ciasto z porzeczką - 2746 przepisów (strona:94/184)

Ciasto Biedronka 127

ubijania stopniowo cukier, a następnie żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Delikatnie połączyć z pianą , mieszając łyżką. Foremkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem, tylko dół blaszki. Wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 25 minut do tzw suchego patyczka. Biszkopt po wystudzeniu przekroić na dwa blaty. W jednym z blatów kieliszkiem wykroić kółka(...)Masło utrzeć z cukrem pudrem utrzeć i dodawać stopniowo budyń stale ucierając. Dodatkowo wiórki kokosowe 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki lub inny 1 galaretka truskawkowa Galaretkę rozpuścić w nieco mniejszej ilości wody i poczekać aż lekko stężeje. Składanie ciasta Blat biszkoptowy dżem Masa budyniowa (odłożyć 3 łyżki masy) blat biszkoptowy z wykrojonymi otworkami masa budyniowa wiórki kokosowe galaretkę powlewać

O kuchni z uczuciem
Bajaderka z zakalca 209

mleka 1/ 4 szklanki cukru (jeśli ciasto było słodkie można pominąć) 2 - 3 łyżki kakao (jeśli użyte ciasto było czekoladowe można pominąć) garść suszonej żurawiny 4 łyżki gęstego, kwaśnego dżemu lub powideł (u nas domowe powidła żurawinowe, dobrze pasują też z czarnej porzeczki) POLEWA: 50 g margaryn 3 łyżki mleka 60 g cukru pudru 25 g kakao * jeśli używamy suchych

Kuchnia od dwojga
Australijska pizza w Warszawie 162

pizzy z owocami, polanej słodką czekoladą (mleczną albo białą), a całość podana z gałką lodów. Pizza ta odrobinę w smaku przypominała ciasto z owocami, jednak była znacznie bardziej słodka. Decydując się na pizzę z owocami leśnymi, albo porzeczką otrzymacie idealny balans pomiędzy kwaskowatymi owocami a słodyczą czekolady. Podsumowanie Pizzeria Cucciolina wyróżnia się swoją oryginalnością i innym podejściem do pizzy. Moim

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Dżem porzeczkowo cytrynowy babcinym sposobem 148

godzinę. Ten przepis jest na dżem bez pestek. Idealny dla dzieci, na kanapki, do naleśników czy jako podkład do ciast. Dżem łatwo smaruje się, pachnie i prezentuje się wyśmienicie.  Dżem porzeczkowo cytrynowy babcinym sposobem  czerwone porzeczki 3 l.  cytryna 1 duża szt. lub 2 małe cukier 1,3 kg.  Z porzeczek usuwamy łodyżki. Dokładnie je myjemy

Kuchnia Paulettes
Sałatka z grillowanego kurczaka, awokado i grejpfruta oraz cytrusowy napój kawowy 135

bohaterka, kawa  Starbucks Kenya . Średniopalona kawa Kenya ma egzotyczny smak i urzeka owocową nutą. Wyczuwam w niej grejpfruta i czarną porzeczkę, a także pomarańczę i rodzynki. Jest zbilansowana i delikatna, dlatego pasuje zarówno do deserów (np. ciasta cytrynowego, jagodowych muffinek), jak i dań wytrawnych, szczególnie jeśli wykorzystamy do nich cytrusy. Z kawą Kenya wiążę się piękna historia , która utkwiła

Chilli Czosnek i Oliwa
Dżem z czarnej porzeczki 117

moim domu nigdy nie może zabraknąć. Od lat zawsze taki sam, niezmienny smak. Mój ulubiony. Świetnie nadaje się również do ciast i tortów. Przepis bierze udział w akcji Przetwory 2011 w Durszlaku. Składniki -3 kg czarnej porzeczki (lub inna dowolna ilość, ważne by proporcje owoce-cukier wyniosły 1:1) -3 kg cukru Przygotowanie Porzeczki umyć, oczyścić. Przepuścić przez maszynkę. Wymieszać

Zielona Kuchnia
Drożdżowe rogaliki z owocowym dżemem 122

tortowej - 2 łyżki cukru pudru - 1/4 kostki masła - 3 żółtka - 4 dag drożdży - 1/2 szklanki mleka - szczypta soli - dżem z czerwonej porzeczki  Do dużej miski wsypuję mąkę, dodaję cukier, pokruszone drożdże, żółtka, sól i ciepłe mleko. Kiedy ciasto jest już dobrze wyrobione, dodaję roztopione masło. Łączę wszystko dokładnie, przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia (ok. 1 godz

Wielopokoleniowo
Szybkie babeczki z budyniem i malinami 376

pieczenia 2 jajka szczypta soli 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki cukru 1/4 kostki masła 1 łyżka śmietany Wystarczy zagnieść ciasto ze wszystkich składników i gotowe. A co do moich babeczek: dałam odrobinę sosu z czerwonych porzeczek na dno (robionego przez moją mamę). Na to budyń (zmiksowany z ok 3 łyżkami masła) i na to malinki. Jeśli nie mamy

Z butelką mleczka w tle
SERNIK NA ZIMNO Z BITĄ ŚMIETANĄ, BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ I FRUŻELINĄ PORZECZKOWĄ! 259

ciasto w lecie to tylko sernik na zimno z bitą śmietaną, borówkami i masą z czarnych porzeczek. Czysta rozpusta ;-) Sernik przygotowywałam już jakiś czas temu z okazji imienin męża, był zachwycony ;-) ZAPRASZAM! SKŁADNIKI: NA MASĘ NR 1 KOLOR BIAŁY: - 250 g serka chudego białego - 200 g jogurtu greckiego - 3 łyżki płaskie żelatyny - 4 łyżki borówek amerykańskich - kilka ziaren wanilii

SMYKWKUCHNI
DROŻDŻÓWKI Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ 129

mnie na pieczenie takich oto drożdżóweczek... z borówkami, czerwoną porzeczką oraz dużą ilością kruszonki. Mięciutkie i pulchne, nie za słodkie - po prostu idealne! Można je przygotować także z innymi owocami, np. truskawkami, malinami czy czereśniami. Pyszne, domowe bułeczki w sam raz do szkoły, pracy czy na wycieczkę... Składniki: Ciasto: 150 ml mleka 25 g drożdży świeżych 1 żółtko(...)porzeczki) 1 białko kasza manna Wykonanie: Mleko podgrzewamy do temp. około 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy 1 łyżkę cukru oraz drożdże. Rozczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepły miejscu na około 10 min, aby zwiększył swoją objętość. Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy pozostały cukier, szczyptę soli, jajka oraz rozczyn. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie

Kuchnia MagdaLeny
DROŻDŻÓWKI Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ 165

mnie na pieczenie takich oto drożdżóweczek... z borówkami, czerwoną porzeczką oraz dużą ilością kruszonki. Mięciutkie i pulchne, nie za słodkie - po prostu idealne! Można je przygotować także z innymi owocami, np. truskawkami, malinami czy czereśniami. Pyszne, domowe bułeczki w sam raz do szkoły, pracy czy na wycieczkę... Składniki: Ciasto: 150 ml mleka 25 g drożdży świeżych 1 żółtko(...)porzeczki) 1 białko kasza manna Wykonanie: Mleko podgrzewamy do temp. około 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy 1 łyżkę cukru oraz drożdże. Rozczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepły miejscu na około 10 min, aby zwiększył swoją objętość. Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy pozostały cukier, szczyptę soli, jajka oraz rozczyn. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie

Kuchnia MagdaLeny
Brownie z białą czekoladą (blondie) 109

dziś wyjątkowo brownie z białą czekoladą. Czuć czekoladę, ciasto delikatne jak marzenie, lekko zakalcowate, no pyszne! Idzie w boki, słodkie, nieziemsko rozpustne, nie ma co:) Ale co zrobić jak się zachciało?! :)) Brownie podałam z kwaśnawym dżemem z malin, kandyzowanymi czarnymi porzeczkami oraz płatkami migdałów – (spróbujcie!:)) pasuje idealnie przełamując słodycz blondie. Spróbujcie z kwaśnymi musami np. z porzeczek, wiśni, malin(...)pieczenia lub smaruję olejem i wysypuję bułką tartą, wlewam ciasto. Piekę przez 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 C, grzanie góra plus dół, środkowa półka piekarnika. Po upieczeniu brownie z białą czekoladą zostawiam do całkowitego wystygnięcia. Brownie z białą czekoladą podałam z kwaśnawym dżemem z malin, kandyzowanymi czarnymi porzeczkami i płatkami migdałów. Pyyyyycha, słowo daję! Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Ciasto jogurtowe kubeczkowe z porzeczkami 211

Idealne ciasto do zrobienia w kilka minut, gdy najdzie Was ochota na coś słodkiego do kawy ;) Z produktów, które praktycznie zawsze ma się w domu. Pyszne! Delikatne, mięciutkie, u mnie z porzeczkami i cytrynowym lukrem PS Kubeczek do odmierzania składników ma mieć pojemność 150 ml Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij(...)łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 200 g owoców np. porzeczek, malin, borówek Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć. Jajka ubić z cukrem, następnie, wciąż miksując dodawać olej. Do masy jajecznej na przemian dodawać mąki i jogurt naturalny - zaczynając od jogurtu i kończąc na mące. Ciasto przelać do keksówki, na wierzch wyłożyć owoce. piec w temperaturze 180 stopni przez

Domowa cukiernia Ewy
Bezglutenowe gofry czekoladowe z masłem orzechowym i porzeczkami 120

świeżych porzeczek wspaniale do nich pasował. Zamiast porzeczek można użyć innych owoców, z malinami czy borówkami na pewno również będą smakowały doskonale.  Gofry zrobiłam z mąki kokoswej i gryczanej, więc są one bezglutenowe, ale można użyć dowolnych mąk. Nie polecam jednak robić ich tylko z mąki kokosowej, bo ciasto może wyjść zbyt suche, ewentualnie trzeba będzie wtedy dolać więcej(...)szklanki mleka roślinnego masło orzechowe owoce (np. porzeczki, borówki, maliny) Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Żółtka, ksylitol i łyżkę roztopionego oleju zmiksować ze sobą na puszystą masę. Dodać mąki, kakao i jeszcze chwilę miksować. Gofrownicę dobrze nagrzać i dokładnie posmarować olejem kokosowym. Nakładać porcję ciasta i pie c kilka minut - ja piekłam

Healthy food explorer
Pleśniak. 175

Pleśniak, ciasto proste do upieczenia, a do tego bardzo smaczne.                                                        Składniki: 200 g zimnego masła do pieczenia (ja użyłam margarynę Kasię), 3 szklanki mąki pszennej, 2 łyżki kakao(...)łyżki cukru pudru, słoik dżemu z czarnej porzeczki, można dodatkowo włożyć świeżych owoców.                                 Przygotowanie: Masło siekamy razem z mąką, 2 łyżkami cukru, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i 4 żółtkami. Ciasto zagniatamy (ciężko jest ale da się ładnie zagnieść). Zagniecione

W kuchni u Moniki