ciasto z porzeczką - 2746 przepisów (strona:123/184)

Tarta z gruszkami 297

dekoracji: drobne owoce, użyłam malin i porzeczek cukier puder do posypania     Spód: 1. Wymieszać razem mąkę, migdały, sól i cukier. Dodać pokrojone masło i posiekać nożem lub masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując mąką ( zobacz FILM ). Przez krótką chwilę masło jeszcze rozcierać palcami, dodać jajko i zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić

Mała Cukierenka
Ciasto Jamajka 125

ciasto jest doskonałe! Kakaowe biszkopty, posmarowane kwaskowatym dżemem, kremem śmietankowym z bananami i galaretką. Ciasto jest nie za słodkie i lekko orzeźwiające, a poza tym bardzo ładnie się prezentuje. Polecam z całego serca 😊 Składniki: biszkopt: jajka 5 szt, cukier 1 szklanka, mąka pszenna 1 szklanka, kakao 2 łyżki, budyń czekoladowy 1 szt, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, krem: śmietanka(...)serek waniliowy homogenizowany 150 g, cukier puder 4 łyżki, żelatyna 3 łyżeczki, dodatkowo: banany 1 kg, galaretki cytrynowe 3 szt, cytryna 1 szt, dżem z czarnej porzeczki 1 mały słoik, woda 4,5 szklanki, czekolada mleczna 50 g, do nasączenia: woda 0,5 szklanki, cukier waniliowy 0,5 opakowania, sok z cytryny 1 łyżka, Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywną

kulinarne odsłony pati
ORZECHOWE BABECZKI Z KREMEM CZEKOLADOWO-KAWOWYM 139

masło do posmarowania foremek, mielone orzechy laskowe , dżem z czarnej porzeczki WYKONANIE  Babeczki: W misie malaksera mieszam obie mąki z cukrem, orzechami, proszkiem do pieczenia i solą, dodaję zimne masło, włączam urządzenie, aż powstanie gęsta kruszonka, następnie dodaję olejek i jajko, mieszam aż składniki się połączą. Gotowe ciasto wkładam do lodówki na 30 minut. Foremki smaruję masłem, posypuję mielonymi

słodki bratek
Zapiekane pyszności pod bezową pianką (bez glutenu, cukru białego, laktozy) 113

Dlatego próbę mimo wszystko uważamy za udaną a przed nami jeszcze ciasto drożdżowe z tym słodzikiem 😄 Składniki: Beza bez cukru -3 białka -4 łyżeczki Tagatesse -szczypta soli Zapiekana „owsianka” -płatki jaglane -płatki gryczane -płatki owsiane -migdały w płatkach -gorzka czekolada (u nas surowa Cocoa) -owoce: maliny, jeżyny, truskawki, porzeczki (u nas mrożone), banan, jabłko. -cynamon Białka ubić ze szczyptą soli

Candy Pandas
Ciasto drożdżowe z nadzieniem porzeczkowym 157

godzinę. Ciasto dzielimy na mniejsze porcję . Każdy kawałek ciasta wałkujemy cienko i wykrawamy kółka szklanką  . Na każde kółeczko nakładam nadzienie porzeczkowe . Składam na połowę kółeczko i końce sklejam palcami i tak wkładam do formy jeden obok drugiego ,potem następna kolejka , aż do zapełnienia . Nadzienie porzeczkowe: Porzeczki czarne 1 kg  cukier 1 szklanka Wykonanie nadzienia : Do garnka wkładamy porzeczki

Różowa kuchnia
Owocowe burgery z masłem orzechowym 213

masła orzechowego mały jogurt grecki cynamon świeże owoce np. truskawki, maliny, porzeczki, poziomki, jagody świeża mięta lub jadalne kwiaty Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą. Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem. Mąkę pszenną przesiewamy i dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość. Po tym czasie ciasto dzielimy

Mienta blog
Muffinki jak pączki 109

czarnej porzeczki 2 łyżki rozpuszczonego masła + cukier waniliowy 1. W jednej misce mieszamy składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. 2. W drugiej misce mieszamy składniki mokre: jajko, olej, aromat waniliowy i mleko. 3. Składniki mokre dodajemy do składników suchych i mieszamy do połączenia składników. 4. Do foremek na muffiny wysmarowanej masłem wykładamy 1 łyżeczkę ciasta, łyżeczkę konfitury

Szefowa kuchni
Smak lata - migdałowy tort z owocami 141

tortownicy (średnica 22cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40 minut w temp. 170stC. (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, ostudzić, przekroić na 3 blaty. Krem: 600ml jogurtu greckiego* 400ml śmietanki 30% 100g białej czekolady frużelina: 300g owoców (dałam wiśnie, czarne porzeczki, truskawki, jagody) 2 łyżki cukru 1 kopiasta łyżeczka mąki ziemniaczanej

