ciasto z porzeczką - 2746 przepisów (strona:135/184)

Murzynek - szybkie ciasto czekoladowe 390

Murzynek to popularne ciasto kakaowe, moje jest z dodatkiem dżemu i oleju. Wykonanie murzynka jest proste a co najważniejsze jeszcze nigdy nie zawiodlam się na tym przepisie. Ciasto to można dowolnie modyfikować dodając różne owoce jabłka, wiśnie czy na wierzch porozkładać kleksy dżemu a dodatkowo polany gorzką czekoladą po prostu rozpływa się w ustach.Nie jest  suchy ani zbyt mokry(...)cukier waniliowy 1 szkl mleka 3 szkl mąki 1 łyżeczka sody  2 łyżeczki proszku do pieczenia 3-4 łyżki kakao rodzynki,  3 łyżki dżemu  z czarnej porzeczki,kawałki czekolady ( opcjonalnie) 1/2 szkl oleju (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie:  Jajka zmiksować z cukrem ok 5 minut, dodać mleko, mąkę, dżem i pozostałe składniki, na końcu olej. Ja dodatkowo

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Sernik na zimno z kaszą jaglaną 226

mojprzepisna.pl | Sernik na zimno z kaszą jaglaną Jeżeli w Nowym Roku chcecie być fit, zdrowi i szczęśliwi, a jednocześnie nie chcecie rezygnować ze słodyczy polecam przepis

moj przepis na
Naleśniki kakaowe z twarożkiem i truskawkami 153

Leniwa niedziela z pysznym śniadaniem- nie ma nic lepszego! :D Przepis na około 8-9 sztuk. Składniki: Naleśniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 3/4szklanki mleka 3/4

Czerwona Porzeczka
Pierś z kurczaka w pestkach dyni 2090

Dzisiaj coś bardzo szybkiego i bardzo prostego, a zarazem zaskakującego smakiem ;) Dynia bardzo fajnie smakuje i wspaniale chrupie, kilka minut i gotowe :) Składniki: 1 połówka z

Czerwona Porzeczka
Tartaletki Oreo 258

Mała rzecz, a cieszy ;)  Pyszne, barrrrrdzo czekoladowe tartaletki z wykorzystaniem ciasteczek oreo. (u mnie na zdjęciu biedronkowa podróbka popularnych ciasteczek ;) Deser jest bardzo prosty i

Czerwona Porzeczka
Naleśniki z sosem porzeczkowym 153

przekładamy do rondla. Podlewamy ze 2 łyżki wody, przykrywamy pokrywką i stawiamy na bardzo mały ogień. Jak się zagotuje, co jakiś czas mieszamy aby się nie przypaliło. Gdy porzeczki zaczną się rozpadać, zdejmujemy pokrywkę i smażymy (często mieszając) do momentu aż wyparuje nadmiar wody, a nasza masa porzeczkowa zgęstnieje i będzie miała konsystencję sosu. Wtedy możemy posłodzić (według własnego upodobania(...)minut mieszając, aby się nie przypaliło i wszystko razem dobrze połączyło. Upieczone naleśniki smarujemy sosem, składamy jak na obrazku lub zwijamy w rulonik i po wierzchu jeszcze polewamy sosem. Ciasto na naleśniki jest pod linkiem:  http://dieta-rozdzielna.blogspot.com/2016/12/krokiety-z-grzybami-i-kapusta.html Smacznego

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Galaretka z czarnej porzeczki 144

reszta to już moja praca. Porzeczki umyć, osuszyć. Na dno garnka wylać 1/2 szklanki wody i wrzucić porzeczki. Gotować na dużym ogniu aż całkowicie się rozgotują. Gotując mieszać. Jak porzeczki już są rozgotowane przetrzeć je przez gęsty durszlak lub sitko. Starć się zrobić to dobrze, żeby zostały tylko suche odpady. Czysty miąższ i sok zagotować, zdjąć szumy. Do czystego miąższu(...)wyparzyć. Do wyparzonych słoików wlać gorący miąższ i zakręcić słoiki. Przykryć słoiki grubym ręcznikiem i zostawić aż ostygnie. Taka galaretka jest pyszna. Idealna na chleb lub jako dodatek do ciast. Dziękuje ciociu

Kuchnia Pokoleń
Przepis na dżem truskawkowy mojej babci. 655

Powtarzałam tu na blogu już wiele razy, że była specem i przerabiała tony owoców i warzyw i właśnie dżemy, nie tylko ten truskawkowy ale i z czarnej i czerwonej porzeczki robiła w ogromnych ilościach. Zaszczepiła we mnie miłość do domowych konserw i przetworów, bo prawda jest taka, że nic nie cieszy dzieci jak pyszny słoik pachnący latem. Aktualnie w internecie(...)skład wchodzą różne dodatki. Ale czy nie lepiej zrobić go tylko z dodatkiem cukru? Cukier świetnie konserwuje a przy tym mamy całkowicie naturalny dżem który wspaniale podkreśli smak ciast, naleśników czy deserów.  Truskawki na dżem nie muszą być piękne - lepiej by były bardzo dojrzałe i najlepiej z własnego ogórka. Różnica w zapachu i smaku jest ogromna zwłaszcza jeżeli

