ciasto z porzeczką - 2746 przepisów (strona:122/184)

RACUCHY PIECZONE (BEZGLUTENOWE, WEGAŃSKIE, BLW, BEZ TŁUSZCZU, CUKRU, MĄKI I DROŻDŻY) 130

okrągłe placuszki o średnicy około 10 cm. Na racuszki nakładamy porzeczki. Pieczemy 30 - 35 minut w temperaturze 180 stopni (20 minut funkcja "góra i dół" + 10 - 15 minut funkcja "termoobieg".  Jeśli przygotowujecie racuchy tylko dla siebie lub dla dzieci powyżej 2 roku życia, możecie dodać do ciasta sodę. Dzięki niej placuszki będą pulchniejsze. Dla większej słodyczy, posypcie wierzch

Jeść, by żyć w zdrowiu
Sernik z sokiem pomarańczowym 172

Hej! Połączenie sera z pomarańczą daje niezły smakowy efekt. Tym razem mamy sernik o smaku pomarańczy z odrobiną dżemu z czarnej porzeczki (ale niekoniecznie). Po prostu

Tylko pysznie
Mazurek z bezą / Tarta porzeczkowa 106

Mazurek / tarta na kruchym maślanym spodzie, nadziana domowy dżemem z czarnej porzeczki i udekorowana bezą przygotowaną na wytrawnym winie. Pychotka! Spód: 110 g masła 220 g mąki pszennej 60 g cukru pudru 2 żółtka Beza: 2 białka 50 ml wytrawnego białego wina 100 g cukru Przygotowanie: Zagnieść ciasto na spód. Schładzamy w lodówce około 1 godziny. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy

Rusty Fork
Ucierane ciasto z agrestem i marcepanem czyli Slodki Czwartek odc.108 141

Jako dziecko nie biegałam szczęśliwa wśród krzaków porzeczek i agrestu w ogródku babci. Niestety moje babcie mieszkały w blokach tak jak i ja. Z agrestem miałam mało do czynienia, sama nie wiem  czy go lubię i pewnie dlatego nigdy nie piekłam z nim ciasta. Nadeszła jednak wiekopomna chwila! W ubiegłą sobotę pokusiłam się o placek z agrestem i marcepanem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Mało solne z czerwoną porzeczką 206

Składniki: 2 kg świeżych ogórków 1 główka czosnku pęczek świeżego kopru 3-4 liście chrzanu 5-7 kiści czerwonej porzeczki zalewa: 2 litry wody 2 czubate

kgwjanczewo
domowe ogórki kiszone na zimę 140

składniki: ogórki gruntowe (dowolna ilość) 2 ząbki czosnku korzeń chrzanu 2 baldachy kopru z nasionami kilka liści z czarnej porzeczki 1 łyżka soli na litr wody

Domowy Smak Jedzenia
Akcja pierogowanie - czy da się zrobić bezglutenowe pierogi? 217

się przy akcesoriach drewnianych, bo jest bardziej klejące niż pszenne) Z ciasta wykroić kółka, dodać po około łyżeczce farszu i uformować pierogi Gotować w lekko osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia Farsz 150 g tofu 4 łyżki oleju kokosowego 4 łyżki syropu z agawy 4 łyżki czarnych porzeczek Przygotowanie: Tofu, olej i syrop zmiksować na gładką masę konsystencji serka homogenizowanego

pyszne zdrowości
Tarta migdałowa z porzeczkami 102

razem okazało się, że wyszło mu to na dobre. Ciasto nie jest takie twarde i zbite. Przypomniałam sobie wówczas o takim wypieku jak tarta i postanowiłam wykonać jeszcze jedną próbę. Wypadła nadspodziewanie dobrze. Moja dzisiejsza tarta jest zrobiona wg pierwszej metody.Wykorzystałam do niej czerwone porzeczki, których mam kilka krzaczków na swojej działce. Czytaj więcej

Wiem co jem
Puree z dyni 153

Moje pierwsze podejście do dyni ;)  Rok temu widziałam mnóstwo przepisów z dynią i byłam strasznie ciekawa jak smakują. W tym roku przywiozłam sobie piękną dynię

Czerwona Porzeczka
Pizza z oscypkiem 224

Wakacje w górach już za mną, niestety. Z wyjazdu zostało mi jeszcze trochę oscypka ;) Serek bardzo lubię, ale zjadłam go już tyle, że po prostu troszkę

