Masa: • 1/2 litra mleka • 2 paczki budyniu śmietankowego bez cukru • 250 g masła (temp. pokojowa)* • 1/2 szklanki cukru pudru Dodatkowo: • kilka łyżek dżemu z czarnej porzeczki • 50 g płatków migdałowych • ½ szklanki wódki do nasączenia ciasta Polewa: • pół tabliczki czekolady (gorzkiej lub deserowej) • 1 łyżka masła • 1-2 łyżki mleka Sposób przygotowania: 1. Przygotować ciasto: białka ubijać mikserem, porcjami dodając cukier
W mojej kuchniEfektowne ciasto przełożone masą krówkową, bitą śmietaną, przełamane dżemem z czarnej porzeczki. Idealne na Sylwestra i rozpoczęcie Nowego Roku. SKŁADNIKI Biszkopt: blaszka 20 x 26 cm 4 jajka, 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki, 2 płaskie łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 400 g masy kajmakowej, 200 g masła, 100 g bez, 2-3 łyżki ajerkoniaku(...)śmietany, 2 łyżki cukru pudru, 1 śmietan-fix Dodatkowo: powidła z czarnej porzeczki, kilka kostek gorzkiej czekolady WYKONANIE Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, a następnie po 1 żółtku. Dodajemy resztę składników. Pieczemy ok. 18 minut. Po wystudzeniu przekrawamy ciasto na cienkie blaty. Krem: Kawę zaparzamy, studzimy. Masło ucieramy aż będzie puszyste, dodajemy partiami
słodki bratekMoim zwyczajem wsadziłam do zamrażalki nie lodówki na 1 godzinkę. Pierwszą część jasną rozwałkowałam i wyłożyłam do blaszki. Posmarowałam wierzch dżemem z czarnej porzeczki tak dość grubo i starłam na to ciemną część ciasta. Podpiekłam 20 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. W tym czasie ubiłam białka ze szklanką cukru na koniec dodając opakowanie kisielu. Na podpieczone ciasto
Pieprzyć z Fantazjąogrodzie obrodziło w owoce, mam teraz dużo pracy. Tym razem zrobiłam marmoladę z agrestu i czarnej porzeczki. Czarna porzeczka ma tu dominujący smak. Taką marmoladę można później do wykorzystania również przy pieczeniu ciast. Marmolada ta jest gęsta i pyszna. Owoce agrestu umyć i oczyścić z szypułek. Natomiast owoce czarnej porzeczki umyć i oderwać od gałązek. Do dużego garnka wrzucić owoce
Kuchnia PokoleńKolejne zapasiki na zimę. Za czarną porzeczką nie przepadam za bardzo, ale taka konfikturka nawet mi smakuje. Uwielbiam jej dodatek w ciastach, jej kwaskowatość idealnie komponuje się ze słodkim kremem. składniki: 2 kg oczyszczonej z ogonków czarnej porzeczki 1, 5 kg cukru Porzeczki dokładnie wypłukać i osączyć z nadmiaru wody. Następnie wsypać do garnka i zasypać cukrem. Odstawić
Monia miesza i gotujeMokre składniki przelewamy do suchych i bardzo dokładnie mieszamy. Gdy masa będzie zbyt gęsta, można dolać więcej mleka. Na koniec wrzucić garść owoców porzeczki, obranych z szypułek, wymieszać. Formę do muffin, wyłożyć papilotkami, które zapełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po przestudzeniu muffinki udekorować odrobiną białej czekolady i gronkami porzeczki
Kuchnia w opałachszerokim łukiem. Postanowiłam to zmienić i już wiem, że na kolejne Święta mazurek będzie obowiązkowo. W planach miałam upiec mazurka porzeczkowego, gdyż pozostały mi porzeczki z nalewki, ale ponieważ zużyłam je do innego ciasta (o którym innym razem) stanęło na mazurku wiśniowo-czekoladowym. W oryginalnym przepisie miały być wiśnie z nalewki lub z kompotu ale ja użyłam mrożonych. Wyszedł naprawdę
Pieguskowa Kuchniajeżyny, truskawki, rabarbar, porzeczki, borówki, morele, kawałki jabłek listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Zaczynamy od przygotowania kruszonki. Do miseczki wsypujemy 1/2 szklanki mąki, 1/3 szklanki cukru oraz dodajemy 50 g pokrojonej kostki do pieczenia Kasia. Rozcieramy kruszonkę palcami do czasu, aż powstaną okruchy. Wstawiamy do lodówki. Teraz można wziąć się za ciasto. Piekarnik nagrzewamy(...)przekładamy do formy (ok. 25 cm x 40 cm albo 24 cm na 36 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście robimy kleksy z sera (nakładamy ser łyżeczką). Wykładamy owoce oprószone lekko mąką (u mnie rabarbar, jeżyny oraz porzeczki). Na końcu posypujemy kruszonką wyjętą z lodówki. Pieczemy ok. 35-45 minut – najlepiej do tzw. suchego patyczka. Przydatne wskazówki
Poezja smakuradosną dla wszystkich okoliczność postanowiłam przygotować pyszne drożdżówki z owocami i kruszonką, a ponieważ pod ręką miałam tylko czarne porzeczki, drożdżówki nadziałam właśnie tymi owocami. Wyszło dość kwaskowo, ale pysznie - letnio i wakacyjnie :-) składniki na ciasto: 2 1/4 szklanki mąki 1/2 szklanki letniego mleka 3 czubate łyżki cukru 1 jajko 1 żółtko szczypta soli(...)godzin. Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagniatam i dzielę na 12 równych części. Formuję okrągłe bułeczki, układam na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) w sporych odległościach od siebie. Przykrywam ściereczką i pozostawiam w cieple na 30 minut lub dłużej, do podwojenia objętości. W tym czasie przygotowuję nadzienie (porzeczki myję i oczyszczam z szypułek, następnie mieszam z cukrem
babka w formiesumie nie ma się co dziwić, bo ten maślany aromat połączony z truskawkami kusi niemiłosiernie! Jest to prosty przepis na zawsze się udające ciasto. Oczywiście nadzienie można zmieniać dodając np. kawałki rabarbaru, brzoskwinie, agrest, porzeczki, śliwki, czyli wszystko to co akurat mamy pod ręką. Jedno mogę Wam obiecać, pod każdą postacią, z każdym innym nadzieniem będzie smakowało wybornie! Polecam! Składniki
Rozpustne gotowanieZakochałam się w porzeczkowej galaretce firmy Delecta, która w 100 % oddaje prawdziwy smak czarnej porzeczki. To właśnie ta galaretka była dla mnie inspiracją do przygotowania tego ciasta, czyli modyfikacji tradycyjnego ciasta Marysieńka. Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka drobnego cukru 2-3 łyżki gorzkiego kakao 3/4 szklanki mąki tortowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto orzechowe
Jadło i czytadłobuzia sama się śmieje. :D Idealna propozycja na te upalne dni! Myślę, iż opcjonalnie możecie użyć malin, a w niedalekiej przyszłości czarnej porzeczki lub jagód. Oto przepis i zdjęcia, jak zrobić taką pyszność krok po kroku:) Bonitkowe ciasto z truskawkami Składniki: 1 opakowanie herbatników kakaowych Bonitki lub inne (ok 20 herabatników) 1 szkl. kaszki mannej 1 l mleka 1/2 szkl
Kuchnia smakówkrem wykładamy do wystudzonego ciasta *** *** Na wierzchu układamy umyte i wysuszone owoce, u mnie są to: borówki, czereśnie, morele, winogrona, maliny i porzeczki *** *** Do czasu podania tartą przechowujemy w lodówce *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: KRUCHE ROGALIKI Z CIASTA SEROWEGO PRZEPIS TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY
Blog z Apetytemrobię to ciasto jak tylko pojawiają się świeże owoce. Bo wszystkie owoce do niego pasują, a najbardziej te "lekkie" typu porzeczki, jagody czy maliny (bo nie opadają tak szybko na dno). Dlatego nazywam je ciastem sezonowym. Dzisiejsza wersja zawiera rabarbar, który znalazłam u mamy w ogródku. W zasadzie to już ostatnie łodygi rabarbaru w tym roku. Rabarbar świetnie smakuje
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieSkładniki na tortownicę 24cm: 250-300 g mrożonych owoców leśnych z porzeczkami lub malin 6 łyżeczek powideł śliwkowych garść rodzynek obsypanych niewielką ilością mąki pszennej Ciasto kruche: 20 łyżek mąki pszennej tortowej (ok 200g) 4 kopiaste łyżeczki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka 6 łyżek cukru ok. 100g zimnego masła lub dobrej margaryny (najlepsze jest masło
Anioszek w kuchniTarta z białą czekoladą i malibu będzie stanowić idealny deser na każdą uroczystą okazje. Zawsze znajdzie się powód do świętowania, by skosztować tej przepysznej tarty. Składniki na kruche ciasto: 140 g masła o temperaturze pokojowej pół łyżeczki soli 35 ml mleka o temperaturze pokojowej 175 g mąki pszennej 5 łyżeczek cukru pudru 1 żółtko Składniki na krem malibu(...)śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 150 g białej czekolady, posiekanej i roztopionej w kąpieli wodnej Ponadto: 6 łyżek konfitury z czarnej porzeczki startej białej czekolady Wykonanie: Wszystkie składniki na kruche ciasto należy zmiksować. Następnie ciasto owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej 1 godzinę. Formę na tartę posmarować masłem i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować
Podróż w kulinaria