ciasto z porzeczką - 2746 przepisów (strona:93/184)

Trójkąty z serem i owocami 117

kruche ciasteczka są idealne dzięki twarożkowi i dodatkowi ulubionych owoców. Polecam.  POTRZEBUJEMY: opakowanie ciasta francuskiego 200g białego sera 1 łyżka masła ( w temp. pokojowej) 1 żółtko 1 łyżka skrobii ziemniaczanej 2-3 łyżki cukru kilka łyżek ulubionych owoców, u mnie czarna porzeczka z syropu ze słoika 1 roztrzepane jajko do posmarowania ciastek , przed wstawieniem do piekarnika Na lukier

WYSPA SZCZĘSLIWA
Placuszki jogurtowe z sosem z czerwonych porzeczek 175

mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sos: 1-2  łyżki miodu szklanka czerwonych porzeczek Przygotowanie: Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym i jogurtem. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Ubijamy pianę z białej ze szczyptą soli. Delikatnie łączymy z ciastem. Patelnię smarujemy olejem roślinnym, smażymy z dwóch stron na złoty kolor, przed każdą kolejną partią warto

Kulinarne Inspiracje
Tort chałwowo - czekoladowy z bezami 226

dodawać pokruszoną chałwę. Następnie dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej. Dodatkowo:  300g bez,  1/3 szklanki nalewki z czarnej porzeczki,  czekoladowe serduszka oraz cukier błyszczący do dekoracji. Nalewkę wymieszać z 1/4 szklanki wody.  Pierwszy blat ciasta nasączyć przygotowanym ponczem. Posmarować połową masy czekoladowej, posypać 1/3 pokruszonych bez. Delikatnie wcisnąć je w masę. Wstawić na 15 minut

Z miłości do słodkości
Tarta-ciasto z owocami 131

najlepiej pokrojonego w kostkę schłodzone 1 łyżka oleju 70 ml wody owoce mix w tym przypadku mrożone : porzeczki ,maliny ,jeżyny, jagody Sposób: Mąkę ,masło, sól, olej woda (nie wszystko) Łączymy za pomocą robota, lub ręcznie wyrabiamy do czasu aż ciasto stanie się gładkie, w razie potrzeby stopniowo dodajemy resztę wody. Chłodzimy ciasto. Najlepiej w zamrażarce. To ciasto nie lubi

Viola cooks with passion
Ciasto kruche z jeżynami oraz budyniową pianką 166

pieczenia Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na 2 części, jedna powinna być trochę większa. Zawinąć w folię i zamrozić. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Większy kawałek ciasta zetrzeć na tartce o dużych oczkach, przykrywając przy tym całą formę. Piec 20 minut w 180 °C . Wystudzić. Budyniowa pianka: 5 białek 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego(...)wszystko dokładnie wymieszać. Piankę wyłożyć na wystudzony kruchy spód. Dodatkowo: 500 g jeżyn (idealnie sprawdzą się również maliny, jagody czy porzeczki) 1 łyżka cukru pudru Jeżyny wyłożyć równomiernie na piankę, a następnie zetrzeć na nie równomiernie pozostałą część kruchego ciasta. Piec 30-40 minut w 180 °C, wystudzić, a następnie posypać cukrem pudrem

Food Square
maślankowe galaretki z porzeczkami... 154

Składniki: biszkopty okrągłe 150 gram, maślanka zimna 1/2 litra, galaretka agrestowa 1 opakowanie, galaretka truskawkowa 1 opakowanie, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, porzeczki 50 dag, bita śmietana

W Mojej Kuchni Lubię
Tarta z porzeczką i bezą 159

masłem i obsypać bułką tartą. Formą wykładamy ciastem i odstawimy ponownie do lodówki na godzinę. 2. Ciasto wkładamy do piekarnika na 200 stopni C z obciążeniem i pieczemy 13min. Następnie zmniejszamy temperaturę do 175 stopni C i pieczemy bez obciążenia 15min. Składniki: - czerwona porzeczka - czarna porzeczka lub maliny - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 łyżka cukru pudru - 1 opakowanie budyniu

Coś z niczego
Pyszne Pączki z Konfiturą 118

łyżka spirytusu szczypta soli 100 g masła 250 g konfitury różanej lub z czarnej porzeczki 1 kg smalcu do smażenia cukier puder do posypania lub lukier Lukier: 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 2-4 łyżki gorącej wody Ciasto: 1. Przygotowujemy zaczyn z 5 łyżek mąki, drożdży, szczypty soli, ciepłego mleka, 2 łyżek cukru, przykrywamy

Mała Cukierenka
Na pożegnanie lata: sernik na zimno z galaretką 185

wiosny... Choć, jako niepoprawna optymistka, postanowiłam prognozom nie wierzyć. Może jeszcze trafi się miły, ciepły dzień, idealny na spacer...? Niemniej, właśnie dziś chciałabym Wam pokazać ostatnie, wybitnie letnie ciasto. Sernik na zimno, oczywiście. Kiedy pojechaliśmy do Polski, Mamunia uraczyła nas sernikiem na zimno. Wiecie, takim tradycyjnym: na biszkoptach, waniliowym, z borówkami i galaretką. Pycha! Lekki i delikatny, podbił podniebienie(...)tylko konkretny sernik. Wierzch to owoce zalane galaretką. U mnie borówki, bo akurat tanio kupiłam, ale można użyć malin, wiśni, porzeczek, a w lipcu z powodzeniem truskawek. To taka klasyka, która nigdy się nudzi, a smakuje każdemu.  Idealne ciasto na pożegnanie lata... Sernik z borówkami na spodzie z płatków kukurydzianych Składniki: (na tortownicę o średnicy 22 cm) spód

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pani Walewska (Pychotka) 144

piana: białka 4 szt, cukier puder 1 szklanka, mąka ziemniaczana 1 łyżka, dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki 8 łyżek, orzechy włoskie posiekane 2 szklanki, Sposób przygotowania: Mąkę przesiać, dodać margarynę i posiekać nożem. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto za pomocą wałka przenosimy

kulinarne odsłony pati
Pani Walewska (Pychotka) 295

piana: białka 4 szt, cukier puder 1 szklanka, mąka ziemniaczana 1 łyżka, dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki 8 łyżek, orzechy włoskie posiekane 2 szklanki, Sposób przygotowania: Mąkę przesiać, dodać margarynę i posiekać nożem. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto za pomocą wałka przenosimy

kulinarne odsłony pati
Jogurtowe placuszki śniadaniowe z owocami leśnymi 168

właśnie po placuszki. Słodkie, lekkie, zdrowe i z dużą ilością owoców! Polecam :D Składniki: Ciasto: 2 jajka ¾-1 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej 250 ml. gęstego jogurtu naturalnego, np. Bakoma szczypta soli szczypta cynamonu 3 łyżki cukru 2 łyżki oleju Dodatkowo: owoce leśne, np. jeżyny, porzeczki, maliny itp. miód, jogurt naturalny itp. do polania placuszków Przygotowanie: Jajka roztrzepać w misce, dodać

Nastoletnie Wypiekanie
Ogórki kiszone 520

Składniki : • ogórki (gruntowe, niezbyt duże) • czosnek (polski) • koper (najlepiej z łodygą) • świeży chrzan • opcjonalnie - liście czarnej porzeczki lub wiśni • sól do przetworów (kamienna) Przygotowanie : Ogórki umyć

KUCHNIA POLSKA
Szarpaniec 160

blogu  [ klik] . 3/4 litra śmietany 3 różne galaretki 1/2 szkl.cukru 2 łyżki żelatyny owoce [maliny, porzeczki, jagody] biszkopt pokrojony na kawałki 3 galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie [ każda z osobna] i zostawić do zastygnięcia.Zastygnięta pokroić w kostkę.Ciasto pokroić w kawałki.Śmietanę osłodzić i ubić, dodać rozpuszczoną w 2 łyżkach wody żelatynę i wymieszać.Dodać pokrojone galaretki,owoce

Moje domowe kucharzenie
Aromatyczne, łatwe ciasto z rabarbarem 125

wyrzuca bez zbędnych ceregieli na blachę, można upiec w formie muffinek, tak, tak moi drodzy, babeczki to żadna magia, tylko ciasto pieczone w mniejszych formach ps. Wykorzystajcie ten przepis jako bazę, bo rabarbar można zastąpić śmiało jabłkami, agrestem, porzeczkami czy gruszkami, z tym że do gruszek dodałaby też ciut kardamonu. a do do agrestu i porzeczek imbiru. Składniki na dużą(...)całości), sodę i proszek do pieczenia. Dodaj masę bananową i wymieszaj tylko do połączenia składników. Rabarbar/owoce obierz i pokrój w 1 cm kawałki, a orzechy posiekaj, dodaj wszystko do ciasta i wymieszaj.   Przełóż ciasto na blachę lub wypełnij foremki do babeczek do 3/4 wysokości. Posyp resztą cukru wymieszanym z cynamonem,. Piecz w temp. 180 C około 45 minut

greenscarf