ciasto z porzeczką - 2746 przepisów (strona:124/184)

Ostatnie tchnienie lata: tarta z malinami i morelami 202

kasztany, ale... Gdzie lato, gdzie truskawki, maliny, porzeczki...? Gdzie ciepłe wieczory w ogrodzie, ogniska i kiełbaski nad nimi pieczone? Nie zdążyłam się tego roku tym wszystkim nacieszyć; pogoda nie dopisała, owocom zabrakło słodyczy, a ja czuję tak wielki niedosyt, że ciężko mi się z obecnym stanem rzeczy pogodzić. Co robić...? Upiec ciasto! Mam dla Was jeszcze letnią tartę, z malinami

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasteczka z galaretką truskawkową z grzanym winem 206

dżemu Łowicz 100% z owoców ekstra gładki truskawka, czerwona porzeczka 1 gwiazdka anyżu 1 laska cynamonu 5 goździków 1 opakowanie (40 g) cukru żelującego 2:1 Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasteczek WYKONANIE Do miski wsypać mąkę, dodać sól, cukier, żółtko i posiekane nożem na mniejsze kawałki masło. Zagnieść szybko ciasto i włożyć do lodówki na 30 minut. Piekarnik rozgrzać

Passions hobbies life
Biszkopt z masą z mleka skondensowanego i owocami w galaretce 633

mąki - nie ubijać zbyt długo, tylko do połączenia składników. Ciasto wyłożyć do formy kwadratowej (23x23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Piec 35 minut w temperaturze 175 stopni. Odstawić do wystudzenia. Biszkopt podzielić na 3 blaty. OWOCE W GALARETCE: 400 g kwaśnych owoców (u mnie mrożone maliny i czerwona porzeczka) opakowanie galaretki (u mnie smak owoce leśne) opakowanie cukru

coolinarny
Gofry bez proszku do pieczenia - rodzinne gotowanie 135

partiach, za każdym razem mieszając ciasto łyżką. Nakładać porcję ciasta na rozgrzaną taflę gofrownicy i smażyć gofry przez około 2,5 - 3 minuty w zależności od mocy gofrownicy. Przed smażeniem kolejnego gofra sprawdzić czy gofrownica jest znów mocno nagrzana i gotowa Dodatki do gofrów: Cukier puder nutella maliny jagody borówki porzeczki jeżyny A efekt pracy wyszedł taki

ClauditteMissCooking
Babeczki z czerwonymi porzeczkami i mleczkiem kokosowym 147

owocami. Nie lubię zbytnio agrestu, kwaśnych wiśni i właśnie porzeczek. Jednak skuszona prośbami męża postanowiłam przygotować coś właśnie z tymi owocami. Trzeba było zrównoważyć ich kwaśność, więc nie mogły trafić do niczego innego, niż do słodkich, małych babeczek. Przygotowałam je nieco inaczej niż zwykle, ponieważ użyłam mleczka kokosowego, dzięki temu ciasto zyskało całkiem inną konsystencję i było bardziej wilgotne. Moje

Pora coś zjeść
Dyniowe ciasteczka z konfiturą porzeczkową i czekoladą 89

łyżki mąki dyniowej * 150 g cukru 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 100 g posiekanej gorzkiej czekolady 150 g czerwonej porzeczki Mus porzeczkowy 400 g czerwonych porzeczek 110 g cukru 1 łyżka soku z cytryny *mąkę dyniowa można kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub zrobić samemu z pestek dyni, wystarczy je zmielić w młynku lub dobrym malakserze(...)mąkę pszenną i dyniowa, cukier, jajko i ekstrakt z wanilii 3. Miksujemy całość do otrzymania gładkiej masy ciasteczkowej 5.  Na sam koniec dodajemy grubo posiekaną czekoladę, mieszamy 6. Ciasto będzie bardzo klejące 7. Blachę wkładamy papierem do pieczenia 8. Masę ciasteczkową nabieramy łyżką i  pomagając sobie drugą wykładamy na blachę w dość dużych odstępach, gdyż ciastka rozlewają się

Słodki Kompromis
Ciasto orzechowo-cytrynowe bez miksera 165

ciasto przygotowuję na kilka sposobów, posypane wiórkami, cukrem pudrem lub polane dowolną polewą, lukrem: - z wiórkami kokosowymi i tartą czekoladą, - z dodatkiem kakao i tartej skórki z pomarańczy, - w wersji cytrynowej, - z przyprawą do piernika i tartymi orzechami, - ze świeżymi owocami, np. truskawkami, borówkami, śliwkami, tartymi jabłkami, - z owocami z puszki: ananasem, brzoskwiniami, - z mrożonymi owocami: malinami, czereśniami, wiśniami, porzeczkami(...)maślankę, dodać jaja, olej, skórkę i sok z cytryny. Wsypać cukier. Wszystko wymieszać ręcznie trzepaczką (ale nie ubijam). Do mokrych składników wsypać mąkę z sodą i krótko wymieszać. Ciastem napełnić formę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozłożyć owoce. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut lub do tzw. suchego patyczka (jeśli użyjecie okrągłej formy o powierzchni

