ciasto z porzeczką - 2746 przepisów (strona:100/184)

Razowe gofry orkiszowe (bez cukru) 146

jest dzisiejszy przepis, który podpatrzyłam u Żanety Hajnowskiej . Troszkę zmieniłam proporcje, bo moja gofrownica lubi gęste ciasto. Przepis na razowe gofry orkiszowe nie zawiera cukru, więc jest idealny także jako baza do dań wytrawnych. Do moich orkiszowych gofrów podałam  galaretkę z czarnej porzeczki  i plasterki czerwonych pomarańczy. Na blogu znajdziecie także inne przepisy na gofry: gofry z bitą(...)mąki orkiszowej pełnoziarnistej 2 łyżeczki kakao 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej Wykonanie: Wszystkie składniki na gofry dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 15 minut. Powinniśmy uzyskać ciasto o konsystencji  gęstej  śmietany.  Gofrownicę rozgrzewamy, gofry pieczemy, aż się ładnie przyrumienią i będę chrupkie. Studzimy je na kratce, podajemy z ulubionymi składnikami

Kulinarne przygody Gatity
Rolada porzeczkowa 137

Dziś zapraszam Was na roladę biszkoptową z bitą śmietaną, mascarpone i czerwonymi porzeczkami. Sezon na porzeczki w pełni więc warto z nich korzystać. Jak nie lubicie

Ewa w kuchni
Chlebek dyniowy z orzechami włoskimi i suszoną morelą. 165

– Wikulinko! Zrobiłem Ci dżem – powiedział mój dziadek podając mi słoik wypełniony ciemną porzeczką. – Super, dzięki! – Rzuciłam sucho bo podobnych słoików mam w domu całą masę. Dżemy

Fill The Bowl
Pyszna pizza na cieście razowym z wędzonym łososiem i serem camembert 292

Od jakiegoś czasu łosoś i camembert to jedno z moich ulubionych połączeń smakowych. Wypróbowałam je już wcześniej gdy robiłam pizzerinki na cieście brokułowym . Dziś zamiast brokułowego

Czerwona Porzeczka
Hachis Parmentier czyli... Zapiekanka Pasterska 321

Dziś w "Studenckich Wtorkach" danie kuchni francuskiej o nazwie Hachis Parmentier (czyt. aszi parmątier), co w tłumaczeniu na polski oznacza Ciasto pasterza. Z ciastem ma ono

Czerwona Porzeczka
Kominki francuskie ;) 175

Owe "kominki" to vol-au-vent (tłum. lot z wiatrem). Jest to danie kuchni francuskiej, a nazwa odnosi się do foremek z ciasta francuskiego, a przede

Czerwona Porzeczka
Naleśniki z mięsnym farszem 196

Do tej pory naleśniki w wersji "niesłodkiej" kojarzyły mi się głównie z ciężkimi, tłustymi, panierowanymi krokietami. Aż do dzisiaj! :) Delikatne, puszyste ciasto, co najważniejsze nie zbyt

Czerwona Porzeczka
Tarta z kremem kokosowym 138

ciekawe, że do przyjemnych rzeczy człowiek tak szybko się przyzwyczaja i tak łatwo odzwyczaić się od codziennej, mniej przyjemnej rutyny. Małym motywatorem została dziś Tarta z kremem kokosowym – ciasto nagroda dla przetrwanie ciężkiego dnia i wypełnienie wszystkich zaplanowanych obowiązków Tarta z kremem kokosowym to przepis zupełnie niedietetyczny, choć oczywiście jeśli chcecie, możecie dostosować go do swojej diety. W przypadku(...)masła szczypta soli jajko 50 ml zimnej wody + puszka mleczka kokosowego + domowy dżem z czarnej porzeczki + serek mascarpone + wiórki kokosowe Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, masło pokrojone na kawałki, śmietanę i jajko. Zagniataj do uzyskania gładkiego i sprężystego ciasta. Odłóż na 30 min do lodówki. Po schłodzeniu, rozwałkuj i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz

365 dni dookoła kuchni
Tort - piłka nożna 230

pieczenia,  herbata z cukrem. Białka ubić na sztywno z cukrem. Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Stale ubijając, do ubitej piany, dodawać na przemian żółtka i mąkę. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 24cm. Piec około 30 minut w temp. 170-180st. Ostudzić i wyciąć kształt piłki, po czym przekroić(...)szklanki cukru pudru,  100g posiekanych orzechów laskowych,  dżem z czarnej porzeczki. Śmietankę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem. Dodać serek mascarpone i ubijać chwilę do połączenia się składników. Dodać posiekaną czekoladę oraz posiekane orzechy, wymieszać. Dżemem posmarować pierwszy blat ciasta, posmarować kremem i przykryć drugim blatem ciasta. Posmarować dżemem i resztą kremu, przykryć ostatnim blatem ciasta. Ciasto

