jabłka umyte pokroić ze skórką na kawałeczki do miski, wsypać cukier i kisiele, wymieszać, niska forma silikonowa z kominkiem, na dnie rozłożyć jabłka, przycisnąć do dna dżem z czarnej porzeczki niskosłodzony rozsmarować na wierzchu jabłek miękką margarynę, cynamon, cukier mikserem utrzeć na jednolitą masę wsypać obie mąki i mikserem utrzeć na drobną kruszonkę, dodatkowo wlałam 2 łyżki oleju rzepakowego gdyż(...)grzanie góra/dół, piec około 45-50 minut, do wystygnięcia zostawić w formie najlepiej na całą noc w chłodnym miejscu, formę nakryć talerzem, obrócić i zdjąć z ciasta - mocno owocowy smaczny deser..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięcukier puder 1 szklanka skórka cytryny 2 łyżeczki ekstrakt waniliowy 2 łyżeczki jajka 3 szt kurze lub 10 przepiórczych śmietana kremówka 3/4 szklanki sok cytrynowy konfitura jagodowa, z czarnej porzeczki lub inna 50 ml 200 ml Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C. Wyłożyć formę (tortownicę) papierem do pieczenia. Pokruszyć herbatniki, rozdrobnić je w blenderze, dolać stopione masło i utrzeć(...)waniliowy, a na końcu sok z cytryny i śmietanę. Ubić mikserem. Przelać masę na ciasteczkowy spód, wstawić do piekarnika i piec około 60 minut. Wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki - ciasto pozostawić w środku do ostygnięcia. Po około 2 godzinach przenieść do lodówki i schłodzić. Konfiturę podgrzać lekko do rozpuszczenia (np. w mikrofalówce) , polać wierzch sernika
głodny alergikkońcu wsypać umytą i oczyszczoną porzeczkę i ponownie delikatnie wymieszać. Biszkopt przekroić wzdłuż. Jeden biszkopt włożyć z powrotem do blaszki wyłożyć 3/4 masy serowej, przykryć drugim biszkoptem i rozsmarować resztę masy serowej. Na wierzchu obficie posypać borówkami i włożyć do lodówki. Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu. Gdy zaczną tężeć wylać na wierzch ciasta. Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej
Ala piecze i gotujekremem cynamonowym. Przepisy Thermomix. Składniki: ciasto na biszkopt: 50 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 5 szt jajek 50 g cukru 30 g suchego niebieskiego maku krem cynamonowy: 500 g serka mascarpone 50 g śmietany 30% 150 g białej czekolady 1 łyżeczka cynamonu dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki Makowa rolada. Thermomix przepisy. Wykonanie
Themo przepisyPrzystawka o przepięknym wyglądzie i jak dla mnie wspaniałym smaku. Jedna z moich ulubionych :) Wiem jednak, że nie każdy przepada za jej smakiem. Ale jeśli
Czerwona Porzeczkadobrego – jabłka i orzechy, ze smakiem piernika. Dzisiaj piernik z dodatkiem jabłek. Miękki i wilgotny. W środku dżem i mielone orzechy oraz żurawina, która nadaje słodkiego smaku ciastu. Jeśli chcecie spróbować trochę innego piernika niż taki tradycyjny, to polecam Wam ten przepis. Przepis sam w sobie podobny do nieco do piernika marchwiowego, który jednak w smaku jest bardziej klasyczny(...)wkrótce będzie dostępny na blogu. Piernik możecie serwować tak jak lubicie, bez żadnych dodatków lub z polewą czekoladową albo cukrem pudrem. Ja do środka dałam domowy dżem z czarnej porzeczki, ale sprawdzi się dowolny smak. Polecam również eksperymenty z różnymi rodzajami mąk, solo i w duecie ;). Piernik lubi mąke żytnią i ogólnie cięższe mąki. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image
Mieszam w Garnkubananów oraz bitą śmietaną posypaną tartą czekoladą. Z tego przepisu wychodzi duża blacha podzielnego i pysznego ciasta dla całej rodziny, idealna na wszelkiego rodzaju okazje. Ciasto bananowiec Drukuj przepis Składniki Spód kawowy: -50 g masła -3 łyżki kakao -1 łyżka miodu -125 ml mleka -2 jajka -100 g mąki -100 g cukru -1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)budyń śmietankowy -1 łyżka mąki pszennej -1 łyżka mąki ziemniaczanej -1 op. cukru wanilinowego -250 g masła (miękkiego) -pół szklanki cukru pudru Dodatkowo: -pół słoiczka dżemu z czarnej porzeczki -1 kg bananów -sok z 1/2 cytryny -3 łyżki gorzkiego kakao -500 ml śmietanki kremówki 30 % (b. zimnej) -250 g serka mascarpone -2-3 łyżki cukru pudru -60-80 g czekolady
