krem: 3 żółtka- jajka przed rozbiciem sparzone, 200 ml śmietany kremówki, 60 gram cukru, 500 gram serka mascarpone, 500 g czarnej porzeczki, spód orzechowo-czekoladowy: 90
królestwo garów90 g orzechów włoskich, 65 g cukru, 25 ml wody, 50 g czekolady deserowej, 50 g ryżu preparowanego, 500 g czarnej porzeczki, 15 g żelatyny, 250
królestwo garówdeser, którzy kojarzy się z latem. Maliny, jeżyny, czarne i czerwone porzeczki, jagody to smak najcieplejszych dni, za którymi tak tęsknimy, zwłaszcza zimą. Na szczęście dostępne są mrożone owoce, które z powodzeniem zastępują świeże poza sezonem. Deser, prosty w przygotowaniu, z powodzeniem zastąpić może ciasto owocowe czy inny słodki wypiek. Warto wybierać owoce słodkie, świetnie sprawdzą się także jabłka
Moja smaczna kuchniamomentu, aż podwoiło swoją objętość. Na patelni rozgrzałam olej i nałożyłam łyżką ciasto formując placuszki o średnicy około 10 cm i grubości niewiele większej niż 0,5 cm. Na małym ogniu smażyłam na rumiano z obu stron. Podałam gorące w towarzystwie domowej konfitury z czarnej porzeczki. Ponieważ bliny nie są bardzo słodkie, z powodzeniem można je podać z dowolnym, nawet
Kuchenne zapiski Edytysernik na ciemnym spodzie Dobra kawa często idzie w parze ze słodkim dodatkiem. Coś do kawy – zwrot językowy, który łączy się z rozpieszczaniem zmysłów. Z ciasteczkiem, czekoladką lub kawałkiem ciasta jak sernik gotowany na ciemnym spodzie. Oto wyszukana propozycja Agaty na coś do kawy. Biszkopt Składniki: 2 jajka 4 łyżki cukru (48g) 2 łyżki mąki pszennej (30g) ½ łyżki mąki ziemniaczanej(...)porzeczki Gorzka czekolada (100g), 2 łyżki oleju Wykonanie: Biszkopt Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier, ubić na sztywną lśniącą pianę. Dodawać po 1 żółtku dalej ubijając. Mąkę i kakao wymieszać, przesiać, dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką lub mikserem na najniższych obrotach miksera. Spód tortownicy (o średnicy 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie wykładać. Ciasto
KulinarneImpresje.plBiszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa porzeczkowa: 250 ml. kremówki 1 galaretka Pink Margarita 1 szklanka dżemu z czarnej porzeczki Masa biała kremowa: 250 ml kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Masa do wypełnienia przestrzeni miedzy kółkami: 1 szklanka niezbyt gęstego jogurty 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny(...)odkleić i wyjąć krążki. Przygotowujemy biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy małymi porcjami cukier i nadal ubijamy, następnie dodajemy żółtka. Na samym końcu dodajemy przesianą mąkę i proszek. Ciasto wylewamy do okrągłej formy i pieczemy w 170 stopniach przez 20-25 minut. Gdy biszkopt przestygnie, przekrawamy go na pół i zwilżamy przegotowaną wodą może być z dodatkiem cytryny. Przygotowujemy
Jadło i czytadłosię z pianą, na koniec wsypujemy wymieszane ze sobą mąkę, przyprawę do piernika, kakao i proszek do pieczenia i całość ostrożnie mieszamy na najmniejszych obrotach miksera, lub łyżką. Gotowe ciasto przekładamy do pieczemy ok 30 minut w 180 st. C (blaszka 23x33cm). Krem budyniowy: kostka masła (200 g) 2 budynie (u mnie bez cukru) 1/2 litra mleka(...)porzeczkowe) 1 słoiczek (250g) dżemu z czarnej porzeczki (użyłam konfitury Stovit) Galaretki rozpuszczamy w pół litra goracej wody a gdy przestygną mieszamy z dżemem. Polewa: 100 g czekolady (u mnie pół na pół mleczna i gorzka) 2-3 łyżki mleka Do połamanej czekolady dodajemy mleko i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Złożenie ciasta: Biszkopt przekrawamy na pół. Jedną połowę smarujemy połową
Cynamonowe szczęściepudrem. Ciasto jest mięciutkie, puchate, pięknie wyrasta i... gdyby tylko gorzka czekolada byłaby mniej wyczuwalna, to dla mnie byłoby idealne w smaku- jeżeli więc jesteście fanami wytrawnej czekolady, to ciasto w takim wydaniu będzie Wam na pewno smakować! :) Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki . * mąka pszenna- 500 g * kakao- 2 łyżki * sól- szczypta * cukier trzcinowy- 130 g * drożdże(...)suchych) * jajka- 2 szt. * masło- 100 g * mleko- 300 ml * posiekana czekolada mleczna- 100 g * posiekana czekolada gorzka- 100 g * owoce- 800 g (ja wykorzystałam czarne porzeczki, jagody i czereśnie) * cukier puder- do posypania Mąkę pszenną przesiać do miski, wymieszać z kakao i szczyptą soli. Zrobić zagłębienie, pokruszyć drożdże, zasypać 1 łyżką cukru, wlać 100 ml ciepłego mleka i odstawić
