ciasto z patelni - 2000 przepisów (strona:37/134)

Puszyste placuszki z miodem FIT 179

dodaję żółtka , mąkę otrębową , mąkę ryżową , miód , kiedy mamy dodane składniki delikatnie zaczynamy mieszać , ciasto ma być bardziej gęste niż na naleśniki , kiedy wymieszamy ciasto a będzie za bardzo gęste dodajemy mleko sojowe i mieszamy . Patelnie rozgrzewamy z olejem kokosowym i zaczynamy smażyć nasze placuszki na złoty kolor . Jak mamy placuszki usmażone , podajemy polane miodem , bądź posypane cukrem pudrem

Mój Smak
Tarta z krewetkami 182

krewetki gotowane, nie trzeba ich już obsmażać. Krewetki będą się jeszcze zapiekały w tarcie, nie należy więc ich zbyt długo trzymać na patelni, aby nie stały się gumowe.  Polecam! Inspiracja  tutaj Składniki  na ciasto: 80g masła, schłodzone, pokrojone w kostkę 160 g mąki 1 żółtko zimna wody w razie potrzeby na nadzienie: ok 250 g oczyszczonych krewetek

Stare Gary
Naleśniki francuskie Crêpes - przepis podstawowy na słodko 127

pudru 1 szczypta soli   Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, sól i cukier puder. Cały czas mieszając - powoli wlać mleko i rozpuszczone masło. Ciasto odstawić na 1 h (dzięki temu naleśniki będą delikatniejsze). Rozgrzaną patelnię lekko natłuścić masłem i usmażyć na niej cienkie placki. Wystudzone placki - ułożyć jeden na drugim i przykryć. Mogą być przechowywane w lodówce

Di gotuje
Kotlet (burger) z soczewicy i fasoli z surówką z marchwi 138

Soczewicę, fasolę, jajka i kawałki bułki zmielić na pulpę np. blenderem lub w malakserze. 3. Doprawić do smaku solą i czubrycą. 4. Na patelni rozgrzać tłuszcz. 5. Mokrymi rękoma formować płaskie kotlety - wziąć garść ciasta, uformować w dysk, a następnie kilka razy (ok. 8) przerzucać zdecydowanymi ruchami  kotlety z dłoni na dłoń (na płasko). Kotlety ładnie się rozpłaszczą

Weekendy w domu i ogrodzie
Omlet cesarski, Kaiserschmarrn 113

soli na sztywno. W drugiej misce, utrzeć mąkę z żółtkami, mlekiem i cukrem. Delikatnie dodać ubite białka. Pod koniec mieszania, dodać posiekaną żurawinę. Na patelnię rozpuścić 1 łyżkę masła. Dodać połowę masy na omlet. Gdy ciasto nabierze brązowego koloru na brzegach, przewracamy. Nie przejmujcie się jak omlet, podczas przewracania Wam się połamie :) Tak ma być. Większe kawałki poszarpać na mniejsze

CookYourself
Naleśniki z miodem 208

Będzie potrzebne naczynie, najlepiej misa. Wybijamy jajka i dodajemy kolejno pozostałe składniki a całość dobrze ubijamy, najlepiej mikserem ale trzepaczka również będzie dobra. Gdy ciasto będzie równej konsystencji i bez grudek rozlewamy je na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu, tutaj świetnie sprawdza się patelnia teflonowa. Naleśniki smażymy po obu stronach na złoto. Podajemy polane miodem, ale uwaga, należy zaczekać

Naleśniki
Racuchy owsiane z sosem pietruszkowym 120

smażenia sos: 200 ml gęstego jogurtu natka pietruszki Płatki, mąkę, jajka, żurawinę i nasiona dokładnie ze sobą wymieszać. Dolać tyle mleka aby ciasto  było gęste na tyle, aby racuchy nie rozlewały się na patelni.  Rozgrzać olej na patelni, nakładać racuchy z pomocą łyżki  i smażyć z obu stron na złoty kolor. W czasie smażenia, poszatkować

Jadło i czytadło
KROKIETY Z PIECZARKAMI, PAPRYKĄ I SEREM 219

soli4 całe jajkaolej - do smażeniajajka, bułka tarta - do panierowaniaJajka, cukier, sól i mleko wymieszać. Dodać mąkę, zmiksować. Dolać wodę i zmiksować na gładkie ciasto. Odstawić na 20-30 minut, by było elastyczne. Smażyć na  patelni - z obu stron, na jasny kolor Składniki na farsz:250g pieczarek1/2 papryki czerwonej1/2 papryki żółtej250g mozzarelli1 cebulasólpieprzsłodka paprykaolejNa oleju podsmażamy cebulę, dodajemy pokrojoną

Walijskie Pichcenie
Kotlety z karkówki w panierce 187

Przygotowanym ciastem jajecznym zalewamy kotlety tak, aby ciasto dostało się też pod spód.   Namoczone w cieście kotlety przenosimy na talerz z panierką, potem moczymy w cieściei jeszcze raz w panierce.    Tak spanierowane kotlety układamy na patelni z rozgrzanym olejem i smażymy na średnim ogniu kilka razy obracając.   Świetnie smakują z surówką z marchewki

Maminek kulinarny
728. Czasami mam ochotę na... 154

ziołastarty ser żółtymasło do smażeniaPłatki zalać wieczorem wrzątkiem i wstawić do lodówki.Szpinak drobno posiekać. Do płatków dodać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać masło. Wyłożyć 1/2 masy, położyć ser kupkami, przykryć resztą ciasta. Smażyć na małym ogniu, pod przykrywką. Przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze chwilę

More food, love and dreams
Powrót do dzieciństwa, czyli placuszki z jabłkami 249

używam w spray'u) Wszystkie składniki (oprócz jabłek) umieszczamy w misce, a następnie miksujemy mikserem na gładką masę. Jabłka kroimy w ósemki, dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy (już nie mikserem). Smażymy na lekko natłuszczonej patelni na rumiano z obu stron. Najlepiej na niewielkim ogniu, inaczej w środku mogą pozostać surowe. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub z łyżką kwaśnej śmietany

Ratunku obiad
PULPECIKI JAGLANE Z GULASZEM DYNIOWYM. 179

jakby na mielone.  Musi być zwarte, ale nie twarde. Nieco lepkie. Stąd dodajemy tyle kaszy gryczanej,  aby uzyskać właśnie taką konsystencję. Z ciasta formuję małe kuleczki wielkości piłeczki do ping-ponga. Na patelni rozgrzewam olej roślinny, obsmażam pulpeciki z każdej strony, po czym odsączam je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podaję z gulaszem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Niebo w gębie czyli kalafiorowe chmury! 36314

lekko przestudzić.Białka oddzielić od żółtek, ubić pianę. Pozostałe składniki dokładnie wymieszać ze soba, na koniec dodając ubitą pianę. W przygotowanym cieście zanurzać różyczki kalafiora (trzymając za ogonki;) i smażyć powoli na  patelni, na rogrzanym oleju/oliwie. Można smażyć w głębokim tłuszczu, ja jednak użyłam ilości nieco większej niż standardowe kotlety a  w trakcie smażenia obracałam

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Ślimaczki z pomidorami, oliwkami i bazylią 166

oliwę. Zagnieść ciasto i od razu je rozwałkować na duży prostokąt, pozostawić na stolnicy do wyrośnięcia.2. W czasie gdy ciasto wyrasta przygotowujemy sos pomidorowy. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i blanszować drobno pokrojoną cebulę i czosnek, następnie dodać pomidory i razem smażyć,  można podlać wodą, przyprawić solą

Apetyczna babeczka
Wiejskie Quiche 5363

łyżeczka słodkiej paprykiszczypta papryki ostrejsól i pieprz do smakuPrzygotowanie:Formę do tary wysmarować tłuszczem. Ciasto zagniatamy, rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wykładamy nim formę tarty. Ziemniaki szorujemy, nie obieramy i gotujemy przez 20 minut w osolonej wodzie. W tym czasie na patelni smażymy boczek, pokrojony w kosteczkę i cebulę na złocisty kolor. Ziemniaki odcedzić, przelać zimną(...)wodą -ostudzić, obrać i pokroić na plastry. Na patelni rozgrzać klarowane masło i podsmażyć ziemniaki na złotobrązowy kolor. Ziemniaki wymieszać z cebulą i boczkiem - wyłożyć na ciasto.Jajka rozkłócić, dodać śmietanę i pokrojoną na drobno pietruszkę. Masę doprawiamy papryką i solą z pieprzem. Zalewamy masą śmietanową ciasto z farszem.Pieczemy przez ok 50-65 minut w temperaturze 175 C bez termoobiegu.Tart

Niezły Młynek