tartą gorzką czekoladą. Wbrew pozorom mało skomplikowany wypiek, polecany także osobom które pieką ciasta tylko od święta. Dobrze podzielne prawie jak tortowe. Jednym słowem godne uwagi. SKŁADNIKI: Ciasto biszkoptowe: 5 jajek 1.5 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 1 szklanka cukru +1/2 szklanki 4 łyżki ciemnego kakao 3/4 szklanki(...)łyżki mleka w proszku 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny ¼ szklanki gorącej wody Dodatkowo: 10 dag gorzkiej czekolady 1 mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 1 duża paczka herbatników maślanych SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: CIASTO: Olej, wodę, szklankę cukru oraz kakao umieścić w rondlu i zagotować, mieszając do rozpuszczenia się cukru, wystudzić. Białka jaj ubić na sztywno dodając
Wanilia i Kardamonmascarpone - 1 i 1/3 szklanki mrożonych porzeczek - 5 łyżek cukru pudru - 1/3 szklanki wrzątku - 3 łyżeczki żelatyny Polewa: - 2 szklanki mrożonej porzeczki - 5 łyżek cukru pudru - 1/3 szklanki wrzątku - 3 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: - 2 galaretki Po dodatki do ciasta warto zajrzeć na stronę www.Skworcu.com.pl . 1. Ubijamy białka na biszkopt kokosowy dodając porcjami cukier, na końcu dodajemy kokos i mieszamy(...)wykładamy na ciasto kokosowe. 3. Rozpuszczamy 2 galaretki w 3 szklankach wrzątku i gdy zaczną tężeć przekładamy je na masę budyniową. Ciasto wstawiamy do lodówki aby galaretka zastygła. 4. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. W garnku doprowadzamy do wrzenia porzeczki podlane 2 łyżkami wody i cukrem pudrem, gdy się rozmrożą miksujemy blenderem na gładką masę, dodajemy żelatynę i całość odstawiamy
Apetyczna babeczkaKruszawiec, skubaniec, pleśniak... w różnych miejscach, różnie nazywany, "chodził" za mną już długi czas. Mimo, że ciasto bardzo smaczne, to trochę przeze mnie zapomniane. Dzień Kobiet był dobrym pretekstem na odświeżenie przepisu. Szkoda tylko, że nie miałam własnej roboty czarnej porzeczki (takiej ze słoika zasypanej tylko cukrem) albo agrestu i użyłam porzeczki z kompotu. Jednak(...)gęstej, kwaśnej śmietany budyń malinowy bez cukru (lub inny czerwony) 1 łyżka kakao dżem z czarnej porzeczki lub powidła śliwkowe Wykonanie: Żółtka oddzielić od białek. Z margaryny, 2 żółtek, ½ szklanki cukru, cukru waniliowego, mąki, proszku do pieczenia i śmietany zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 3 części. Do jednej części dodać kakao i jeszcze raz zagnieść ciasto. Ciasto kakaowe
Walijskie Pichceniesernik ( ja używam "Mój ulubiony") 50 g masła 1 żółtko 2 białka 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szkl cukru garść owoców czarnej porzeczki cukier puder do dekoracji 1. Z podanych składników zagniatam ciasto i chowam do lodówki na 30 minut. 2. Białka ubijam na sztywno. Masło ucieram z cukrem, dodaje żółtko i po łyżce sera. Dodaje mąkę ziemniaczaną, ubite
Gotowanie...to proste !Słodka, chrupiąca beza przełożona bitą śmietaną z drobinkami białej czekolady. Słodycz przełamuje kwaśna, czerwona porzeczka, tworząc przepyszny, lekki deser. 4 białka szczypta soli 1 szklanka cukru
https:KKuchniaMniamMam coś dla Was na upalne dni :D Lemoniada kokosowa z porzeczkami i jeżyną, zdecydowanie różni się smakiem od lemoniady tradycyjnej, gdyż główną bazą jest
Niezły MłynekPyszny tort śmietankowo porzeczkowy. Porzeczki znakomicie sprawdzają się w tortach, łamią słodycz śmietanki. To co skusisz się na kawałeczek do kawy? Biszkopt (tortownica 24 cm): 6
