ciasto z patelni - 2000 przepisów (strona:36/134)

Migdałowiec 232

kolei wszystkie składniki mieszając je mikserem. Gdy wszystkie składniki będę dokładnie połączone, gotową masę przelewamy do przygotowanie wcześniej formy.  Ciasto pieczemy 40 minut w 180 stopniach aż się nie zarumieni. W tym czasie masło roztapiamy na patelni i dodajemy cukier i mleko. Gdy składniki się rozpuszczą dodajemy migdały i wszystko razem gotujemy aż masa lekko nie zgęstnieje. Gotową

ciastkarnia na kruchym spodzie
Racuchy double double - drożdżowe z jabłkiem 117

Przygotowuję około 2 szklanek pokrojonych kawałeczków. Można lekko je skropić sokiem cytryny, by wstrzymać ciemnienie. Po ok. 2 godzinach (lub krócej) ciasto podwoi objętość. Łączę je z jabłkami, mieszam delikatnie i od razu rozpoczynam smażenie na gorącej patelni o nieprzywierającej powierzchni, dzięki czemu prawie obywam się bez tłuszczu. Lekko przecieram tylko dno masłem. Odwracam drewnianą łopatką, kiedy na wierzchu racuchów

I tu będę miała takie te
Chleb pszenno – żytni z prażoną mąką - marcowa piekarnia 201

się nie przypaliła, cały czas mieszać, a równocześnie wyczuć moment kiedy mąka jest już gotowa. Pomagałam sobie w ten sposób, że obok patelni na której prażyłam mąkę, położyłam dla porównania łyżkę z mąką białą - pomogło. Ciasto wyrabiałam częściowo ręcznie, częściowo robotem  - dodałam w opisie informacje. Piekłam na blasze (nie miałam czasu na rozgrzewanie kamienia) ale w żaden sposób(...)razowej 225 g wody Składniki mieszamy i pozostawiamy przykryte, na 14-16 godzin w temp. pokojowej Składniki zasmażki: 120 g mąki żytniej 300 g zimnej wody Na rozgrzaną suchą patelnię, wsypujemy mąkę i prażymy, cały czas mieszając do uzyskania lekko brązowego koloru. Mąka nie może się przypalić! Przesypujemy na miseczkę i dolewamy stopniowo zimną wodę, energicznie mieszając łyżką albo trzepaczką

Stare Gary
Pierogi z kaszą gryczaną, serem, cebulą i tymiankiem 156

pierogi.Układać na wysypanej mąką tacce. Gotować na wrzątku w 2 partiach minutę od wypłynięcia ( nie trzeba dłużej bo ciasto jest parzone a farsz nie jest surowy). Wyjmować delikatnie łyżka cedzakową na talerze i zostawić chwile by ostygły. Na patelni rozgrzać masło z olejem i rumienić na nim pierożki na złoto. Podawać posypane usiekaną zieleniną z sezonowa surówką

Buniabaje w kuchni
Podpłomyki gryczano-kukurydziane z tapenadą, grillowanym fenkułem, pomidorami i serem feta 136

pewnym stopniu przypominałby tradycyjne pszenne placki. I kurcze, muszę powiedzieć, że nawet się udało. Największym problemem okazał się sposób ich pieczenia. Ciasto jest niestety dość kruche i przy większych rozmiarach trudno będzie je nam przenieść na blaszkę lub patelnię. Najlepiej, żeby były one wielkości dłoni. Wypróbowałem trzy sposoby pieczenia: najpierw w piekarniku — niestety wyszły dość suche i popękane, później(...)uformuj kulkę, włóż do miski i przykryj ściereczką. Odstaw na 2h do wyrośnięcia. Następnie ciasto zagnieć ponownie i podziel na 12 równych porcji. Każdą rozwałkuj na kształt okręgu o średnicy ok. 12 cm. Podpłomyki smaż z obu stron przez około 2 minuty na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oleju kokosowego. Możesz je również piec na suchej patelni — będą

Food Square
Rogaliki drożdżowe z kremem czekoladowo- słonecznikowym 118

dołek do którego wlewamy rozpuszczoną margarynę, resztę mleka, oliwę, a następnie dodajemy sól, cukier, cukier waniliowy, jajko, żółtko i wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy krem czekoladowy… Słonecznik wrzucamy na gorącą patelnie i podsmażamy bez tłuszczu, cały czas mieszając. Przyrumieniony słonecznik przekładamy na talerz do ostygnięcie. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, gdy będzie już

Smakowy Raj
Włoskie calzone 204

wyrośnięcia. W tym czasie możemy przygotować sobie składniki do farszu, pokroić warzywa, zetrzeć ser, pieczarki delikatnie podsmażyć z cebulą na patelni. Lepiej je wcześniej podsmażyć, bo pieczarki zawierają w sobie dużo wody. Smażymy także kurczaka pokrojonego w kostkę.  Ciasto dzielimy na tyle części, ile chcemy przygotować "pierogów". Ja robię spore porcje, dlatego dzielę na 4 części. Po kolei rozwałkowujemy

upichcic
PIEROGI PEŁNOZIARNISTE Z SEREM 176

odstawiamy na ok. 15 min., aby odpoczęło.  Farsz: Twaróg dobrze rozdrobnić widelcem. Cebulę obrać i podsmażyć na patelni z olejem. Zasypać cukrem, wymieszać i poczekać, aż się zarumieni. Jeszcze ciepłą cebulę dodać do farszu. Doprawić solą i pieprzem.  Ciasto podzielić na 2-3 części. Każdą podsypać mąką i cienko rozwałkować. Wyciąć szklanką kółka. Nałożyć 1 łyżeczkę farszu

