Najwyższa pora na ten przepis, bo sezon na truskawki się kończy, a ciasto jaki widać na załączonym obrazku, właśnie jest z truskawkami :) Na szczęście, jak każde drożdżowe, choć na mące orkiszowej, doskonale się nadaje do każdych innych polskich owoców sezonowych jagód, wiśni, agrestu, porzeczek, śliwek. Eksperyment z mąką się udał, dzieci chętnie zjadły. Z mąki owsianej zrobiłam kruszonkę i muszę
bistro mamaułożyć po wyrośnięciu ciasta. Składniki na dużą blachę: 750 g mąki pszennej 30 g drożdży świeżych lub 14 g drożdży suszonych niecała szklanka białek – ( z 6 – 7 jajek) 1 szklanka ciepłego mleka ¾ szklanki cukru 1 cukier waniowy 16 g ½ szklanki oleju szczypta soli dodatkowo: 600 – 700 g świeżych lub mrożonych owoców, dałam mrożone śliwki i porzeczki ( nie ma potrzeby rozmrażania(...)przesiać, jeżeli mamy drożdże suszone to należy ją wymieszać z drożdżami, jeżeli świeże należy dodać do mąki gotowy zaczyn, mleko, cukier, cukier waniliowy, olej i dokładnie zagnieść jednolite gładkie ciasto. Białka ubić na sztywną pianę połączyć z zagniecionym ciastem drożdżowym i dalej wyrabiać już za pomocą miksera bo początkowo zrobi się dość rzadkie, ale z upływem czasu po około
Na słodko lub wytrawniemąki pszennej pełnoziarnistej (ok. 130 g), - żółtko jaja (ok. 18 g), - ¼ szklanki cukru pudru (ok. 50 g), - łyżka jogurtu greckiego (ok. 20 g), - 3 łyżeczki dżemu np. z czarnej porzeczki (ok. 45 g), - pół woreczka kaszy jaglanej (ok. 50 g), - pół szklanki wody (ok. 125 ml), - 1/4 puszki mleka kokosowego (ok. 100 ml), - łyżka miodu (ok. 24 g), - do dekoracji(...)żurawina i płatki migdałów. Sposób przygotowania 1. Masło z dodatkiem przesianej mąki siekamy nożem. 2. Do masła dodajemy żółtko, cukier, jogurt i zagniatamy do momentu połączenia się składników. 3. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na ok. 30 min. do lodówki. 4. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką. 5. Z ciasta wykrawamy prostokąt i przekładamy do wyłożonej papierem
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachłyżki dżemu z czarnej porzeczki, 1/2 szklanki cukru pudru, sok z połowy cytryny, kandyzowana skórka cytrynowa PRZYGOTOWANIE: 1. Masło ucieram razem z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodaję po jednym żółtku. Następnie naprzemiennie dodaję mleko, mąkę wymieszaną z kakao i sodą oczyszczoną oraz dżem. Białka ubijam na sztywno. Ubitą pianę dodaję do ciasta. Delikatnie mieszam. 2. Ciasto przekładam
Tradycyjna kuchnia Kasibudyń waniliowy. To wszystko w połączeniu z maślanym, kruchym ciastem stanowi ucztę dla podniebienia. Aby spód był wyjątkowo kruchy nie wolno zapomnieć o użyciu dobrej jakości, prawdziwego masła, a także o schłodzeniu go przed pieczeniem. Do tarty można użyć dowolnych owoców leśnych czy jagodowych – malin, jeżyn, borówek, jagód, porzeczek czy truskawek. Maślana tarta z owocami leśnymi – spód(...)masła (użyłam irlandzkiego Kerrygold ) świeże owoce leśne'; document.write(" "); Spód: Masło kroimy na mniejsze części. Dodajemy je do mąki i wraz z cukrem pudrem, jajkiem i szczyptą soli zagniatamy jednolite ciasto (można też wszystkie składniki włożyć do malaksera i pulsacyjnie wymieszać do połączenia). Wkładamy na 30 minut do lodówki. Pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia rozwałkowujemy ciasto. Wkładamy je do formy