Kraina Miodem Płynącamąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej Składniki na kruszonkę: 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 5 łyżek cukru 1 łyżeczka zmielonego imbiru 60 g roztopionego masła Dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki 150 - 200 g (lub dżem z jakichkolwiek kwaśnych owoców) 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania bułeczek przed pieczeniem Wykonanie: Drożdże wymieszać w 100 ml ciepłego mleka (nie gorącego(...)oczywiście jeżeli zrobimy zaczyn to do mąki dodajemy tylko 200 ml mleka i 1,5 łyżki cukru). Wszystkie składniki dobrze wyrobić, pod koniec dodać roztopione masło i dalej wyrabiać. Ciasto zagniatać, aż będzie miękkie i elastyczne (całe wyrabianie ciasta trwa ok. 20-30 min). Ciasto uformować w kulę i włożyć w lekko wysypaną mąką miskę. Przykryć ściereczką i odstawić
IMPRESJA SMAKUgorzkiej czekolady 1/2 szklanki mleka 2 jajka 150 g cukru 150 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 300 ml mocno schłodzonej śmietanki 30% 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki opcjonalnie coś do dekoracji - ja wybrałam gwiazdki Milky Way Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. W małym garnuszku roztapiamy masło i czekolady, mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy(...)drugiej misce mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, którą następnie stopniowo dodajemy do ubitych jajek z cukrem wraz z masą czekoladową. Wszystko razem delikatnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Moja tortownica ma średnicę 26 cm, więc czas pieczenia wyniósł 35 min, im mniejsza tortownica tym czas pieczenia będzie się wydłużał
Kolejny blog o gotowaniumrożona mieszanka owoców kompotowych (truskawki, wiśnie, porzeczki, maliny) Wykonanie: Bezę wykonujemy w dwóch fazach, czyli z każdy z dwóch placków z połowy podanych składników wg przepisu z linku TUTAJ . Maliny i borówki myjemy, a jeśli macie również osoce kompotowe, blendujemy je bez dodatku cukru. Są bardzo fajnym dodatkiem, który przełamuje słodycz ciasta. Polecany zwłaszcza dla osób, które nie bardzo
Taste Of My Daypotrzebujemy: - filiżankę kakao - filiżankę soku z czarnej porzeczki - 1.5 filiżanki mąki ryżowej (lub innej bezglutenowej) - opakowanie proszku do pieczenia - 1/3 filiżanki oleju - 1/3 filiżanki cukru
Szybko Tanio Smaczniesodą. Ciasto zawiera wartościowe orzechy laskowe. Ciasto jest wilgotne ale jednocześnie lekkie. Ciasto jest na samych białkach, więc jeżeli mamy do wykorzystania zapasy białek, to jest to idealne rozwiązanie. Ciasto można zrobić w wersji dla dzieci, wtedy wiśnie z nalewki można zastąpić wiśniami z kompotu, truskawkami z kompotu, lub innymi drobnymi owocami, odsączonymi wcześniej na sitku. Inspiracja pochodzi ze strony(...)też porzeczki)* W garnuszku umieścić 60 gr cukru, czekoladę, wrzątek, masło, kakao, podgrzewać, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą, zestawić z ognia, lekko przestudzić. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając stopniowo pozostały cukier (30 gr). W ubitych jaj bardzo delikatnie wmieszać szpatułką zmielone orzechy, następnie bardzo delikatnie wmieszać rozpuszczoną czekoladę, mieszać tylko do połączenia składników. Ciasto przelać
moj przepis naLetnie ciasto z owocami: 2 lekko czubate szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 2 łyżki cukru z wanilią (babcia używała wanilinowego) 250 g masła (ewentualnie margaryny) – w temp. pokojowej 6 ekologicznych jajek – w temp. pokojowej dowolne owoce – najlepiej mieszanka waszych ulubionych: np.: jabłka, gruszki, morele, śliwki, porzeczki, truskawki, jagody(...)czubatą szklankę mąki, miksujemy i dodajemy miękkie masło. Miksujemy na wolniejszych obrotach i dodajemy drugą szklankę mąki – wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gdy całość się połączy, wyłączamy mikser (ciasto może wyglądać na lekko zwarzone – to normalne). Tortownicę o średnicy 26-28 cm (lub blaszkę o wymiarach ok. 25×30 cm) wykładamy papierem do pieczenia (ja wyłożyłam
Poezja smakuCiasto robi się naprawdę szybko, składników jest niewiele, wyrasta wysokie i jest pyszne ;) Można je przełożyć np. warstwą dżemu lub jeśli chcemy uzyskać tort – masą grysikową. Składniki: 2 szkl. cukru 1 kostka masła lub margaryny 2 duże łyżki dżemu (np. truskawkowego, ja najbardziej polecam z czarnej porzeczki) 2 jajka 4 szkl. mąki 2 szkl. mleka 1,5 łyżki kakao(...)Smacznego! Zapraszamy do polubienia naszego FB profilu: tutaj , a jeśli jesteście miłośnikami zegarków i piór wiecznych, a przede wszystkim lubicie dobre zdjęcia to zapraszam tu i jeszcze tu . Kategoria: Ciasta
kuchcikownia