cukrem pudrem. Do przygotowania ciastek wykorzystałam MARMOLADĘ WIELOOWOCOWĄ TWARDĄ firmy JAMAR . Wytworzona jest mieszanych owoców tj. jabłka, aronie, czarne porzeczki, ś liwki i truskawki. Na 1 0 0g produktu znajduje się 110g owoców. Super nadaje się jako dodatek do ciast, ciasteczek, pączków czy rogalików. Swoją konsystencją powoduje, iż nie wypływa z wypieków. Szczerze polecam . SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetąlaski wanilii, 240 g cukru pudru, 4 żółtka, 15 g żelatyny, 2 łyżki mleka 600-700 g owoców (porzeczki, maliny, borówki) Mąkę, pokrojone masło, cukier, żółtka i skórkę włożyć do malaksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić ciasto w kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 60 minut. Formę do tarty lub tortownicę wysmarować masłem
królestwo garówUwielbiam kiedy w naszym domu pachnie ciastem drożdżowym, chyba nic bardziej mi się nie kojarzy z dzieciństwem, jak ten właśnie zapach. Dzisiaj zapraszam na bułeczki z czarnymi porzeczkami, oczywiście można użyć dowolnych owoców jagodowych, ale te z porzeczkami są naprawdę wyśmienite. Składniki na bułeczki drożdżowe z czarnymi porzeczkami ROZCZYN: 50 g drożdży (0,5 kosteczki) 0,5 łyżki cukru(...)czarne porzeczki Przygotowujemy rozczyn: do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy cukier i mleko, mieszamy. Do dużej miski przesiewamy mąkę i wlewamy ciepły rozczyn, odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż rozczyn podwoi objętość (około 5-10 minut). W tym czasie podgrzewamy mleko, pamiętając, że ma być ono ciepłe, a nie gorące, gdyż ciasto drożdżowe lubi
Rozpustne gotowanieszklanki konfitury z czarnej porzeczki 3 łyżki galaretki z czarnej porzeczki polewa: 100 g czekolady gorzkiej 25 g masła 125 ml śmietany kremówki 30 % 3 łyżki konfitury z czarnej porzeczki do posmarowania 1/2 szklanki wina czerwonego Do miski wbijam białka, jaja dobrze jak mają temperaturę pokojową. Ubijam na sztywno z odrobiną soli. Dodaję stopniowo cukier po łyżce dalej ubijam(...)wymiarach 24 x 24 cm wykładam od spodu papierem do pieczenia. Wylewam ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół i piekę 30-35 minut.Jak biszkopt przestygnie kroję go poziomo na dwa blaty. Śmietany schłodzone przelewam do misy, dodaję konfiturę z porzeczki i ubijam mikserem. Galaretkę rozpuszczam w jak najmniejszej ilości gorącej wody 1/4 szklanki wody około
wesoła kuchniadużo serwatki należy ją odlać). Dodać pozostałe składniki i wszystko dobrze wymieszać. Na suchej, rozgrzanej patelni nakładać po jednej łyżce ciasta. Smażyć placki na złoty kolor z obu stron. Placki podałam polane konfiturą z czarnych porzeczek Stovit . Jej lekko kwaskowaty posmak idealnie wkomponował się w słodki smak placków
Zrób to smacznieokres letni polecam ciasto z lekkim kremem i owocami ,ja użyłam jagód + borówek ale można także z truskawkami,porzeczkami ,wiśniami/których zresztą nie ma w tym roku 🙁 /oraz innymi. Jest bardzo smaczny i nie za bardzo słodki orzeżwiający .Bardzo łatwy w wykonaniu i najważniejszy bez pieczenia w gorące dni. składniki: blacha
Ugotujmy CośUwielbiam lato, świeże owoce, te smaki, desery, ciasta z nich...Gdy mam ochotę na lekki deser zazwyczaj jest to jogurt, ciasteczka zbożowe i owoce. Zapraszam na
Ana Mari's worldprzyozdobić podłużnymi biszkoptami, oraz owocami granatu. Owoc granatu przekroić na pół wszerz, następnie tłukąc w niego łyżką drewnianą „wydobywać” owoce. Ciasto pokroić na kwadraty, podawać, przechowywać w lodówce. *moja mieszanka zawierała maliny, jeżyny, borówki bruszwica, porzeczki, jagody, żurawinę ** można użyć śmietanki kokosowej, w tym celu puszkę z mlekiem kokosowym otworzyć, zrobić dwie dziurki np. słomką, przechylić puszkę wylewając
moj przepis nadżemu malinowego. Krem toffi ubijamy w szklance mlek , czekoladowy również w szklance mleka. Na dżem wykładamy krem toffi i przykrywamy drugim ciastem. Wierzch smarujemy resztą dżemu i kremem czekoladowy. Dekorujemy według uznania . Ja użyłam do dekoracji porzeczek . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliPuszysty ciemny biszkopt z dżemem porzeczkowym z bitą śmietaną. SKŁADNIKI (forma 22 x 22 cm) Biszkopt 400 g dżem z czarnej porzeczki litr śmietanki 36
RAROSSAUwielbiam lato, świeże owoce, te smaki, desery, ciasta z nich...Gdy mam ochotę na lekki deser zazwyczaj jest to jogurt, ciasteczka zbożowe i owoce. Zapraszam na
Ana Mari's worldjuż z nowa porcją słodkości. Sezon owocowy w pełni i miałam dziś dylemat czy wybrać długo goszczące w tym roku truskawki , czarne porzeczki, słodkie maliny czy kwaśne wiśnie. Wybór padł na te ostatnie . A z nich bułeczki. Ciasto drożdżowe z dodatkiem białego sera , delikatne , wilgotne i puszyste.. A na dokładkę solidna porcja słodkiego lukru ... mmmm.... nie da się
Malinowa KawiarenkaNaleśniki to moja słabość, po prostu uwielbiam ;) Dziś mamy amerykańskie pancakes z sosem truskawkowo- granatowym. Przepis na ciasto naleśnikowe pochodzi z bloga Kwestia Smaku i jest
Czerwona Porzeczkafiguruje na bardzo poplamionej stronie zeszytu z przepisami- Pleśniak (Kuchnia) vel Skubaniec (bo tak go też nazywamy). I w moim nieskoordynowanym stanie duszy pomyślałam- to jest to! Niezawodne, pyszne ciasto, które zjem do zamyślonej kawy. A że nie byłabym sobą gdybym czegoś nie zmieniła, zrobiłam go z mirabelkowym akcentem. Moja mama robi pleśniak bardzo cieniutki, ja zrobiłam w mniejszej formie(...)350g powideł (u mnie mirabelka z wanilią- śliwki smażone z cukrem i laską wanilii; sprawdzą się też z węgierek, porzeczek i innych kwaskowych owoców) Z mąki, masła, cukru pudru, żółtek i proszku do pieczenia zagniatamy szybko kruche ciasto. Dzielimy je na trzy równe części i do jednej wrabiamy kakao. Z kawałków ciasta formujemy walce i chowamy do zamrażarki na około
les mirabellescukru waniliowego i proszku do pieczenia wyrabiamy kruszonke. Na posmarowana tluszczem blaszke do ciast wykladamy prawie cale ciasto. Zostawiamy doslownie 3 garscie na posypke. Nastepnie ukladamy warstwe owocow. W moim przypadku jest to agrest ze sloika, ale doskolale sprawdzaja sie tez porzeczki, szczegolnie czarne. Na owocach kladziemy ubita na sztywno piane z dodatkiem 1,5 szklanki cukru. Im piana lepiej
Przysmaki Karolki