Poezja smakudzięki temu miał idealny kształt. Składniki: na ciasto: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na krem: 300 ml śmietanki kremówki 200 g czekolady deserowej dodatkowo: 1/2 szklanki przegotowanej wody 3 łyżki soku z cytryny 5 łyżek kwaśnego dżemu (użyłam z czarnej porzeczki) na dekorację: 300 g masła 3 łyżki cukru pudru(...)dość wąską miseczkę wyłożyć dokładnie folią spożywczą. Z jednego blatu biszkopta wyciąć kółko wielkości dna miseczki i umieścić je na spodzie. Nasączyć wodą z sokiem z cytryny. Pozostałe blaty ciasta posmarować dżemem. Kremówkę ubić na sztywno a następnie dodać przestudzoną czekoladę. Dokładnie ale krótko zmiksować. Masę podzielić na trzy części. Pierwszą wyłożyć na biszkopt i przykryć ciastem dżemem do dołu
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSkładniki Ciasto: 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku 3 duże jaja 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 330 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 fix do ubijania śmietany Dodatkowo owoce do dekoracji . Wszędzie w przepisach jest granat, ja użyłam naszych sezonowych owoców-czerwonej porzeczki Kiedy kupisz(...)przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć. Na sam koniec dodać szpinak i dokładnie wymieszać, ja zmniejszam obroty robota i w kilka chwil szpinak jest wmieszany w ciasto. Tortownicę o średnicy 26 cm, wykładam na dnie papierem do pieczenia, a boki smaruję masłem i posypuję mąką. Wlewam ciasto i piekę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, jakieś
Z Kuchni Do Kuchnijakimś pysznym, pulchnym i mięciutkim cieście. "Ostatni raz tak puszyste murzynka zrobiła moja mama" - aż serce podskoczyło na te słowa, gdy wspólnie siedząc przy stole, zajadaliśmy się świeżo upieczonym smakołykiem, popijając francuskie wino. PUSZYSTY MURZYNEK Z DŻEMEM PORZECZKOWYM. / inspiracja: Gotowanie ze stylem . / 2 duże jajka 5 łyżek stołowych dżemu z czarnej porzeczki 1/2 szklanki cukru 1 pełna szklanka mąki(...)cienkim strumieniem, nieustannie mieszając, wlewam olej oraz mleko. Porcjami dodaję sypkie składniki do mokrych, mieszając dokładnie. Na samym końcu wrzucam dżem. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto i wkładam do piekarnika na 45-50 minut, piekę w 180 stopniach do "suchego patyczka". Następnie wyjmuję i zostawiam do wystudzenia. Do małego rondelka wrzucam drobno posiekaną czekoladę
W kuchni Karmel-itkiMoje dzieci uwielbiają płatki ryżowe z owocami. Makaron też, szczególnie Zuzia, a na dźwięk "czekoladowy" (co by to nie było) obie aż piszczą, dlatego połączyłam wszystkie
Kolorowy Przepisownikłyżeczka cukru pudru (ok. 5 g). Do dekoracji: owoce np. truskawki, maliny, czerwona porzeczka, borówki. Sposób przygotowania 1. Jajko miksujemy z mlekiem. 2. Do masy dodajemy mąkę i miksujemy przez chwilę na wolnych obrotach. 3. Jabłko obieramy ze skórki i trzemy na tarce. 4. Do ciasta dodajemy tarte jabłko i cynamon. 5. Placuszki smażymy na patelni teflonowej (patelnię możemy przesmarować
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachdzięki czemu łatwiej będzie się rozsmarowywać na serniku. Do czynu zabieramy się, kiedy ciasto będzie miało co najmniej temperaturę pokojową; nakładamy polewę na całość, pamiętając o bokach. Całość wykańczamy malinami, które fantastycznie uzupełniają intensywnie czekoladowy smak. Mogą to być oczywiście inne owoce, najlepiej lekko kwaśne - porzeczki, jeżyny czy wiśnie. Kto próbuje upiec? :) insertCookd("68cf284f77038aa951630ea354954b37
sama złodyczroku nie jeść tych samych do znudzenia ;) na blogu www.zjemto.blox.pl znalazłam smakowicie wyglądające ciasto cassis i tak mnie urzekło, że postanowiłam je zrobić, zwłaszcza, że moja mama bardzo lubi ciasta z kremami. Miałam intuicję, żeby je upiec, bo zniknęło w mig, więc chyba wszystkim smakowało. Składniki na biszkopt czekoladowy: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki tortowej(...)nasączeniu, wierzch biszkoptu smarujemy konfiturą z czarnej porzeczki. Na konfiturę będziemy nakładać następujący przepyszny krem. Krem: 500 g śmietanki kremówki 30% lub 36% 500 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru W misce miksujemy dobrze schłodzony serek oraz śmietankę z cukrem pudrem. Teraz cierpliwie ubijamy do uzyskania konsystencji kremu. Do dokończenia ciasta pozostała już tylko beza. Beza: 4 białka
upichcicsię po głównych stronach już od pewnego czasu. U mnie ten cykl rozpoczyna dziś jedna z pysznych wielkanocnych słodkości - Mazurek! Tym razem trochę cięższe smaki, niż poprzednio, bo zamiast porzeczek i kokosa na owsianym spodzie [<- klik po przepis], występuje chałwa z mocnym sezamowym posmakiem i przepyszne maliny przełamujące owej chałwy ciężkość :) Do tego pistacje w najpiękniejszym kolorze świata(...)zaskarbi sobie nie jedno wielkanocne podniebienie :) Spróbujcie, bo chałwa, kwaskowate owoce i chrupiące, lekko słone pistacje na maślanym spodzie to połączenie nie do podrobienia! Mazurek chałwowy z malinami Potrzebujesz: Ciasto: 200g mąki pszennej 100g zimnego masłą 2 łyżki cukru 1 jajko Masa malinowa: 4 łyżki mrożonych malin 1 czubata łyżeczka cukru kilka kropel soku z cytryny Masa chałwowa: 200g chałwy
Kuchnia w Słońcu Skąpanaserki homogenizowane waniliowe po 150 g każdy 4 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki rozpuszczonej żelatyny 1/2 szklanki zmiksowanych truskawek Dodatkowo: truskawki kilka listków mięty lub melisy kilkanaście porzeczek 1 galaretka truskawkowa Sposób przygotowania: Mąkę z proszkiem przesiać do miski, dodać zmielone migdały. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem, dodać do mąki. Wszystko dokładnie wymieszać(...)Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, przełożyć do miski i delikatnie wmieszać w pozostałe składniki. Spód tortownicy posmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać na nią ciasto, równomiernie rozprowadzić i piec w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na 180 C. przez ok. 25 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Schłodzoną śmietanę przelać do wysokiego
Gosia gotujeolej do smażenia Farsz: ****************** 1 kg.pieczarek 2 cebule masło do smażenia 50 dag.żółtego sera 1 jajo sóli pieprz Do panierowania: *** ************************* 2 jajka bułka tarta masło do smażenia ********************************** Przyrządzamy ciasto- Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę solimy i pieprzymy.Smażymy na rozgrzanym oleju cienkie naleśniki.Po usmażeniu naleśniki zostawcie pod przykryciem.Wtedy będą miękkie i dadzą się łatwo rolować!. Pieczarki płuczemy(...)SERNIK CYTRYNOWY Z SOSEM Z PORZECZEK ŁAZANKI NALEŚNIKOWE SŁODKIE CHRUPIĄCA SAŁATKA Z KAPUSTY UDKA W SOSIE CYNAMONOWYM ŚEDZIE Z CZOSNKIEM W OLIWIE BABECZKI MARCEPANOWE SAŁATKA Z POMARAŃCZY RYBA LUB KARP W SOSIE IMBIROWYM RYBA NA OSTRO RYŻOWE KULE ZE ŚLIWKAMI SZYBKA ROSYJSKA SAŁATKA GRZANIEC Z BIAŁEGO WINA KOŁACZ MAKOWY PIERNIK FIGOWY Z MARCEPANEM CIASTO Z MARCEPANEM DOMOWE CIASTKA ZE SKWAREK
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki