jagodami może być najlepszym rozwiązaniem! Kruche ciasto z jagodami i bezą: 400 – 500 g świeżych, nieuszkodzonych jagód 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej / jasnej orkiszowej (200 g) 1/2 kostki masła (100 g) 2 łyżki cukru pudru lub zmielonego ksylitolu 2 duże, ekologiczne jajka 1 łyżka dowolnej galaretki (np. owoce leśne, porzeczka, truskawka) 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
Poezja smakubrzoskwiniowa 3 łyżeczki żelatyny płaskie 3 łyżki cukru pudru galaretka porzeczkowa: 1 galaretka malinowa 150 g czerwonej porzeczki dekoracja: 250 ml śmietanki 30 % 1 fix do śmietany 4 łyżki porzeczek czerwonych mięta Jajka temperatura pokojowa ,oddzielam białka od żółtek i ubijam mikserem białka. Dodaję po łyżce cukru i dalej ubijam aż cukier się rozpuści. Na końcu dodaję żółtka po jednym(...)wylewam ciasto . Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół i piekę 20 minut aż biszkopt będzie suchy. Po upieczeniu jak biszkopt ostygnie odrywam go od papieru, ułatwi to potem krojenie jego. Masa serowa: Żelatynę zalewam 3 łyżkami zimnej wody. Galaretkę brzoskwiniową rozpuszczam w szklance wody gorącej, dodaję żelatynę i mieszam tak długo aż żelatyna się rozpuści. Porzeczki obrane
wesoła kuchniaprzepięknie wybujałą miętą pomarańczową. I tak oto powstało moje lekkie, wilgotne ciasto biszkoptowe, niezwykle aromatyczne dzięki kruszonce i soczyste za sprawą owoców. Składniki: 6 jajek 3/4 szklanki cukru pudru 2 szklanki mąki pszennej tortowej 160ml oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 350g mrożonych owoców (maliny, borówki, wiśnie, porzeczka) garść listków bazylii garść listków mięty pomarańczowej 50g masła 3 płaskie łyżki(...)wciąż miksujemy. Następnie dodajemy po żółtku i miksujemy na wolniejszych obrotach, wlewamy olej. Na sam koniec przesiewamy mąkę z proszkiem i delikatnie łączymy składniki mieszając łopatką lub drewnianą łyżką. Ciasto przekładamy do formy (30×20) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wykładamy mrożone owoce. Przygotowujemy kruszonkę.Bazylię i miętę drobniutko kroimy lub rozdrabniamy w blenderze. W naczyniu umieszczamy masło
Raj dla Podniebieniaświęta. Ja swoje przygotowałam specjalnie na przyjazd mojej siostry, która uwielbia takie ciasta. Spróbujcie i Wy. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 4/5 szklanki cukru trzcinowego 1 szklanka mleka 3 i 1/2 łyżki przyprawy korzennej (u mnie Skworcu) 4 łyżki dżemu brzoskwiniowego 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki około 2 czubate łyżki kropelek czekoladowych 1/2 szklanki oleju 1 czubata łyżka naturalnego(...)Znów mieszamy. Kolejno wbijamy jajka, dodajemy mleko i całość mieszamy. Następnie dolewamy olej, znów mieszamy. Na koniec dodajemy oba rodzaje dżemu. Znów wszystko mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta. Ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną formy (prostokątnej lub kwadratowej). Następnie posypujemy naszą masę kropelkami czekoladowymi (u mnie dwie małe garści, czyli około 2 łyżki kropelek). Ciasto
Słodkie okruszkidodatkiem konfitury z czarnej porzeczki. Bo to był u mnie dobry rok:) Dlatego chcę go uczcić i godziwie pożegnać, tym samym z radością i po królewsku powitać nowy, z nadzieją, że będzie równie udany i będzie obfitował w korzystne i przyjazne sytuacje:) Tego i sobie i wszystkim Wam życzę! Skorzystałam z tego samego co wczoraj ciasta drożdżowego. Do posypania użyłam
6niebołyżka kakao 1 esencja rumowa Dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki czekolada gorzka Przygotowanie: Biszkopt - mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Jajka z cukrem ubić na puszysta masę. Ubijać do momentu zbielenia jajek. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartej tortownicy
Ciastka - domowe słodkościsuchego patyczka. Po upieczeniu odstawimy ciasto do wystudzenia. Następnego dnia przekrawamy na dwa blaty. składniki na masę chałwową: 200 g chałwy waniliowej 250 g serka mascarpone 300 ml śmietanki kremówki 30% dodatkowo: 200 g dżemu z czarnej porzeczki wiórka czekoladowe wykonanie: Do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy drobniutko pokruszoną chałwę. Całość podgrzewamy na małym ogniu, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie(...)masa się nie ścięła). Na pierwszy blat rozsmarowujemy dżem porzeczkowy a następnie 2/3 masy chałwowej. Przykrywamy drugim krążkiem. Wierzch i boki smarujemy pozostałą częścią masy i posypujemy wiórkami czekoladowymi. Ciasto schładzamy w lodówce. (inspiracja z przepisu znalezionego tutaj
