ciasto z porzeczką - 2746 przepisów (strona:68/184)

Tort makowy z kwaśną śmietaną 200

tort makowy występuje  krem maślany, jednak mak sam w sobie jest ciężki,  a dzięki takiemu zestawieniu nawet nie wiadomo,  kiedy znika z talerza. Składniki: Na ciasto: 9 jajek (białka i żółtka osobno) 30 dag cukru 30 dag maku mielonego 3 łyżki miodu 10 dag orzechów zmielonych włoskich 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka(...)mleka 4 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kubeczek (300-400 ml) gęstej, kwaśnej śmietany 30 % (President) Dodatkowo: dżem z czerwonych porzeczek pół szklanki posiekanych (zmielonych) orzechów włoskich Przygotowanie: Ciasto: Mak wsypać do garnka, najlepiej z grubym dnem i zalać wrzącym mlekiem, tak by całkowicie zakrył mak. Gotować do odparowania płynu (ok 15-30 min). Do gorącej mieszaniny

My sweet a life
Jabłka w cieście waniliowym 156

stare, opuszczone ogródki działkowe. Kiedyś, gdy nie miałam jeszcze swojej działki chodziłam tam, przedzierając się przez chwasty wyższe ode mnie i zbierałam zdziczałe maliny, porzeczki, później jabłka. Owoce dodawałam do kompotów i ciast, ciesząc się własnoręcznie zebranym niepryskanym jedzeniem. Leśne ogródki działkowe dziczeją z roku na rok coraz bardziej, trudno znaleźć tam jakieś jabłonki, a jak już, to z jabłuszkami

Posadzone i zjedzone
Pani Walewska 167

uroczystości. Dość pracochłonne ale na prawdę warto poświęcić trochę czasu na jego przygotowanie. Słodycz bezy przełamuje kwaśny dżem porzeczkowy. Na stole prezentuje się pięknie choć niestety bardzo krótko:)   Ciasto kruche: ok. 3 szklanki mąki 25 dkg margaryny do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 6 żółtek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki szybko zagnieść i podzielić na dwie(...)mąki ziemniaczanej Białka ubić na sztywno. Następnie dodawać stopniowo cukier, Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i lekko zamieszać. Dodatkowo należy przygotować: słoiczek dżemu z czarnej porzeczki ok. 10dkg pokrojonych orzechów włoskich Jedną połowę ciasta rozwałkować i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście rozsmarować połowę dżemu, wyłożyć połowę ubitej piany i posypać połową orzechów. Piec

Maślane ciasteczko
Ciasto z owocami, czy owoce z ciastem? 149

Twaróg utrzeć z mlekiem, olejem i cukrem. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać do twarogu i wyrobić gładkie, miękkie ciasto. Blachę (25 X 40cm) wysmarować masłem i wylepić ciastem. Piec 20 minut w 200°C. Wyjąć, odstawić do ostudzenia. Masa budyniowa 1,5 szklanki mleka 3/4 szklanki mąki pszennej 3 jaja 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego(...)Zimny budyń zmiksować z masłem. Owoce 250g malin 250 g jeżyn 250 g jagód 250 g czerwonych porzeczek 1/2 opakowania galaretki np. o smaku owoców leśnych Owoce umyć i osączyć. Galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia. Złożenie ciasta Na wystudzone ciasto nałożyć masę budyniową. Przykryć warstwą owoców i na koniec zalać zimną galaretką. Odstawić do lodówki

Pełny talerz
Konfitura z czarnej porzeczki 156

porzeczki:) Moja piwnica już pęka w szwach od przetworów:) Tym razem konfitura chyba najprostsza z możliwych i najczęściej wykorzystywana przeze mnie do ciast. Chociaż na kanapki jest równie smaczna;) Składniki: 2 kg czarnej porzeczki, 800 g cukru, galaretka wiśniowa. Przygotowanie Owoce umyć, usunąć szypułki, zasypać cukrem i dokładnie wymieszać. Odstawić na całą noc. Następnie gotować na małym ogniu

Z miłości do słodkości
Ciasto z truskawkami 170

wyjdzie nam zakalec, przy innych owocach, np. jabłkach można ułożyć gęściej). Całość pieczemy około 40-45 minut w 180 stopniach. RADY: Do tego ciasta można wykorzystać różne owoce, np. truskawki, jabłka, czereśnie, maliny, śliwki, agrest, porzeczki, wiśnie, itp. Z każdym owocem smakuje wyśmienicie! Świeże owoce z powodzeniem zastępują marynowane (trzeba odpowiednio wcześniej odsączyć). Do ciasta można dodać odrobinę kakao - będziemy

Kolorowy Przepisownik
O pierwszym śniegu i bezie z czerwonymi owocami 160

chmurą bitej śmietany. Udekorowana czerwonymi owocami, jakie akurat uda Wam się znaleźć w sklepie czy zamrażarce. U mnie były to czerwone pomarańcze, porzeczki i maliny, choć bardzo żałuję, że nie sięgnęłam po wiśnie i świeżą żurawinę - ciasto z pewnością by na tym zyskało. Do tego kandyzowane listki mięty, które pięknie się mienią w świetle choinkowych lampek - i do całkowitego błogostanu(...)cukru pudru 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżeczka mąki kukurydzianej krem: 400 ml śmietany kremówki (38%) 100 g serka mascarpone 2 łyżeczki cukru waniliowego dodatkowo: 1 czerwona pomarańcza czerwona porzeczka maliny mięta w cukrze: listki świeżej mięty 1 białko 3-4 łyżki drobnego cukru Białka ubić, pod koniec partiami dodając najpierw cukier, a następnie cukier puder. Na końcu dodać ocet

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Filet z kurczaka nadziewany czerwoną porzeczką 218

Zazwyczaj owoce wykorzystuję do ciast i deserów czy przetworów. Czasem jednak lubię zaskoczyć bliskich łącząc owoce z mięsem. Tak jak w tym przypadku. Kruche, delikatnie mięso z kurczaka, kwaskowe porzeczki i szczypta ostrej papryki. Całość nie jest smażona, lecz pieczona bez dodatku tłuszczu!! Zatem jedzmy bez wyrzutów sumienia;):) Składniki: 1/2 kg filetu z piersi kurczaka, cebula, 100 g czerwonych porzeczek

Z miłości do słodkości
muffinki z czerwoną porzeczką 112

proszek do pieczenia oraz sól mieszamy razem. W osobnym naczyniu mieszamy mleko, wystudzone mało oraz jajko. Następnie do suchych składników dodajemy składniki mokre oraz porzeczkę. Przy pomocy szpatułki mieszamy tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierowymi papilotkami foremki. Wierzch posypujemy brązowym cukrem. Pieczemy w w 180 st. C przez ok. 20-25 min., do tzw. suchego patyczka

Domowy Smak Jedzenia
Biszkopt z kremem budyniowym, owocami i galaretką 313

masłem. Gotowy krem budyniowy przełożyć na wystudzony biszkopt i dokładnie wyrównać, pamiętając, żeby brzegi były dokładnie „uszczelnione” kremem, wtedy galaretka nie ucieknie. Na ciasto wyłożyć owoce ( ja dałam jagody, jeżyny, czarną i czerwoną porzeczkę. Przygotować galaretki według przepisu na opakowaniu z nieznacznie zmniejszoną ilością wody, wystudzić i delikatnie wlać na wyłożone owoce. Całość wstawić do lodówki, można kroić, gdy galaretka

Na słodko lub wytrawnie
Ciasto czekoladowe z białą chmurką 173

bazie maślanki przełożone jest musem czekoladowym. Całość przykryta delikatną chmurką z bitej śmietany. Przepis ze strony Moje Wypieki. Polecam! Ciasto czekoladowe z białą chmurką Składniki na formę 21x26cm: Na ciasto: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki soli 1 szklanka maślanki lub kefiru 1,5 szklanki drobnego(...)chmurkę: szklanka śmietanki  kremówki 1 łyżka cukru pudru 2 krople aromatu waniliowego Dodatkowo: kilka łyżek dżemu (truskawkowego, wiśniowego, z czarnej porzeczki, opcjonalnie  możemy użyć wiśni z nalewki) Wykonanie: Ciasto: w jednej misce łączymy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i kakao. W drugiej, dużej misce łączymy jajka, maślankę, olej, wanilię i cukier. Mieszamy do połączenia składników. Wsypujemy suche

Smak mojej kuchni
Kruche ciasto z rabarbarem i różową pianką 445

delikatna, różowa, malinowa pianka. Typowo wiosenne ciasto. Jeśli rabarbar to nie wasza bajka, doskonale nadadzą się do niego także maliny, wiśnie czy porzeczki. To jeden z tych wypieków, które po prostu trzeba popełnić. Malinowa pianka rządzi. Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 200 g masła lub margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kwaśnej śmietany 4 łyżki cukru pudru

Poezja smaku
Familijna pychotka 167

tartą gorzką czekoladą.  Wbrew pozorom mało skomplikowany wypiek, polecany także osobom które pieką ciasta tylko od święta.  Dobrze podzielne prawie jak tortowe. Jednym słowem godne uwagi. SKŁADNIKI: Ciasto biszkoptowe: 5 jajek 1.5 szklanki mąki pszennej  tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 1 szklanka cukru +1/2 szklanki 4 łyżki ciemnego kakao 3/4 szklanki(...)łyżki mleka w proszku 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny ¼ szklanki gorącej wody Dodatkowo: 10 dag gorzkiej czekolady 1 mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 1 duża paczka herbatników maślanych   SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: CIASTO: Olej, wodę, szklankę cukru oraz kakao umieścić w rondlu i zagotować, mieszając do rozpuszczenia się cukru, wystudzić.  Białka jaj ubić na sztywno dodając

Wanilia i Kardamon