łyżka proszku do pieczenia 1 jajko 2 lyzki ekstraktu waniliowego 200 g masła Szczypta soli Dżem 400 g owoców leśnych :jeżyny, jagody,borówki, porzeczki 3 łyżki cukru 2 łyżki ekstraktu waniliowego Dodatkowo Cukier puder do posypania ciasta PRZYGOTOWANIE: Składniki ciasta powinny być w temp. pokojowej. Składniki dokładnie łączymy ze sobą. Energicznym ruchem wyrabiamy ciasto, tworzymy kulę i pozostawiamy
Gotowanie PatkiPrzepis został zaczerpnięty ze starych, rodzinnych zapisków i do dziś odnawiam go z wielką chęcią! Uwielbiam tą galaretkę, która idealnie nadaje się do ciast, naleśników, czy wymieszania z kubkiem herbaty. Polecam! 1 litr soku z czarnej porzeczki 60 dag cukru Dojrzałe czarne porzeczki dokładnie umyć, oczyścić i przełożyć do garnka. Owoce lekko podusić, wlać około 1/2 szklanki wody
Di gotujelekko przezroczyste. Na początku duszenia i w trakcie można dodać po łyżce wody, w zależności od użytych jabłek. Gotowe lekko przestudzić. Ciasta pokruszyć w blenderze. Może być całkiem na mąkę lub zachowując kawałki ciastek. Porzeczki zerwać z gałązek, umyć i przetrzeć blenderem. W naczyniu układać składniki warstwami. Na zdjęciu: ciastka-porzeczki-jabłka-ciastka-porzeczki-ciastka. marcelina
Czerwony Gupikgramów masła 82% 3,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru (do ciasta) 0,5 szklanki cukru (do piany) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1 czubata łyżka kakao 1 duży lub 2 średnie słoiki dżemu z czarnej porzeczki (u mnie porzeczka i jagoda) cukier puder sól (do piany) 1 galaretka wiśniowa (lub inna czerwona
Garniec Magalieczekoladą. Smakiem dorównuje wszystkim pozostałym nawet mojemu faworytowi. Składniki na kruche ciasto : 300 gram maki + trochę do podsypywania 200 gram masła 100 gram cukru 2 żółtka szczypta soli 1 ogromna łyżka śmietany kwaśnej Składniki na wierzch mazurka: około 150 gram domowego dżemu z czarnej porzeczki 100 gram gorzkiej czekolady około 50 ml śmietanki 30% migdały orzechy Przygotowanie: Na stolnice wysypujemy(...)pozostałego ciasta formujemy cienkie wałeczki i zaplatamy warkocz. Białkiem smarujemy brzegi ciasta i kładziemy na niego zapleciony warkocz. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach ustawiając piekarnik góra - dół. Przestudzonego mazurka smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Czekoladę z dodatkiem śmietanki rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wylewamy czekoladę na dżem tworząc czekoladową polewę. Ozdabiamy migdałami i orzechami
Życie zaczyna się w kuchniłączymy ze sobą wszystkie składniki mokre. 3. Łączymy ze sobą składniki mokre i suche. 4. Dużą formę na muffinki smarujemy tłuszczem i wykładamy ciasto do 2/3 wysokości i na każdą dajemy 1 wisienkę i łyżkę czerwonych porzeczek. 5. Po wierzchu posypujemy jeszcze otrębami owsianymi. 6. Muffinki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut do suchego
Kuchnia u Bietkiłyżeczka cukru waniliowego 200g masła w temperaturze pokojowej Krem śmietanowy: 500ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru 2x śmietan fix (pominęłam) Dodatkowo: 2 galaretki o smaku czarnej porzeczki + 2 ½ szklanki wrzątku 1 słoik dżemu porzeczkowego (280-300g) Polewa: 170g czekolady 3 łyżki masła Wykonanie: Biszkopt: białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, partiami wsypujemy cukier, następnie dodajemy(...)jednym żółtku nie przerywając miksowania na koniec wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao oraz przyprawą do piernika, całość delikatnie mieszamy lub miksujemy na najniższych obrotach miksera ciasto przekładamy do formy (25x35cm lub 22x37cm) wyłożonej papierem do pieczenia biszkopt pieczemy około 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C gotowy studzimy i przekrawamy na dwa blaty. Krem
Słodkie zapomnieniesłonecznikiem oraz ciastka z chrupiaca orzechowa beza i dżemem. Najlepiej jest wybrać dość kwasny dzem, może być np. z czarnej porzeczki, ponieważ ciastka sa dość słodkie. Gwiazdki w smaku przypominaja mi przepyszny sekacz, może dlatego, ze ciasto zrobione jest na samych
