28.09.2018 Nie konwencjonalny deser, bardzo smaczny, prosty w przygotowaniu, naprawdę warto spróbować, daję słowo nie jeden raz go zrobicie:)) Składniki 8 średnich jabłek obranych konfitura dowolna
gotuj ze mnązmniejszy to nieco jego słodycz. Do przygotowania ciasta użyłam granulowanego mleka w proszku - tylko takie mieli u mnie w sklepie - i powiem szczerze - wcale nie wpłynęło to ani na smak, ani na konsystencję kremu:) składniki: ok 400 g krakersów 400 g (puszka) masy kajmakowej (najlepsza z gostynia) 3 łyżki dżemu z czarnych porzeczek 250 g słonecznika krem: 200 g masła
6nieboentuzjastycznym okrzykiem zachwytu rzuciłam się na czerwone porzeczki, które w Danii są drogie i ciężko je dostać. A tu proszę - kilka pojemniczków stoi sobie równiutko i tylko czekają, aż po któryś sięgnę. Nie oparłam się, dodatkowo zachęcana przez C., któremu udzieliła się nagła i nieodparta ochota na te czerwone kuleczki. Będzie więc ciasto czekoladowe z porzeczkowym kremem - już niedługo
Pożeraczka, czyli raz adobrzedrugą babcią było podobnie - owszem zjadła inne owoce u kogoś, ale sama nie kupowała nic poza jabłkami. No jeszcze zjadałyśmy to co na działce urosło - pamiętam jak zbierałam porzeczki czy agrest zasypywałyśmy wszystko sporą ilością cukru i wyjadałyśmy łyżeczkami. A racuchy z jabłkami, cóż ich nigdy nie mogłam się w domu doprosić. A dla mnie drożdżowe to kwintesencja tego(...)względu czy masz 20, 30 czy 60 lat! O drożdżowe trzeba się zatroszczyć, stworzyć mu odpowiednie miejsce do rośnięcia, dzięki temu pięknie wyrośnie i da nam cudownie puszyste ciasto. Dla mnie drożdżowe to miłość, rodzina i dom. Mam dla Was dziś puchate racuchy z jabłkami, pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Idealnie smakują obsypane cukrem pudrem! Składniki
Plate of Joygruszką. Ciasto przygotujecie dosłownie w kilka chwil i to bez użycia miksera. Wystarczy wszystko wymieszać i ułożyć skąpane w miodzie i cynamonie owoce. Potem już tylko chwila cierpliwości, gdy ciasto jest w piekarniku i… można się cieszyć pysznym deserem. Do tego ciepła herbata z miodem i imbirem i… nic mi więcej nie trzeba. Spróbujcie. Składniki: (na prostokątną blaszkę(...)azjatyckie (tzw. jabłko-gruszki) lub 2 zwykłe gruszki 3 łyżeczki miodu lipowego Huzar duża szczypta cynamonu *u mnie konfitura z czarnej czereśni, zamiennie dodaję dżem lub konfiturę z czarnej porzeczki Przygotowanie: Owoce obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Przekładamy do miseczki, dodajemy miód i całość posypujemy cynamonem. Mieszamy i odstawiamy. Do większej miski wsypujemy mąkę, dodajemy sodę, kakao i przyprawę
Słodkie okruszkipieczeniu, z pewnością uda się nawet tym, których naturalnym środowiskiem nie jest kuchnia. Poza sezonem możemy użyć mrożonych wiśni lub zastąpić je innym lekko kwaśnym owocem np agrestem czy porzeczkami. Składniki: (na blachę o wymiarach 25 cm x 25cm) 20 dkg masła 25 dkg cukru pudru miąższ z ½ laski wanilii 1/3 szklanki oleju 4 jajka M 40 dkg mąki pszennej(...)utrzeć aż masa będzie biała. Następnie stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz dolać mleko i ocet. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy wyścielonej papierem do pieczenia. Układać owoce blisko siebie, pozostawiając niewielkie odstępy. Lekko docisnąć owoce dłonią. Całość posypać płatkami migdałowymi. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni
Pyry na Gazpół i pieczecie np.w okrągłej tortownicy. Moja podwójna porcja powstała w prostokątnej standardowej blaszce. Jaka by nie była, ciasto będzie po prostu wyższe lub niższe. Ja nazywam to ciasto, ciastem awaryjnym. Robi się szybko, można je przewieźć, może podróżować, może leżeć. Użyłam jabłek. Możesz dać każdego owoca np.brzoskwinie,truskawki,rabarbar,śliwki,maliny, nawet mrożone owoce (bez rozmrażania). Składniki 3 kubeczki(...)obierz, pokrój na cząstki) Do polewy 1 gorzka czekolada pół kubeczka śmietany 36% 2 łyżki cukru 2 łyżki kakao Posypka: u mnie ekspandowane ziarno prosa w miodzie z czarną porzeczką u mnie Soligrano Rozpuść masło, odłóż na bok. Mąki przesiej z proszkiem do pieczenia, odłóż na bok. Cukier i jaja ubij na puch, zwiększą swoją objętość znacznie i masa