VioletoweKucharzenieWitajcie w Nowym Roku! Kapkę z poślizgiem wchodzę w ten 2018, ale za to witam Was najbardziej słodko jak umiem :) Ciasto proste, względnie szybkie do przygotowania
Czerwona Porzeczkamineralne, żelazo i karoten. Oczywiście czarna porzeczka najlepiej smakuje na surowo, ale możemy też z niej przygotować przetwory, albo użyć do ciasta, na przykład do sernika na zimno . Dziś natomiast zapraszam na najzwyklejszy koktajl z czarnej porzeczki, przygotowany na mleku. Pyszny, lekko kwaskowy o przepięknym kolorze. Koktajl z czarnej porzeczki Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 1 szklanka czarnej
Kulinarne przygody GatityLody lody kochamy lody ! W szczególności w tak upalne dni jak dzisiaj :) Składniki: 500 g czarnej porzeczki 2 duże jajka 2 żółtka cukier wanilinowy 250 g
Niezły MłynekSkładniki na formę o średnicy 25cm: Ciasto: 200g mąki pszennej 100g zimnego masła płaska łyżeczka soli żółtko 3 łyżki zimnej wody Farsz: połówka piersi z kurczaka
Czerwona PorzeczkaKrem z kaszy manny: mleko - 3 szkl masło - 1 kost kaszy manny - 10 łyżek 150 g cukru Dodatkowo : frużeliny z czarnej porzeczki - 200 g słoiczek - frużeliny malinowej - 200 g Przygotowanie: ciasto: Mąkę przesiać z sodą do miski, dodać pokrojone zimne masło, posiekać. Następnie dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 3 części. Formę o wymiarach
Kuchnia Danusijeść te nafaszerowane chemią. Po prostu za WSZYSTKO ! Dzisiaj podaję Wam przepis na słodkie bułeczki z czerwoną porzeczką. W sumie sezon na nią już się skończył, ale w zamrażarce mam schowaną na te dni, kiedy jej wręcz pragnę ;) Ciasto na bułeczki jest takie same jak w przypadku jagodzianek , ale podam go jeszcze raz, aby wszystko było na miejscu(...)Składniki na ciasto: 300 ml ciepłego mleka 60 g masła 1/2 łyżeczki soli pół kostki drożdży 100 g cukru 2 jajka 560 g mąki Dodatkowo : porzeczki budyń waniliowy + mleko, aby go ugotować (robimy tak, jak jest z tyłu na opakowaniu) Kruszonka: 1/4 szkl cukru 1/4 szkl mąki 3-4 łyżki zimnego masła Przygotowanie: Bydyń gotujemy według wskazówek na opakowaniu
charlotte gotujewaniliowy 1/2 szklanki malin 1/2 szklanki czarnej porzeczki Mus: 2 jajka 1 tabliczka mlecznej czekolady 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka rumu Owoce-maliny i porzeczki do dekoracji starta czekolada do posypania Sposób przygotowania CIASTO: Mąkę wysypać na stolnicę przemieszać z proszkiem do pieczenia dodać resztę składników i szybko zagnieść kruche ciasto. Wylepić wyłożoną pergaminem tortownicę o średnicy
Wanilia i Kardamonnerkowca , czekoladowe ciasto z wiśniami i kremem śmietankowym , czekoladowe ciasto nocnych łez , rolada czekoladowa , muffinki czekoladowe z wiśniami , muffinki czekoladowo-bananowe , mus czekoladowy , Stefania - czekoladowe ciasto z kaszy manny , torcik czekoladowy z czarną porzeczką Sarni grzbiet - przepis: Składniki: (na formę ćwibakówkę o długości 30 cm) 100 g margaryny 120 g cukru 4 jajka 100 g gorzkiej czekolady(...)orzechy oraz bułkę tartą. Na koniec dodać sztywną pianę z białek i wmieszać ją delikatnie do masy za pomocą sylikonowej szpatułki. Piekarnik rozgrzać do 200 'C. Formę na ciasto tzw. ćwibakówkę (długa półokrągła forma z karbowanym dnem) dobrze natłuścić. Masę przelać do formy, piec w temp. 200 'C około 45-50 min. Po wystudzenia ciasto ostrożnie wyjąć z formy
Moje Qulinaria