Poezja Smaków - blog kulinarny
Ciasteczkowa pizza z owocami 186

przygotowaniu, a maksimum smaku i zastrzyk energii przed wytężonym rowerowaniem :) Tę słodka pizzę "piekłam" w ramach weekendowej akcji Ciasto na niedzielę , w której tym razem tematem przewodnim było Ciasto bez pieczenia i domowa czekolada . Jako bazę użyłam tu ciasteczek maszynkowych śmietanowych od BRZEŚĆ . Były takie dobre, że przyznam bez bicia, iż większość wyżarłam przez ostatnie dni prosto z opakowania(...)się jedynie trzy ukruszone kawałki do ukochanej kawy :) Składniki na małą tortownicę o średnicy 18 cm : 100g ciasteczek maszynkowych śmietanowych od BRZEŚĆ . 50g masła 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki 4-5 łyżek serka homogenizowanego naturalnego ulubione owoce do przybrania - u mnie kiwi, banan, winogrona, ananas z puszki frużelina jagodowa - do przybrania Ciasteczka rozkruszyć na piasek w malakserze lub blenderze

Grunt to przepis!
Rogaliki krucho-drozdzowe- najlepsze 160

posypane.Ciasto bardzo proste,nieklopotliwe do przygotowania.Jako nadzienia najlepiej uzyc marmolady,czy wlasnorecznie zrobionych powidel,poniewaz zwykly dzem pod wplywem wysokiej temperatury po prostu wycieknie.Doskonale smakuja z dzemem z czarnej porzeczki, takze z nadzieniem serowym lub makowym. Uzylam powidel sliwkowych i marmolady z pigwy.Sama nie wiem ktore lepsze. Skladniki na 24 rogaliki: 250 g maki 150 g twardego masla 1 jajko(...)lyzki kwasnego mleka 2 dkg drozdzy ( szczypta) powidla,ser lub mak Wykonanie: Do miski wsypac make, wlozyc maslo i posiekac nozem.Jajka,kwasne mleko oraz drozdze rozmieszac i polaczyc z ciastem ,poczatkowo przy pomocy widelca,pozniej wyrabiajac juz reka. Wstawic na 60 minut do lodowki. Podzielic ciasto na 3 czesci.Kazda z osobna rozwalkowac na cienki placek w ksztalcie kola,podzielic

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
LENIWY PORANEK #5: PŁATKI GRYCZANE Z PORZECZKAMI, MIODEM I KARDAMONEM 206

    Płatki gryczane to moje kolejne, ostatnie odkrycie i jednocześnie moje "carpe diem". Smakują świetnie, zbliżenie do palonej kaszy gryczanej, jednak są znacznie delikatniejsze i

W kuchni Karmel-itki
Sernik czekoladowy na zimno 165

Kremowy i bardzo smaczny sernik czekoladowy na zimno z frużeliną z truskawek to idealne ciasto bez pieczenia na deser. Sernik jest niezbyt słodki, z żelową polewą z truskawek i o przyjemnym czekoladowym smaku. Latem nic tak dobrze nie smakuje, jak domowy sernik przygotowany na zimno. Taki sernik robi się bardzo szybko, ale z jedzeniem trzeba zaczekać, aż zastygnie. Czekoladowy smak(...)sera wspaniale łączy się ze smakiem truskawek i u mnie frużelina jest właśnie z truskawek, ale można ją również zrobić z wiśni, brzoskwiń lub porzeczek. Do przygotowania tego sernika użyłam gęstego mielonego sera twarogowego z wiaderka (4% tłuszczu), jeśli chcecie użyć sera białego w kostce, należy go dwa razy zmielić w maszynce z drobnym sitkiem. Kremowa konsystencja sernika na zimno

Kuchcik gotuje
Kruche Bezowe Ciasteczka z Konfiturą 154

innym mniej. Te zdecydowanie należą do tych mniej wymagających, co mnie bardzo ucieszyło. Zacznę od tego, że wyglądają uroczo. Są kruchutkie z chrupiącą bezą a przełożone konfiturą z czarnej porzeczki sprawiają wrażenie obłędnych. Musiałam chować przed moim małym pomocnikiem, gdyby mógł zjadłby wszytskie. A zabawa razem zanim przy wykonywaniu ciasteczek była wspaniała. Bardzo Wam polecam. Składniki na około 40 sztuk(...)cukru + 100 g szczypta soli 1 opakowanie cukru waniliowego konfitura ulubiona Żółtka, mąkę, masło, 30 g cukru, cukier waniliowy umieszczamy w misie miksera i za pomocą haka do ciasta kruchego łączymy składniki, tak aby powstało nam zbite ciasto. Możemy również ugnieść ciasto ręcznie. Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy na około 30 minut do lodówki. W tym czasie ubijamy białka

Made By Mom And Son
sernik gotowany z owocami 135

Polecam sernik gotowany tzw. gotujemy masę serową zamiast ją piec. Zalety? Sernik nie opada, ma zwartą i gęstą konsystencję sernika pieczonego, jest szybki do przygotowania. Oprócz

Ugotujmy Coś
Rolada z kremem i dżemem 129

masła lub margaryny do kremu dżem u mnie własnej roboty malinowo - porzeczkowy tabliczka gorzkiej czekolady - do polewy 50 ml mleka do polewy z czekolady dowolne owoce u mnie porzeczki opis biszkoptu: Białka ubić ze szczyptą soli mikserem, żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia albo sodą i zaczekać aż pojawi się piana (5 min), następnie żółtka dodać do białek(...)lodówki. Na drugi dzień gdy biszkopt ostygnie odwijamy z ręcznika i ściągamy papier do pieczenia, smarujemy dżemem a potem kremem i znowu zwijamy w ręczniku w roladę. Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. W tym czasie rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem mleka w kąpieli wodnej i smarujemy pędzelkiem wierzch ciasta a do polewy przyklejamy owoce. Całość wstawiamy do lodówki

Bon Appetit Małgorzaty

Proponowane wyszukiwania