ciasto z porzeczką - 2746 przepisów (strona:97/184)

Świąteczny piernikowy tort z cytrynowym kremem i wisienkami 230

spotkania z przyjaciółmi. Wierzch możecie dowolnie ozdobić. Polecam, spróbujcie. Składniki: (na tortownicę 24 cm) Na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej tortowej do nabycia w Smak Market niepełna szklanka cukru trzcinowego 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 1 konfitura z czarnej porzeczki 200 ml do nabycia w Smak Market 1 pełna łyżka ciemnego kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika(...)suche składniki: mąkę, cukier, kakao, sodę i całą przyprawę do piernika. Wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Następnie dodajemy resztę składników i mieszamy dokładnie do połączenia i uzyskania jednolitej masy. Ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną tortownicy (24 cm). Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku na środkowym poziomie (grzanie dół) przez około 45 minut do tzw. suchego

Słodkie okruszki
1482. Słodka pizza z owocami 240

mnie cukinia ananasowa i maliny ...a do tego polane pysznym syropem klonowym z Anielskich Przysmaków...no i użyłam drożdży suszonych  wypiekacz . Przepis podpatrzyłam u  Dorotki . Składniki na ciasto, na 4 nieduże pizze (każda o średnicy około 16 cm): 250 g mąki pszennej chlebowej 1/4 łyżeczki soli 2 łyżki drobnego cukru 3/4 łyżeczki suchych drożdży(...)ekstraktu z wanilii dowolne miękkie owoce, pokrojone (np. śliwki, mandarynki, banany, morele, brzoskwinie, nektarynki, maliny, porzeczki, figi, truskawki ...) syrop  klonowy , do polania Mąkę, sól, cukier i suche drożdże wymieszać w naczyniu (ze świeżymi zrobić wcześniej rozczyn). Powoli dolewać oliwę i ciepłą wodę, wyrabiając ciasto. Wyrabiać przez około 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Pozostawić przykryte, w ciepłym miejscu

Moje domowe kucharzenie
Jogurtowa tarta z dżemem z czarnej porzeczki 157

razem bardzo wilgotna, która syci na bardzo długo. :) Składniki: Ciasto: Blacha o średnicy 20 cm 100g mąki pszennej graham 100g mąki żytniej pełnoziarnistej  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka miodu naturalnego 1 jajko 150ml jogurtu naturalnego Masa: 100g jogurtu naturalnego 1/4 słoika dżemu z czarnej porzeczki niskosłodzonego  1 łyżeczka żelatyny + 3 łyżki wrzącej wody dodatki: wiórki kokosowe

Truskawkowa Fiesta
Trójkolorowy wieniec drożdżowy 156

łyżka ciemnego kakao żółtko z łyżką mleka ½ szklanka mrożonych porzeczek 1 białko Cukier puder Sposób przygotowania: Masło topimy i studzimy. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym (ok 30⁰C) mleku. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy mleko z drożdżami, pozostały cukier i przestudzone masło. Wbijamy jajka, odrobinkę solimy. Wyrabiamy na gładkie ciasto i dzielimy na 3 części. Do każdej z nich dodajemy(...)mąki (czym jej więcej tym drożdżowe ciasto będzie twardsze!). Każdy kolor rolujemy na długość ok 60-65cm, Sklejamy końce i formujemy luźny warkocz. Układamy na papierze do pieczenia na kształt wieńca, a końce mocno z sobą splatamy. Odstawiamy na 30 minut pod ściereczką, później smarujemy żółtkiem wymieszanym z odrobiną mleka, posypujemy porzeczkami, po czym wkładamy do piekarnika nagrzanego

Kuchnia w czekoladzie
Kokosowy pudding z chia 163

Na wstępie krótko o nasionach chia (szałwii hiszpańskiej). Pochodzi z Ameryki Południowej i uprawiana była już przez Azteków. Te malutkie nasionka zawierają minerały, witaminy i antyoksydanty

Oryginalny smak
Marchewkowy piernik z żurawiną 141

ubijamy na pianę, - ubite białka dodajemy do miski, wszystko razem mieszamy, a następnie dodajemy przyprawę do pierników, żurawinę i porzeczkę (oczywiście można dodać inne, ulubione suszone owoce) - ponownie mieszamy i przelewamy masę na blachę, którą uprzednio należy wysmarować masłem, - ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 170 stopni i pieczemy ok. 45 minut. Prawda, że proste? A jakie pyszne! SMACZNEGO! Filmik

MintTaste
Jak mrozić owoce w całości, czyli co zrobić, aby nie stanowiły jednej zmrożonej bryły? 227

rozkładając, a dopiero po zamrożeniu przekładam je do woreczków, dzięki czemu zawsze mogę wyjąć pożądaną porcję do deserów lub ciast. Wiśnie, czereśnie i śliwki uprzednio dryluję. W swojej zamrażalce staram się zawsze mieć: truskawki, maliny borówki, wiśnie, czereśnie, śliwki, porzeczki i jagody. Poniżej na przykładzie truskawek zademonstruję Wam mój sposób mrożenia owoców. W oddzielnym poście opowiem Wam kiedyś także

