ciasto z porzeczką - 2746 przepisów (strona:137/184)

Ciasteczka i orzeszki bananowe 144

nich małą foremką wycinamy dziurki (musimy mieć taką samą ilość całych spodów i "przykrywek" z dziurką). Pieczemy w 180 stopniach 12-15 minut (do zrumienienia). Postępujemy tak do wyczerpania ciasta. Krem: Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i wlewamy do śmietany (jednocześnie cały czas miksując), dodajemy mascarpone i całość dokładnie łączymy. Nadziewanie: Połówki orzeszków(...)sklejamy. W ciasteczkach pieczonych krem nakładamy na całe, czyli spody, przykrywamy ciasteczkiem z dziurką. W dziurkę z kremem wkładamy borówkę amerykańską (mogą być też inne małe owoce, np. porzeczki, jagody

Kolorowy Przepisownik
Kakaowe babeczki dyniowe 210

fruktozy/ksylitolu lub innego słodzidła 4 płaskie łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dżem bez cukru o dowolnym smaku (pół łyżeczki do każdej babeczki, u mnie smak czarna porzeczka) Do babeczek można dodać kawałki czekolady bądź orzechy, można też upiec je bez dżemu (chociaż ja polecam z dżemikiem ☺) Żółtka jaj można spróbować zastąpić większą ilością jogurtu i puree(...)wyjdzie tak samo. Jak tylko spróbuję od razu dam znać! ☺   Przygotowanie: Piekarnik nastawiamy na 180ºC na termoobieg. I podczas gdy on się grzeje my zajmujemy się robieniem ciasta. Otręby lub płatki owsiane zmielić na mąkę (najlepiej w młynku do kawy albo innym urządzeniu, które zrobi nam z płatków drobnicę przypominającą mąkę). Naszą mączkę wrzucamy do miski razem z amarantusem

Jak gotować i nie zwariować
Kompoty z letnich owoców 122

owoce ( w moim przypadku czerwona porzeczka i agrest) 2 łyżki cukru na 1 słoik 500ml woda Sposób przygotowania: 1. Owoce dokładnie umyć i oddzielić od gałązek. 2. Napełnić słoiki ( porzeczka do 1/3 wysokości, agrest 3/4 wysokości słoika) i zasypać cukrem. 3. Zalać wodą prawie do pełna. 4. W garnku rozłożyć ścierkę kuchenną, ustawić słoiki, zalać zimną wodą do połowy wysokości(...)Zagotowane wyciągnąć, dokręcić i ustawić nakrętką do dołu pod grubym ręcznikiem/kocem na całą dobę. Przechowywać w zimnym, ciemnym pomieszczeniu. ( Tak przygotowany agrest idealnie nadaje się do różnych ciast, m.in. pleśniaka

A Ty Smakuj Mnie
Smoothie w proszku – Vitanella (Biedronka) 172

Ostatnio w Biedronce pojawiły się ciekawe saszetki z porcją owocowych miksów do zalania wodą. W ten prosty sposób mamy cieszyć się pysznym smoothie o każdej porze

Candy Pandas
Torcik owocowy na zimno 114

29.03.2018 Torcik z owocami i jogurtem naturalnym. Zrezygnowałam ze śmietany kremówki dzięki czemu torcik jest mniej kaloryczny. Na stole z torcikiem jest bardzo kolorowo i wiosennie

gotuj ze mną
Sprawdzone domowe przepisy na pyszną Wielkanoc 327

leniwych Cytrynowe mini babeczki wielkanocne Prosta pomarańczowa babka Mazurek kajmakowy Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Napoleonka na kruchym spodzie Cytrynowa beza Babeczki z budyniem waniliowym Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Serniki Cytrynowy(...)sernik Bazyliowy sernik na zimno z borówką amerykańską Jogurtowy sernik na zimno z borówką amerykańską Jagielnik, czyli sernik z musem śliwkowym Zielony sernik na zimno z musem z białej porzeczki Sernik na zimno z musem z czarnej porzeczki Jogurtowy sernik jagodowy na zimno Truskawkowy sernik na zimno Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami

Kulinarne przygody Gatity
SERNIK NA ZIMNO Z BISZKOPTAMI I ŚWIEŻYMI OWOCAMI 142

zimnej śmietanki 36%  1 galaretka cytrynowa 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 szklanki cukru dodatki: ok. 12 biszkoptów  podłużnych 1 galaretka truskawkowa świeże owoce: borówki, maliny,truskawki,porzeczka Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia.  Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Powoli dodajemy serek waniliowy. Na koniec dodajemy ostudzoną galaretkę i miksujemy(...)Biszkopty mogą zacząć wypływać na wierzch- nie przejmujemy się tym :) Wkładamy do lodówki na 1 godzinę.  Pod koniec tego czasu przygotowujemy kolejną galaretkę i studzimy.  Zalewamy wierzch ciasta zimną galaretką i układamy owoce. Wstawiamy do lodówki na kolejną godzinę. Smacznego

KuchcikoweLove
Nalewka wiśniowo-porzeczkowa 272

powinniście wiedzieć o nalewkach. 400 g wydrylowanych wiśni 650 g czerwonej porzeczki 500 ml spirytusu 95% 200 ml  wody 500 g miodu 5 goździków 1 laska cynamonu Porzeczki i wydrylowane wiśnie zalewamy spirytusem i wodą. Zakręcamy, wstrząsamy słoikiem i zostawiamy na 3 miesiąc w nasłonecznionym miejscu. Po tym czasie zlewamy nalew przez durszlak, tak żeby oddzielić alkohol od owoców(...)dodajemy miód. Zakręcamy i zostawiamy jeszcze na 6 tygodni, już nie na słońcu, raczej w ciemnym i ciepłym miejscu. Owoce już nie będą potrzebne, można je wykorzystać np. do ciasta. Po 6 tygodniach nalewkę filtrujemy i butelkujemy. Zostawiamy do dojrzewania na 6 miesięcy. Smacznego

Marder&Marder Manufacture
Tort malinowy 228

następnie połączyć z ubitą pianą i delikatnie wymieszać. Dużą tortownicę   wysmarować masłem lub margaryną a następnie posypać bułką tartą zarówno dno tortownicy jak i boki.  Gotowe ciasto wlać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190 stopni ok. 40 minut. Wyjąć, wystudzić Składniki na poncz:   2 szklanki wody mineralnej nie gazowanej 2 łyżki rumu(...)cukru Sposób wykonania: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Składniki na krem: 500 ml śmietany kremówki 36 % 5 łyżek cukru pudru 300 g malin wcześniej rozmrożonych 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 1 śmietanę śnieżkę w proszku Maliny do przybrania tortu 2-3 opakowania podłużnych biszkoptów. Sposób wykonania kremu: Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śnieżką. Maliny rozgnieść za pomocą

Na słodko lub wytrawnie
Murzynek - szybkie ciasto czekoladowe 379

Murzynek to popularne ciasto kakaowe, moje jest z dodatkiem dżemu i oleju. Wykonanie murzynka jest proste a co najważniejsze jeszcze nigdy nie zawiodlam się na tym przepisie. Ciasto to można dowolnie modyfikować dodając różne owoce jabłka, wiśnie czy na wierzch porozkładać kleksy dżemu a dodatkowo polany gorzką czekoladą po prostu rozpływa się w ustach.Nie jest  suchy ani zbyt mokry(...)cukier waniliowy 1 szkl mleka 3 szkl mąki 1 łyżeczka sody  2 łyżeczki proszku do pieczenia 3-4 łyżki kakao rodzynki,  3 łyżki dżemu  z czarnej porzeczki,kawałki czekolady ( opcjonalnie) 1/2 szkl oleju (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie:  Jajka zmiksować z cukrem ok 5 minut, dodać mleko, mąkę, dżem i pozostałe składniki, na końcu olej. Ja dodatkowo

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Sernik na zimno z kaszą jaglaną 223

mojprzepisna.pl | Sernik na zimno z kaszą jaglaną Jeżeli w Nowym Roku chcecie być fit, zdrowi i szczęśliwi, a jednocześnie nie chcecie rezygnować ze słodyczy polecam przepis

moj przepis na
Naleśniki kakaowe z twarożkiem i truskawkami 144

Leniwa niedziela z pysznym śniadaniem- nie ma nic lepszego! :D Przepis na około 8-9 sztuk. Składniki: Naleśniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 3/4szklanki mleka 3/4

Czerwona Porzeczka
Pierś z kurczaka w pestkach dyni 2085

Dzisiaj coś bardzo szybkiego i bardzo prostego, a zarazem zaskakującego smakiem ;) Dynia bardzo fajnie smakuje i wspaniale chrupie, kilka minut i gotowe :) Składniki: 1 połówka z

Czerwona Porzeczka
Tartaletki Oreo 246

Mała rzecz, a cieszy ;)  Pyszne, barrrrrdzo czekoladowe tartaletki z wykorzystaniem ciasteczek oreo. (u mnie na zdjęciu biedronkowa podróbka popularnych ciasteczek ;) Deser jest bardzo prosty i

Czerwona Porzeczka
Naleśniki z sosem porzeczkowym 144

przekładamy do rondla. Podlewamy ze 2 łyżki wody, przykrywamy pokrywką i stawiamy na bardzo mały ogień. Jak się zagotuje, co jakiś czas mieszamy aby się nie przypaliło. Gdy porzeczki zaczną się rozpadać, zdejmujemy pokrywkę i smażymy (często mieszając) do momentu aż wyparuje nadmiar wody, a nasza masa porzeczkowa zgęstnieje i będzie miała konsystencję sosu. Wtedy możemy posłodzić (według własnego upodobania(...)minut mieszając, aby się nie przypaliło i wszystko razem dobrze połączyło. Upieczone naleśniki smarujemy sosem, składamy jak na obrazku lub zwijamy w rulonik i po wierzchu jeszcze polewamy sosem. Ciasto na naleśniki jest pod linkiem:  http://dieta-rozdzielna.blogspot.com/2016/12/krokiety-z-grzybami-i-kapusta.html Smacznego

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Galaretka z czarnej porzeczki 136

reszta to już moja praca. Porzeczki umyć, osuszyć. Na dno garnka wylać 1/2 szklanki wody i wrzucić porzeczki. Gotować na dużym ogniu aż całkowicie się rozgotują. Gotując mieszać. Jak porzeczki już są rozgotowane przetrzeć je przez gęsty durszlak lub sitko. Starć się zrobić to dobrze, żeby zostały tylko suche odpady. Czysty miąższ i sok zagotować, zdjąć szumy. Do czystego miąższu(...)wyparzyć. Do wyparzonych słoików wlać gorący miąższ i zakręcić słoiki. Przykryć słoiki grubym ręcznikiem i zostawić aż ostygnie. Taka galaretka jest pyszna. Idealna na chleb lub jako dodatek do ciast. Dziękuje ciociu

Kuchnia Pokoleń
Przepis na dżem truskawkowy mojej babci. 646

Powtarzałam tu na blogu już wiele razy, że była specem i przerabiała tony owoców i warzyw i właśnie dżemy, nie tylko ten truskawkowy ale i z czarnej i czerwonej porzeczki robiła w ogromnych ilościach. Zaszczepiła we mnie miłość do domowych konserw i przetworów, bo prawda jest taka, że nic nie cieszy dzieci jak pyszny słoik pachnący latem. Aktualnie w internecie(...)skład wchodzą różne dodatki. Ale czy nie lepiej zrobić go tylko z dodatkiem cukru? Cukier świetnie konserwuje a przy tym mamy całkowicie naturalny dżem który wspaniale podkreśli smak ciast, naleśników czy deserów.  Truskawki na dżem nie muszą być piękne - lepiej by były bardzo dojrzałe i najlepiej z własnego ogórka. Różnica w zapachu i smaku jest ogromna zwłaszcza jeżeli

Poezja Smaków - blog kulinarny
Ciasteczkowa pizza z owocami 181

przygotowaniu, a maksimum smaku i zastrzyk energii przed wytężonym rowerowaniem :) Tę słodka pizzę "piekłam" w ramach weekendowej akcji Ciasto na niedzielę , w której tym razem tematem przewodnim było Ciasto bez pieczenia i domowa czekolada . Jako bazę użyłam tu ciasteczek maszynkowych śmietanowych od BRZEŚĆ . Były takie dobre, że przyznam bez bicia, iż większość wyżarłam przez ostatnie dni prosto z opakowania(...)się jedynie trzy ukruszone kawałki do ukochanej kawy :) Składniki na małą tortownicę o średnicy 18 cm : 100g ciasteczek maszynkowych śmietanowych od BRZEŚĆ . 50g masła 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki 4-5 łyżek serka homogenizowanego naturalnego ulubione owoce do przybrania - u mnie kiwi, banan, winogrona, ananas z puszki frużelina jagodowa - do przybrania Ciasteczka rozkruszyć na piasek w malakserze lub blenderze

Grunt to przepis!
Rogaliki krucho-drozdzowe- najlepsze 153

posypane.Ciasto bardzo proste,nieklopotliwe do przygotowania.Jako nadzienia najlepiej uzyc marmolady,czy wlasnorecznie zrobionych powidel,poniewaz zwykly dzem pod wplywem wysokiej temperatury po prostu wycieknie.Doskonale smakuja z dzemem z czarnej porzeczki, takze z nadzieniem serowym lub makowym. Uzylam powidel sliwkowych i marmolady z pigwy.Sama nie wiem ktore lepsze. Skladniki na 24 rogaliki: 250 g maki 150 g twardego masla 1 jajko(...)lyzki kwasnego mleka 2 dkg drozdzy ( szczypta) powidla,ser lub mak Wykonanie: Do miski wsypac make, wlozyc maslo i posiekac nozem.Jajka,kwasne mleko oraz drozdze rozmieszac i polaczyc z ciastem ,poczatkowo przy pomocy widelca,pozniej wyrabiajac juz reka. Wstawic na 60 minut do lodowki. Podzielic ciasto na 3 czesci.Kazda z osobna rozwalkowac na cienki placek w ksztalcie kola,podzielic

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!