Kiedy zobaczyłam przepis na tą tartę na blogu Smakowite Jadło wiedziałam, że na pewno kiedyś trafi na mój stół. Uwielbiam kurki, nadały tarcie wspaniałego smaku
Czerwona Porzeczkajednym cieście lubię to, w drugim smakuje mi coś innego. Wymyśliłam więc sobie moje własne ciasto. W nim jest wszystko, co lubię. Słodkie ciasteczko z nutą kwaśnego dżemu. Pycha! Składniki: * 1 opakowanie ciasteczek owsianych * 1 i 1/3 kostki masła * 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki ok. 200 ml * 1 puszka brzoskwiń albo 1 szklanka soku z brzoskwiń * 2 budynie waniliowe(...)masę waniliową. Na masę waniliową wyłożyłam herbatniki jasne a na nie dżem porzeczkowy. Na dżem zaś wyłożyłam herbatniki ciemne. Ubiłam śmietankę 30 % i tym zakończyłam przekładanie ciasta. Ozdobiłam startą czekoladą i wstawiłam do lodówki. Zastanawiałam się tylko czy nie dodać pokrojonych w kosteczkę brzoskwiń, nie zrobiłam jednak tego. Pozostały również białka, na nie również znalazłam pomysł :) Nie będę może
Pieprzyć z Fantazjąkostka drożdży dżem z czarnej porzeczki DAGOMA do nadzienia nutella do nadzienia Wykonanie: Drożdże rozkruszamy, zasypujemy łyżką cukru, zalewamy połową szklanki ciepłego mleka. Odstawiamy aż rozczyn wyrośnie. Masło rozpuszczamy, studzimy. Jajka i żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę, rozczyn, wlewamy mleko. Zaczynamy wyrabiać, po czym dodajemy masło i wódkę. Dobrze wyrabiamy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. po tym czasie
Z Majeczką w kuchniszklanki czarnej porzeczki Wykonanie: Czarną porzeczkę umyć i osuszyć. Masło należy utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać roztrzepane jajko i maślankę. Dokładnie wymieszać. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i mąką ziemniaczaną. Wymieszać składniki suche z mokrymi i dodać kilka kropel aromatu waniliowego i kakao. Dokładnie wymieszać. Wsypać do ciasta część jagód i bardzo delikatnie wymieszać, żeby
The Sweet Damselniego oderwać. Przepis pochodzi z gazety "Ciasta na lato". Składniki na jedną blachę o wymiarach 36x24: 2 szklanki mąki pszennej 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g masła lub margaryny 1 szklanka cukru 1 op. ( 16 g) cukru waniliowego ok. 600 g mrożonych lub świeżych owoców ( dałam maliny, truskawki i porzeczki) cukier puder do posypania Sposób wykonania: Masło
Na słodko lub wytrawnieużyłam Master Cook) , 200g mlecznej czekolady, 300g dżemu z czarnej porzeczki, szklanka herbaty z cukrem. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce mascarpone. Na koniec dodać czekoladę startą na tarce o dużych oczkach. Wymieszać szpatułką. Blaty ciasta nasączyć herbatą. Dwa blaty wyciąć w taki sposób, by utworzyły zgrubienie księgi
Z miłości do słodkościDietetyczna wersja słodkiego co nieco Kolejny wypiek w ramach akcji Ciasta na Niedzielę pt. Słodki Dzień Kobiet . Podpatrzone, z lekkimi modyfikacjami, na blogu Smacznie Zdrowo Tanio . Ciasto wychodzi nie za słodkie, pełne zdrowych składników, o uroczym kolorze :) Coś dla dbających o linię słodyczoholików, a w szczególności tej piękniejszej (podobno) płci :) Zamiast wgryzać się w tabliczkę czekolady, lepiej zaserwować sobie(...)mąkę. Krótko miksować do wymieszania składników. Na koniec wmieszać łyżką starte buraki, migdały i porzeczki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej masę. Piec w 180C ok 60min. Sprawdzać stan upieczenia testem "suchego patyczka" - u mnie 60min okazało się niewystarczające i trzymałam ciasto w piekarniku jeszcze dodatkowe 10min. Kroić dopiero po całkowitym ostygnięciu - inaczej może się rozpadać
Grunt to przepis!używane do przygotowywania ciasta piernikowego, z którego powstają malownicze domki ozdabiane rozmaitymi słodyczami. Gwiazdki "Świąteczne" ( Joulutortut ) z ciasta francuskiego z suszoną śliwką na wierzchu są bardziej ozdobą, aniżeli deserem. Napój zwany "glogg" zastępuje nasz kompot z suszu - to mieszanka soku z czarnej porzeczki, " odrobiny " czerwonego wina, miodu, przypraw (cynamon, goździki, imbir), skórka pomarańczowa oraz migdały i rodzynki dodawane na koniec
Cztery Fajerymąki 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia olej do smażenia mrożone owoce: borówki, porzeczka czerwona konfitura brzoskwiniowa Banany rozgniatamy dokładnie widelcem. Dodajemy stopniowo mąkę z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy, można dodać jeszcze trochę mąki jeśli ciasto będzie kleiło się do rąk. Przygotowujemy dużą deskę. Ja owinęłam ją dodatkowo folią spożywczą, ponieważ mimo wszystko
noteskulinarnyfigacały czas. To krzak rabarbaru, który wczoraj troszkę uszczupliłam :D Troszkę lasku i sadku Czerwona porzeczka Jabłonka z ławeczką i widok na ogród jeszcze nie w pełni zasadzony. Jednak kwitnie, nie wszystkie kwiaty obmarzły :D Miłej niedzieli Wszystkim życzę :D Ciasto z rabarbarem i kompot z truskawek mrożonych i rabarbaru u mnie dziś na deser
Pieprzyć z FantazjąEksperymenty to moja specjalność.Raz wychodzą lepiej raz gorzej 🙂 .Polecam ciasto lekkie ale zaraz niewiarygodnie smaczne .Mój syn określił je za wyborne. Ja wykonałam z owoców jakie miałam w domu.Ale zamiast winogrona można dać maliny,porzeczki,brzoskwinie ,agrest .Natomiast gotując galaretkę z owocem jest o wiele smaczniejsza pamiętajcie jednak że jak robicie galaretkę np.malinową należy dosypać malin.Brzoskwiniow
Ugotujmy Cośsobotni poranek zapraszam na pyszne francuskie prezenciki z pysznym Dżemem z czarnej porzeczki firmy ORZECH Ciasteczka robi się bardzo szybko dzięki temu zaoszczędzimy czas. Smakują wyśmienicie. Idealne do kawy czy herbaty. Zapraszam i Smacznego :) SKŁADNIKI: 400 g ciasto francuskie 1/2 słoika Dżemu Porzeczkowego ORZECH 10 dag sera białego chudego 0.5 łyżki miodu miód do smarowania ciastek PRZYGOTOWANIE
Gotowanie Patkistopniowo dodaję żółtka, następnie cukier, wymieszane mąki i proszek do pieczenia. Wszystko dodaję drobnymi partiami. Kiedy ciasto jest już dobrze wymieszane, piekę przez 20 minut w temp. 160'C (grzałki góra/dół ). Biszkopt można wykorzystać do zrobienia tortu z czerwoną porzeczką (link) czy np. tortu w wiśniami i whisky (link) . Po przekrojeniu najczęściej nasączam go syropem
Wielopokoleniowoskładniki na ok. 6 porcji: 400 g czarnej porzeczki 3-4 łodygi melisy 50 ml soku z cytryny 150 g cukru (mniej lub więcej wg własnego
Domowy Smak Jedzeniakubki smakowe ;) Ja polecam dziś właśnie domową frużelinę owocową, która jest doskonała do deserów, kremów, ciast, naleśników itp. Nie sprawia żadnych kłopotów podczas przygotowania, a dobrze przechowywana może leżeć do kilku miesięcy w słoiczku. Polecam! Składniki: 500 g owoców np. porzeczek, wiśni, truskawek, jagód itp. sok z 1/2 cytryny 1/2 szkl cukru 1 łyżka mąki
Nastoletnie Wypiekanie