smaku, która będzie świetnie komponować się nie tylko z mięsem czy serami ale także w ciastach i deserach. Taką galaretkę robi się dosłownie kwadrans, więc tym bardziej warto zaopatrzyć spiżarkę w kilka słoiczków. Składniki na 6 średnich słoiczków: 2,5 kg czerwonej porzeczki 3 cytryny 900 g cukru 2 opakowania żelfixu Porzeczki opłukać. Wrzucić do rondla
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaGoście nie uwierzą z czego jest masa do tego ciasta ... sama nie wierzyłam - masa z bułki to niemożliwe ... Prosty przekładaniec, który świetnie się prezentuje na małych przyjęciach:) W telegraficznym skrócie biszkopt, dżem z czarnej porzeczki dla przełamania slodyczy, rozpływająca się w ustach masa i kokosowa posypka ... mniam. Polecam i życzę smacznego. Inspiracja do przepisu z moimi
cucinarezrobić z tego ciasta małe pancakes - jeśli się na to zdecydujecie, dodajcie mniej wody, aby ciasto było gęstsze :) Gotowy naleśnik wędruje na talerz i teraz możecie czarować z dodatkami :) U mnie jogurt naturalny, ananas, truskawki i odrobina (podkradzionej współlokatorowi - R. wybacz :)) czarnej porzeczki :) Smacznego
Spektrum Smakujajko 1 żółtko 1 łyżka jogurtu greckiego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Sól szczypta Ciasto zagnieść, wylepić natłuszczone foremki i upiec. Nadzienie: 250ml śmietany kremowej 2 łyżki sosu chilli z limonką i kolendrą 2 łyżki brandy 2 łyżki posiekanych pistacji gronka porzeczki lub fileciki grapefruita oliwki Śmietanę ubić ,delikatnie połączyć z sosem chilli i brandy .Śmietaną wypełnić upieczone
Kulinarny karnet Christopherarozpuszczonego przestudzonego masła, 5 płaskich łyżek cukru, (składniki: temperatura pokojowa) Dodatkowo: sos karmelowy (przepis tutaj ), jogurt, porzeczki. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia i cukier, w osobnej misce wymieszać jajka z mlekiem i rozpuszczonym masłem. Przelać do sypkich składników i dokładnie wymieszać mikserem. Ciasto jest gęstsze od naleśnikowego. Smażyć na rumiano na suchej patelni na średniej mocy palnika. Przewracać placuszki
Delicious Titbitsskładniki suche, w dwóch mleko, ostatnią partią będzie mąka, miksujemy do połączenia składników. Czekoladę posiekać nożem i dodać do ciasta, wymieszać. Blachę na muffinki wyłożyć papilotkami i wypełniać je ciastem do 3/4 wysokości. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec babeczki przez 17-20 minut - do tzw. suchego patyczka. Studzić na kratce. Wystudzone dekorować kremem i owocami. Krem czekoladowy(...)Roztopić czekoladę, dodać do niej śmietanę, a następnie cukier. Dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Owoce: 250 g mrożonych truskawek, 200 g mrożonych malin, 3 garści mrożonych czarnych porzeczek, 5 łyżeczek cukru, 2-3 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej + kilka łyżeczek wody Owoce umieścić w rondelku, podgrzewać na średnim ogniu. Kiedy się już rozmrożą, dodajemy cukier. Gotujemy kilka minut
Plate of Joyłyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki nalewki z czarnej porzeczki, 3 łyżki zimnej przegotowanej wody. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Mąki przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia. Do białek dodawać na przemian po jednym żółtku i po trosze mąki. Ciasto przelać do przygotowanej formy o wym. 25x36cm. Piec ok. 35min w temp
Z miłości do słodkościSernik jest dobry na wszystko! Na zimne wieczory i gorące dni :) Szczególnie, jeżeli podajemy go razem z sezonowymi owocami - tymi które najbardziej lubimy - maliny, czerwone lub czarne porzeczki, jeżyny albo jagody - do wyboru do koloru. Ważne, aby w ciepłe dni sernik był dobrze schłodzony, wtedy smakuje najlepiej! Dziś zapraszam na prosty przepis na sernik z sezonowymi owocami. Częstujcie się :)" Składniki(...)sera białego twarogowego 5 jaj szklanka cukru 50 g masła 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 3 łyżki mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej ulubione owoce Sposób przygotowania: Kruche ciasto : Mąkę, masło, cukier i wanilię wsypujemy do miski i mieszamy robotem kuchennym na najniższych obrotach. Następnie wbijamy jajko i dodajemy żółtko i nadal miksujemy. Gdy ciasto będzie zaczynało się kleić, dosypujemy
Słodkie Przyjemnościrazem wrzucam przepis na ciasto, które zrobiła moja mama a nie ja, ale było tak dobre, że muszę się nim tu z Wami podzielić :) Składa się z kilku warstw: biszkopta, masy kokosowej, galaretki, herbatników i czekolady, a całość tworzy świetne połączenie, nie za słodkie tylko takie w sam raz, spróbujcie :) Składniki na blachę wym. 22 x 33 cm: Biszkopt(...)Ponadto: 2 galaretki (świetnie sprawdzą się takie o smaku czarnej porzeczki lub owoców leśnych) 3 paczki herbatników czekolada deserowa + kilka łyżek mleka rozpuszczone w kąpieli wodnej orzechy włoskie na posypkę Najpierw należy upiec biszkopt. Całe jajka zmiksować z cukrem, następnie powoli dosypywać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez
Simply FoodMazurek z powidłami śliwkowymi i migdałami to kruche ciasto, które można przygotować spokojnie nawet 2-3 dni przed podaniem (i co ważne – można przechowywać je wtedy w temperaturze pokojowej – nie musi być w lodówce). Oczywiście, jeśli nie przepadacie za powidłami, w ich zastępstwie świetnie sprawdzi się dżem z czarnej porzeczki czy konfitura z malin. Spód jest bardzo cienki(...)kostki zimnego masła (150 g) 1-2 łyżki lodowatej wody Mazurek z powidłami śliwkowymi – wierzch: 1 słoik powideł śliwkowych (ok. 250 g) 3 białka (pozostałe po kruchym cieście) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mielonych migdałów (można zmielić płatki migdałowe) szczypta soli posiekane migdały do posypania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='2 szklanki
Poezja smakuherbatników pełnoziarnistych 1/2 łyżki golden syropu Ciasto: 125 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl. cukru 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 135 g miękkiego masła 2 duże jajka skórka otarta z 1 cytryny+ 1 łyżka soku niepełna łyżka mleka 3,2% Papka owocowa: 100 g drobnych owoców (malin, jagód, porzeczek itp.) 25 g cukru Krem mascarpone(...)masłem oraz golden syropem, do powstania masy o konsystencji mokrego piasku. Do każdej papilotki nałożyć łyżeczkę masy ciasteczkowej i dobrze docisnąć, tworząc w ten sposób płaską podstawę babeczek. 2. Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Suche składniki przesiać i wymieszać. Dodać do nich miękkie masło, jajka, skórkę oraz sok z cytryny i dobrze wszystko zmiksować. Następnie wlać mleko
Nastoletnie Wypiekaniejest moja mocna strona. Ciasto czekoladowe jest pyszne, odpowiednio puszyste i wilgotne, podejrzewam, że to zasługa czerwonej fasoli Bonduelle, a mus do przełożenia go wyczarowałam komponując wiosenne marchewki Bonduelle z morelami i konfiturą z płatków róż. Tort ozdobiłam sezonowymi owocami, tak się składa, że moimi ukochanymi - czereśniami i porzeczkami. Składniki: 3 czubate łyżki mąki quinoa 5 łyżek kakao(...)gram młodych marchewek Bonduelle 300 gram moreli 5 łyżek konfitury z płatków róż 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżeczki żelatyny 80 ml gorącej wody owoce sezonowe (dowolne np. porzeczki, czereśnie) świeże listki mięty szczypta soli Wykonanie: Czerwoną fasolę odsączamy z zalewy, opłukujemy i odcedzamy na sicie, a następnie starannie blendujemy, tak aby uzyskać gładką masę. Oddzielamy żółtka
Quinoa Raz!składniki: 1000 g czarnej porzeczki 1000 ml wody 300 g cukru wykonanie: Porzeczki myjemy, osączamy na durszlaku. Przekładamy do słoików (do 3/4 wysokości). Wodę zagotowujemy z
Domowy Smak JedzeniaOczy jeszcze nie dowierzają, ale na ustach już wielki uśmiech. Jest! Znalazłam! I wyciągam ręce po Blankę. I mam! Mam jedyną i ostatnią łubiankę z ribens niveum , czyli białą porzeczką, zwaną Blanką . W kasie centrum handlowego kupuję moje marzenie za 5,99 zł . Wielka radość. I wielki smutek. Takie jedno, małe marzenie spełnione w takim wielkim bezdusznym sklepie(...)ważyło moje marzenie. Co zrobić by zachować je na dłużej? Dodane do ciasta lub deseru nie przetrwa więcej niż dwa dni. Zbyt długo szukałam, by cieszyć się nim tak krótko. Ale znalazłam sposób, by cieszyć się Blanką aż do zimy. Właśnie wtedy sączona powoli nalewka z białej porzeczki rozgrzeje nas ciepłym aromatem lata. Macerując owoce mogę cieszyć się ich widokiem
KUCHARNIAprzepyszne. Polecam to ciasto bo jest rewelacyjne. Cycki Murzynki Składniki: Biszkopt 5- jajek 5 - łyżek cukru 5 - łyżek mąki proszek do pieczenia - 1 łyżeczka kakao - 2 łyżki Ciasto makowo - kokosowe: mak suchy- 3/4 szkl cukier - 3/4 szkl 6- białek 100 g wiórków kokosowych 1 - łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa mąka pszenna - 3 łyżki mleko - 0,5 l żółtka(...)wódka - 125 ml dżem z czarnej porzeczki - 280 g Sposób przygotowania: Biszkopt kakaowy. Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka z cukrem na sztywną pianę, dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać do piany, delikatnie wymieszać. Wysmarować tłuszczem blachę o wymiarach 20x40 cm, wylać ciasto, piec około 40 minut w 180 stop
Kuchnia Danusi