Z Kuchni Do Kuchniporzeczki, tych czarnych nie znosiłam, wielkie czereśnie z robakami (bo nie pryskane) kwaśne wiśnie i genialne węgierki. Dziś trudno mi pogodzić się z tym, że większość warzyw i owoców w sprzedaży nie ma już swojego pierwotnego smaku. Staram się zaradzić szukając ekologicznych dostawców, bo na założenie własnego ogródka chyba nie mam się co porywać ;) Tymczasem zapraszam na przepyszne kruche ciasto
Słodki Kompromisciepłe wiosenno letnie dni, do przygotowania z dowolnymi ulubionymi owocami , bez pieczenia, do ciasta używamy tylko i wyłącznie dobrej jakości masła bo od niego zależy cały smak naszego ciasta. Wydaje się czasochłonne a wcale takie nie jest. Pychotka! Tortownica 24 cm Składniki: 15-20 dag podłużnych biszkoptów Krem: 1,5 szklanki mleka 5 żółtek 1 opakowanie budyniu(...)masła 82% nie margaryny! 1 łyżka ciemnego kakao 1 wafelek kakaowy typu princessa Wierzch: 2 galaretki truskawkowe lub z owoców leśnych 40 dag mieszanych owoców lata (maliny, porzeczki, borówka, wiśnie) Sposób przygotowania: Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody , zostawić do wystudzenia. Krem budyniowy: Żółtka utrzeć z cukrem na jasną masę, wymieszać a najlepiej zmiksować mikserem
Wanilia i Kardamonmąka pszenna,5 łyżek Składniki na krem kajzerki, 2 sztuki wiórki kokosowe, 100g mleko, 3 szklanki cukier, 1/2 szklanki cukier waniliowy, 2 łyżki margaryna, 1 kostka dżem z czarnej porzeczki, 1 słoiczek Składniki na posypkę cukier, 1/2 szklanki wiórki kokosowe, 100g masło, 1 łyżka Przygotowanie Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170st. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Jajka ubijamy z cukrem(...)masy bułkowej. Przykrywamy drugą połową biszkoptu i smarujemy równo resztą masy. Skałdniki na posypkę smażymy w rondelku, aż do uzyskania złotego koloru. Jeszcze ciepłą wykładamy na wierzch ciasta i delikatnie wklepujemy. Schładzamy w lodówce
Gotowanie moimi oczamiZastanawiacie się co upiec na zbliżające się Święta lub inne uroczystości? To ciasto będzie strzałem w dziesiątkę. Słodycz kajmaku, którą przełamuje kwaskowość dżemu porzeczkowego. Pychotka Składniki: Biszkopt kakaowy: 4 jajka ok. ⅓ szklanki mąki pszennej 1 łyżka kakao (po połączeniu kakao i mąki pszennej powinniśmy otrzymać ½ szklanki) ½ szklanki mąki ziemniaczanej ¾ szklanki cukru 2 łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa(...)masła Poncz: 1- 1 ½ szklanka kawy posłodzonej według uznania (dałam 1 łyżeczkę) Dodatkowo: 1 puszka masy krówkowej lub puszka słodkiego mleka skondensowanego ok. 350- 400g dżemu z czarnych porzeczek ok. 280g herbatników 100g nutelli (lub innego kremu orzechowo- czekoladowego) kakao Sposób przygotowania: Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez
Cukiernia Pychotkioglądając w ogrodzie całkiem już dorodne porzeczki czerwone, pomyślałam, że warto coś z nimi zrobić i tak bez planu powstał "Porzeczkowy rarytas", chłodzi się właśnie w lodówce, ponieważ jeszcze nie wiem, jak smakuje, nie jestem pewna, czy się nim z wami podzielę, jeśli będzie warto, na pewno. Natomiast od dawna miałam zaplanowane ciasto urodzinowe dla Męża, co roku był
I tu będę miała takie tezakupy pieczenie tortu dla Mamy i ciast na wyjazd, a to wszystko do godziny 18. Nie wiem czy się wyrobię, wszystko okaże się w swoim czasie. Wiem jedno, musicie koniecznie wypróbować mój dzisiejszy przepis! Oczywiście jeżeli lubicie Muffiny. Dziś prezentuje Wam babeczki z alkoholem i owocami, yumm! Zapraszam na Muffiny z czerwoną porzeczką i nalewką wiśniowo-śliwkową! Wychodzą przesmaczne
Słodkie PrzyjemnościTorty należą do gatunku ciast, które wymagają, bynajmniej w moim przypadku – weny. Tu każdy ma szerokie pole do popisu i wykazania swoich zdolności twórczych w kulinarny sposób. Oczywiście, po pierwsze dobry tort, to taki jaki lubimy, więc nie dyskutujmy o smakach, bo każdy ma swoje ulubione. Najważniejsze są tu dodatki. Tort ma przyciągać wzrok… ale i nie tylko. Tort(...)łyżeczki octu - 3 łyżki oleju - cukier waniliowy - aromat (według uznania) Składniki na krem: - 2 opakowania kremu ajerkoniakowego dr Oetkera - 600ml zimnego mleka - 200g miękkiego masła Dodatkowo: - dżem z czarnej porzeczki - sok do nasączenia biszkoptu (dałam jabłkowy) Polewa: - 100g dobrej czekolady - 2 łyżki masła - 1 łyżka wody - 1-2 łyżki cukru O r a z: - kwiaty zrobione ze świeżego ananasa - listki
mojewypiekiinietylko