ciasto z porzeczką - 2746 przepisów (strona:112/184)

Rolada z kremem chałwowym 198

chałwy waniliowej 4 łyżki  konfitury z czarnej porzeczki Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać pianę z białek i dokładnie wymieszać. Dużą blachę (od piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto wyrównać, wstawić do piekanika nagrzanego

Monia miesza i gotuje
Ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką 162

wypieków. Co rusz przychodzi mi nowy pomysł aby zagospodarować jakiś owoc w placku. Dziś padło na rabarbar, moc witamin i smakowych doznać słodyczy i kwaskowości. Idealnie sprawdza się do ciast ucieranych. Zapraszam. Skala smaku 10- wilgotne, delikatne, nie za słodkie z lekko chrupiącą kruszonką:)  Składniki: 3 szklanki przesianej mąki tortowej 1 szklanka cukru   1czubata łyżeczki proszku do pieczenia(...)truskawki, porzeczki, maliny,  rabarbar, wiśnie, jabłka (większe owoce pokroić na mniejsze kawałki) Kruszonka: 150 g mąki 100 g cukru 80 g masła 1 czubata łyżka cukru waniliowego Przygotować blaszkę do pieczenie (klasyczną 40x25 cm): wysmarować ją masłem i posypać mąką. Składniki na kruszonkę wsypać do miski i zagnieść kruszonkę. Powinna być dobrze połączona, ale sypka. Suche składniki ciasta: mąkę

Kubki smaku
Fantazja piernikowa 169

Galaretkę porzeczkową rozpuścić we wrzątku,połączyć z porzeczką w syropie i odstawić do stężenia. Tężejącą galaretkę wylać na biszkopt i blaszkę wstawić do lodówki. Galaretki cytrynowe rozpuścić we wrzątku i odstawić do stężenia. Śmietanę ubić na sztywno,połączyć z tężejącą galaretką i pokrojoną w kostkę brzoskwinią. Masę wylać na galaretkę porzeczkową. Ciasto ponownie wstawić do lodówki,przynajmniej na kilka godzin

Kolorowa kuchnia Elki
Smoothie bowl z bananów i soku Hortex 165

Gęsty owocowy koktajl zawierający banany, a także sok z dużą ilością miąższu z jabłek i czarnej porzeczki.

Przepisy Kulinarne
Sałata z czerwoną porzeczką oraz smażone młode ziemniaki 146

Składniki: 1 główka kruchej sałaty 1/2 szklanki czerwonej porzeczki 2 łyżki masła 1 łyżkę cukru 1 kg młodych ziemniaków ugotowanych dzień wcześniej sól i pieprz

kgwjanczewo
Czekoladowiec 115

Mocno czekoladowe ciasto, które przekona do siebie najbardziej wybredne podniebienia. Dość łatwe w przygotowaniu nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego i szczerze polecam:) Składniki 1 szklanka cukru 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki,jagód lub itp 250 g margaryny 1 szklanka mąki 3/4 szklanki kakao 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia 6 jajek … Czytaj dalej Czekoladowiec

gotuj ze mną
Naleśniki na maślance! 127

przepyszne jak zawsze naleśniki, z kolorowymi owocami, tym razem: mango, liczi, mrożone jagody i czarna porzeczka. Dodatkowo konfitura z wiśni własnej roboty (przepis na blogu) i dla tychm którzy lubią słodkie: cukier puder. Nalesniki, przygotowałam na maślance i mleku, wyszły bardzo smaczne! JAK ZROBIĆ CIASTO NA NALEŚNIKI? SKŁADNIKI: - 2 małe filiżanki mąki tortowej - 1 filiżanka mleka 1,5% - 1 filiżanka

SMYKWKUCHNI
Sposoby na przetrwanie jesieni 152

dziennie. Pozwól sobie na małe przyjemności i grzeszki jak chociażby gofry na śniadanie , czy ulubione ciasto karmelowe. Jeśli posłuchałaś moich rad, to latem zamroziłaś troszkę owoców sezonowych, to właśnie teraz jest ten moment kiedy spragnieni koloru i słońca, z chęcią zjemy gofra z czerwoną porzeczką ;-), a w myślach powspominamy czas spędzony nad wodą czy w lesie. Mam nadzieję, że tych

SMYKWKUCHNI
Malinowy zawijas 132

grudki. Do papilotek nakładamy łyżkę ciasta, następnie łyżeczkę masy serowej i przykrywamy jeszcze łyżką ciasta, pilnując żeby za bardzo nie wypełnić formy. Można delikatnie zamieszać, żeby powstały zawijasy. Pieczemy 20-25 minut.  A w naszym ogrodzie, poza malinami, można zebrać garść letnich owoców- porzeczek, czarnych malin i ostatnich truskawek. Akurat w sam razy, żeby posypać nimi porcję ulubionych lodów

les mirabelles
Sernikobrownie z malinami 512

Brownie - charakterystyczne, ciężkie, zakalcowate (to chyba jedynie na świecie ciasto, w którym zakalec jest wskazany). Z kolei sernik jest kremowy i aksamitny, a maliny świetnie przełamują słodycz całości. Inne sezonowe owoce jagodowe w nim również się sprawdzą, zatem można upiec sernikobrownie z wiśniami lub czereśniami (wydrylowanymi oczywiście), z truskawkami, porzeczkami, jagodami albo agrestem. Smakowite wyszło, więc upiekę jeszcze(...)krótko zmiksować do połączenia składników. Czekoladę posiekać, masło pokroić w kostkę. Czekoladę, cukier i masło roztopić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. Dodać jajka, mąkę i kakao, zmiksować na jednolite ciasto. Formę do pieczenia (15x25cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać nieco ponad 2/3 ciasta, na ciasto wyłożyć masę serową, z wierzchu wyłożyć kleksy pozostałego ciasta. Trzonkiem łyżki zrobić na cieście kilka