Marta Gotujeczarnej porzeczki 12 herbatników ciemnych 12 herbatników jasnych Wykonanie: Z upieczonego i ostudzonego biszkoptu odcinamy wypukłą część, aby uzyskac płaski blat.Blat nasączamy ponczem, a otem wykładamy masę limonkową i wyrównujemy. Pokrywamy ją warstwą herbatników czekoladowych, a te smarujemy dżem porzeczkowy. Dżem przykrywamy warstwą jasnych herbatników. Na wierzch herbatników wykładamy masę czekoladowa zostawiając 2 łyżki masy (posmarujemy boki ciasta). Wierzch posypujemy
Bon appetit mon amiePierwszy domowy chlebek- pyszny, pachnący i z chrupiącą skórką :) Dlaczego zdecydowałam się akurat na mąkę orkiszową? A no właśnie, orkisz zawiera wiele witamin i minerałów. Korzystnie
Czerwona PorzeczkaWięc uważam są to ilości restauracyjne. Etapy pieczenia chleba bywają długie i mozolne o czym przekonałam się po przeczytaniu tej książki. Ale efekty są warte mimo tego że ciasto zagniatamy kilka razy, odstawiamy, następnie formujemy, odstawiamy i znów przekładamy do formy i następnie znów odstawiamy i tak w koło. Oczywiście są też szybsze i mniej wymagające przepisy ale smak(...)niej zaglądać częściej. Upiekłam chleb z połowy porcji. ż tego który jest w książce wychodzą trzy duże bochenki. Był to chleb razowy z orzechami laskowymi i suszonymi porzeczkami. Ja oczywiście z braku składników użyłam całkiem innych składników a mimo to wyszło przesmacznie. To kolejny dowód na to, że w kuchni warto eksperymentować. Z tego przepisu powstanie 3 średnie
Radość kipiąca uśmiechem.www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Ciasto to robiłam mnóstwo razy - w tym na zamówienie rodziny i dla znajomych. Jest po prostu pyszne i w mojej rodzinie - najbardziej popularne. Zróbcie, a przekonacie się sami - dlaczego jest tak lubiane! (Tortownica średnicy około 23 cm lub blacha o wymiarach 15 x 25 cm) Biszkopt: 5 jajek(...)pieczenia 1 cukier waniliowy Krem: 2 suche bułki kajzerki 3 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 100g wiórek kokosowych 1 kostka masła 1/2 kostki margaryny Pozostałe składniki: dżem z czarnej porzeczki 100g wiórek kokosowych 2 łyżki masła 1/2 szklanki cukru Upiec biszkopt. Jajka utrzeć z cukrami, olejem i połączyć z mąką oraz proszkiem do pieczenia. Masę przelać do formy wyłożonej
Di gotujewiśniowy, dżem z czarnej porzeczki Przygotowanie: Margarynę rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, przesiać. Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę - lekko wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na 3/4 ciasta jasnego
Ciastka - domowe słodkościjedzonych z galaretką z czarnej porzeczki zbieranej u Babci w ogródku :) Wiele jest sposobów na własnoręczny wyrób twarożku, a ja dzisiaj powiem Wam o swoim. Nie wylewajcie serwatki, która powstanie. Ja przelewam ją do pojemników o pojemności mniej więcej szklanki i wstawiam do zamrażarki. Serwatka świetnie się mrozi! Później używam do zup, chlebów i ciast. Obserwujcie pasek z zakładkami
Posadzone i zjedzonekwaskowatymi, świeżymi owocami. Porzeczki pasują idealnie. Mąkę przesiewamy z łyżeczką sody i proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy w osobnej misce z łyżką cukru, do czasu aż mocno się spienią. Wlewamy jogurt i mleko, miksujemy do połączenia. Wlewamy olej, dodajemy partiami po łyżce mąkę, mieszamy na niskich obrotach do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy ciasto na 10 minut. Po tym czasie smażymy
Karo in the KitchenLatem najbardziej lubię desery z owocami, a wśród nich chyba najbardziej wszelkiego rodzaju chłodniki i owoce w syropie, podawane mocno schłodzone. Dlatego dzisiaj proponuję Wam taki
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska