ciasto z porzeczką - 2746 przepisów (strona:97/184)

Jagodowe ciasto z serkiem śmietankowym i kruszonką 132

ekstraktu waniliowego 80 ml mleka w temp. pokojowej 1 szkl. jagód amerykańskich, czarnych porzeczek lub malin (albo 1/2 szkl. konfitury malinowej) Wykonanie: Piekarnik nastawić na 175°C . Kruszonka: W misce wymieszać mąkę, cukier i cynamon. Dodać zimne kawałki masła. Mikserem lub za pomocą widelca zagnieść ciasto do konsystencji sypkiego mussli. Odłożyć (np. do lodówki) Warstwa serkowa: Wszystkie składniki wymieszać

Posadzone i zjedzone
Piernik z kremem cytrynowym 156

ciasto według receptury mojej mamy i jedno z ulubionych ciast mojej córki. Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 2 niepełne szklanki cukru 2 szklanki mleka 1,5 kostki margaryny 3 jajka 3 łyżki powideł (u mnie z czarnej porzeczki) 3 łyżki kakao 2 łyżeczki sody 5 dag rodzynek 5 dag posiekanych orzechów przyprawa do piernika Krem: 1 kostka masła(...)Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puch, następnie dodawać stopniowo po jednym żółtku, a później partiami następne składniki. Na koniec dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać całość. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem i piec w 180 st.C przez ok 50 minut. 2. Zrobić krem, we wrzątku rozpuścić galaretkę i odstawić do lekkiego stężenia. 3. Miękkie masło utrzeć

Kuchnia domowa Ani
Piernik przekładany dżemem i kremem budyniowym 186

też będzie na świątecznym stole , ale już tej odświeżonej wersji.   ciasto: 3 szkl. mąki pszennej 125 g margaryny 3/4 szkl. cukru 2 jajka + 2 białka 2 łyżki przyprawy do piernika 3 łyżeczki sody 1 łyżka kakao  1 szkl. mleka 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki krem budyniowy: 300 ml mleka 1,5 łyżki mąki pszennej 1 łyżka(...)masła 1 łyżka ekstraktu z wanilii ponadto: słoik dżemu z czarnej porzeczki polewa czekoladowa Margarynę,jaja i cukier utrzeć puszystą masę. Zmieszać ze sobą mąkę,sodę,kakao i przyprawę do piernika. Do utartej masy wsypać mąkę z dodatkami i mieszając wlewać mleko i na końcu dżem.  Gotowe ciasto przełożyć na blaszkę o wym. 25/35 cm wyłożoną papierem do pieczenia

Kolorowa kuchnia Elki
KOTLETY Z WĄTRÓBKI W PŁATKACH OWSIANYCH Z GALARETKĄ Z CZERWONEJ PORZECZKI 148

przyprawy uniwersalnej 2 szkl.wody pieprz i sól olej do smażenia płatki górskie do obtoczenia galaretka z porzeczek przepis na blogu  ******************************************** 1. Wątróbkę umyć , oczyścić i pokroić w drobną kostkę .  2 . Mąki połączyć z jajkami i 2 szklankami zimnej wody , tak aby ciasto miało konsystencję bardzo gęstej śmietany . 3 . Cebulę obrać i drobno posiekać . 4 . Do masy mącznej dodać(...)obtoczyć w płatkach owsianych formując kotlety .Smażyć na złoty kolor  z obu stron , osączyć na papierze kuchennym z nadmiaru tłuszczu.  6.Podawać kotleciki z polane galaretką z porzeczek. Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Serniczek na zimno z jeżynami 149

przepisu. -Składniki: spód - 200 g petitków maślanych - 100 g roztopionego masła ciasto - 500 g serka mascarpone - 300 g jogurtu naturalnego - 200 g jeżyn - 5 łyżek cukru brązowego lub cukru pudru - 5 łyżeczek żelatyny+ 2 łyżki zimnej wody wierzch - 200 g jeżyn - 150 g soku z czarnej porzeczki - 150 g gorącej wody 1 galaretka czerwona ,ja dałam niebieską, o smaku owoców

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasto piernikowo-karpatkowe 117

minut +  ok. 45 minut Składniki Na piernik: 3 szklanki mąki słoik dżemu z czarnej porzeczki (390g) 2 łyżki kakao 125g masła 1,5 szklanki mleka łyżka sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 2 łyżeczki cynamonu 3/4 szklanki cukru Na ciasto ptysiowe: 125g masła 5 jaj szklanka mąki Krem: 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej

Różne smaki w kuchni
Ciasto piernikowo-karpatkowe 212

minut +  ok. 45 minut Składniki Na piernik: 3 szklanki mąki słoik dżemu z czarnej porzeczki (390g) 2 łyżki kakao 125g masła 1,5 szklanki mleka łyżka sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 2 łyżeczki cynamonu 3/4 szklanki cukru Na ciasto ptysiowe: 125g masła 5 jaj szklanka mąki Krem: 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej

Różne smaki w kuchni
Warstwowe ciasto z owocami i bezą. 160

kosteczkę. Wymieszaj z cukrem i dżemem. Nadzienie nr 2: - 200 g dżemu z czarnej porzeczki Beza: - 3 białka - 3 łyżki cukru  - szczypta soli Białka ubij na sztywno dodaj cukier. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i układaj warstwy według schematu poniżej. Warstwy ciasta od góry: - ciasto kruche (1/4 całości) - dżem porzeczkowy - nadzienie nr 2 - beza - ciasto kruche (1/4 całości) - nadzienie

SMYKWKUCHNI
Placek drożdżowy z owocami lata 145

żółtka 1 szklanka  nie pełna ciepłego mleka (200ml) ½ litra mieszanych owoców lata(porzeczka czarna i czerwona, agrest) Kruszonka: 15 dag mąki pszennej 13 dag masła 10 dag cukru pudru 50 g mielonych orzechów włoskich 50 g wiórek kokosowych Cukier puder do oprószenia Sposób przygotowania ciasta: Mąkę pszenną mieszam ze szczyptą soli oraz suchymi drożdżami, wbijam całe jajka, dodaję żółtka

Wanilia i Kardamon
Czekoladowa rolada szwajcarska z "serkiem" z nerkowców i jagodami leśnymi (bez glutenu, bez laktozy, bez cukru) 123

jest trochę miodu, ale spokojnie można z niego zrezygnować, lub również zastąpić erytrolem.  Obawiałam się, że bezglutenowy biszkopt wyjdzie mi zbyt kruchy, aby móc go zwinąć, zrobiłam więc ciasto czekoladowe podobne do tego, z którego zazwyczaj robię tort, jest trochę mniej puszyste, ale za to bardziej elastyczne, myślę, że jeszcze kilka prób i dojdę do perfekcji w zwijaniu(...)następnie dodajemy stopniowo masę z fasoli, mąkę z quinoy wymieszaną z 3 łyżkami kakao i pudrem z liofilizowanej czarnej porzeczki (warto wcześniej przesiać przez sitko), dosypujemy starty na proszek bób tonka, a na końcu powoli wlewamy olej, cały czas miksując ciasto.    Wyrobioną masę mieszamy delikatnie z ubitymi białkami i wykładamy na blachę (wymiary około

Quinoa Raz!
Marmoladnik 162

Mało kto nie zna smaku tego ciasta :) Jest tak proste do zrobienia, że nie mogło go u mnie zabraknąć.   Składniki: 10 łyżek gęstego dżemu, u mnie z czerwonej porzeczki, jeszcze lepszy byłby z czarnej porzeczki 2 szklanki mąki 2 jajka 1/2 kostki margaryny lub 125 g masła 1 szklanka cukru 1 i 1/2 łyżeczki sody 1 szklanka mleka(...)masę, ale nie za długo Przełożyć do wysmarowanej foremki, piec w temp. 180 *C ( do suchego patyka) U mnie była to okrągła foremka o średnicy 23 cm z kominem. Ciasto piekłam w prodiżu przez

Proste Potrawy
Ciasto Pleśniak bezglutenowy 346

folię i wstawiamy do lodówki. Na kolejne warstwy potrzeba: 1 słoiczek kwaskowatego dżemu - najlepiej z czarnej porzeczki Piana z białek - 5 białek, 1,5 szkl cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Ubijamy białka na sztywno, dodajemy cukier a na końcu mąkę ziemniaczaną. Jak już ciasto nam się zamroziło to część ciasta z lodówki wykładamy na prostokątnej blaszce wysmarowanej i wysypanej bułką

Ze smakiem bez glutenu
Piernik przekładany dżemem 155

okresie przedświątecznym szukamy prezentów pod choinkę więc zapraszam do sklepu https://www.tarkaimiarka.pl/  ciasto:  2 jajka 3/4 szkl. cukru 2,5 szkl. mąki pszennej 125 g margaryny 1 szkl. mleka 2 łyżki przyprawy do piernika 3 łyżeczki sody słoik dżemu z czarnej porzeczki* ponadto: słoik dżemu z czarnej porzeczki* 100 g czekolady deserowej 2 łyżki słodkiej śmietanki * słoik

Kolorowa kuchnia Elki
Łabędzi Puch 335

masła, Posypka: 80g wiórków kokosowych, 1 łyżka masła, 3 łyżki cukru, Dodatkowo: ½ słoika dżemu z czarnej porzeczki. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie stopniowo dodaję mąkę wymieszaną razem z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewam na blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 40 minut

Tradycyjna kuchnia Kasi
Mazurek wielkanocny 120

Wyczaruj na świąteczny stół wielkanocny pyszny mazurek z konfiturą z czarnej porzeczki, masą orzechowa z orzechami z polewą czekoladową. Smaki się wzajemnie uzupełniają :) Składniki 220g mąki

Kulinarne pyszności Molki