ciasto z patelni - 2000 przepisów (strona:35/134)

Deserek Crunchy 145

jajka6 kopiastych łyżek płatków owsianychpełna łyżka mioduDodatkowo:serek waniliowy (np. Rolmlecz)Wykonanie:Jajka wymieszać z miodem, a następnie dodać płatki. Wymieszać, (trzeba uzyskać konsystencję ciasta, jeżeli będzie za mało płatków, po prostu dosypać).Na patelni wysmarowanej olejem rozlać naszą masę i utworzyć z niej okrągły naleśnik. Zarumienić go delikatnie od spodu, następnie rozgnieść łyżką, aby uzyskać crunchy. Crunchy podzielić

Moje pyszne gotowanie
Naleśniki misie 278

misce. Wyciskamy sok z pomarańczy. Do suchych składników dodajemy jajko, mleko i połowę soku z pomarańczy. Dokładnie mieszamy aż do połączenia wszystkich składników. Patelnie rozgrzewamy (można dać na nią trochę masła) i nakładamy ciasto - 3 duże łyżki ciasta na głowę misia i po 1 małej łyżeczce na uszka. Pieczemy na rumiany kolor. Banana kroimy na kawałki i wrzucamy do reszty

Ciastkozercy
Piernik z jabłkami i orzechami 546

pieczemy ok. 50 min w temperaturze 180 stopni C. Aby wykonać lukier ucieramy cukier puder z sokiem z cytryny i polewamy nim jeszcze ciepłe ciasto. Można dodatkowo udekorować wiórkami kokosowymi lub lekko zrumienionymi na patelni płatkami migdałowymi

Animelka Blog
Morelowe placki bezglutenowe 155

kroimy w kostkę.  Mieszamy dokładnie wszystkie składniki najlepiej blenderem lub mikserem. Można zmienić proporcje i dodać mniej mąki a więcej moreli. Na teflonowej patelni rozgrzewamy tyle oleju, żeby zakrył dno. Nakładamy po łyżce ciasta zostawiając odstępy między plackami. Smażymy na średnim ogniu na złoty kolor i przewracamy na drugą stronę. Usmażone placki odsączamy na papierowym ręczniku.Sprawdź koniecznie inne

prawdziwe jedzenie
Orkiszowa tarta z rabarbarem 137

krótko i intensywnie. Wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Następnie wyciągamy ciasto, odrywamy 1/4 i odstawiamy, resztę ciasta wałkujemy i rozkładamy w formie do tarty.   Farsz Rabarbar kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię, wlewamy sok z cytryny, whiskey, wsypujemy cukier i karmelizujemy na średnim ogniu przez kilkanaście minut aż warzywo całkowicie się rozpadnie. Następnie

Mango Papaja
Placki z warzywami na cieście francuskim 201

sera mozarella cebula cukinia papryka kilka pieczarek 2-3 ząbki czosnku majeranek, rozmaryn, sól, pieprz olej  surowe jajko Podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem pokrojone warzywa: najpierw cebulę i pieczarki a następnie cukinię, czosnek i paprykę. Ciasto francuskie kroimy na trójkąty. Na brzegach ciasta układamy pokrojony ser i zalepiamy je. Na środek ciasta nakładamy farsz, posypujemy serem i przyprawami

prawdziwe jedzenie
Karha – CHAI MASALA – mieszanka przypraw do herbaty (i nie tylko) 186

jako podstawa do smoothie z gałką śmietankowych, mlecznych lub waniliowych lodów i kleksem bitej śmietany. Zaparzcie ją w mleku lub kawie i zostawcie do przestygnięcia. Spróbujcie jej też do ciasta herbacianego na które przepis już podawałam albo do nasączenia biszkoptu . Dzisiaj przepis na mieszankę do słoiczka, taką która ładnie wygląda na półce (to dla estetów) a dla czynnie pijących jesienią(...)goździków 1-2 laski cynamonu 3 łyżki posiekanego kandyzowanego imbiru 2/3 szklanki liściastej czarnej herbaty Assam albo Ceylon Przyprawy ziarniste uprażyć na suchej patelni, ostudzić, zmiażdżyć je bardzo lekko w papierowej torebce np. wałkiem do ciasta. Osobno połamać drobno cynamon i gwiazdki anyżu. Wymieszać wszystko z posiekanym kandyzowanym imbirem i czarną liściastą herbatą. Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku.   Przygotowanie

Karo in the Kitchen
Ravioli ze szpinakiem i ricottą 188

rozmrożenia.Przygotować ciasto pierogowe.W misce lub na stolnicy ( ewentualnie w robocie jeśli posiadacie ) z mąki, jaj, oliwy, soli i wody zagnieść gęste, sprężyste ciasto. Wodę dolewajcie stopniowo.Ciasto schować pod miskę i odstawić na 30 minut.Na patelni podsmażyć szpinak. Smażyć go do momentu, aż nadmiar wody odparuje - szpinak musi być dość suchy. W czasie smażenia dodać 1 łyżkę octu winnego, żeby(...)koniec smażenia dodać roztarty czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Szpinak odstawić do wystygnięcia - musi być całkowicie zimny.Do zimnego szpinaku dodać ser ricotta, ewentualnie dosmaczyć. Połowę ciasta wałkujemy na prostokątny, cienki placek.Na cieście w równych odstępach, kładziemy porcję farszu.Przestrzenie pomiędzy farszem oraz brzegi placka smarujemy rozmąconym jajkiem.Wałkujemy pozostałe ciasto, nakrywamy farsz plackiem.Brzegi oraz przestrzenie pomiędzy farszem

