ciasto z porzeczką - 2746 przepisów (strona:82/184)

Drożdżówki owocowe 142

Sezon letni, a raczej sezon owocowy w pełni. Truskawki, porzeczki, czereśnie.. W sumie te trzy pozycje wykorzystałam do drożdżówek. Nigdy nie przepadałam za drożdżówkami, dlatego że lukier zawsze wysmarował całą buzię. Domowe drożdżówki smakują o niebo lepiej, niż te sklepowe i nawet lukier już nie przeszkadza. Są bardziej puszyste, ociekają słodyczą owoców. Składniki  1kg maki 100g drożdży(...)gęsty ani rzadki.    kruszonka - 1/3 kostki masła, 1/2 szkl. mąki, 1/2 szkl cukru - wszystko zagnieść jak na kruche ciasto. Jeśli jest zbyt klejące dodać więcej mąki i cukru.   owoce u mnie truskawki, czereśnie, porzeczki  - umyć osączyć, wydrylować, pokroić na mniejsze kawałki. usunąć gałązki, liście. Wykonanie : Z mąki, mleka , cukru- zrobić rozczyn: ( pokruszone drożdże zasypać cukrem, wlać

Garnkowe fanaberie
Domowy dżem z czarnej porzeczki. 143

domowy dżem jest najlepszy. Warto w sezonie poświęcić trochę czasu i taki przygotować. Można go potem podać do naleśników, użyć do ciast czy tak po prostu zjeść z bułką na śniadanie. Dodam, że dżem z czarnej porzeczki jest wyjątkowo pyszny i pachnący. Polecam. Zróbcie koniecznie :) Składniki:  1 kg czarnej porzeczki  1 kg cukru Wykonanie: 1. Owoce oczyszczamy, myjemy

Izabelawkuchni
MUFFINKI Z OWOCAMI LATA 150

wykładamy papierowymi foremkami. Jajko, mleko i olej roztrzepujemy, dodajemy cukry i mieszamy. Następnie wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem. Mieszamy do połączenia składników. Ciasto wykładamy po równo do każdej foremki. Do każdej babeczki wrzucamy po parę malinek i porzeczek. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 20-25 minut aż do zarumienienia. Sprawdzamy patyczkiem, posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Pani na deser
Wuzetka z nutą porzeczkową 351

śmietanki 36% 2 łyżeczki cukru pudru Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier, delikatnie wymieszać. Do nasączenia: kompot z czarnych porzeczek, rozcieńczony wodą (według uznania). Spód biszkoptu umieścić na paterze, nasączyć połową ponczu. Na ciasto wyłożyć masę   śmietanową (odrobinę można zostawić do dekoracji). Przykryć 2 połową biszkoptu, nasączyć. Wstawić do lodówki. Polewa czekoladowa: 60 g czekolady gorzkiej

kulinarnyswiatdomi
Tort wielkanocny 173

pudding z herbatą matcha o smaku ananasa, na którym zbudowałam swój pomysł na wielkanocny tort. Oczywiście przepis jest uniwersalny, bo wystarczy czekoladowe jajeczka zastąpić innymi ozdobami i zmienić charakter ciasta :) SKŁADNIKI na tortownicę o średnicy 17 cm: 110 g mix C Schara łyżka gorzkiego kakao 5 g bezglutenowego proszku do pieczenia 65 g masła 100 g zmielonego na pył cukru(...)bezglutenowy z herbatą matcha o smaku ananasa  KLIK 3/4 szklanki cukru pudru 200 g masła DODATKOWO: 4 łyżki domowego dżemu z czerwonej porzeczki masło i mąka ryżowa do foremki wiórki czekoladowe i czekoladowe jajka WYKONANIE: CIASTO: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, oddzielić żółtka od białek. Dno  tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, całość wysmarować masłem

Kuchenne zapiski Edyty
Wielkanocne ciasta II 164

natomiast już znacie. Lista ciast świątecznych: Makowiec japoński Pani walewska Brazylianka  Orzechowiec Duetka z galaretką i kremem Pijak Sernik na biszkopcie z brzoskwinią Ciasto Kawowo Karmelowe Czekoladowy Cytrynowiec Mazurek z masą kajmakową i czarną porzeczką Smacznego i udanych wypieków

Domowe ciasta
Koktajl z czarnej porzeczki, malin i jagód 145

jagód 4 łyżki cukru Sposób przygotowania Owoce umyć, osuszyć. Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/fit/koktajl-czarnej-porzeczki-malin-jagod/ BosowKuchni Artykuł Koktajl z czarnej porzeczki, malin i jagód pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Pleśniak 127

pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao 400 g dżemu z kwaśnych owoców (np. z czarnej porzeczki) Zimne masło zagnieść z mąką, proszkiem do pieczenia, 1/3 szklanki cukru oraz żółtkami. Ciasto podzielić na trzy części (dwie większe i jedną trochę mniejszą). Jedną z większych części zagnieść z kakao. Wyrobić 3 kule i włożyć

Bullio
Bajaderka 177

cukier wanilinowy Delecta  2 łyżki kakao 4-5 łyżki dżemu  kwaskowatego dżemu (u mnie dżem z czarnej porzeczki]   1/2 tabliczki czekolady  dowolne bakalie polewa maczek mango, truskawka Decorada Delecta Blaszkę wyłożyć papierem, ułożyć warstwę herbatników. Ciasto i resztę herbatników pokruszyć. Mleko, cukier, cukier wanilinowy i kakao , czekoladę podgrzać, mieszając, aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia

Moje domowe kucharzenie
TORT Z LODAMI I KREMEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY 263

Jak wiecie torty tworzę bardzo rzadko ( za to nadrabiam słodkimi ciachami ;) ). Nadarzyła się jednak okazja na stworzenie czegoś wyjątkowego, więc nie mogłam odpuścić! Zwłaszcza, ze pomysł

Ostra na Słodko
CIASTO Z MORELAMI NA ZSIADŁYM MLEKU 112

Pyszne, proste, wilgotne ciasto, które idealnie sprawdza się cały rok z sezonowymi owocami.  Wspaniale zdają tu egzamin czerwone porzeczki, jagody, morele, jabłka.  Jeśli nie dysponujemy świeżymi owocami oczywiście można zastąpić je tymi ze słoika lub puszki, pamiętając, aby wcześniej dobrze je odsączyć na sicie, a jeszcze lepiej na 2-3 godziny włożyć do zamrażalnika.  Duża ilość maślanej

Walijskie Pichcenie
Kokosowiec z nutą kawy 169

cukru pudru 2 duże łyżki kawy dodatkowo : mały słoiczek konfitury z czarnej porzeczki  Przygotowanie : Biszkopt : Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno ze szczypta soli, dodajemy porcjami cukier stale miksując,następnie żółtka. Maki mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy jajecznej i mieszamy.  Wylewamy ciasto biszkoptowe do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w temperaturze(...)białości, dodajemy masę kokosową i miksujemy.  Jedną część biszkoptu smarujemy konfiturą z porzeczki, nakładamy zimny krem kokosowy i przykrywamy drugim biszkoptem. Krem kawowy :  Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i fix do śmietany - miksujemy kilka chwil dodając mieloną kawę.  Wierzch ciasta delikatnie smarujemy kremem, dekorujemy pozostałym przy pomocy rękawa cukierniczego.  Wstawiamy do lodówki na minimum

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Galaretka z czarnej porzeczki 202

Galaretkę robi się błyskawicznie, najbardziej czasochłonne jest usuwanie szypułek i przebieranie, gdyby nie to, byłby to najszybszy przetwór na świecie:) Porzeczka zawiera dużo naturalnych pektyn, więc nie trzeba dodawać żadnych żelfiksów. Jest świetnym dodatkiem do pieczywa, serów, twarogów, naleśników, ciast...Takie lato w środku zimy... Dodatkowo po przeciśnięciu owoców przez sito, zostały mi pestki, skórki i resztki miąższu, na którym

na moim stole...
Piegusek z delicjami 163

kolędy w tle. Piegusek z delicjami z nutą pomarańczy to mój świąteczny wypiek, robię go dla moich łasuchów, nie wyobrażamy sobie bez niego świąt jest pyszny i efektowny. SKŁADNIKI: CIASTO: 5 jajek 50 g suchego maku 1 czubata szklanka mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 9 łyżek cukru 5 łyżek świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)mąki pszennej ½ szklanki cukru 25 dag margaryny  PALMY BIELMAR 32 g cukru waniliowego aromat migdałowy DODATKOWO: Mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 1 paczka delicji o dowolnym smaku 2 galaretki malinowe lub truskawkowe Sposób przygotowania Ciasto:  Białka jaj ubijamy na sztywną pianę z cukrem dodajemy cukier waniliowy i nie przerywając ucierania dodajemy po jednym żółtku, wlewamy

Wanilia i Kardamon
Tort z czereśniami. 195

cukru, wody i cytryny. Tort pięknie i wspaniale prezentuje się z czereśniami polanymi galaretką z czarnej porzeczki. Bardzo mnie urzekł ten letni tort i wiem, że po przepis nieraz jeszcze sięgnę. Zapraszam na apetyczny tort z czereśniami. TORT Z CZEREŚNIAMI. Składniki: Ciasto: 3 duże jajka 100 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao szczypta soli(...)czarnej porzeczki lub innej w czerwonym kolorze 450 ml gorącej wody Sposób przyrządzania: Białka ubić na sztywna pianę ze szczyptą soli, stopniowo dosypując cukier. Wymieszać z żółtkami, na koniec dodać przesiane oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, kakao i olej. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto, wierzch wyrównać. Piec przez

Zakątek rozkoszy kulinarnych