szklanki mąki - 1 szklankę mleka - 1 szklankę śmietany 30% - 4 jajka - 1 cukier waniliowy 15 g - 1 łyżkę oleju - 400 g waniliowego serka - świeże owoce (u mnie czerwone porzeczki) Pamiętajcie, by do odmierzania składników użyć szklanek tej samej wielkości. U mnie szklanka miała 200 ml. 1. Do miski wsypujemy mąkę, mleko, śmietanę, olej oraz 4 żółtka. Całość miksujemy na najwyższych(...)gładką masę. 2. W drugiej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier waniliowy i ubijamy jeszcze przez krótką chwilę. 3. Ubite białka przekładamy do miski z ciastem naleśnikowym i całość delikatnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa. 4. Na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu wylewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron do zrumienienia. Naleśniki są bardzo delikatne, więc
Bez Cebuliróżnią się od chipsów bananowych, a tutaj... miłe zaskoczenie! Banany były miękkie i bardzo aromatyczne. Pyszności! Solo prezentują się może średnio, ale dobrze pasują jako dodatek do ciast czy placków. Herbata zielona z Indonezji Niefermentowana zielona herbata, łagodna w smaku, bez dodatków. Ma zdecydowanie mniej teiny, niż herbata czarna, jest też od niej znacznie bardziej przyjazna dla żołądka. Herbata(...)Nepalu To herbata ekologiczna o lekko słodkim smaku z delikatną nutą kwiatową i aromatem orzechów. Idealna na uspokojenie nerwów po ciężkim dniu. Herbata owocowa truskawka/czarna porzeczka Bardzo smaczna herbata, mocno owocowa. Zawiera duże kawałki jabłek, dzikiej róży, czarnego bzu, truskawek i porzeczek. Ciekawego smaku nadają jej z kolei rodzynki i kwiaty hibiskusa. Ze względu na brak teiny nie pobudza
Poranek na słodkocytrynowego Masło posiekać, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto, aż zacznie przypominać kruszonkę. Przełożyć do miski, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 60 minut. Po wyjęciu ciasta z lodówki połowę kruszonki wysypać do formy o średnicy 23 cm, uprzedni wyłożonej papierem do pieczenia (spód). Dociskając, wylepić dno tortownicy. Podpiec w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut(...)twarogu zmielonego minimum trzykrotnie 250 g mascarpone 3 duże jajka 3 łyżki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego 450 g owoców ( u mnie jeżyny, porzeczki i maliny) 2 łyżki mąki ziemniaczanej W misce umieścić twaróg, mascarpone, jajka, mąkę pszenną, cukier i ekstrakt cytrynowy, zmiksować tylko do połączenia składników. Owoce oprószyć mąką ziemniaczaną, delikatne wmieszać je do masy
Domowa cukiernia EwyPycha! Pycha! I jeszcze raz PYCHA! ;-))) Najukochańsze przeze mnie tosty francuskie, przygotowane z domowej chałki drożdżowej, z syropem klonowym, chrupiące i z całą masą przepysznych owoców sezonowych. Kwaśna czarna porzeczka, słodkie aż czarne czereśnie, soczyste maliny i truskawki! Ach!!! Idealny posiłek, który możecie zabrać ze sobą na piknik do parku bądź lasu, wystarczy, że w domu przygotujecie tosty, owoce spakujecie(...)mlekiem. Mąkę wsyp do miski, dodaj drożdże z mlekiem. Dodaj rozpuszczoną w rondelku Optimę Omega 3. Jaja roztrzep z cukrem i wanilią, dodaj do miski. Dodaj miód. Całość zagniataj. Ciasto powinno być długo wyrabiane minimum 30 min. Odstaw na 1 godzinę. Przełóż do formy do pieczenia na chałki, jeśli takiej nie masz, zapleć warkocz i piecz na blaszce. Temp
SMYKWKUCHNISkładniki: 200 g mąki szklanka cukru pudru 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki sody jajko 125 ml maślanki naturalnej 125g masła 175ml coca-coli 2 łyżki kakao
Czerwona Porzeczkamasą jajeczno- kawową, wg mnie jest to jedna z lepszych mas tortowych i wyszło przepysznie. Warto go zrobić na świąteczny stół. Zapraszam... Stopień trudności dość trudny- czasochłonny, ciasto się dość ciężko przekrawa i blaty trzeba ostrożnie przenosić są ciężkie i mogą się połamać. Dodatkowo masa jajeczna,która lubi się warzyć tutaj należy pamiętać: jajka muszą być w temp.pokojowej, kawa musi(...)łyżeczki kawy rozpuszczalnej 300 g. masła śmietankowego 1 łyżka alkoholu np wódki, spirytusu- można pominąć 1 łyżka soku z cytryny ok. 200 g. powideł lub dżemu z czarnej porzeczki Mak zalać wrzącą wodą (do pokrycia), odstawić do wystygnięcia, odsączyć z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa. Żółtka utrzeć razem z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać zmielony
Kubki smakulukrem oraz keks z mieszanką keksową HELIO . SKŁADNIKI: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 5 jaj 1 szklanka mieszanki suszonych owoców posiekanych – u mnie morele, kandyzowana czarna porzeczka, suszone jabłka, suszone śliwki, daktyle 1/2 szklanki orzechów laskowych posiekanych na 2 lub 4 kawałki 1/2 szklanki lekko rozgniecionych w ręku płatków migdałów łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej 1/2 łyżeczki cynamonu(...)mieszam suche składniki z posiekanymi suszonymi owocami, orzechami, skórką pomarańczową. Jaja roztrzepuję widelcem. Dodaję do masy, mieszam łyżką. Formę smaruję olejem (opcja), wykładam papierem do pieczenia, przyklejam lekko. Wykładam ciasto, wyrównuję. Piekę w temp. 170 C przez ok. 50-60 minut (środkowa półka piekarnika, grzanie góra plus dół bez termoobiegu). Sprawdzam cienkim nożykiem czy wychodzi suchy, wtedy wyłączam piekarnik, studzę