kolorowotorcikowo
FRANCUSKIE ROGALIKI Z POWIDŁAMI, CZEKOLADĄ I ORZECHAMI LASKOWYMI 163

chrupkie ciasto kruszy wszędzie wkoło ;) …. wypełnione po brzegi rewelacyjnym kremem – ze śliwkowych powideł , orzechów laskowych , migdałów i czekolady.Niebo w gębie!Nie ma co zachwalać- trzeba spróbować!SKŁADNIKI:* ciasto francuskie – 300 g* powidła śliwkowe – ok. 100 g* orzechy laskowe – ok. 80 g* czekolada mleczna – 40 g* białko – 1 sztSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Piekarnik nagrzewamy do 180C.Blach(...)tort ).Ich wielkośc zależy od tego , jak duże rogaliki chcemy otrzymać ( u mnie było to 8 większych ).Czekoladę drobno siekamy.Orzechy podprażamy na patelni i również siekamy.Dodajemy powidła i wszystko razem dokładnie mieszamy.porcjami nakładamy na ciasto francuski i delikatnie zwijamy rogaliki ( sklejajmy dokładnie rogi ).Smarujemy rozbełtanym białkiem i wkładamy do piekarnika na ok. 10 – 13-15 minut.Posypujemy cukrem pudrem!Smacznego

Ostra na Słodko
Jarmuż. Z czym to się je...? Z chlebem! 126

wsypać cukier, i wlać połowę mleka. Odstawić na 15 minut.Po tym czasie do ciasta dodać resztę mleka, jajka i olej. Wyrobić gładkie ciasto, odstawić na 45-60 minut do wyrośnięcia.Jarmuż umyć, odciąć twarde końce.Na patelni rozgrzać masło, dodać posiekane dymki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy zaczną się rumienić, dodać jarmuż. Smażyć kilka minut, aż jarmuż zdecydowanie zmniejszy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Naleśniki z kurczakiem w sosie parykowo-pomidorowym 175

czerwone papryki  1 puszka pomidorów bez skórki 250 g sól , pieprz i suszone oregano do smaku 1 łyżka masła Dodatkowo: 150 g gęstej śmietany listki pietruszki Ciasto na naleśniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 jajko szczypta soli 1,5 szklanki gazowanej wody olej do smażenia Sposób wykonania(...)pomidory się rozpadną, a kurczak będzie miękki. Dodać na koniec starty żółty ser, wymieszać i odstawić. W międzyczasie wszystkie składniki na ciasto  połączyć ze sobą i zmiksować na gładką masę. Naleśniki smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni wysmarowanej  olejem. Podawać  z gorącym farszem zwinięte jak tradycyjne naleśniki, (choć oczywiście można równie dobrze np.w formie trójkąta ) , polane

Gosia gotuje
Pierogi RUSKIE 276

ziemniaki obieramy, gotujemy cebule obieramy, kroimy w kosteczkę ziemniaki zgniatamy widelcem lub tłuczkiem jeśli posiadacie, mieszamy z serem margarynę roztapiamy na patelni, wrzucamy cebulę, podsmażamy na złoty kolor podsmażoną cebulkę wrzucamy do masy serowej, doprawiamy solą i pieprzem ciasto wałkujemy, wycinamy pierożki, wrzucamy na osoloną, gotującą się wodę z odrobiną oliwy Podajemy gorące z wody, lub podsmażamy na przykład

Luźna Kuchnia
Domowe bułeczki - najlepsze przecież 136

może się delikatnie lepić.Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.Pepperoni pokroić w niedużą kostkę, podsmażyć na suchej patelni, odsączyć z tłuszczu, wystudzić.Masło rozpuścić, wymieszać ze skórką cytrynową i oliwą. Ostudzić.Koperek posiekać.Wyrośnięte ciasto szybko zagnieść, a następnie rozwałkować na prostokąt wielkości 30x50 cm. Powierzchnię posmarować cytrynowym masłem, następnie równomiernie rozłożyć pepperoni i posypać koperkiem.Ciasto

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Drożdżowe coś z malinami i kruszonką 188

okrągłej formie. A pro pos formy - posmarujcie ją masłem i wyłóżcie papierem do pieczenia. 7. Kruszonkę robi się szybko - na patelni rozpuszczamy masło z cukrem i dodajemy mąkę - to wszystko zbija się w kuruszonkowe kuleczki. 8. W foremkach mamy ciasto, na nie kładziemy umyte maliny - jak najwięcej - ja dałam po 4 i było mi mało, posypujemy kruszonką i wstawiamy

Matka Żywicielka
35. Tartaletki ze szpinakiem i fetą 119

muszkatołowa sól, pieprz łyżka masła łyżka gęstej śmietany farsz na samą górę 1 opakowanie serka feta 3 łyżki gęstej śmietany Składniki na ciasto połączyć, zagnieść szybko, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. godzinę. Na patelni rozgrzać masło, dodać posiekany czosnek,a chwilę później szpinak i przyprawy, Dusić na wolnym ogniu przez ok. 8-10 minut, na samym

Jadło i czytadło