spotkania z przyjaciółmi. Wierzch możecie dowolnie ozdobić. Polecam, spróbujcie. Składniki: (na tortownicę 24 cm) Na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej tortowej do nabycia w Smak Market niepełna szklanka cukru trzcinowego 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 1 konfitura z czarnej porzeczki 200 ml do nabycia w Smak Market 1 pełna łyżka ciemnego kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika(...)suche składniki: mąkę, cukier, kakao, sodę i całą przyprawę do piernika. Wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Następnie dodajemy resztę składników i mieszamy dokładnie do połączenia i uzyskania jednolitej masy. Ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną tortownicy (24 cm). Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku na środkowym poziomie (grzanie dół) przez około 45 minut do tzw. suchego
Słodkie okruszkimnie cukinia ananasowa i maliny ...a do tego polane pysznym syropem klonowym z Anielskich Przysmaków...no i użyłam drożdży suszonych wypiekacz . Przepis podpatrzyłam u Dorotki . Składniki na ciasto, na 4 nieduże pizze (każda o średnicy około 16 cm): 250 g mąki pszennej chlebowej 1/4 łyżeczki soli 2 łyżki drobnego cukru 3/4 łyżeczki suchych drożdży(...)ekstraktu z wanilii dowolne miękkie owoce, pokrojone (np. śliwki, mandarynki, banany, morele, brzoskwinie, nektarynki, maliny, porzeczki, figi, truskawki ...) syrop klonowy , do polania Mąkę, sól, cukier i suche drożdże wymieszać w naczyniu (ze świeżymi zrobić wcześniej rozczyn). Powoli dolewać oliwę i ciepłą wodę, wyrabiając ciasto. Wyrabiać przez około 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Pozostawić przykryte, w ciepłym miejscu
Moje domowe kucharzenierazem bardzo wilgotna, która syci na bardzo długo. :) Składniki: Ciasto: Blacha o średnicy 20 cm 100g mąki pszennej graham 100g mąki żytniej pełnoziarnistej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka miodu naturalnego 1 jajko 150ml jogurtu naturalnego Masa: 100g jogurtu naturalnego 1/4 słoika dżemu z czarnej porzeczki niskosłodzonego 1 łyżeczka żelatyny + 3 łyżki wrzącej wody dodatki: wiórki kokosowe
Truskawkowa Fiestałyżka ciemnego kakao żółtko z łyżką mleka ½ szklanka mrożonych porzeczek 1 białko Cukier puder Sposób przygotowania: Masło topimy i studzimy. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym (ok 30⁰C) mleku. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy mleko z drożdżami, pozostały cukier i przestudzone masło. Wbijamy jajka, odrobinkę solimy. Wyrabiamy na gładkie ciasto i dzielimy na 3 części. Do każdej z nich dodajemy(...)mąki (czym jej więcej tym drożdżowe ciasto będzie twardsze!). Każdy kolor rolujemy na długość ok 60-65cm, Sklejamy końce i formujemy luźny warkocz. Układamy na papierze do pieczenia na kształt wieńca, a końce mocno z sobą splatamy. Odstawiamy na 30 minut pod ściereczką, później smarujemy żółtkiem wymieszanym z odrobiną mleka, posypujemy porzeczkami, po czym wkładamy do piekarnika nagrzanego
Kuchnia w czekoladzieNa wstępie krótko o nasionach chia (szałwii hiszpańskiej). Pochodzi z Ameryki Południowej i uprawiana była już przez Azteków. Te malutkie nasionka zawierają minerały, witaminy i antyoksydanty
Oryginalny smakubijamy na pianę, - ubite białka dodajemy do miski, wszystko razem mieszamy, a następnie dodajemy przyprawę do pierników, żurawinę i porzeczkę (oczywiście można dodać inne, ulubione suszone owoce) - ponownie mieszamy i przelewamy masę na blachę, którą uprzednio należy wysmarować masłem, - ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 170 stopni i pieczemy ok. 45 minut. Prawda, że proste? A jakie pyszne! SMACZNEGO! Filmik
MintTasterozkładając, a dopiero po zamrożeniu przekładam je do woreczków, dzięki czemu zawsze mogę wyjąć pożądaną porcję do deserów lub ciast. Wiśnie, czereśnie i śliwki uprzednio dryluję. W swojej zamrażalce staram się zawsze mieć: truskawki, maliny borówki, wiśnie, czereśnie, śliwki, porzeczki i jagody. Poniżej na przykładzie truskawek zademonstruję Wam mój sposób mrożenia owoców. W oddzielnym poście opowiem Wam kiedyś także
Fabryka pomysłówszklanki ciepłego mleka - ok. 4 dkg świeżych drożdży - 2 płaskie łyżeczki cukru ciasto: - 2 szklanki mąki - ok. 1/4 szklanki cukru trzcinowego - szczypta soli - 2 jajka - 2/3 kostki roztopionego masła - 1/3 szklanki sezamu - 1/2 szklanki nasion chia dodatkowo: - dżem z czerwonej porzeczki Przygotowuję rozczyn- mieszam mleko z drożdżami i cukrem, zakrywam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Zajmuje(...)sezam, nasiona chia, szczyptę soli, 2 jajka, cukier i przestudzone, roztopione masło. Mieszam ze sobą i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. (przykrywam ściereczką). Gotowe ciasto wykładam na posypaną mąką stolnicę. Cienko rozwałkowuję, wykrawam szklanką koła, na środek nakładam łyżeczką dżem, zlepiam (podobnie jak pierogi), formuję małe bułeczki i układam na blaszce zlepioną stroną do dołu
Wielopokoleniowododać za dużo cukru, bo z porzeczki zrobi się galareta, ani by nie gotować za długo, bo porzeczka wyjdzie za gęsta. Wkładamy do słoików i pasteryzujemy ok. 5 minut od zagotowania. Smakują, wyśmienicie jako dodatek do chleba, ciast, deserów, herbaty. Pasteryzacja: Słoiki powinny być bez wyszczerbień. Nakrętki nie powinny być zardzewiałe. Myjemy je i wyparzamy. Na dno garnka wkładamy
kgwjanczewoszybka i łatwa krucha tarta z masą budyniową i owocami. Możemy do niej dodać jagody, maliny, porzeczki, wiśnie, morele..., czyli co tylko zapragniecie. Jak pisałam poprzednio moje krzaczki z borówką amerykańską oszalały i uginają się od nadmiaru owoców, więc dziś w tarcie wylądowały właśnie one. Do zrobienia masy wykorzystałam trzcinowy cukier Muscovado(...)który nadał jej apetycznego złocistego koloru. Tarta z borówką amerykańską Proporcje na formę do tarty o średnicy 28 cm Czas przygotowania: 90 minut Składniki Ciasto: 250 g mąki pszennej 140 g zimnego masła 1 jajko szczypta soli 30 g cukru pudru Masa budyniowa: 420 g jogurtu greckiego 110 trzcinowego cukru Muscovado 1 łyżka cukru waniliowego
Kulinarne przygody GatityGorąco, za gorąco. Nie potrafię sobie znaleźć miejsca. W kuchni - nie, nie, nie tym razem.A może jednak?Przy tak zatrważająco wysokich temperaturach rzadko kto ma ochotę
W kuchni Karmel-itkidania głównego zaproponowano nam wino czerwone, kelner polecił Luxor Tempranillo – wino o głębokim, wiśniowym kolorze i wyczuwalnym aromacie czarnej porzeczki i maliny. Już po chwili okazało się, że świetnie komponuje się z podaną na danie główne polędwiczką wieprzową w cieście francuskim, z warzywami, bekonem i bardzo delikatnym puree ziemniaczanym. Jeżeli przystawka była świetna, to danie główne wprost rozpływało się
Pasja Smakuprzed nami radosne chwile spędzone z najbliższymi, ale także ucztowanie przy suto zastawionym stole. Nieodłącznym elementem menu s ą świąteczne słodkości, ciasta, ciasteczka, czekoladki, babeczki, desery. Jeżeli jeszcze zastanawiacie si ę nad świątecznymi wypiekami, to w dzisiejszym wpisie przygotowałam dla Was list ę 30 przepisów, które spotkały(...)mascarpone (Ciambella speziata al mele e crema di mascarpone) Kula śnieżna z biszkoptu z kremem chantilly, czerwoną porzeczką i granatem (Cupola di pan di spagna con crema chantilly, ribes rosso e melagrana) Czekoladki marcepanowe (Palline al marzapane e cioccolato) Panforte - świąteczne ciasto z Sieny Krucha tarta z bakaliami (Crostata di frutta secca) Ciasto miodowe z kremem z mascarpone (Torta
La grande e la piccola cuocasię u nas do następnego dnia Do ozdoby wybrałam porzeczki czerwone i to z nich robiłam ostatnio lody (przepis tutaj ). Mnie ten przepis bardzo zaintrygował i się nie zawiodłam, więc serdecznie go polecam! Składniki na blaszkę 20×20 cm – pieczone w piekarniku góra – dół bez termoobiegu: Ciasto: – 120 g masła – 3 jajka
Relaxtimeproszku do pieczenia szczypta amoniaku (rozpuścić w 2-3 łyżkach kwaśnej śmietany) Zagnieść ciasto, podzielić na dwie równe części Masa 5 żółtek 5 łyżek cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej ½ litra mleka ½ kostki masła orzechy włoski - ja dałam migdały dżem - dałam z czarnej porzeczki Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę i ½ szklanki mleka – dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko
Darcia w kuchni