ciasto z porzeczką - 2746 przepisów (strona:114/184)

KREMÓWKA KARDYNALSKA 142

Ciasto szybkie,lekkie i bardzo pyszne ...miało być inne,ale brak czasu spowodował,że zrobiłam właśnie to....niezawodne,zawsze się udaje i wszystkim smakuje...szybko się robi a jeszcze szybciej znika :} Przepis podaję z moimi małymi zmianami :} Biszkopt:   4 żółtka 2 jajka 50 g cukru 80 g mąki  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia   Beza:   4 białka(...)łyżka cukru pudru śmietan fix dżem z czarnej porzeczki ulubione owoce  Biszkopt:: Żółtka i całe jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę,nie przestając ucierać dodać  mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Beza: Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę,pod koniec ubijania dodać cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Ciasto upiec w formie 23x33cm,wylać najpierw ciasto biszkoptowe

Niespełnione zdolności kulinarne
Placki kokosowe z porzeczkami 155

laktozy 1,5 szkl. maki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 garści owoców czarnej porzeczki 2 łyżki wiórków kokosowych olej do smażenia do podania: cukier puder i owoce Jajka miksujemy z cukrem na jednolitą masę, dodajemy jogurt oraz przesiana make z proszkiem. Ciasto mieszamy z owocami i wiórkami. Smażymy na patelni na rozgrzanym oleju, z obu stron na rumiano

Dzieje kuchennej Wiewióry
Rogaliki drożdżowe 106

sobą i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę (przykrywam ściereczką). Gotowe ciasto wykładam na posypaną mąką stolnicę. Cienko rozwałkowuję, wykrajam kwadraty bądź też trójkąty, na środek nakładam dowolne powidła (u mnie był to tym razem domowy dżem z czerwonej porzeczki), formuję rogaliki lub też inne, dowolne kształty. Układam na blaszce i pozostawiam na kolejną 1 godzinę

Wielopokoleniowo
Ciasto z bezikami, cytrynowym kremem mascarpone i borówkami 130

połączenie, które jest nieziemsko pyszne! Postanowiłam przygotować z niego łatwe ciasto, które okazało się hitem i zniknęło jeszcze szybciej, aniżeli powstało. Masa nie jest zbyt słodka, więc idealnie komponuje się z lekko miękkimi, ale jeszcze chrupiącymi bezami w środku. Możecie też użyć innych owoców, np. malin, brzoskwiń, czy porzeczek... Kto z Was spróbuje? (Forma o wymiarach(...)wmieszać połówki borówek oraz pokruszone beziki.  Całość.   Formę wyłożyć papierem do pieczenia/folią spożywczą i na jej dnie równomiernie ułożyć warstwę biszkoptów. Na ciastkach umieścić krem. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce, a przed podaniem ozdobić bezikami oraz borówkami. (Ja dodatkowo użyłam chrupiących kuleczek w czekoladzie mlecznej

Di gotuje
Kruche, sypane ciasto z sezonowymi owocami 127

jest to tzw. sypane ciasto, czyli sypie się takie ciasto nie zagniecione, a w formie bułki tartej na spód formy, na to warstwa owoców, a na górę reszta ciasta. Podczas pieczenia wszystko się ładnie scala, ale nie jest twarde, tylko bajecznie kruche. Składniki na blachę 24×24, ewentualnie tortownica 26 cm, a jeżeli macie blachę standardową(...)mnie to był agrest, ale mogą to być porzeczki, rabarbar pokrojony w 0,5 cm kostkę ,a nawet maliny 50 g mąki kukurydzianej 50 g cukru pudru Przygotowanie: Na dużą deskę/blat wysypać mąkę, cukier i sól, dodać banana i twardy olej kokosowy. Wszystkie składniki siekać dużym nożem, aż do uzyskania ciasta w formie bułki tartej. Siekasz, zagarniasz do środka

greenscarf
Bułeczki drożdżowe z serkiem homogenizowanym i owocami. 159

cukru waniliowego (na 0,5 kg mąki) 1/4 kostki margaryny do pieczenia szczypta soli roztrzepane jajko do posmarowania 150 g serka homogenizowanego (słodkiego) owoce mrożone: wiśnie, czarne i czerwone porzeczki KRUSZONKA: 10 g masła 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru cukier puder do posypania      Przygotowujemy rozczyn: do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy cukier i mleko, mieszamy(...)odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż rozczyn podwoi objętość (około 5-10 minut). W tym czasie podgrzewamy mleko, pamiętając, że ma być ono ciepłe, a nie gorące, gdyż ciasto drożdżowe lubi ciepełko. Jeśli jajko jest zimne, bo nie wyjęliśmy go wcześniej z lodówki, to wbijamy je wprost do ciepłego mleka. Następnie rozpuszczamy margarynę, by miała czas przestygnąć