Kuchnia Paulettes
Placuszki z jabłkiem 195

proszku do pieczenia  szczypta soli  4 jabłka 1. Jabłka obieramy ze skórki i trzemy na tarce .2. Z wszystkich składników wykonujemy ciasto ( powinno być średnio gęste , można dodać dodatkowo trochę mąki )3. Smażymy na patelni około 2 min z każdej strony

ciemna strona patelni
Tarta dyniowa z szynką i ryżem 193

szynki 50 g ryżu 2 jajka sól pieprz gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki domowej warzywnej pasty bulionowej olej do smażenia Wykonanie: Składniki na ciasto szybko zagniatamy, formujemy kulę, przykrywamy folia spożywczą i wkładamy do lodówki. Na patelni podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, gdy się zeszkli dorzucamy do niej pokrojoną w kostkę szynkę i smażymy przez 2-3 minuty, po czym(...)wody z  dodatkiem past bulionowej i gotujemy na małym ogniu do momentu, kiedy ryż będzie miękki. Formę na tartę o średnicy 24 cm natłuszczamy i wyklejamy schłodzonym ciastem, nakłuwamy widelcem i z powrotem chowamy do lodówki. Do miski wbijamy jajka, dodajemy rozgniecioną widelcem pieczoną dynię i przestudzoną szynkę z ryżem. Dokładnie mieszamy i przyprawiamy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni

Kulinarne przygody Gatity
Gozleme – turecki przysmak z fetą i szpinakiem 423

feta – 100g- szpinak – 250 g- sól- pieprz- czosnek granulowany  SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Umyty szpinak blanszujemy na patelni. Doprawiamy do smaku. Mieszamy z rozgniecionym serem.Mąkę , jajko , sól , jogurt dokładnie razem mieszamy.Dodajemy powoli wodę i wyrabiamy ciasto( jej ilość zależy od tego jak nam się będzie wyrabiało ).Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 minut , żeby odpoczęło.Dzielimy(...)środek każdego nakładamy farsz.  Dwa boki ( z prawej i lewej zawijamy do środka ).  To samo robimy z górnym i dolnym , tak by zakryc farsz.  Delikatnie ugniatamy.  Smażmy na gorącej patelni delikatnie maźniętej olejem po kilka minut z każdej strony , tak by tworzyły się pęcherzyki

Ostra na Słodko
Dietetyczne,slodkie,orkiszowe gofry bez cukru 143

owoce i posypac wiorkami kokosowymi (jesli wiorki przedtem uprazysz na patelni bez tluszczu,beda jeszcze bardziej aromatyczne)                                              ZYCZE SMACZNEGO !UWAGI:Niezaleznie jakiej maki uzyjesz ciasto powinno byc dosc geste,wtedy gofry sa najbardzeij chrupiace

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Soczyste kąski kurczaka w ziołowym cieście naleśnikowym 2566

łodyg. Pozostałą część posiekać.W drugiej misce rozbełtać jajko. Dodać mąkę i mleko, wymieszać za pomocą trzepaczki do ubijania. Gdy ciasto naleśnikowe będzie już miało jednolitą konsystencję dodać łyżeczkę przyprawy do kurczaka oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać.Na patelni rozgrzać olej. Za pomocą małej łyżeczki (lub za pomocą dłoni) formować kęski kurczaka. Smażyć z obu stron na złoty kolor(...)koniec smażenia przykryć patelnię pokrywką, by mięsko doszło w środku i nie było surowe. Smacznego!Podawać np. z sosem czosnkowym lub słodko-kwaśnym. The post Soczyste kąski kurczaka w ziołowym cieście naleśnikowym appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Pierożki ze szpinakiem 154

łyżki masła, 0,5 sera feta, 1 żółtko, szczypta ziół prowansalskich.  Przygotowanie:      Na patelni rozpuszczamy masło i dusimy pod przykryciem mrożony szpinak. Następnie dodajemy 1/2 fety oraz wyciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Z ciasta francuskiego wycinamy szklanką kółka (parzystą liczbę). Na połowę kółek nakładamy łyżeczką farsz szpinakowym, przykrywamy drugim kółeczkiem (tym bez farszu

Aga w kuchni
Pierogi z rucolą i ze szpinakiem 143

mrożonego szpinaku szczypta soli, gałki muszkatołowej i czosnku suszonego farsz z rucoli: duży pęczek sałaty kostka tofu wędzonego szczypta soli Przygotowanie: ciasto po prostu zagniatamy i przyprywiamy ściereczką aby nie wyschło. Aby zrobić farsz szpinakowy podsmażamy go na patelni tak długo, aż będzie z niego odpowiednio zwarta masa i doprawiamy. Farsz z rukoli: sałatę drobno szatkujemy, wrzucamy na suchą patelnię

greenscarf