ciasto z patelni - 2000 przepisów (strona:30/134)

Kurczak w cieście francuskim 195

proponowane przeze mnie danie jest wykwintne, czy nie, osądźcie sami. Kurczak w cieście francuskim.  Podane niżej składniki są na 1 porcję ciasta, ja zrobiłam z dwóch.  Składniki: - opakowanie ciasta francuskiego (375g)- upieczone mięso z kurczaka (1 pierś + udko)- 3 małe kolorowe papryki- 250g pieczarek brązowych  (są bardziej aromatyczne niż białe)- olej rzepakowy- młode liście pora- 4 ząbki czosnku(...)posoliłam, dodałam drobno pokrojony czosnek. Gdy woda odparowała dołożyłam pokrojony w talarki por (uważając, aby składników nie połączyć), posoliłam. Jeszcze chwilę smażyłam (na jednej patelni) nie mieszając ze sobą – pieczarki i por. Płaty ciasta francuskiego posmarowałam rozkłóconym jajkiem. Na każdy (przypominam, że robiłam z podwójnej porcji) nałożyłam – plasterki sera żółtego, kurczaka, upieczone papryki, por i na wierzch pieczarki

mojewypiekiinietylko
Pierogi z kapustą i grzybami z nutą lubczyku w cieście z piegami ze szpinaku 180

moje autorskie pierogi rybne z serem i koperkiem (koloru bordowego od buraka). A teraz zapraszam do lepienia! Składniki na ciasto: 0,5 kg mąki 2 jajka 3 łyżki oleju 200 ml ciepłej wody do koloru: trochę rozmrożonego na patelni rozdrobnionego szpinaku, ja dodałam 2 łyżki Składniki na farsz: 500 g kwaszonek kapusty 50 g suszonych grzybów 1 średnia cebula(...)ziele i ugotuj do miękkości kapusty; po tym czasie dodaj farsz z patelni (grzyby z cebulą), przypraw do smaku, wymieszaj i gotuj na średnim ogniu bez przykrycia od czasu do czasu mieszając przez około 20 minut, woda odparuje, wyjmij liść i ziele; ciasto cienko rozwałkuj, faszeruj farszem z kapusty i grzybów, dobrze zlep brzegi, nadając

Zasmakuj Kuchni
Paszteciki z mięsem mielonym, cebulką i serem żółtym 194

gotowy arkusz ciasta francuskiego ok. 150 gramów mięsa mielonego 1 mała cebula lub 1/2 większej 4 plasterki sera żółtego 1 jajko do posmarowania pasztecików Ciasto dzielimy na pół Następnie kroimy na 8 prostokątów Na patelni, bez tłuszczu i na małym ogniu, podsmażamy mięso mielone z cebulką. Ja nie soliłam, ponieważ mięso samo w sobie było słone Na czterech prostokątach układamy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kawa i wuzetka są obowiązkowe. Dla każdego. ;) 208

ciasto. I za to między innymi ją bardzo lubię. Bo smaku chyba zachwalać nikomu nie muszę? Nie biję się co prawda o złotą patelnię, ale do chwili kawowej przyjemności zdecydowanie polecam ;) Składniki na 16-20 porcji: Ciasto Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę 7 jajek (osobno białka i żółtka) 1 szklanka drobnego cukru (220 g) 1 szklanka mąki tortowej

Pełny talerz
Bułeczki meksykańskie 139

soli, jajka i oleju dodajemy wyrośnięte drożdże i zagniatamy ciasto. Ciasto przekrywamy bawełnianą ściereczką i odkładamy na 20 minut. W czasie kiedy nasze ciasto rośnie przygotowujemy farsz do bułeczek. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Do kiełbasy dodajemy groszek, kukurydzę, fasolkę, przecier pomidorowy, pastę paprykową i tabasco. Farsz doprawiamy delikatnie solą prowansalską, i świeżo zmielonym pieprzem. Wyrośnięte ciasto

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Strudel grzybowy 144

oprócz masła. Miękkie masło podzielić na trzy równe części i po kolei dodawać do ciasta dobrze je wyrabiając pomiędzy kolejnymi porcjami dodawanego masła.Ciasto pozostawić do wyrośnięcia. Obraną cebulę, czosnek i grzyby rozdrobnić. Całość wysmażyć na patelni używając masła. Dodać tymianek, sól i pieprz, smażyć na bardzo dużym ogniu, aby jak najszybciej odparować wodę z grzybów. Odstawić do schłodzenia.Ciasto

Anioły w kuchni
ŚWIĄTECZNY BARSZCZYK I PASZTECIKI Z FRANCUSKIEGO 294

szybkoSkładniki:barszcz: 1 kg buraków 5 grzybków suszonych ( najlepsze prawdziwki ) 3 zabki czosnku majeranek - ok . łyzeczki sól , pieprz-do smaku pól łyżeczki cukru łyżka soku z cytryny uszka: opakowanie ciasta francuskiego 20 dag pieczarek 1 cebula sól , pieprz do smaku olej do podsmażenie - ok. 2 łyżekWykonanie:Grzybki moczymy ok. godziny , zlewamy wodę , płuczemy , gotujemy w garnuszku w 2 szklankach wody(...)filizance. Mozemy tez wzbogacic barszczyk o pokrojone wczesniej ugotowane suszone prawdziwki. Paszteciki: Cebulke drobno siekamy, szklimy na oleju, wrzucamy pokrojone w plasterki pieczarki, dokładamy na patelnie, doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Studzimy farsz. Ciasto francuskie rozwijamy, szersza szklanką wycinamy kółka (musi wyjsc parzysta ich liczba - u mnie wyszło 12 - na 6 pasztecików ) Na 6 kółek nakładamy po łyżce farszu

