ciasto z porzeczką - 2746 przepisów (strona:74/184)

CZY ZDROWE ODŻYWIANIE JEST DROGIE? MOJE WYDATKI Z CAŁEGO MIESIĄCA 133

ryżem Kolacja:   danie z kaszą gryczaną i warzywami Dzień piąty : Śniadanie:  kanapki z jajkiem (zapomniałam o zdjęciu) II Śniadanie:  ciasto z kaszy jaglanej z mrożonymi owocami (można użyć malin, truskawek, jagód, borówek, porzeczek, wiśni) Obiad:  soczewica z ryżem z poprzedniego dnia Kolacja:   danie z kaszą gryczaną z poprzedniego dnia Dzień szósty: Śniadanie:  kanapki

Powiedz dietom nie
Skubaniec 94

ciasto króluje w naszej rodzinie od dawna. Zmienia się tylko jego wnętrze: czerwone porzeczki z agrestem i truskawkami, wiśnie z morelami, jabłka z malinami lub jeszcze inna kombinacja. W każdej wersji jest to niezawodny sposób na połączenie kruchego ciasta i sezonowych owoców prosto z ogródka pod bezową pierzynką

Milion Smaków
Serniczki z porzeczkami 140

budyniowy. Dokładnie wszystko wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą twarogową oraz mrożonymi porzeczkami (trochę porzeczek zostawić do dekoracji). Rozgrzać patelnię ,roztopić łyżkę oleju kokosowego i nakładać małe porcje ciasta tworząc niewielkie placuszki. Smażyć po kilka minut z każdej strony.  Placuszki podawać ciepłe,prosto z patelni oprószone pudrem cukrem i posypane porzeczkami

Kolorowa kuchnia Elki
Placek owocowy z marcepanem 219

jaja ~  150 g maki ~  1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Ponadto : ~  250 g mieszanych owoców jagodowych (  ja wykorzystałam, maliny, porzeczki, truskawki i... wiśnie ;)-wiem, to nie jagodowy owoc, ale pasuje do ciasta) Marcepan ścieramy na tarce ( duże oczka). Masło ucieramy z cukrem, tak aby powstał puszysty krem, po czym kolejno dodajemy, jaja , a na samym końcu

Farmażony
tartaletki z owocami 248

mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego łyżka mąki łyżka cukru  100 g masła 4 kostki czekolady z nadzieniem z masła orzechowego owoce: jagody, porzeczki, maliny, nektarynki, maliny, poziomki, agrest dodatkowo: papilotki na tartaletki Składniki ciasta zagnieść. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. W tym czasie foremki do tartaletek wysmarować masłem i oprószyć mąką. Nektarynki pokroić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Bajaderki buraczane z masą daktylową i ziarnami. 201

porzeczki i   3  łyżki prażonego ziarna słonecznika Buraki ugotuj lub upiecz w piekarniku do miękkości. Ostudzić je i zetrzyj na drobno na tarce lub  zblenduj na gładkie puree.  Do jednej miski przesiej suche składniki. Do drugiej wbij jajka, dodaj ekstrakt waniliowy, starte buraki  i olej - wymieszaj je. Połącz składniki suche z mokrymi - wymieszaj. Jeśli ciasto(...)kako i masło kokosowe. Wymieszaj wszystko rozgniatając owoce. Zestaw z ognia, dodaj pokruszoną czekoladę i mieszaj do jej rozpuszczenia. Odstaw do ostudzenia. Pokrój ciasto buraczane w drobną kosteczkę, dodaj masę daktylową, dżem porzeczkowy z całymi porzeczkami i uprażone ziarno słonecznika. Wymieszaj masę. Formuj kulki i obtaczaj je w wiórkach kokosowych. Gotowe kulki wstaw na kilka godzin w chłodne miejsce

Gotuj Sam!
Ciasto makowe z waniliowym serkiem i porzeczkową nutą 139

Rewelacyjne makowe ciasto z delikatnym waniliowym serkiem, orzeźwiającą masą z czarnej porzeczki i warstwą chrupiących, prażonych migdałów to doskonały pomysł dla fanów lekkich, nie za słodkich deserów. Składniki: Biszkopt makowy: 1 szklanka maku 1 szklanka maki pszennej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 7 jajek 3 łyżki wody Masa waniliowa: 1 kg sera delfiko o smaku waniliowym 250g(...)żelatynę. Całość dokładnie wymieszać i podzielić na dwie równe części oraz odłożyć kilka łyżek na posmarowanie wierzchu. 4.  Płatki migdałowe uprażyć na rozgrzanej, suchej patelni. 5.  Składanie ciasta: Do formy przełożyć jeden blat makowy, wyłożyć jedną połowę masy waniliowej, wstawić do lodówki na pół godziny, następnie rozsmarować dżem i ponownie wstawić do lodówki na pół godziny

Szalona Kuchnia Eweliny
Bardzo proste, domowe ciasto W-Z 145

blachy włóż jeden z biszkoptowych blatów. Rozsmaruj na nim równomiernie dżem porzeczkowy (możesz wykorzystać dżem z czarnej porzeczki lub mieszany – czerwonej i czarnej porzeczki). Na dżem wyłóż bitą śmietanę. Całość przykryj drugim blatem biszkoptowym. Ciasto odstaw na chwilę. Przygotuj polewę. Czekoladę połam Do garnka wlej „chlust” (lub dwa „chlusty”) śmietany i dodaj połamaną czekoladę. Całość postaw na ogniu i podgrzewaj

blog.moje-pasje.info
Mazurek paryski z polewą czekoladową 147

Ciasto maślane: - 7 dag mąki pszennej - 1/2 szklanki drobnego cukru - 5 dag masła - 2 jaja Dodatkowo: -  dżem z czerwonej porzeczki - 1 tabliczka czekolady +1 łyżka mleka + 1 łyżka kakao - orzechy włoskie - kokos - żurawina Przygotowuję kruche ciasto: Łączę ze sobą wszystkie składniki i powstałą kulę ciasta umieszczam w lodówce na minimum 1 godz. Przygotowuję maślane ciasto: Wszystkie elementy dokładnie

Wielopokoleniowo
Bananowiec z delicjami i mascarpone + film 179

Bananowiec z delicjami i mascarpone to lekki, orzeźwiający i pyszny smakołyk. Dżem z czarnej porzeczki i galaretka wiśniowa przełamuje słodki smak bananów i kremu z mascarpone a ciastka dodają deserowi wybornego smaku, tworząc wspaniałą kompozycję idealną na upalne dni. Przygotowanie takiego ciasta jest bardzo proste a efekt końcowy wyśmienity.     składniki na tortownicę 26 cm 2 jajka 1/3 szklanki(...)cukru kryształu 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 100 g dżemu wiśniowego lub z czarnej porzeczki 4 banany 250 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 1/3 szklanki cukru pudru 2 opakowania śmietan – fixu 2 galaretki wiśniowe lub truskawkowe 300 g ciastek typu delicje przepis Do miski przekładamy oddzielone

Smakowite Dania
Ciasto Adamkowe-Porzeczkowiec 590

okazję spróbowania nowych wypieków. Szczególnie jeden zapadł w moich kubkach smakowych - porzeczkowiec. Postanowiłam natychmiast wypróbować przepis. Dżemu z czarnej porzeczki w mojej spiżarni pod dostatkiem, pozostałe składniki też zazwyczaj mam w zapasie, więc nie zastanawiając się długo szybciutko powstało ciasto adamkowe. Pulchny biszkopt, kwaśny dżem, masa serowa i wszystko pokryte słodką śmietaną. Kwaśne przełamane lekką słodyczą. Lekkość biszkopta złamana cieżką(...)masą serową. Takiego połączenia już dawno nie jadłam. Wbrew pozorom nie jest to skomplikowane ciasto, powiedziałabym raczej, że bardzo proste i szybkie. Krótko mówiąc niebo w gębie. Składniki: ciasto: 3/4 szklanki oleju 1/2 szklanki wody 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 1,5 szklanki mąki 5 jaj 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkalnki cukru masa serowa

na moim stole...
Pieczone paszteciki do barszczu 874

Jeśli barszczyk to pasztecik musi być obowiązkowo! ;) Przepis prosty a zarazem bardzo efektowny. Wystarczy trochę się pobawić z zawijaniem i voila! ;) Ciasto jest wspaniałe, puszyste, rosło

Czerwona Porzeczka
Orzeźwiający kompot porzeczkowo - miętowy 175

Składniki: 6 L wody 500 g porzeczki czerwonej 500 g porzeczki czarnej pęczek mięty (ok 30-40 listków) 3 szklanki cukru Przygotowanie: Wodę wlewamy do garnka

Niezły Młynek
rolada jabłkowo-porzeczkowa w kokosie 155

Rolada to bardzo podzielne ciasto i wszechstronne, bo nadzienie można zrobić ze wszystkiego. Ja tym razem użyłam papierówek i czerwonej porzeczki, które w połączeniu z truskawkową galaretką dało ciekawy smak. Całość otoczyłam w prażonym kokosie. Roladę najlepiej przygotować dzień przed krojeniem, choć ja kroiłam dwie godziny po zwijaniu bez większego problemu.  Składniki: 5 jajek  1 i 1/4 szklanki(...)niezbyt wysuszony z wierzchu, w innym razie przy zwijaniu się połamie. Upieczone ciasto zdjąć z papieru, przykryć wilgotną ściereczką i razem z nią zwinąć w roladę. Odstawić do wystudzenia. W tym czasie przygotować nadzienie.  Jabłka obrać, zalać połową szklanki wody i dusić do miękkości. Dodać porzeczki i blenderem rozdrobnić na mus. Zdjąć z ognia, wsypać galaretki i dokładnie rozmieszać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tarta porzeczkowa 171

Bardzo fajny przepis na słodkie ciasta z sezonowymi owocami. W oryginale była mowa o wiśniach ale jak widać porzeczka też się sprawdza, niebawem wypróbuję też jesienną malinę i borówkę. Dodatkowo wiecie czym zachwycił mnie ten przepis? Brakiem jajek;))) bo tak się składa że miałam ochotę na co słodkiego ale brakowało ważnego składnika, ale  Moje Wypieki  zadbały o mnie(...)Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g masła, w temperaturze pokojowej 120 g drobnego cukru do wypieków Wykonanie: W misce umieszczamy miękkie masło, mąkę i cukier. Wyrabiamy między palcami na kruszonkę. Formę na tartę ewentualnie tortownicę o średnicy ok 24 cm lekko wylepiamy połową kruszonki, nie uklepujemy zbyt mocno. Dno tortownicy przed wylepieniem wykładamy papierem do pieczenia

Życie zaczyna się w kuchni