Z miłości do słodkości
Świąteczny piernikowy tort z cytrynowym kremem i wisienkami 188

spotkania z przyjaciółmi. Wierzch możecie dowolnie ozdobić. Polecam, spróbujcie. Składniki: (na tortownicę 24 cm) Na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej tortowej do nabycia w Smak Market niepełna szklanka cukru trzcinowego 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 1 konfitura z czarnej porzeczki 200 ml do nabycia w Smak Market 1 pełna łyżka ciemnego kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika(...)suche składniki: mąkę, cukier, kakao, sodę i całą przyprawę do piernika. Wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Następnie dodajemy resztę składników i mieszamy dokładnie do połączenia i uzyskania jednolitej masy. Ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną tortownicy (24 cm). Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku na środkowym poziomie (grzanie dół) przez około 45 minut do tzw. suchego

Słodkie okruszki
1482. Słodka pizza z owocami 219

mnie cukinia ananasowa i maliny ...a do tego polane pysznym syropem klonowym z Anielskich Przysmaków...no i użyłam drożdży suszonych  wypiekacz . Przepis podpatrzyłam u  Dorotki . Składniki na ciasto, na 4 nieduże pizze (każda o średnicy około 16 cm): 250 g mąki pszennej chlebowej 1/4 łyżeczki soli 2 łyżki drobnego cukru 3/4 łyżeczki suchych drożdży(...)ekstraktu z wanilii dowolne miękkie owoce, pokrojone (np. śliwki, mandarynki, banany, morele, brzoskwinie, nektarynki, maliny, porzeczki, figi, truskawki ...) syrop  klonowy , do polania Mąkę, sól, cukier i suche drożdże wymieszać w naczyniu (ze świeżymi zrobić wcześniej rozczyn). Powoli dolewać oliwę i ciepłą wodę, wyrabiając ciasto. Wyrabiać przez około 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Pozostawić przykryte, w ciepłym miejscu

Moje domowe kucharzenie
Jogurtowa tarta z dżemem z czarnej porzeczki 131

razem bardzo wilgotna, która syci na bardzo długo. :) Składniki: Ciasto: Blacha o średnicy 20 cm 100g mąki pszennej graham 100g mąki żytniej pełnoziarnistej  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka miodu naturalnego 1 jajko 150ml jogurtu naturalnego Masa: 100g jogurtu naturalnego 1/4 słoika dżemu z czarnej porzeczki niskosłodzonego  1 łyżeczka żelatyny + 3 łyżki wrzącej wody dodatki: wiórki kokosowe

Truskawkowa Fiesta
Trójkolorowy wieniec drożdżowy 130

łyżka ciemnego kakao żółtko z łyżką mleka ½ szklanka mrożonych porzeczek 1 białko Cukier puder Sposób przygotowania: Masło topimy i studzimy. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym (ok 30⁰C) mleku. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy mleko z drożdżami, pozostały cukier i przestudzone masło. Wbijamy jajka, odrobinkę solimy. Wyrabiamy na gładkie ciasto i dzielimy na 3 części. Do każdej z nich dodajemy(...)mąki (czym jej więcej tym drożdżowe ciasto będzie twardsze!). Każdy kolor rolujemy na długość ok 60-65cm, Sklejamy końce i formujemy luźny warkocz. Układamy na papierze do pieczenia na kształt wieńca, a końce mocno z sobą splatamy. Odstawiamy na 30 minut pod ściereczką, później smarujemy żółtkiem wymieszanym z odrobiną mleka, posypujemy porzeczkami, po czym wkładamy do piekarnika nagrzanego

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto Jamajka 239

Kakaowe ciasto biszkoptowe, przełożone kremem śmietankowym, z bananami zatopionymi w galaretce cytrynowej, z dodatkiem wyrazistego akcentu w postaci dżemu z czarnej porzeczki. Wszystko to tworzy razem doskonałą całość. Smakuje wybornie, a jeszcze do tego ładnie wygląda. Czytaj dalej

Arabeska waniliowa
Kokosowy pudding z chia 131

Na wstępie krótko o nasionach chia (szałwii hiszpańskiej). Pochodzi z Ameryki Południowej i uprawiana była już przez Azteków. Te malutkie nasionka zawierają minerały, witaminy i antyoksydanty

Oryginalny smak