ciasto z porzeczką - 2746 przepisów (strona:76/184)

Bananowiec z delicjami i mascarpone + film 155

Bananowiec z delicjami i mascarpone to lekki, orzeźwiający i pyszny smakołyk. Dżem z czarnej porzeczki i galaretka wiśniowa przełamuje słodki smak bananów i kremu z mascarpone a ciastka dodają deserowi wybornego smaku, tworząc wspaniałą kompozycję idealną na upalne dni. Przygotowanie takiego ciasta jest bardzo proste a efekt końcowy wyśmienity.     składniki na tortownicę 26 cm 2 jajka 1/3 szklanki(...)cukru kryształu 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 100 g dżemu wiśniowego lub z czarnej porzeczki 4 banany 250 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 1/3 szklanki cukru pudru 2 opakowania śmietan – fixu 2 galaretki wiśniowe lub truskawkowe 300 g ciastek typu delicje przepis Do miski przekładamy oddzielone

Smakowite Dania
Ciasto Adamkowe-Porzeczkowiec 574

okazję spróbowania nowych wypieków. Szczególnie jeden zapadł w moich kubkach smakowych - porzeczkowiec. Postanowiłam natychmiast wypróbować przepis. Dżemu z czarnej porzeczki w mojej spiżarni pod dostatkiem, pozostałe składniki też zazwyczaj mam w zapasie, więc nie zastanawiając się długo szybciutko powstało ciasto adamkowe. Pulchny biszkopt, kwaśny dżem, masa serowa i wszystko pokryte słodką śmietaną. Kwaśne przełamane lekką słodyczą. Lekkość biszkopta złamana cieżką(...)masą serową. Takiego połączenia już dawno nie jadłam. Wbrew pozorom nie jest to skomplikowane ciasto, powiedziałabym raczej, że bardzo proste i szybkie. Krótko mówiąc niebo w gębie. Składniki: ciasto: 3/4 szklanki oleju 1/2 szklanki wody 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 1,5 szklanki mąki 5 jaj 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkalnki cukru masa serowa

na moim stole...
Pieczone paszteciki do barszczu 850

Jeśli barszczyk to pasztecik musi być obowiązkowo! ;) Przepis prosty a zarazem bardzo efektowny. Wystarczy trochę się pobawić z zawijaniem i voila! ;) Ciasto jest wspaniałe, puszyste, rosło

Czerwona Porzeczka
Orzeźwiający kompot porzeczkowo - miętowy 153

Składniki: 6 L wody 500 g porzeczki czerwonej 500 g porzeczki czarnej pęczek mięty (ok 30-40 listków) 3 szklanki cukru Przygotowanie: Wodę wlewamy do garnka

Niezły Młynek
rolada jabłkowo-porzeczkowa w kokosie 133

Rolada to bardzo podzielne ciasto i wszechstronne, bo nadzienie można zrobić ze wszystkiego. Ja tym razem użyłam papierówek i czerwonej porzeczki, które w połączeniu z truskawkową galaretką dało ciekawy smak. Całość otoczyłam w prażonym kokosie. Roladę najlepiej przygotować dzień przed krojeniem, choć ja kroiłam dwie godziny po zwijaniu bez większego problemu.  Składniki: 5 jajek  1 i 1/4 szklanki(...)niezbyt wysuszony z wierzchu, w innym razie przy zwijaniu się połamie. Upieczone ciasto zdjąć z papieru, przykryć wilgotną ściereczką i razem z nią zwinąć w roladę. Odstawić do wystudzenia. W tym czasie przygotować nadzienie.  Jabłka obrać, zalać połową szklanki wody i dusić do miękkości. Dodać porzeczki i blenderem rozdrobnić na mus. Zdjąć z ognia, wsypać galaretki i dokładnie rozmieszać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tarta porzeczkowa 148