Obiad gotowy
Wykwintny Zawrót Głowy 173

Kochani! Dzisiejszy wypiek wymaga cierpliwości, wytrwałości i tylko tylu jajek, ile podano w przepisie. Nadmiar jajek w zasięgu ręki  jest niebezpieczny, kiedy robi się ciasto

Kuchnia smaków
Tort komunijny 156

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Mąki przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia. Do białek dodawać na przemian po jednym żółtku i po trosze mąki. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 27cm. Piec ok. 35min w temp. 175st. Ostudzić i przekroić na 3 równe części. Poncz:  1/2 szklanki słodkiej herbaty(...)100g margaryny,  800ml mleka,  2 budynie waniliowe,  szklanka cukru,  2 żółtka,  łyżka mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej,  100g białej czekolady,  dżem z czarnej porzeczki. W szklance mleka rozrobić budynie, dodać mąki, dokładnie wymieszać. Dodać utarte żółtka. Wymieszać na jednolitą masę. Resztę mleka zagotować z 1/2 szkl. cukru. Na gotujące się mleko wlać masę budyniową

Z miłości do słodkości
Czekoladowe muffiny z owocami 145

Mięciutkie, mocno czekoladowe muffinki, do których pasują praktycznie wszystkie owoce, a z całą pewnością będą to m.in. truskawki, wiśnie, czerwone porzeczki, jabłka, gruszki, śliwki, banany, pomarańcze itp. Ja tym razem wykonałam je z jagodami ( mrożonymi, ale jeszcze chwilka i będzie można już zajadać świeże :) ). Bez owoców też będzie ok, ale po co z nich rezygnować, skoro z nimi jest(...)wyłożoną papilotkami lub foremki silikonowe napełnić ciastem do mniej więcej 3/4 ich wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec około 20 minut, do suchego patyczka. Wystudzić na kratce. * Nadają się praktycznie wszystkie owoce, zarówno świeże jak i mrożone. W przypadku drobnych owoców mrożonych, takich jak jagody, borówki amerykańskie czy porzeczki, nie trzeba ich wcześniej rozmrażać, natomiast

Opowieści z piekarnika
Proste ciasto z winogronami 404

słodkości, jest lepszy niż tresowana świnia na trufle. Wywęszy, znajdzie i pożre wszystko – nieważne jak głęboko zostało schowane... W akcie desperacji, aby zapchać Pana Męża, spreparowałam przepis na proste ciasto owocowe - szybkie i łatwe do przygotowania niezależnie od pory roku i sezonowości owoców, wymagające minimalnego nakładu pracy. Składniki: 3 jaja (całe)   szczypta soli   8 łyżek cukru(...)łyżeczki proszku do pieczenia   ok. 400-500g dowolnych owoców - u mnie winogrona przekrojone na połówki i wypestkowane; i nne dobrze pasujące propozycje owocowe to: truskawki, maliny, porzeczki, jagody, gruszki, śliwki, brzoskwinie itp. brązowy cukier do posypania W dużej misce zmiksować całe jaja ze szczyptą soli, cukrem i cukrem wanilinowym (cukry dodawać stopniowo). Dodać pokrojoną w kawałki margarynę

Grunt to przepis!
Sezamowiec z masą chałwową 242

łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i zagniatamy ciasto, a następnie schładzamy w lodówce minimum godzinę (dzięki temu będzie idealnie kruche)  Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować 2 placki i przełożyć do blaszki (25x33 cm). Masa sezamowa: 1 szklanka sezamu (z czubem) 1/4 szklanki cukru 1/2 masła (100 g) 2 łyżki(...)placków i zapiekamy 15-20 minut w 180 st. C. Masa kokosowa: 2/3 szklanki cukru 200 g wiórków kokosowych 5 białek 1 opakowanie budyniu śmietankowego dżem najlepiej z czarnej porzeczki Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Na końcu wsypujemy wiórki i budyń i całość dokładnie mieszamy. Drugi placek smarujemy dżemem, wykładamy masę kokosową i pieczemy

Cynamonowe szczęście
Czerwcowe gotowanie czyli... 169

ostatnio zasięgi poumierały!!!). Miłego niedzielnego wieczoru!!! Fińskie bajgle i kruche ciasto z powidłami i migdałami pachnące pomarańczą. Bardzo łatwe w przygotowaniu lody kawowe. Sałatka z bulguru z grillowanymi szparagami, papryką i cukinią kontra Sałatka z orkiszu z pieczonym, młodym kalafiorem curry.  A na podwieczorek drożdżówki z konfiturą z porzeczek i kruszonką LUB słodkie kulki daktylowe! A może fińskie ślimaki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Dietetyczny chlebek bananowy (wegański) 203

wody mineralnej opcjonalnie: garść liofilizowanych owoców (malina, truskawka, jeżyna, czarna porzeczka) Przygotowanie: 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180° C. 2. Banany dokładnie rozgnieść lub zmiksować za pomocą blendera. 3. Mąkę wymieszać z karobem, sodą i solą. 4. Połączyć mąkę z bananami, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Gęste ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli

Domowa Cookierenka Agi