dolcevitainmykitchenprocesy przemiany materii i zwiększają odporność organizmu . Idealnie nadają się na soki i dżemy. Dżemy pysznie smakują do naleśników, ciast,deserów,naleśników czy po prostu do świeżego chleba. Polecam spróbować zrobić samemu dżem z czarnej porzeczki. Ma piękny kolor, zapach i rewelacyjny smak. Jest przy nim trochę pracy,ale rekompensuje wszystko gdy się nim zajadamy. Mając
potrawyregionalnenawet powideł śliwkowych wtedy jest genialne. Często wracam do tego przepisu. Jedno z moich ulubionych ciast. Składniki: Forma keksowa 12/39 cm 4 jajka 25 dag masła 25 dag gęstej śmietany 18 % 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki tortowej 1 szklanka dżemu z czarnej porzeczki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dr.Oetker 15 dag owoców malin i jeżyn do posypania Polewa(...)ucieramy mikserem na puszystą masę, nie przerywając ucierania wbijamy po jednym jajku aż do skończenia. Następnie dodajemy śmietanę oraz dżem z czarnej porzeczki, miksujemy. Mąkę tortową wymieszać z kakao i proszkiem dodać do masy i dokładnie wymieszać. Ciasto jest dosyć gęste. Tak przygotowane ciasto przekładamy do wyłożonej papierem pergaminowym formy keksowej, posypujemy owocami, wkładamy do zimnego piekarnika i pieczemy
Wanilia i Kardamontartymi orzechami, – ze świeżymi owocami, np. truskawkami, borówkami, śliwkami, tartymi jabłkami, – z owocami z puszki: ananasem, brzoskwiniami, – z mrożonymi owocami: malinami, czereśniami, wiśniami, porzeczkami, borówkami, – z suszonymi owocami, bakaliami, żurawiną, rodzynkami, – przełożone kremem, konfiturą, dżemem. Ciasto truskawkowe bez miksera podaję posypane wiórkami, tartymi orzechami lub cukrem pudrem, dekoruję świeżymi truskawkami. Składniki: 2 szklanki przesianej mąki pszennej kilkanaście truskawek + kilka
Zasmakuj KuchniWypieki z białym winem to jedne z moich ulubionych, zwłaszcza te w których dodatkowo jest nuta porzeczki. Robiąc ten inspirowałam się tortem Malakoff, z tym że zamiast gotowych biszkoptów upiekłam blaty ciasta. Mimo, że bardzo prosty to był przepyszny, całej rodzinie smakował. *tortownica 26 cm Składniki: na biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka(...)czarnej porzeczki 1/2 szklanki białego wina półsłodkiego 70 g migdałowych płatków kilka winogron kilka bezików Białka ubić na pianę. Powoli dosypywać cukier aż masa będzie gęsta i sztywna. Wtedy zacząć dodawać po żółtku. Następnie wlać olej i wodę. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie ale dokładnie za pomocą łyżki wymieszać ciasto. Przełożyć do foremki
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaUwielbiam dżemy niskosłodzone. To wspaniały dodatek do ciast, deserów i drożdżówek. Są oszczędne, gdyż na 1 kg owoców zużywamy tylko małą łyżeczkę cukru. Składniki 1 kg czarnej porzeczki 1 łyżeczka cukru 1. Porzeczki dokładnie przebieramy i usuwamy ogonki. 2. Opłukane wkładamy do … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyśmietanka i słodka, gęsta frużelina jagodowa. Pycha!!! Polecam, bo naprawdę warto! Frużelinę można przygotować z innych owoców (np. wiśni, truskawek, porzeczek), zarówno świeżych, jak i mrożonych. Składniki na tarteletki z bitą śmietaną i frużeliną jagodową na 6 sztuk CIASTO: 120 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka szczypta soli 50 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego
Rozpustne gotowanieDżemy z porzeczek obowiązkowo muszą znaleźć się w mojej spiżarni. Nie wyobrażam sobie bez nich tortów oraz kruchych ciast. Doskonale sprawdzają się też na gofrach. Jeśli tylko natkniecie się na te owoce, kupcie choć kilogram i przygotujcie szybki dżem. Składniki: 1 kg oczyszczonych czerwonych porzeczek 1 opakowanie Żelfix 3:1 Dr.Oetker 350 g cukru Wykonanie: Porzeczki uprzednio oczyścić z gałązek
kolorowotorcikowołyżki cukru pudru 5-6 łyżki kakao 5 łyżeczek żelatyny 1/3 szklanki zimnej przegotowanej wody Warstwa galaretkowa: 4 opakowania galaretki o smaku czarnej porzeczki 1 i 1/2 litra wrzącej wody Dodatkowa: 1 tabliczka gorzkiej czekolady Ciasto biszkoptowe: Obie mąki dokładnie mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, powoli dodawać cukier
talerz przyjemności