Zasmakuj Kuchniłyżki cukru pudru Przygotowanie: Maliny rozmrozić, delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem, przełożyć do miseczki i lekko rozgnieść widelcem. Dodać ricottę i cukier puder. Wymieszać. Chleb tostowy rozwałkować wałkiem do ciasta. W miseczce dokładnie roztrzepać jajka z mlekiem i cukrem waniliowym. Na rozwałkowany chleb nałoży nadzienie i zwinąć w roladkę. Następnie maczać w jajku i smażyć (na średnim ogniu) na rozgrzanym maśle(...)kolor (z każdej strony). Gotowe roladki posypać cukrem pudrem i udekorować miętą. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Naleśniki z płatków kukurydzianych z twarożkiem i czarną porzeczką → Naleśniki z prażonymi jabłkami, serkiem i miętą → Tosty francuskie z owocami i bitą śmietaną → Czekoladowy pudding z tapioki z malinami → Muffinki z malinami i białą czekoladą
Oryginalny smakTe malutkie, sympatyczne kluseczki pochodzą z kuchni włoskiej. Są podobne do naszych kopytek. Możecie podać je z różnymi sosami- pomidorowym lub grzybowym, z bazyliowym pesto
Czerwona Porzeczkasmakuje wybornie i ma niezwykły kolor. Składniki: • 500 g sera mielonego • 3 jajka • 1/2 szklanki cukru • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 1/2 szklanki dżemu z czernej porzeczki • 1/2 szklanki śmietanki 30% Wykonanie: • Ser utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku co 30 sekund cały czas ucierając. • Dodać mąkę ziemniaczaną, po wymieszaniu dodać dżem i śmietanę(...)folią aluminową. • Piec w 130 st.C przez 80 minut. • Po upieczeniu zostawić w wyłączonym piekaniku na 15 minut, nastepnie otworzyć piekarnik i trzymać ciasto jeszcze 15 minut. • Po całkowitym wystudzeniu wstawić sernik do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. • Udekorowałam listkami mięty i kwiatkami lawendy
To co kochamfruit. Składniki. 2 szklanki świeżych owoców 2 szklanki mleka 1 szklanka kaszy kuskus 4 jajka 4 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego Wykonanie. Przygotować owoce, wiśnie, agrest, jagody, porzeczki. Formę do zapiekania wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Kuskus zalać wrzącym mlekiem. Odstawić na 5 min, aby napęczniał. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym i wymieszać z kuskusem(...)Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą kuskus. Masę przełożyć do formy .Piec w temp.180stop.25 minut. Suflet jest wyśmienity na gorąco, podobnie zimny. Zimny w 100% zastąpi ciasto, można kroić
Kulinarny karnet Christopheramasła lub margaryny 100 g drobnego cukru do wypieków 1 jajko 120 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 36 sztuk agrestu , czyli około 20 dag lub porzeczki, maliny Na bezę: 2 białka 100 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć mikserem(...)koniec ucierania dodać cukier i nadal ucierać. Wbić jajko i ucierać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Blachę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami . Między papilotki podzielić równo ciasto (ciasta będzie dość mało, ale tak ma być - mocno rośnie!). Na ciasto układać agrest, po 3 sztuki na każdą muffinkę lub inne owoce. Białka ubić do sztywności. Dodawać cukier, łyżka
Moje domowe kucharzenieSkładniki mokre: 1 szklanka maślanki naturalnej 100 ml oleju 2 jajka Składniki suche: 300 g mąki pszennej 0.5 szklanki cukru pudru ( można mniej jak ktoś
Czerwona Porzeczkagorąco, niby lekko, sałatka, dużo wody w ciągu dnia.. a z drugiej strony bach - urlop i zupełna beztroska. Kawa na śniadanie, kawa po obiedzie, a do kawki oczywiście ciasto. Zaczynam od fit śniadania, jajecznica, pomidory, ale mąż przynosi croissanty i mój ulubiony dżem pomarańczowy. I niby dla siebie to przynosi i dla dzieci, ale dobrze wie, że tego pomarańczowego(...)pszczoły? gołębie też? Widzę przerażenie w Waszych oczach... i wcale się nie dziwię :) Też mnie to przeraża 😎 Ale czas lenistwa minął i obiady się same nie ugotują, porzeczki same się nie zerwą. Choć zrywanie porzeczek to moje utrapienie z dzieciństwa, bo zamiast latać z dziewczynami po wsi, mama brała dwa taborety, dwa wiaderka i nie było zmiłuj. Teraz zrywam
bistro mamaSkładniki: ( 11 drożdżówek ) Ciasto: 425g mąki pszennej tortowej ( 2 i 1/2 szklanki ), plus do podsypywania, 1 jajko w temp. pokojowej, 1/2 łyżeczki soli, 180ml ciepłego mleka, 60g masła niesolonego, 60g cukru ( 4 płaskie łyżki ), 7g suchych drożdży. Lukier: 1 łyżka śmietany 18%, 1/2 szklanki cukru pudru. Ponadto: białko z 1 jajka ( temp. pokojowa ), 250g masy makowej ( domowej(...)kupnej ) - temp. pokojowa, 2 czubate łyżki dżemu z czarnej porzeczki - temp. pokojowa. Przygotowanie: Smacznego
W kuchni u Moniki