Z Majeczką w kuchni
Chleb litewski 189

okazję zaproponowała Kamila z bloga Ogrody Babilonu. Przygotowanie chleba litewskiego wymaga trochę pracy i czasu, ale gwarantuję Wam, że efekt końcowy jest tego wart. Chleb jest upieczony z ciasta potrójnie zakwaszonego, pachnie kminkiem, ma delikatny wilgotny miąższ i miękka skórkę. Jest doskonały.Chleb litewskiProporcje na 2 keksówki o wymiarach 26 x 12 cmCzas przygotowania: ok. 21 godzinSkładnikiZaczyn/ciasto potrójnie(...)ównież wieczorem zalewamy wrzątkiem otręby. Dodajemy do nich rozgnieciony w moździerzu kminek.Następnego dnia z pozostałej mąki odsypujemy 2 łyżki i prażymy na suchej patelni, aż do uzyskania lekko brązowego koloru. Do zakwaszonego ciasta dodajemy pozostałe składniki, oprócz soli.Ciasto mieszamy tylko do połączenia składników. Ciasto powinno być luźne. Sól rozpuszczamy w odrobinie wody

Kulinarne przygody Gatity
Tacos - placki domowym sposobem 398

ciasto odpoczęło. Następnie dzielę kulę na 8 kawałków. Każdy kawałek rozwałkowuję na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok 2 milimetrów. Wykrawam z ciasta krążki (idealnie do tego nadaję się plastikowy talerzyk z IKEA :) ). Krążki smażę na suchej patelni około 1 minuty z każdej strony. W czasie smażenia nalezy widelcem nakłuwać powietrzne bąble, które tworzą się w cieście. Usmażony krążek zwijam

Magiczna kuchnia Darii
Kluski na parze z owocami 132

odstawać od ręki. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Pomarańcze i jabłka obrać i pokroić na małe kawałki. Wrzucić na patelnię i podsmażać kilka minut z dodatkiem cynamonu. Pod koniec smażenia dodać miód, całość wymieszać. Z ciasta formować małe placuszki, na środek kłaść po łyżeczce owoców i formować kulki.  W garnku do gotowania na parze zagotować wodę, ułożyć

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ciasto "Krówka" - Bez Pieczenia 2349

więcej) minut do lodówki (w tym czasie jeszcze nie użyte masy również powinny znaleźć się w chłodnym miejscu).Płatki migdałów podprażamy na suchej patelni do lekkiego zrumienienia, uważając, aby ich nie przypalić. Całkowicie studzimy.Wierzch ciasta smarujemy masą kajmakową (możemy ją wcześniej zmiksować, aby łatwiej się dała rozprowadzać).Całość posypujemy podprażonymi płatkami migdałów. Ciasto powinno spędzić całą noc w lodówce

Słodka Strona
CZEKOLADOWE ciasto RETRO 158

pszenną oraz ziemniaczaną przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, dosypujemy budyń, delikatnie mieszając białka ubijamy na pianę, delikatnie dokładamy do masy czekoladowej, łączymy Ciasto wlewamy do prodiża, pieczemy około 25 minut orzechy prażymy na suchej patelni biały cukier wsypujemy na suchą gorącą patelnie- tą samą na której podsmażaliśmy orzeszki, podgrzewamy aż do momentu kiedy zacznie się przypalać, dolewamy pozostałą

Luźna Kuchnia
Racuchy drożdżowe 370

ściereczką i odstawiamy. Po 20 minutach ubijamy i delikatnie dodajemy pianę z białek. Ponownie odstawiamy i po okołu 20-25 minutach rozgrzewamy na dużej patelni 3-4 łyżki oleju. Nakładamy łyżką maczaną w tłuszczu porcje ciasta i smażymy racuchy na rumiano z obu stron. Usmażone układamy na ręczniku papierowym rzędami, opierając jeden o drugi. Racuchy drożdżowe podajemy posypane cukrem pudrem

Poezja smaku
Ruskie kopytka 417

podsypywania;Sól;Pieprz;Olej do posmażenia cebuli.Dodatkowo:100 g wędzonego boczku;1 duża cebula;Olej do smażenia.Sposób przygotowania:Cebulę do ciasta na kopytka obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złocisty kolor na rozgrzanym na patelni oleju.Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i jeszcze gorące przecinąć przez praskę lub utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Dodać(...)twarogowej dodać jajo, mąkę i zagnieść ciasto.Zagniecione ciasto podzielić na kilka kawałków. Z każdego formułować wałek i kroić ukośne kopytka.Kopytka wrzucać partiami na gotującą się (bulgoczącą), lekko osoloną wodę i gotować, aż do wypłynięcia.W międzyczasie przygotować okrasę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Boczek pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić cebulę, chwilę podsmażać, po czym

Gospodyni Miejska
Lekcja 1: Pierogi ruskie. Przedmiot: Wstęp do ciastodynamiki stosowanej. 161

gorącej wody b)farsz około 6-7 średnich ziemniaków kostka twarogu posiekana i zeszklona na odrobinie oleju średnia cebula cząber c) naczynia garnek i patelnia praska lub widelec stolnica/blat szklanka butelka lub wałek Wykonanie: a) ciasto 1. Weź miskę/stolnicę/dużą deskę. Przesiej mąkę i dodaj sól. 2. Do goracej wody w szklance dodaj olej. Zamieszaj. 3. Wlej

Fiolka w kuchni

Proponowane wyszukiwania