ciasto z porzeczką - 2746 przepisów (strona:96/184)

TARTA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I BORÓWKAMI 241

prosta i bardzo smaczna tarta... na kruchym cieście, nadziana masą z serka mascarpone i białej czekolady oraz borówkami. Można ją wykonać w różnych wariantach i zamiast borówek wykorzystać inne owoce, jak np. czerwone porzeczki, maliny, bądź truskawki. Najlepiej żeby owoce nie były zbyt słodkie, bo w połączeniu z masą z białej czekolady nasza tarta będzie przesłodzona 😉 Składniki: 120 g masła(...)białej czekolady 250 g serka mascarpone 300 g borówek amerykańskich Wykonanie: Do miski wsypujemy mąkę, pokrojone w małą kostkę masło, cukier puder, dodajemy wodę i żółtka. Zagniatamy szybko ciasto, zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na 30 min. Następnie schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim natłuszczoną wcześniej formę do tarty (średnica ok. 25 cm). Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem

Kuchnia MagdaLeny
Popołudniowa herbatka. I ciasteczko! 164

czujemy się lepiej, brak nam energii, ale ona przyjdzie z czasem. Zjadłam wspaniały kawałek ciasta z serkiem mascarpone i wypiłam porządną filiżankę herbaty Classic Dzika Róża od BIFIX Dzika róża to niezwykle bogate źródło witaminy C. Jej owoce zawierają dziesięciokrotnie więcej tej witaminy niż czarna porzeczka. Niewielka ich ilość wystarcza do pokrycia dziennego zapotrzebowania organizmu na tę witaminę. Owoce dzikiej

Z Kuchni Do Kuchni
Cóż za kolor, cóż za smak! Czyli syrop z owoców czarnego bzu 195

cierpliwie nazbierać tylko dojrzałych, ciemnych kuleczek. Następnie pieczołowicie pozbyć się gałązek (najlepiej robić to widelcem, tak jak w przypadku porzeczek), a owoce przełożyć do garnka. Pamiętajcie - czarny bez na surowo jest trujący! Nie używamy go więc do dekoracji ciast czy deserów, tylko przerabiamy na syrop albo dżem. U mnie tylko ten pierwszy, w dodatku w ilościach raczej mizernych; więcej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Owocowy deser z galaretką i chia 184

Lato inspiruje, inspiruje i zachęca do przygotowywania owocowych ciast i deserów. To najlepsza pora roku, obfitująca w świeże owoce. Czy patrząc na jędrne maliny, błyszczące niczym klejnoty porzeczki i aromatyczne jagody nie macie od razu myśli: "one idealnie sprawdzą się w ... ". Kocham lato, kocham letnie owoce i kocham lekkie, letnie desery.   UWAGA KONKURS Jeśli i Wy pałacie tak wielką

kolorowotorcikowo
7 kubkowe ciasto jogurtowe z malinami 186

bardziej czułe na zmiany temperatury podczas pieczenia i może się zrobić zakalec, a ciasto osiądzie. Tak, to jest takie ciasto jak lubię –zwarte ale lekkie, delikatne i puszyste. Możecie użyć do niego każdych wybranych owoców – np. truskawek, jagód, porzeczek, borówek amerykańskich czy jabłek. Owoce nie mogą być mrożone SKŁADNIKI 1 kubek jogurtu 125-150ml (w zależności od firmy waży

Karo in the Kitchen
Pleśniak 188

łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 3/4 - 1 szkl cukru słoiczek kwaśnego dżemu (najlepszy według mnie jest z czarnej porzeczki) szczypta soli aromat lub cukier waniliowy Przygotowanie: Margarynę rozpuścić i ostudzić. Białka oddzielamy od żółtek. Zagniatamy na stolnicy ciasto z mąki, margaryny, żółtek, 0,5 szkl cukru, aromatu i proszku do pieczenia. Dzielimy na 3 części - 1 większą

charlotte gotuje
Sezamowa beza na kruchym z niespodzianką 133

proszku do pieczenia szczypta soli łyżka ziaren sezamu dżem z czarnej porzeczki łyżeczka mąki ziemniaczanej 150 g cukru Przygotowanie: Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier puder i sól przesiać razem. Dodać masło, śmietanę i  żółtka. Białka zostawić do bezy. Wyrobić szybko na jednolitą masę, czyli klasyczne kruche ciasto. Jeśli zbyt się klei przy formowaniu kuli, to można oprószyć lekko

Karczma Honorietty
Razowe gofry orkiszowe (bez cukru) 181

jest dzisiejszy przepis, który podpatrzyłam u Żanety Hajnowskiej . Troszkę zmieniłam proporcje, bo moja gofrownica lubi gęste ciasto. Przepis na razowe gofry orkiszowe nie zawiera cukru, więc jest idealny także jako baza do dań wytrawnych. Do moich orkiszowych gofrów podałam  galaretkę z czarnej porzeczki  i plasterki czerwonych pomarańczy. Na blogu znajdziecie także inne przepisy na gofry: gofry z bitą(...)mąki orkiszowej pełnoziarnistej 2 łyżeczki kakao 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej Wykonanie: Wszystkie składniki na gofry dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 15 minut. Powinniśmy uzyskać ciasto o konsystencji  gęstej  śmietany.  Gofrownicę rozgrzewamy, gofry pieczemy, aż się ładnie przyrumienią i będę chrupkie. Studzimy je na kratce, podajemy z ulubionymi składnikami

Kulinarne przygody Gatity
Rolada porzeczkowa 167

Dziś zapraszam Was na roladę biszkoptową z bitą śmietaną, mascarpone i czerwonymi porzeczkami. Sezon na porzeczki w pełni więc warto z nich korzystać. Jak nie lubicie

Ewa w kuchni
Pyszna pizza na cieście razowym z wędzonym łososiem i serem camembert 321

Od jakiegoś czasu łosoś i camembert to jedno z moich ulubionych połączeń smakowych. Wypróbowałam je już wcześniej gdy robiłam pizzerinki na cieście brokułowym . Dziś zamiast brokułowego

Czerwona Porzeczka
Hachis Parmentier czyli... Zapiekanka Pasterska 342

Dziś w "Studenckich Wtorkach" danie kuchni francuskiej o nazwie Hachis Parmentier (czyt. aszi parmątier), co w tłumaczeniu na polski oznacza Ciasto pasterza. Z ciastem ma ono

Czerwona Porzeczka
Kominki francuskie ;) 208

Owe "kominki" to vol-au-vent (tłum. lot z wiatrem). Jest to danie kuchni francuskiej, a nazwa odnosi się do foremek z ciasta francuskiego, a przede

Czerwona Porzeczka
Naleśniki z mięsnym farszem 228

Do tej pory naleśniki w wersji "niesłodkiej" kojarzyły mi się głównie z ciężkimi, tłustymi, panierowanymi krokietami. Aż do dzisiaj! :) Delikatne, puszyste ciasto, co najważniejsze nie zbyt

Czerwona Porzeczka
Tarta z kremem kokosowym 167

ciekawe, że do przyjemnych rzeczy człowiek tak szybko się przyzwyczaja i tak łatwo odzwyczaić się od codziennej, mniej przyjemnej rutyny. Małym motywatorem została dziś Tarta z kremem kokosowym – ciasto nagroda dla przetrwanie ciężkiego dnia i wypełnienie wszystkich zaplanowanych obowiązków Tarta z kremem kokosowym to przepis zupełnie niedietetyczny, choć oczywiście jeśli chcecie, możecie dostosować go do swojej diety. W przypadku(...)masła szczypta soli jajko 50 ml zimnej wody + puszka mleczka kokosowego + domowy dżem z czarnej porzeczki + serek mascarpone + wiórki kokosowe Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, masło pokrojone na kawałki, śmietanę i jajko. Zagniataj do uzyskania gładkiego i sprężystego ciasta. Odłóż na 30 min do lodówki. Po schłodzeniu, rozwałkuj i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz

365 dni dookoła kuchni
Tort - piłka nożna 258

pieczenia,  herbata z cukrem. Białka ubić na sztywno z cukrem. Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Stale ubijając, do ubitej piany, dodawać na przemian żółtka i mąkę. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 24cm. Piec około 30 minut w temp. 170-180st. Ostudzić i wyciąć kształt piłki, po czym przekroić(...)szklanki cukru pudru,  100g posiekanych orzechów laskowych,  dżem z czarnej porzeczki. Śmietankę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem. Dodać serek mascarpone i ubijać chwilę do połączenia się składników. Dodać posiekaną czekoladę oraz posiekane orzechy, wymieszać. Dżemem posmarować pierwszy blat ciasta, posmarować kremem i przykryć drugim blatem ciasta. Posmarować dżemem i resztą kremu, przykryć ostatnim blatem ciasta. Ciasto

Z miłości do słodkości