Zasmakuj Kuchni
Wuzetka na osiemnastkę 158

tylko miniaturowy kwadracik na symbolicznym talerzyku. U nas oczywiście wuzetka powstała bez użycia rafinowanego cukru, który w moim odczuciu jest jedynym grzechem tradycyjnego przepisu, choć nadal jest to ciasto raczej na wyjątkowe okazje. Wuzetka 8 jajek 1/2 szkl. cukru kokosowego 1 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. mąki krupczatki 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl. kakao 8 łyżek oleju(...)syropu klonowego albo 3 łyżki cukru kokosowego 500g mascarpone bądź w chudszej wersji zwykłego kremowego łyżeczka soku z cytryny dobrej jakości marmolada albo domowy kwaśny dżem (np. z czarnej porzeczki) 100g gorzkiej czekolady, przynajmniej 80% kakaa (bez rafinowanego cukru!)  40g masła Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i pod koniec dodać partiami cukier kokosowy. Zmniejszyć obroty

Przepysznik - BLW i nie tylko
PUCHATE DROŻDŻÓWKI Z OWOCAMI POLSKIEGO LATA 161

cukru Diamant -1/2 opakowania drożdży świeżych dodatkowo:  2 łyżki cukru zmielonego na cukier puder i 1 jajko do posmarowania bułeczek NADZIENIE: - 1/2 szklanki wydrylowanych wiśni - 1/2 szklanki porzeczki czerwonej i białej - 1/3 szklanki jagód - 1 łyżka cukru WYKONANIE: 1. W ciepłym mleku rozpuść drożdże. 2. Mąkę wsyp do miski, zrób wgłębienie na mleko z drożdżami i wlej(...)Cukier wymieszaj z ziarenkami z laski wanilii. 4. Masło stop w rondelku. 5. Jaja utrzyj trzepaczką z cukrem. 6. Do miski z wyrośniętym rozczynem, dodaj jaja i zacznij zagniatać ciasto, dodaj stopione ciepłe masło (nie gorące!), wyrabiaj energicznie ciasto. Ciasto powinno być wyrabiane nie krócej niż 15- 20 min. Im dłużej tym lepiej. Ciasto odstaw na 1 godzinę, aż podwoi

SMYKWKUCHNI
Sernik kokosowy z owocami i musem . 233

Sernik - jedno z moich ulubionych ciast dziś w wersji kokosowej  A do tego wzbogacone puszystą warstwą kokosowego musu  . No i dla przełamania smaku owoce. Przyznam szczerze ,że miały być maliny , ale niestety w ostatniej chwili okazało się ,że malin w zamrażarce brak . Muszę jednak przyznać ,że czarna porzeczka świetnie się tu smakowo wpasowała ze swoja kwaskowatością.   Składniki

Malinowa Kawiarenka
Kawowo śmietankowy tort z ptasim mleczkiem 158

dodatkowo: 1 mały słoiczek konfitur z porzeczki  60-70 ml kawy parzonej 1 opakowanie ptasiego mleczka  Przygotowanie :  Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno ze szczypta soli, dodajemy porcjami cukier stale miksując,następnie żółtka. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy jajecznej i mieszamy.  Wylewamy ciasto biszkoptowe do blachy wyłożonej papierem do pieczenia

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kolorowe ciasto galaretkowe 165

Ciasto kolorowe, wesołe i radosne. Idealne do rozpogodzenia jesiennej, deszczowej aury, ale świetnie sprawdzi się również i w lecie, współgrając z jego ciepłym, słonecznym nastrojem :-)   SKŁADNIKI: - 2 galaretki truskawkowe + 500 ml wody - 2 galaretki brzoskwiniowe + 500 ml wody - 2 galaretki z czarnej porzeczki + 500 ml wody - 1 galaretka gruszkowa + 500 ml wody - 1 litr śmietanki

Wielopokoleniowo
Sernik czekoladowy 129

szczęście nie jest to czekolada ani sernik, ani porzeczki ani tym bardziej róże :) Uczulona jestem na słowa: bezglutenowy i wegański. Mieszkam na ulicy, na której niedawno otworzyli wegańską knajpę. Cuda na kiju tam są i smakują wyśmienicie. Zachodzę czasami, kiedy wracam po pracy i kupuję kawałek tarty z botwinką na cieście bez laktozy i bez glutenu. Cieszę się ogromnie

bistro mama
Sernik z porzeczkowym musem 183

Zapraszam na pyszny serniczek tym razem w wersji porzeczkowej. Słodka serowa masa świetnie komponuje z kwaskowym musem porzeczkowym.  składniki: mus porzeczkowy 600 g oczyszczonej czarnej

Monia miesza i gotuje
Tarta z letnimi owocami 97

Dziś ciasto które gości w moim domu od dziecka, zawsze było robione z owocami i galaretką a ja dodałam jeszcze masę budyniową. Tarta z letnimi owocami Składniki: - 1/4 margaryny Kasi - 1/2 szklani cukru - 2 jajka - płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 szklanka mąki - 3 łyżki gorącej wody - 1 galaretka agrestowa - budyń waniliowy z cukrem - 1,5 szklanki mleka - 3/4 szklanki(...)schłodzonej kremówki - 3 łyżki cukru pudru - brzoskwinia - jeżyny - truskawki - czerwona porzeczka Przygotowanie: Margarynę z cukrem siekamy nożem w misce do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy jajka, proszek do pieczenia, zasypujemy mąką, wlewamy gorącą wodę i miksujemy ok. 5 minut. Masę przelewamy do formy z tarty o wypukłym dnie, wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez

Kulinarne życie

Proponowane wyszukiwania