Obiad gotowy
Ciasto jogurtowo-ryżowe z melonem (z mąki ryżowej, bezglutenowe) 140

niej produkty są bardziej zdrowsze i lżejsze.   Ciasto idealnie nadaje się dla osób będących na diecie bezglutenowej oraz dla diabetyków. Jest delikatne, odrobinę kruche i zawsze pięknie wyrasta. Owoce sprawiają, że nie jest "suche" i doskonale komponuje się z kawą, herbatą, czy wielkim kubkiem mleka. Melona możecie zastąpić, np. truskawkami, porzeczkami, wiśniami - tym na co akurat macie ochotę(...)jajko i olej dokładnie wymieszać. W drugiej misce połączyć mąkę proszek do pieczenia, budyń i ksylitol. Wszystkie składniki zmiksować i przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta ułożyć melona - uprzednio pokrojonego w kostkę. Ciasto piec (w rozgrzanym piekarniku) około 40 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach. (Ciasto powinno być zarumienione.) Opcjonalnie jeszcze ciepłe posypać wiórkami

Di gotuje
Ciasto Pleśniak z dżemem morelowym 161

więc spokojnie można je zrobić na niedzielny podwieczorek. Jest ono również idealne na święta Bożego Narodzenia oraz Wielkanocne, ale również i na każdą inną okazję gdy potrzebujemy upiec smaczne ciasto. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 6 średnich jajek (7-8 jeżeli chcemy większą piankę, jednak zostają wtedy żółtka na jajecznice ;)) 1 i 2/3 szklanki cukru(...)dobry np z czarnej porzeczki) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Instrukcja przyrządzenia/przygotowania Kroimy kostkę dobrze schłodzonego masła na kawałki, dodajemy mąkę pszenną, 2/3 szklanki cukru, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Całość miksujemy mikserem a w przypadku gdy nie mamy miksera to możemy posiekać składniki na stolnicy, tak jak w przypadku robienia kruszonki. Do przygotowanego ciasta dodajemy żółtka z 6 jajek

Blog kulinarny S9.PL
Ciasto z malinami 151

znajomych i częstujcie się smacznym ciastem na weekend     Składniki: 3 jajka 2,5 szklanki mąki pszennej ½ szklanki oleju, u mnie rzepakowy 1 szklanka drobnego cukru 1 szklanka kefiru lub maślanki, u mnie sera twarogowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 truskawek, u mnie mrożone maliny, mogą być inne świeże owoce jak brzoskwinie, porzeczki, czereśnie, agrest, itp.;) dodatkowo(...)truskawki kroimy na niezbyt duże kawałki. U mnie mrożone maliny, bez uprzedniego rozmrażania. Jajka z cukrem ubijam na puszystą masę. Dodaję resztę składników, miksuję do uzyskania jednolitego ciasta. Będzie ono nieco gęste. Blachę wykładam papierem do pieczenia i wlewam ciasto wyrównując na wierzchu. Posypuję bułką tartą, dzięki czemu w ciasto nie wsiąkną aż tak rozmrażające się maliny. Ten patent jest

Zasmakuj Kuchni
Ciasto z malinami 153

znajomych i częstujcie się smacznym ciastem na weekend     Składniki: 3 jajka 2,5 szklanki mąki pszennej ½ szklanki oleju, u mnie rzepakowy 1 szklanka drobnego cukru 1 szklanka kefiru lub maślanki, u mnie sera twarogowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 truskawek, u mnie mrożone maliny, mogą być inne świeże owoce jak brzoskwinie, porzeczki, czereśnie, agrest, itp.;) dodatkowo(...)truskawki kroimy na niezbyt duże kawałki. U mnie mrożone maliny, bez uprzedniego rozmrażania. Jajka z cukrem ubijam na puszystą masę. Dodaję resztę składników, miksuję do uzyskania jednolitego ciasta. Będzie ono nieco gęste. Blachę wykładam papierem do pieczenia i wlewam ciasto wyrównując na wierzchu. Posypuję bułką tartą, dzięki czemu w ciasto nie wsiąkną aż tak rozmrażające się maliny. Ten patent jest

Zasmakuj Kuchni
Rustykalna tarta z rabarbarem (galette) 189

prosty i choć wygląda trochę nieporadnie, smakuje świetnie. Kruche ciasto świetnie kontrastuje z miękkim, kwaskowym rabarbarem i chrupiącym, słodkim cukrem kandyzowanym. Do tego migdały i słodki syrop, który dopełnia całości. Galette można zrobić niemal z każdymi polskimi owocami. Zamiast rabarbaru świetnie sprawdzą się jabłka, gruszki, śliwki, wiśnie, truskawki, jagody czy porzeczki. Rustykalna tarta z rabarbarem – ok. 6-8 porcji(...)migdałowe (garść) cukier kandyzowany (do deserów) lub perlisty listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Z obu mąk, masła, żółtka, jogurtu, cukru pudru i soli zagniatamy jednolite ciasto (można wszystko wrzucić do malaksera i pulsacyjnie wymieszać). Odkładamy ciasto na godzinę do lodówki, przed pieczeniem musi być dobrze schłodzone. W tym czasie przygotowujemy farsz. Rabarbar kroimy

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania