodatek do pieczywa, ciasteczek i ciast :) Polecam! Smacznego

Kuchnia domowa Ani

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję