świeżych porzeczek wspaniale do nich pasował. Zamiast porzeczek można użyć innych owoców, z malinami czy borówkami na pewno również będą smakowały doskonale. Gofry zrobiłam z mąki kokoswej i gryczanej, więc są one bezglutenowe, ale można użyć dowolnych mąk. Nie polecam jednak robić ich tylko z mąki kokosowej, bo ciasto może wyjść zbyt suche, ewentualnie trzeba będzie wtedy dolać więcej(...)szklanki mleka roślinnego masło orzechowe owoce (np. porzeczki, borówki, maliny) Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Żółtka, ksylitol i łyżkę roztopionego oleju zmiksować ze sobą na puszystą masę. Dodać mąki, kakao i jeszcze chwilę miksować. Gofrownicę dobrze nagrzać i dokładnie posmarować olejem kokosowym. Nakładać porcję ciasta i pie c kilka minut - ja piekłam
Healthy food explorerPleśniak, ciasto proste do upieczenia, a do tego bardzo smaczne. Składniki: 200 g zimnego masła do pieczenia (ja użyłam margarynę Kasię), 3 szklanki mąki pszennej, 2 łyżki kakao(...)łyżki cukru pudru, słoik dżemu z czarnej porzeczki, można dodatkowo włożyć świeżych owoców. Przygotowanie: Masło siekamy razem z mąką, 2 łyżkami cukru, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i 4 żółtkami. Ciasto zagniatamy (ciężko jest ale da się ładnie zagnieść). Zagniecione
W kuchni u Monikismaczne. Połączenie winnego dżemu z masą nadaje ciastu ten niepowtarzalny smak. Spróbujcie sami. Polecam. SKŁADNIKI: Kruche ciasto: 40 dag mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 15 dag masła 5 dag cukru pudru 5 żółtek Do smarowania: słoiczek dżemu z czarnej porzeczki lub winne powidła śliwkowe 10 dag pokrojonych orzechów włoskich Beza: 5 białek 20 dag cukru pudru
W kuchennym oknie Ewytruskawkach, czereśniach, porzeczkach i malinach przyszedł czas na kolejne owoce. Końcówka lata to czas na śliwki , gruszki i jabłka. Co prawda w moim osobistym rankingu znajdują się dużo dalej niż te wczesno letnie owoce, jednak jak się nie ma co się lubi … Owoce już nie kojarzą się z orzeźwieniem, tak jak truskawki, czy maliny. Bardziej możemy je kojarzyć(...)żołądkiem, ale śliwki i gruszki w moim menu pojawiją się głównie solo – jako przekąska między posiłkami lub jako dodatek do drugiego śniadania, ale także jako składnik deseru – ciasto, czy też ulubionego crumble. Dziś na drugi śniadanie przygotowałam zdrowe ciasto śliwkowe – łatwe w przygotowaniu, sycące i bardzo smaczne. Jaglane brownie ze śliwkami przepis na keksówkę o długości
365 dni dookoła kuchniLatem gdy jest bardzo gorąco takie zimne ciasta smakują najlepiej 1000 ml śmietany 36% 3 galaretki malinowe 1 galaretka agrestowa 1 galaretka pomarańczowa 1 galaretka o smaku czarnej porzeczki 5 kostek czekolady mlecznej Galaretki: agrestową,pomarańczową i z czarnej porzeczki rozpuścić każdą osobno w 1 szklance gorącej wody.przelać do płaskiego naczynia i pozostawić do całkowitego stężenia. Najlepiej zrobić(...)razem zmiksować. Do masy śmietanowej dodać kostki kolorowych galaretek,wymieszać i wylać masę do przygotowanej blaszki. Ja użyłam blaszki o wym. 24/29,którą wcześniej wyłożyłam folią aluminiową. Ciasto należy włożyć do lodówki przynajmniej na 2 godziny. Po całkowitym stężeniu na wierzch zetrzeć czekoladę. Ciasto pokroić w sporą kostkę i można się nim delektować
Kolorowa kuchnia Elkiczekoladowy murzynek i pyszny sernik, a do tego słodycz przełamuję lekko kwaskowatym dżemem porzeczkowym. Spróbujcie i Wy, polecam. Składniki: (na prostokątną blaszkę – u mnie 30×25) Na czekoladowe ciasto: 4 jajka M 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masła lub margaryny mała szczypta soli 2 łyżeczki cukru wanilinowego 5 łyżek wody 3 łyżki ciemnego kakao(...)może być wodnisty) 125 g masła 3 łyżki mąki ziemniaczanej mała szczypta soli Dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki z kardamonem bez dodatku cukru – polecam od Owocowy Dom Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni (piekę na opcji grzanie dół). Ciasto czekoladowe: Masło lub margarynę rozpuszczamy w garnuszku wraz z cukrem, cukrem wanilinowym, wodą i kakao. Mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy
Słodkie okruszkiCompanion, chodziło za mną przygotowanie takiej konfitury, gdzie mieszaniem składników w końcu nie zajmę się ja. Okazja natrafiła się gdy u Teściów na działce zebrałam odrobinę dorodnej czarnej porzeczki... Nie dość, że zawiera mnóstwo witamin, to jeszcze dzięki zawartej w niej pektynie konfiturę możemy przygotować bez dodatku cukrów żelujących czy innych substancji utwardzających. No chyba, że chcemy zrobić typowy(...)możemy smak samego przetworu dodając ciut mniej lub więcej cukru. Moja jest kwaskowata, ale na takiej mi zależało. Do ciast będzie idealna, bo zrównoważy ich słodkość. Nie będę Was dłużej przekonywać. Zróbcie i już :) Tyle. Składniki: 3 kg czarnej porzeczki 1½ kg cukru kryształu Sposób przygotowania w Tefal Companion: Owoce dokładnie obieramy, usuwamy ogonki. Wsypujemy do misy z założonym
Kuchnia w czekoladzieSkładniki: Ciasto: 60dag mąki pszennej tortowej, 1 kostka margaryny (250g), 6 łyżek cukru, 5dag drożdży świeżych, 2żółtka, 2całe jajka. Masa makowa: 2 gotowe masy makowej, dżem z czarnej porzeczki. Polewa: 1/2szklanki cukru, 1/4 kostki margaryny, 2 łyżki kakao, 2 łyżki wody. Ponadto: orzechy włoskie, płatki migdałów. Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki letniego mleka z łyżką cukru, odstawić
W kuchni u Monikismętnie stał sobie w lodówce już jakiś czas. I tym sposobem powstało ciasto ucierane z dżemem. Składniki: 4 jajka 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju 1 ½ szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia aromat cytrynowy słoik (250g) dżemu, najlepiej kwaskowatego: czarna porzeczka, aronia (ja dałam aronię) Wykonanie: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodawać
Walijskie Pichcenieroku zostałam obdarowana owocami z babcinego ogródka- tym razem były to czarne porzeczki. Początkowo miał powstać z nich sok, ale ze względu na dużą zawartość pektyn, co dało się ocenić już po lekkim podgrzaniu, ostatecznie powstała galaretka. Nadaje się świetnie do przekładania ciast, czy smarowania biszkoptów pod dowolną masę. Śmiało można jej też użyć do rozcieńczania z wodą. Galaretkę można
Wrzosowa PolanaDROŻDŻOWY: 2 0g świeżych drożdży 40 g masła 1 00ml mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki pszennej CIASTO: 25 0g mąki pszennej 5 0g cukru 1 jajko - małe szczypta soli NADZIENIE: 1/2 słoiczka domowego dżemu z czarnej porzeczki [cały ma 305ml] – musi być gęsty i dobrze odparowany WIERZCH: 1 żółtko + 1 łyża mleka - do posmarowania z wierzchu(...)miejsce, aż rozczyn „ruszy”. Używać wysokiego naczynka i pilnować, gdyż drożdże maja tendencje do kipienia ;) Do dużej miski przesiać przez sitko mąkę – w ten sposób się ją napowietrza i ciasto lepiej rośnie . Dodać sól, cukier i całe jajko oraz rozczyn drożdżowy. Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Leniwiec kuchenny może tu z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto
Grunt to przepis!bajka, gdybym następnym razem je robiła, pod ubitą śmietanę wyłożyłabym na przykład dżem z czarnej porzeczki lub dżem z jeżyn. Korzystałam z przepisu z bloga Magia Kuchenna . Ps. Mój syn jak zobaczył, że dodaję szpinak, to nawet okruszka nie chciał :) Tak więc ciasto uszczęśliwiło moich bliskich, im bardzo smakowało. Składniki: 450 g szpinaku rozdrobnionego (u mnie IGLOTEX
Blondynka Gotujezrobił go więcej do słoiczków, tak jak ja. Wtedy te drożdżówki można piec cały rok. Są tego warte. Słodkie ciasto, słodka kruszonka, a w środku kwaskowaty aksamitny dżem o wyrazistym smaku. Skusiłam się ostatnio i kupiłam w sklepie dżem z porzeczek i jeżyn. Aksamitny, przecierany, bez żadnych pestek. Dżem dedykowany dzieciom. W składzie nie miał nic "szokującego", więc stwierdziłam(...)warto spróbować. Byłam rozczarowana, bo oprócz wyczuwalnej kwaskowatości walczącej z cukrem nie miał nic fajnego w smaku, a już na pewno nie można było wyczuć ani porzeczek, ani jeżyn. Ot, taki sobie bardzo przeciętny (poza ceną) dżemik. Śmiałam się wtedy w duchu sama z siebie, bo przecież w szafce mam sporo różnych dżemów. Własnej roboty, smacznych i znacznie tańszych niż
Codzienna kuchnia niecodziennajogurtu naturalnego – 1/4 szkl, oleju ( u mnie z pestek winogron ) – 2 łyżki cukru – 1 jajko – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – filiżanka czerwonej porzeczki – garść borówek amerykańskich lub leśnych Przygotowanie: Wszystkie produkty powinny być w temp. pokojowej. Do miseczki przesiać mąki, proszek do pieczenia, dodać cukier i wszystko delikatnie mieszam. W osobnym naczyniu ubić jajko(...)wykładam papierem do pieczenia. Przeleć ciasto i na wierzch dać owoce. Ciasto wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika i piekę w piekarniku bez termoobiegu około 40 minut w temp. 180 – 190 stopni do tak zwanego suchego patyczka. Wyciągamy i studzimy Smacznego ! Artykuł Jogurtowe z mąki ryżowej i porzeczkami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEowsianych (najlepiej zwykłych lub górskich) 1 łyżka otrębów pszennych 1 jajko szczypta cynamonu pół szklanki czarnych porzeczek miód (do polania/opcjonalnie możesz dodać łyżkę do środka) olej kokosowy (do smażenia) *Polanie placuszków miodem przed podaniem, jest lepszą alternatywą niż dodanie do ciasta, gdyż wtedy nie narazimy go na działanie wysokiej temperatury, na skutek której traci swoje cenne właściwości
Smiling Shrimp