Bardzo fajny przepis na słodkie ciasta z sezonowymi owocami. W oryginale była mowa o wiśniach ale jak widać porzeczka też się sprawdza, niebawem wypróbuję też jesienną malinę i borówkę. Dodatkowo wiecie czym zachwycił mnie ten przepis? Brakiem jajek;))) bo tak się składa że miałam ochotę na co słodkiego ale brakowało ważnego składnika, ale  Moje Wypieki  zadbały o mnie(...)Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g masła, w temperaturze pokojowej 120 g drobnego cukru do wypieków Wykonanie: W misce umieszczamy miękkie masło, mąkę i cukier. Wyrabiamy między palcami na kruszonkę. Formę na tartę ewentualnie tortownicę o średnicy ok 24 cm lekko wylepiamy połową kruszonki, nie uklepujemy zbyt mocno. Dno tortownicy przed wylepieniem wykładamy papierem do pieczenia

Życie zaczyna się w kuchni
Sernik na zimno z czarną porzeczką 198

Sezon truskawkowy dobiegł końca,ale w ogrodzie dojrzewają inne owoce.Przyszła pora na czarną porzeczkę.Padło na sernik bez pieczenia.Przeważają w nim dwa smaki słodki

Ala piecze i gotuje
babeczki kryształki 114

cukru pudru duża szczypta soli na wypełnienie: 500 ml mleka opakowanie kremu do karpatki 100 g masła 2-3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki dodatkowo: opakowanie galaretek: rubinowej, niebieskiej i żółtej (lub inne dowolne) Składniki ciasta szybko zagnieść, gotowe ciasto owinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Foremki do babeczek wysmarować masłem i wysypać mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tarta z kremem waniliowym i czerwonymi owocami 149

300g mleka - 40g masła - 6 żółtka - 2½ łyżeczki esencji waniliowej Dekoracja: - czerwone owoce – truskawki, maliny, czerwona porzeczka, agrest Pierwszy krok to spód do tarty. Do robota wrzucamy najpierw składniki suche, potem jajko, śmietanę i maliny. Na końcu dodajemy masło i jeszcze chwilę wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Schłodzone ciasto wałkujemy, następnie

Kuchenne Wariacje
Mazurek z kremem malinowo-porzeczkowym z bezikami 141

lekki i mocno owocowy. Kwaskowy, ze względu na dużą ilość owoców maliny i porzeczki w kremie. Kremowy bo bazą kremu jest śmietana 36%. Spód jest kruchy i delikatnie waniliowy. Tym mazurkiem definitywnie się nie przesłodzisz a dzieci go uwielbiają. Składniki: (na tortownicę ok 18 cm) Ciasto: 180 g mąki 55 g cukru pudru 100 g zimnego masła lub margaryny(...)żółtko 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka cukru waniliowego Krem malinowo-porzeczkowy: 200 ml śmietany 36% 100 g miks malin i porzeczki czarnej 0,5 łyżeczki żelatyny + 1 łyżka wody 1,5 łyżki cukru 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej +3,4 łyżki wody łyżeczka soku z cytryny  Beziki ( na około 35-40 małych sztuk): 2 białka

KreatywnePiny
Ciasto "Weselna Dama" z Masą Budyniową i Makowym Biszkoptem 9164

białą czekoladą możemy użyć mlecznej lub gorzkiej) - ciasto możemy również przełożyć konfiturą porzeczkową dla złamania słodyczy. Całość  tworzy przepyszny wypiek, który z pewnością warto przygotować w naszych domach. Ciasto "Weselna Dama" z Masą Budyniową i Makowym Biszkoptem - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklani mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki suchego maku  cukier waniliowy(...)śmietanki kremówki łyżka wódki  lub 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej 100 ml śmietanki kremówki łyżka wódki konfitura lub dżem z czarnej porzeczki(opcjonalnie) ok. 1/4 szklanki wiórków kokosowych do posypania wierzchu Ciasto "Weselna Dama" z Masą Budyniową i Makowym Biszkoptem - Sposób przygotowania: Biszkopt: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Formę do pieczenia (ok. 21 x 28 cm) wykładamy

Słodka Strona
jogurtowiec malinowy - lekkie ciasto bez pieczenia 201

trzymało razem? Czy żelatyna zwiąże jogurt? Kombinujemy, próbujemy. I wyszło pysznie! Od tamtej pory, gdy tylko pojawiają się owoce sezonowe, począwszy od truskawek, poprzez porzeczki, maliny, wiśnie, jagody a nawet borówki, to robimy to proste ciasto bez pieczenia. Idealne na gorące letnie dni. JOGURTOWIEC MALINOWY Składniki: biszkopty w ilości na blaszkę esencja z herbaty około 0,5 kg owoców sezonowych

dobra gospodyni dom wesołym czyni
PRZEKŁADANIEC BAKALIOWY 114

ciasto. 4. Odstawiamy na ½ godziny żeby podwoiło objętość. 5. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą z nich wałkujemy na cienki placek. 6. Na każdej warstwie ciasta układamy owoce (róża, śliwki, agrest, truskawki, gruszki, wiśnie, porzeczki, borówki wszystkie odcedzone z syropu). 7. Ostatnią część posypujemy po wierzchu posiekanymi orzechami. Pieczemy w temperaturze 180 st. C około 1 godz. 15 minut

Marcepanowa kuchnia
Dżem z czerwonej porzeczki 135

kwaskowe owoce, dlatego możemy je wykorzystać do przygotowania koktajli i kompotów. Możemy z nich przygotować różne desery: lody, galaretki, czy kisiel. Pyszne będą ciasta drożdżowe czy też ucierane, przepyszny też jest porzeczkowy sernik na zimno. Porzeczki możemy również zamknąć w słoikach, przygotujemy z nich galaretkę dżem,  sosy do mięs czy też nalewkę. Możliwości jest bez liku ! ------------------------------------------------------------- Dżem

Kulinarne przygody Gatity
Pianka z owoców leśnych 351

Ucierane ciasto z dodatkiem wiórek kokosowych, przełożone pianką ze śmietany i owoców leśnych. Ja użyłam tych z dodatkiem kwaśnych porzeczek, więc musiałam je nieco mocniej dosłodzić. Jeśli w waszej mieszance ich zabraknie, można ilość cukru nieco zredukować. Ciasto: 150 g masła 80 g cukru 2 jajka 140 g mąki 60 g wiórków kokosowych Pianka: 400 g mrożonych owoców leśnych

Smaki Na Talerzu
Sernik na zimno z truskawkami 108

Pyszne połączenie sera z galaretką i owocami. Ciasto bez pieczenia, przekładane herbatnikami więc szybkie w wykonaniu. Do ciasta możemy wykorzystać inne owoce, na przykład brzoskwinie lub porzeczki. Przepis ze strony Moje Kuchenne Rewelacje z moimi zmianami. Polecam!          Sernik na zimno z truskawkami   Składniki na formę 24x24cm:   Na masę serową: 120 g miękkiego

Smak mojej kuchni
Ciasto jogurtowe z frużeliną malinową 257

Niebanalny smak klasycznego ciasta na jogurcie. Słodkość przełamuję tutaj frużelina malinowa, ale równie dobrze można zastąpić ją innymi, dowolnymi owocami, np. porzeczkami, truskawkami, jagodami itp. Wypróbuj w swojej kuchni, nie pożałujesz... obiecuję! ;)     Składniki: (na blaszkę o wymiarach 24x35 cm)   Ciasto: 3 jaja 3/4 szkl cukru 300 g jogurtu naturalnego 1/2 szkl oleju rzepakowego 2 szkl

Nastoletnie Wypiekanie
Babka cynamonowa oprószona cukrem pudrem 146

temperaturze 175 stopni C. Babkę wystudzić w foremce, następnie wyjąć i posypać przez siteczko cukrem pudrem lub polukrować lukrem i udekorować według uznania. Ps. Do ciasta można dać 4 łyżki dżemu (np. z czarnej porzeczki, czy z wiśni) lub wymieszać z powidłami (np. 1 łyżka dżemu + 3 łyżki powideł śliwkowych). Wierzch babki można posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą

Gotowanie-uk
Sernik na zimno z czarną porzeczką 310

Sernik na zimno z czarną porzeczką Kolory tego sernika są obłędne. Można najeść się samymi oczyma. Kolorowy, orzeźwiający, pyszny. I prosty oczywiście w wykonaniu. Jeśli lubicie

na moim stole...
Ciasto budyniowo - owocowe 103

nakładamy na ciasto. Na budyń wykładamy owoce. Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez 35-40 minut. Dla kontrastu po upieczeniu lub przed, na ciasto można włożyć kilka owoców innego koloru, ja miałam porzeczki

Jadło i czytadło