Fabryka pomysłów
Małe drożdżówki z nasionami chia i sezamem; domowe drożdżówki z dżemem 156

szklanki ciepłego mleka - ok. 4 dkg świeżych drożdży  - 2 płaskie łyżeczki cukru  ciasto: - 2 szklanki mąki - ok. 1/4 szklanki cukru trzcinowego - szczypta soli - 2 jajka - 2/3 kostki roztopionego masła - 1/3 szklanki sezamu - 1/2 szklanki nasion chia dodatkowo: - dżem z czerwonej porzeczki Przygotowuję rozczyn- mieszam mleko z drożdżami i cukrem, zakrywam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Zajmuje(...)sezam, nasiona chia, szczyptę soli, 2 jajka, cukier i przestudzone, roztopione masło. Mieszam ze sobą i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. (przykrywam ściereczką). Gotowe ciasto wykładam na posypaną mąką stolnicę. Cienko rozwałkowuję, wykrawam szklanką koła, na środek nakładam łyżeczką dżem, zlepiam (podobnie jak pierogi), formuję małe bułeczki i układam na blaszce zlepioną stroną do dołu

Wielopokoleniowo
Czarna porzeczka Lodzi 145

dodać za dużo cukru, bo z porzeczki zrobi się galareta, ani by nie gotować za długo, bo porzeczka wyjdzie za gęsta. Wkładamy do słoików i pasteryzujemy ok. 5 minut od zagotowania.  Smakują, wyśmienicie jako dodatek do chleba, ciast, deserów, herbaty. Pasteryzacja: Słoiki powinny być bez wyszczerbień. Nakrętki nie powinny być zardzewiałe. Myjemy je i wyparzamy. Na dno garnka wkładamy

kgwjanczewo
Tarta z borówką amerykańską 232

szybka i łatwa krucha tarta z masą budyniową i owocami. Możemy do niej dodać jagody, maliny, porzeczki, wiśnie, morele..., czyli co tylko zapragniecie. Jak pisałam poprzednio moje krzaczki  z borówką amerykańską oszalały i uginają się od nadmiaru owoców, więc dziś w tarcie wylądowały właśnie one.  Do zrobienia masy wykorzystałam trzcinowy cukier Muscovado(...)który nadał jej apetycznego  złocistego koloru. Tarta  z borówką amerykańską Proporcje na formę do tarty o średnicy 28 cm Czas przygotowania: 90 minut Składniki Ciasto: 250 g mąki pszennej 140 g zimnego masła 1 jajko szczypta soli 30 g cukru pudru Masa budyniowa: 420 g jogurtu greckiego 110 trzcinowego cukru Muscovado 1 łyżka  cukru waniliowego

Kulinarne przygody Gatity
DWUSKŁADNIKOWE LODY PORZECZKOWE 196

Gorąco, za gorąco. Nie potrafię sobie znaleźć miejsca. W kuchni - nie, nie, nie tym razem.A może jednak?Przy tak zatrważająco wysokich temperaturach rzadko kto ma ochotę

W kuchni Karmel-itki
Restauracja hotelu Luxor w Lublinie - opinia 180

dania głównego zaproponowano nam wino czerwone, kelner polecił Luxor Tempranillo – wino o głębokim, wiśniowym kolorze i wyczuwalnym aromacie czarnej porzeczki i maliny. Już po chwili okazało się, że świetnie komponuje się z podaną na danie główne polędwiczką wieprzową w cieście francuskim, z warzywami, bekonem i bardzo delikatnym puree ziemniaczanym. Jeżeli przystawka była świetna, to danie główne wprost rozpływało się

Pasja Smaku
30 przepisów na świąteczne słodkości (30 ricette per dolci natalizi) 274

przed nami radosne  chwile spędzone z najbliższymi, ale także ucztowanie   przy suto zastawionym stole. Nieodłącznym elementem menu s ą  świąteczne słodkości, ciasta, ciasteczka, czekoladki, babeczki, desery.  Jeżeli jeszcze zastanawiacie si ę  nad świątecznymi wypiekami, to w dzisiejszym wpisie przygotowałam dla Was list ę  30  przepisów, które spotkały(...)mascarpone (Ciambella speziata al mele e crema di mascarpone) Kula śnieżna z biszkoptu z kremem chantilly, czerwoną porzeczką i granatem (Cupola di pan di spagna con crema chantilly, ribes rosso e melagrana) Czekoladki marcepanowe (Palline al marzapane e cioccolato) Panforte - świąteczne ciasto z Sieny Krucha tarta z bakaliami (Crostata di frutta secca) Ciasto miodowe z kremem z mascarpone (Torta

La grande e la piccola cuoca
Ciasto na niedzielę – szybkie i łatwe #5 Brownie cytrynowe 7585

się u nas do następnego dnia Do ozdoby wybrałam porzeczki czerwone i to z nich robiłam ostatnio lody (przepis tutaj ). Mnie ten przepis bardzo zaintrygował i się nie zawiodłam, więc serdecznie go polecam! Składniki na blaszkę 20×20 cm – pieczone w piekarniku góra – dół bez termoobiegu: Ciasto: – 120 g masła – 3 jajka

Relaxtime
CIASTO " PYCHOTKA" 604

proszku do pieczenia szczypta amoniaku (rozpuścić w 2-3 łyżkach kwaśnej śmietany) Zagnieść ciasto, podzielić na dwie równe części Masa 5 żółtek 5 łyżek cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej ½ litra mleka ½ kostki masła orzechy włoski - ja dałam migdały dżem - dałam z czarnej porzeczki Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę i ½ szklanki mleka – dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko

Darcia w kuchni