ciasto z porzeczką - 2746 przepisów (strona:118/184)

Frużelina truskawkowa na zimę bez żelatyny 133

panna cotty, naleśników. Można ją także wykorzystać jako składnik kremów do ciast i napojów. Frużelina to całe lub pokrojone owoce zatopione w żelu, który swoją konsystencją przypomina lekko tężejącą galaretkę. Frużelinę możemy przygotować z niemal każdego gatunku owoców, jednak moim zdaniem najsmaczniejsza jest z truskawek, czereśni wiśni, porzeczek, malin i jagód. Uwaga: aby frużelina miała ładniejszy kolor można dodać kilka

Cztery Fajery
RACUCHY PIECZONE (BEZGLUTENOWE, WEGAŃSKIE, BLW, BEZ TŁUSZCZU, CUKRU, MĄKI I DROŻDŻY) 152

okrągłe placuszki o średnicy około 10 cm. Na racuszki nakładamy porzeczki. Pieczemy 30 - 35 minut w temperaturze 180 stopni (20 minut funkcja "góra i dół" + 10 - 15 minut funkcja "termoobieg".  Jeśli przygotowujecie racuchy tylko dla siebie lub dla dzieci powyżej 2 roku życia, możecie dodać do ciasta sodę. Dzięki niej placuszki będą pulchniejsze. Dla większej słodyczy, posypcie wierzch

Jeść, by żyć w zdrowiu
RACUCHY PIECZONE (BEZGLUTENOWE, WEGAŃSKIE, BLW, BEZ TŁUSZCZU, CUKRU, MĄKI I DROŻDŻY) 164

okrągłe placuszki o średnicy około 10 cm. Na racuszki nakładamy porzeczki. Pieczemy 30 - 35 minut w temperaturze 180 stopni (20 minut funkcja "góra i dół" + 10 - 15 minut funkcja "termoobieg".  Jeśli przygotowujecie racuchy tylko dla siebie lub dla dzieci powyżej 2 roku życia, możecie dodać do ciasta sodę. Dzięki niej placuszki będą pulchniejsze. Dla większej słodyczy, posypcie wierzch

Jeść, by żyć w zdrowiu
Sernik z sokiem pomarańczowym 190

Hej! Połączenie sera z pomarańczą daje niezły smakowy efekt. Tym razem mamy sernik o smaku pomarańczy z odrobiną dżemu z czarnej porzeczki (ale niekoniecznie). Po prostu

Tylko pysznie
Mazurek z bezą / Tarta porzeczkowa 134

Mazurek / tarta na kruchym maślanym spodzie, nadziana domowy dżemem z czarnej porzeczki i udekorowana bezą przygotowaną na wytrawnym winie. Pychotka! Spód: 110 g masła 220 g mąki pszennej 60 g cukru pudru 2 żółtka Beza: 2 białka 50 ml wytrawnego białego wina 100 g cukru Przygotowanie: Zagnieść ciasto na spód. Schładzamy w lodówce około 1 godziny. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy

Rusty Fork
Ucierane ciasto z agrestem i marcepanem czyli Slodki Czwartek odc.108 172

Jako dziecko nie biegałam szczęśliwa wśród krzaków porzeczek i agrestu w ogródku babci. Niestety moje babcie mieszkały w blokach tak jak i ja. Z agrestem miałam mało do czynienia, sama nie wiem  czy go lubię i pewnie dlatego nigdy nie piekłam z nim ciasta. Nadeszła jednak wiekopomna chwila! W ubiegłą sobotę pokusiłam się o placek z agrestem i marcepanem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Mało solne z czerwoną porzeczką 231

Składniki: 2 kg świeżych ogórków 1 główka czosnku pęczek świeżego kopru 3-4 liście chrzanu 5-7 kiści czerwonej porzeczki zalewa: 2 litry wody 2 czubate

kgwjanczewo
domowe ogórki kiszone na zimę 165

składniki: ogórki gruntowe (dowolna ilość) 2 ząbki czosnku korzeń chrzanu 2 baldachy kopru z nasionami kilka liści z czarnej porzeczki 1 łyżka soli na litr wody

Domowy Smak Jedzenia
Akcja pierogowanie - czy da się zrobić bezglutenowe pierogi? 282

się przy akcesoriach drewnianych, bo jest bardziej klejące niż pszenne) Z ciasta wykroić kółka, dodać po około łyżeczce farszu i uformować pierogi Gotować w lekko osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia Farsz 150 g tofu 4 łyżki oleju kokosowego 4 łyżki syropu z agawy 4 łyżki czarnych porzeczek Przygotowanie: Tofu, olej i syrop zmiksować na gładką masę konsystencji serka homogenizowanego

pyszne zdrowości
Tarta migdałowa z porzeczkami 130

razem okazało się, że wyszło mu to na dobre. Ciasto nie jest takie twarde i zbite. Przypomniałam sobie wówczas o takim wypieku jak tarta i postanowiłam wykonać jeszcze jedną próbę. Wypadła nadspodziewanie dobrze. Moja dzisiejsza tarta jest zrobiona wg pierwszej metody.Wykorzystałam do niej czerwone porzeczki, których mam kilka krzaczków na swojej działce. Czytaj więcej

Wiem co jem
Puree z dyni 185

Moje pierwsze podejście do dyni ;)  Rok temu widziałam mnóstwo przepisów z dynią i byłam strasznie ciekawa jak smakują. W tym roku przywiozłam sobie piękną dynię

Czerwona Porzeczka
Pizza z oscypkiem 247

Wakacje w górach już za mną, niestety. Z wyjazdu zostało mi jeszcze trochę oscypka ;) Serek bardzo lubię, ale zjadłam go już tyle, że po prostu troszkę

Czerwona Porzeczka
Kremowa kostka z gruszką 240

nadchodzący weekend polecam takie oto pyszne ciasto. Połączenie delikatnego ryżowego biszkoptu , którego nie trzeba go dodatkowo nasączać, aksamitnego kremu budyniowego, kwaskowatego dżemu i karmelizowanych gruszek. KREMOWA KOSTKA z GRUSZKĄ Składniki: (forma25x30) biszkopt (bezglutenowy): 5 jajek 1 szk lan ka mąki ryżowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szk lanka cukru 1/3 szklanki oleju 1 łyżeczka pros zku do pieczenia 1 szczypta(...)budynie 100 g masła 2 łyżeczki soku z cytryny 50 g białej czekolady (przy mleku sojowym dodajemy ekstrakt lub cukier waniliowy)   dodatkowo: 1,5 słoika dżemu z czarnej porzeczki lub z jagód 4-5 gruszki 4 łyżki cukru sok z 1 cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu 1,5 tabliczki białej czekolady 3 łyżki mleka Przygotowanie: biszkopt: Białka ubijamy z cukrem

Bon appetit mon amie
Gostyńska krówka z dżemem porzeczkowym 529

Świątecznie i sylwestrowo przejedzona słodkościami, mogę Was zapewnić, że przez kolejny tydzień nie dodam żadnego przepisu na jakiekolwiek ciasto, ciastka, babki... słodkościom mówię dość...tak więc delektujcie się przepisem, bo na następny będziecie musieli trochę poczekać;) Budyń - 0,5 l mleka (odlać pół szklanki, w której rozmieszać 1,5 paczki budyniu waniliowego wraz z 0,5 szkl. cukru) 1 kostka(...)masła 6 paczek dużych herbatników typu petit beurre 1 duża paczka krakersów solonych 1 puszka gotowej gostyńskiej masy krówkowej  2 słoiczki dżemu z czarnej porzeczki (po 260g każdy) 0.5 l śmietany 30%  1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklance gorącej wody Sposób Na blasze wyłożonej pergaminem układamy ciasno herbatniki.  Z mleka, budyniu, cukru

Kuchenne aromaty
Czym zdrowo osłodzić dzieciństwo ? 249

miodem lub zdrowszym nierafinowanym cukrem trzcinowym. Do ciasta można dodać twaróg i owoce. ( przepis na ciasteczka serowe z jabłkami ) Batoniki zbożowe z orzechami, bakaliami i masą mleczną to cenne źródło błonnika ,związków mineralnych (potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo) i witaminy E . Ciasteczka zbożowe z konfiturą http://wpodrozyiwdomu.blogspot.com/2015/03/ciasteczka-zbozowe-z-konfitura.html Ciasteczka z czerwoną porzeczką i czekoladą. http://wpodrozyiwdomu.blogspot.com/2015/07/ciasteczka-z-czerowona-porzeczka-i.html Ciasteczka pistacjowo- limonkowe(...)Wszystko jest dla ludzi, słodycze również. Podobnie jak we wszystkim potrzebny jest zdrowy rozsądek i umiar. Dla własnego dobra unikajmy sklepowych żelków, pianek, batonów i ciast , szczególnie kiedy nie znamy ich składu. Domowe ciasta to dobra słodycz bo wiemy co w sobie zawiera, a z dodatkiem zbóż, orzechów, owoców, miodu staje się całkiem zdrową przekąską jak ten : Bananowy chlebek

WYSPA SZCZĘSLIWA
Ekspresowy, wilgotny piernik 479

czarnej porzeczki, 0,5 szklanki miodu 0,5 szklanki cukru  1 szklanka mleka 0,5 szklanki oleju 2 płaskie łyżki kakao (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Mąkę przesiewamy z sodą, kakao, przyprawą do piernika, następnie wlewamy do niej mleko, miód, olej i wszystko miksujemy na gładką, jednolitą masę. Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy do ciasta

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Tarta z gruszkami 177

dekoracji: drobne owoce, użyłam malin i porzeczek cukier puder do posypania     Spód: 1. Wymieszać razem mąkę, migdały, sól i cukier. Dodać pokrojone masło i posiekać nożem lub masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując mąką ( zobacz FILM ). Przez krótką chwilę masło jeszcze rozcierać palcami, dodać jajko i zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić

Mała Cukierenka
Tarta z gruszkami 331

dekoracji: drobne owoce, użyłam malin i porzeczek cukier puder do posypania     Spód: 1. Wymieszać razem mąkę, migdały, sól i cukier. Dodać pokrojone masło i posiekać nożem lub masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując mąką ( zobacz FILM ). Przez krótką chwilę masło jeszcze rozcierać palcami, dodać jajko i zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić

Mała Cukierenka
Ciasto Jamajka 145

ciasto jest doskonałe! Kakaowe biszkopty, posmarowane kwaskowatym dżemem, kremem śmietankowym z bananami i galaretką. Ciasto jest nie za słodkie i lekko orzeźwiające, a poza tym bardzo ładnie się prezentuje. Polecam z całego serca 😊 Składniki: biszkopt: jajka 5 szt, cukier 1 szklanka, mąka pszenna 1 szklanka, kakao 2 łyżki, budyń czekoladowy 1 szt, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, krem: śmietanka(...)serek waniliowy homogenizowany 150 g, cukier puder 4 łyżki, żelatyna 3 łyżeczki, dodatkowo: banany 1 kg, galaretki cytrynowe 3 szt, cytryna 1 szt, dżem z czarnej porzeczki 1 mały słoik, woda 4,5 szklanki, czekolada mleczna 50 g, do nasączenia: woda 0,5 szklanki, cukier waniliowy 0,5 opakowania, sok z cytryny 1 łyżka, Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywną

kulinarne odsłony pati
ORZECHOWE BABECZKI Z KREMEM CZEKOLADOWO-KAWOWYM 164

masło do posmarowania foremek, mielone orzechy laskowe , dżem z czarnej porzeczki WYKONANIE  Babeczki: W misie malaksera mieszam obie mąki z cukrem, orzechami, proszkiem do pieczenia i solą, dodaję zimne masło, włączam urządzenie, aż powstanie gęsta kruszonka, następnie dodaję olejek i jajko, mieszam aż składniki się połączą. Gotowe ciasto wkładam do lodówki na 30 minut. Foremki smaruję masłem, posypuję mielonymi

słodki bratek
Zapiekane pyszności pod bezową pianką (bez glutenu, cukru białego, laktozy) 144

Dlatego próbę mimo wszystko uważamy za udaną a przed nami jeszcze ciasto drożdżowe z tym słodzikiem 😄 Składniki: Beza bez cukru -3 białka -4 łyżeczki Tagatesse -szczypta soli Zapiekana „owsianka” -płatki jaglane -płatki gryczane -płatki owsiane -migdały w płatkach -gorzka czekolada (u nas surowa Cocoa) -owoce: maliny, jeżyny, truskawki, porzeczki (u nas mrożone), banan, jabłko. -cynamon Białka ubić ze szczyptą soli

Candy Pandas
Owocowe burgery z masłem orzechowym 249

masła orzechowego mały jogurt grecki cynamon świeże owoce np. truskawki, maliny, porzeczki, poziomki, jagody świeża mięta lub jadalne kwiaty Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą. Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem. Mąkę pszenną przesiewamy i dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość. Po tym czasie ciasto dzielimy

Mienta blog
Muffinki jak pączki 151

czarnej porzeczki 2 łyżki rozpuszczonego masła + cukier waniliowy 1. W jednej misce mieszamy składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. 2. W drugiej misce mieszamy składniki mokre: jajko, olej, aromat waniliowy i mleko. 3. Składniki mokre dodajemy do składników suchych i mieszamy do połączenia składników. 4. Do foremek na muffiny wysmarowanej masłem wykładamy 1 łyżeczkę ciasta, łyżeczkę konfitury

Szefowa kuchni
Smak lata - migdałowy tort z owocami 165

tortownicy (średnica 22cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40 minut w temp. 170stC. (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, ostudzić, przekroić na 3 blaty. Krem: 600ml jogurtu greckiego* 400ml śmietanki 30% 100g białej czekolady frużelina: 300g owoców (dałam wiśnie, czarne porzeczki, truskawki, jagody) 2 łyżki cukru 1 kopiasta łyżeczka mąki ziemniaczanej

Obiad gotowy
Wykwintny Zawrót Głowy 201

Kochani! Dzisiejszy wypiek wymaga cierpliwości, wytrwałości i tylko tylu jajek, ile podano w przepisie. Nadmiar jajek w zasięgu ręki  jest niebezpieczny, kiedy robi się ciasto

Kuchnia smaków
Tort komunijny 191

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Mąki przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia. Do białek dodawać na przemian po jednym żółtku i po trosze mąki. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 27cm. Piec ok. 35min w temp. 175st. Ostudzić i przekroić na 3 równe części. Poncz:  1/2 szklanki słodkiej herbaty(...)100g margaryny,  800ml mleka,  2 budynie waniliowe,  szklanka cukru,  2 żółtka,  łyżka mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej,  100g białej czekolady,  dżem z czarnej porzeczki. W szklance mleka rozrobić budynie, dodać mąki, dokładnie wymieszać. Dodać utarte żółtka. Wymieszać na jednolitą masę. Resztę mleka zagotować z 1/2 szkl. cukru. Na gotujące się mleko wlać masę budyniową

Z miłości do słodkości