Rozpustne gotowanie
Rolada z kremem chałwowym 188

chałwy waniliowej 4 łyżki  konfitury z czarnej porzeczki Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać pianę z białek i dokładnie wymieszać. Dużą blachę (od piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto wyrównać, wstawić do piekanika nagrzanego

Monia miesza i gotuje
Ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką 150

wypieków. Co rusz przychodzi mi nowy pomysł aby zagospodarować jakiś owoc w placku. Dziś padło na rabarbar, moc witamin i smakowych doznać słodyczy i kwaskowości. Idealnie sprawdza się do ciast ucieranych. Zapraszam. Skala smaku 10- wilgotne, delikatne, nie za słodkie z lekko chrupiącą kruszonką:)  Składniki: 3 szklanki przesianej mąki tortowej 1 szklanka cukru   1czubata łyżeczki proszku do pieczenia(...)truskawki, porzeczki, maliny,  rabarbar, wiśnie, jabłka (większe owoce pokroić na mniejsze kawałki) Kruszonka: 150 g mąki 100 g cukru 80 g masła 1 czubata łyżka cukru waniliowego Przygotować blaszkę do pieczenie (klasyczną 40x25 cm): wysmarować ją masłem i posypać mąką. Składniki na kruszonkę wsypać do miski i zagnieść kruszonkę. Powinna być dobrze połączona, ale sypka. Suche składniki ciasta: mąkę

Kubki smaku
Fantazja piernikowa 153

Galaretkę porzeczkową rozpuścić we wrzątku,połączyć z porzeczką w syropie i odstawić do stężenia. Tężejącą galaretkę wylać na biszkopt i blaszkę wstawić do lodówki. Galaretki cytrynowe rozpuścić we wrzątku i odstawić do stężenia. Śmietanę ubić na sztywno,połączyć z tężejącą galaretką i pokrojoną w kostkę brzoskwinią. Masę wylać na galaretkę porzeczkową. Ciasto ponownie wstawić do lodówki,przynajmniej na kilka godzin

Kolorowa kuchnia Elki
Smoothie bowl z bananów i soku Hortex 149

Gęsty owocowy koktajl zawierający banany, a także sok z dużą ilością miąższu z jabłek i czarnej porzeczki.

Przepisy Kulinarne
Sałata z czerwoną porzeczką oraz smażone młode ziemniaki 135

Składniki: 1 główka kruchej sałaty 1/2 szklanki czerwonej porzeczki 2 łyżki masła 1 łyżkę cukru 1 kg młodych ziemniaków ugotowanych dzień wcześniej sól i pieprz

kgwjanczewo
Czekoladowiec 105

Mocno czekoladowe ciasto, które przekona do siebie najbardziej wybredne podniebienia. Dość łatwe w przygotowaniu nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego i szczerze polecam:) Składniki 1 szklanka cukru 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki,jagód lub itp 250 g margaryny 1 szklanka mąki 3/4 szklanki kakao 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia 6 jajek … Czytaj dalej Czekoladowiec

gotuj ze mną
Naleśniki na maślance! 117

przepyszne jak zawsze naleśniki, z kolorowymi owocami, tym razem: mango, liczi, mrożone jagody i czarna porzeczka. Dodatkowo konfitura z wiśni własnej roboty (przepis na blogu) i dla tychm którzy lubią słodkie: cukier puder. Nalesniki, przygotowałam na maślance i mleku, wyszły bardzo smaczne! JAK ZROBIĆ CIASTO NA NALEŚNIKI? SKŁADNIKI: - 2 małe filiżanki mąki tortowej - 1 filiżanka mleka 1,5% - 1 filiżanka

SMYKWKUCHNI
Sposoby na przetrwanie jesieni 145

dziennie. Pozwól sobie na małe przyjemności i grzeszki jak chociażby gofry na śniadanie , czy ulubione ciasto karmelowe. Jeśli posłuchałaś moich rad, to latem zamroziłaś troszkę owoców sezonowych, to właśnie teraz jest ten moment kiedy spragnieni koloru i słońca, z chęcią zjemy gofra z czerwoną porzeczką ;-), a w myślach powspominamy czas spędzony nad wodą czy w lesie. Mam nadzieję, że tych

SMYKWKUCHNI
Malinowy zawijas 122

grudki. Do papilotek nakładamy łyżkę ciasta, następnie łyżeczkę masy serowej i przykrywamy jeszcze łyżką ciasta, pilnując żeby za bardzo nie wypełnić formy. Można delikatnie zamieszać, żeby powstały zawijasy. Pieczemy 20-25 minut.  A w naszym ogrodzie, poza malinami, można zebrać garść letnich owoców- porzeczek, czarnych malin i ostatnich truskawek. Akurat w sam razy, żeby posypać nimi porcję ulubionych lodów

les mirabelles