Czerwona Porzeczka
Kremowa kostka z gruszką 215

nadchodzący weekend polecam takie oto pyszne ciasto. Połączenie delikatnego ryżowego biszkoptu , którego nie trzeba go dodatkowo nasączać, aksamitnego kremu budyniowego, kwaskowatego dżemu i karmelizowanych gruszek. KREMOWA KOSTKA z GRUSZKĄ Składniki: (forma25x30) biszkopt (bezglutenowy): 5 jajek 1 szk lan ka mąki ryżowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szk lanka cukru 1/3 szklanki oleju 1 łyżeczka pros zku do pieczenia 1 szczypta(...)budynie 100 g masła 2 łyżeczki soku z cytryny 50 g białej czekolady (przy mleku sojowym dodajemy ekstrakt lub cukier waniliowy)   dodatkowo: 1,5 słoika dżemu z czarnej porzeczki lub z jagód 4-5 gruszki 4 łyżki cukru sok z 1 cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu 1,5 tabliczki białej czekolady 3 łyżki mleka Przygotowanie: biszkopt: Białka ubijamy z cukrem

Bon appetit mon amie
Gostyńska krówka z dżemem porzeczkowym 490

Świątecznie i sylwestrowo przejedzona słodkościami, mogę Was zapewnić, że przez kolejny tydzień nie dodam żadnego przepisu na jakiekolwiek ciasto, ciastka, babki... słodkościom mówię dość...tak więc delektujcie się przepisem, bo na następny będziecie musieli trochę poczekać;) Budyń - 0,5 l mleka (odlać pół szklanki, w której rozmieszać 1,5 paczki budyniu waniliowego wraz z 0,5 szkl. cukru) 1 kostka(...)masła 6 paczek dużych herbatników typu petit beurre 1 duża paczka krakersów solonych 1 puszka gotowej gostyńskiej masy krówkowej  2 słoiczki dżemu z czarnej porzeczki (po 260g każdy) 0.5 l śmietany 30%  1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklance gorącej wody Sposób Na blasze wyłożonej pergaminem układamy ciasno herbatniki.  Z mleka, budyniu, cukru

Kuchenne aromaty
Czym zdrowo osłodzić dzieciństwo ? 220

miodem lub zdrowszym nierafinowanym cukrem trzcinowym. Do ciasta można dodać twaróg i owoce. ( przepis na ciasteczka serowe z jabłkami ) Batoniki zbożowe z orzechami, bakaliami i masą mleczną to cenne źródło błonnika ,związków mineralnych (potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo) i witaminy E . Ciasteczka zbożowe z konfiturą http://wpodrozyiwdomu.blogspot.com/2015/03/ciasteczka-zbozowe-z-konfitura.html Ciasteczka z czerwoną porzeczką i czekoladą. http://wpodrozyiwdomu.blogspot.com/2015/07/ciasteczka-z-czerowona-porzeczka-i.html Ciasteczka pistacjowo- limonkowe(...)Wszystko jest dla ludzi, słodycze również. Podobnie jak we wszystkim potrzebny jest zdrowy rozsądek i umiar. Dla własnego dobra unikajmy sklepowych żelków, pianek, batonów i ciast , szczególnie kiedy nie znamy ich składu. Domowe ciasta to dobra słodycz bo wiemy co w sobie zawiera, a z dodatkiem zbóż, orzechów, owoców, miodu staje się całkiem zdrową przekąską jak ten : Bananowy chlebek

WYSPA SZCZĘSLIWA
Ekspresowy, wilgotny piernik 450

czarnej porzeczki, 0,5 szklanki miodu 0,5 szklanki cukru  1 szklanka mleka 0,5 szklanki oleju 2 płaskie łyżki kakao (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Mąkę przesiewamy z sodą, kakao, przyprawą do piernika, następnie wlewamy do niej mleko, miód, olej i wszystko miksujemy na gładką, jednolitą masę. Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy do ciasta

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Tarta z gruszkami 148

dekoracji: drobne owoce, użyłam malin i porzeczek cukier puder do posypania     Spód: 1. Wymieszać razem mąkę, migdały, sól i cukier. Dodać pokrojone masło i posiekać nożem lub masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując mąką ( zobacz FILM ). Przez krótką chwilę masło jeszcze rozcierać palcami, dodać jajko i zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić

Mała Cukierenka