Domowy Smak Jedzeniajesieni! Idealne również na świąteczny stół. Jedne z lepszych jakie jadłam. Składniki: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki tortowej ½ szklanki mąki krupczatki 25 dag masła ½ szklanki cukru 16 g cukru waniliowego Oetker 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Oetker 20 dag konfitury z czarnej porzeczki lub dżemu Beza z bakaliami: 4 białka 1,5 szklanki cukru pudru(...)cynamonem 100 ml wody 2 galaretki agrestowe Oetker Polewa chałwowa: ½ szklanki słodkiej śmietanki 60-70 g chałwy waniliowej Lidl Dodatkowo: 100 g herbatników maślanych Sposób wykonania: CIASTO KRUCHE: Mąkę tortową mieszamy z mąką krupczatką oraz proszkiem do pieczenia i cukrami, następnie dodajemy żółtka, oraz pokrojone zimne prosto z lodówki masło, zagniatamy jednolite ciasto, okręcamy w folię spożywczą
Wanilia i KardamonSKŁADNIKI: na kruche ciasto: 500 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki cukru pudru 200 g masła lub margaryny 6 żółtek na bezę: 6 białek 1,5 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej ponadto: 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
Kuchnia w opałachLekkie ciasto smaku słodko-kwaśnym z pysznym kremem z mascarpone.Idealne na gorące dni. Składniki: Biszkopt: 3 jajka 1,2 szklanki cukru 1,2 szklanki mąki pszennej 1,2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa z mascarpone: 250 g serka mascarpone 250 g jogurtu greckiego 4 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy Masa porzeczkowa: 250 g dżemu z czarnej porzeczki 2 łyżeczki(...)żelatyny Dodatkowo: 1 galaretka o smaku owoców leśnych owoc :porzeczki i borówki Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier i po jednym żółtku. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Formę do pieczenia tarty o średnicy 30 cm. smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą. Ciasto przelewamy do formy, pieczemy przez ok.30 minut w temperaturze
Bajeczna Kuchniatruskawek 1/2 słoiczka dżemu z czerwonej porzeczki masa 1/2 litra mleka 1 budynie śmietankowe 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 1/2 kostki margaryny palmy 1 łyżkę płatków migdałowych Wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicy, dodajemy proszek do pieczenia żółtka cukier puder oraz pokrojoną w kawałki margarynę, zagniatamy ciasto, owijamy folią spożywczą wstawiamy na 30 min do lodówki
kgwjanczewominut. Mieszanka powinna przynajmniej potroić pierwotną objętość. Ciasto 340 g mąki chlebowej (u mnie typ 750) 60 g miękkiego masła 1 średnie jajo 50 g cukru (można dać trochę mniej) ½ łyżeczki soli ½ łyżki mielonego ziela angielskiego cały przygotowany wcześniej zaczyn 100 g suszonych połówek żurawiny lub małych rodzynek (oryginalnie suszone porzeczki) 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (drobno pokrojonej) Mąkę
Pełny talerzWolności jest chyba moim ulubionym mostem w Budapeszcie. Nieoficjalnie nazywany jest mostem samobójców... Teraz odpowiedzi na kilka pytań :) * Co jedliśmy? No cóż, przede wszystkim nie żałowaliśmy sobie tortów i ciast ;) Poniżej galeria większości słodkich smakołyków, których próbowaliśmy. Tort Sachera zjedzony w okolicach Mostu Małgorzaty. Pyszny, czekoladowy, ale bardzo ciężki. Tort Esterházy Odwiedziliśmy również Cafe Central, wychwalaną przez wiele osób(...)całej okazałości. Tutaj zjadłam wyjątkowo dobre i słodkie ciacho przełamane kwaśnymi porzeczkami. Kawiarnia znajduje się na piętrze, natomiast niżej jest księgarnia w której zaopatrzyłam się w książkę z przepisami. Był też tam spory wybór pamiątek i ciekawych win w przystępnych cenach. Spróbowaliśmy też langosza, którym wszyscy się zachwycają... Ciasto smażone na głębokim tłuszczu polane śmietaną i serem, nie rozumiem
Corner With RecipesLekki tort z bitą śmietaną przede wszystkim nie jest bardzo słodki. Dzięki czerwonym porzeczkom jest trochę kwaskowy w smaku. Taki tort jest bardzo prosty w przygotowaniu
Przepisy Kulinarneostrożnie wymieszać Przełożyć ciasto do natłuszczonej foremki z kominem Piec ok. 45 min. w temp. 180*C Ciasto piekłam w okrągłej formie o średnicy 24 cm. Owoce aronii pochodziły z nalewki, ale można użyć również drobno pokrojone jabłka, warto spróbować z porzeczkami czy borówkami lub po prostu z rodzynkami. Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Przepis pochodzi z mojego starego
Proste Potrawy