ciasto z patelni - 2000 przepisów (strona:40/134)

Baldachy kwiatów czarnego bzu w cieście smażone na oleju rzepakowym. 162

osuszamy), powinny zostać zerwane najlepiej przed południem w słoneczny dzień. Ale tylko z miejsca oddalonego od spalin i innych zanieczyszczeń. Mieszamy ponownie ciasto i maczamy w nim nasze kwiaty. Następnie rozgrzewamy olej rzepakowy na patelni i smażymy po obu stronach na rumiany kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na patelni posypujemy cukrem pudrem. Gotowe

Malinowe Pocałunki
Oszukana pizza z patelni 207

POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: W misce łączymy śmietanę, jajka, majonez, mąkę, doprawiamy solą i cukrem i bardzo dokładnie mieszamy do połączenia składników. Na patelni na wysokim ogniu rozgrzewamy odrobinę oliwy (ja dałam pół łyżki). Wlewamy ciasto i natychmiast zmniejszamy ogień. Smażymy aż ciasto się zetnie (ok. 3 minuty) i obracamy na drugą stronę. Łyżką rozsmarowujemy ketchup wedle uznania, posypujemy serem

My Culinary Art
Kotlety drobiowe z panierką typu Panko 203

przez folię, aby nie porozrywać). Każdy kotlet obtoczyć w mące. Wymieszać mąkę z jajkiem i wodą (konsystencja ciasta naleśnikowego). Mięso zanurzyć w przygotowanym cieście naleśnikowym. Na zakończenie dokładnie obtoczyć w panierce Panko. Kotlety smażyć  na patelni w głębokim oleju. Podawać z zieloną sałatą lub dowolną surówką. Smacznego

Salonik smaków
Kluski leniwe bez jajek 245

łyżki masła garść słonecznika 1. W misce łączymy ser biały z mąkami i cukrem waniliowym dodajemy mleko2. W międzyczasie gotujemy wodę3. Ciasto zagniatamy bardzo dokładnie aż ładnie się połączy i gotujemy4. Na patelni rozpuściłam masło i podsmażyłam ziarna słonecznika, na koniec posypałam delikatnie cukrem cynamonowym.Najlepiej smakują na ciepło

NaKońcuJęzyka
Pierogi z mięsem z rosołu 164

całe jajko. Mieszamy składniki. Wlewamy gorącą wodę zarabiając ciasto poczatkowo nożem, następnie wyrabiamy ręką. Gdy składniki się dobrze połączą, a ciasto jest gładkie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na ok. 15 minut, aby „odpoczęło”. W międzyczasie szykujemy farsz. Na patelni przesmażamy boczek z cebulą. Ugotowane mięso, warzywa, czosnek, przesmażony boczek z cebulą mielimy maszynką. Dodajemy jajka, przyprawy i dokładnie wyrabiamy

mojewypiekiinietylko
Tarta z szynką prosciutto, suszonymi pomidorami i szpinakiem 104

żółtko i kwaśną śmietanę i zagniatamy gładkie ciasto. Gdyby ciasto nie chciało się kleić - można dodać łyżkę lub dwie zimnej wody. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Farsz: Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy na nią szpinak i podgrzewamy, mieszając co jakiś czas. Szpinak ma to do siebie, że bardzo się(...)kurczy na patelni, więc nie przeraźcie się, jeśli u Was zacznie niknąć w oczach - tak właśnie ma być ;) Szpinak doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i czosnek. Całość dusimy pod przykryciem parę minut. Jeśli ktoś ma ochotę dodać ser - teraz jest do tego odpowiedni moment. Ciasto na tartę wyjmujemy z lodówki, wałkujemy i robimy

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
NADZIEWANY KURCZAK W CIEŚCIE FRANCUSKIM 318

zostawiając przy tym nietknięty środek (dwa ostatnie zdjęcia pokazują to dokładniej):) Wsadź blachę z naciętym ciastem na 15 minut do lodówki.W tym czasie zrumień z obu stron lekko na suchej patelni plastry boczku. Pieczarki umyj i pokrój w cieniutkie plasterki. Cebulę zaś posiekaj w większą kostkę. Całość podsmaż około 5 minut

Słodko-Słony Świat Ilony
Empanadillas z jagnięciną i warzywami 207

posiekane pieczarki1/2 posiekanej czerwonej papryki2 łyżki oliwy100g upieczonej wcześniej jagnięciny lub innego mięsa (wołowina, drób)żółtko Przygotowanie:Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę, paprykę i pieczarki. Następnie do warzyw dodać pokrojone w kostkę mięso. Przyprawić solą i pieprzem.Z ciasta francuskiego wyciąć krążki o średnicy około 12-15 cm. Na każdej połowie krążka ułożyć nadzienie. Brzegi zwilżyć wodą

Smakowity Blog Kulinarny
PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ I BIAŁYM SEREM 148

torebka kaszy gryczanej 2 cebule sól, pieprz Sposób przygotowania: Kaszę ugotować w osolonej wodzie, cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Kaszę gryczaną cebulę oraz ser przyprawić według własnego gustu i dokładnie wymieszać wszystkie składniki farszu. Składniki ciasta dokładnie zagnieść. Ciasto podzielić na 2-3 części rozwałkować, wykrawać krążki i na każdy nakładać farsz, następnie staranie zlepić pierogi

RAROSSA
Tarta z dorszem i grillowaną papryką 238

Nastawić piekarnik na 190 stopni. Paprykę pokroić w ósemki (oczyścić z nasion) i smażyć na patelni grillowej przez około 15 min. Po ostudzeniu papryki ściągnąć z niej skórkę.  Formę do tarty (moja 24 cm) wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować o średnicy większej niż forma. Wyłożyć ciastem formę i pamiętać o tym aby ciasto wychodziło trochę poza formę. Ciasto owinąć folią aluminiową

cooklife
Naleśniki z mąki ryżowej z twarożkiem , syropem klonowym i ziarenkami . 189

posypania użyłam ziarenek Migdałowy Przylądek z Ziarenkowa                                   Zapraszam :)  Składniki na ciasto naleśnikowe : 2 szklanki mleka  2 szklanki maki ryżowej  1 łyżeczka ksylitolu  2 jajka  1 laska wanilii Masa twarogowa : 250 g sera białego pół tłustego(...)miski wlać mleko dodać jajka i wymieszać , następnie dodać mąkę ryżową , ziarenka wanilii i ksylitol . Wszystkie składniki     dobrze wymieszać. Patelnię do naleśników rozgrzać dodać odrobiną oleju kokosowego i rozpuścić , następnie wlewać po małej chochelce ciasta . Smażyć na złoty kolor z obydwu stron . Ser utrzeć z ksylitolem i ziarenkami z wanilii , następnie dodać jogurt i wymieszać . Upieczone naleśniki smarować

Sama słodycz i szczypta chili
Spanakopita 186

mrożonego (lub 150 świeżego) 80 g serka (w oryginale wiejski, dałam kremowy) 175 g sera feta 2 jajka 12 płatów ciasta filo o wymiarach 22x35 cm roztopione masło  Wykonanie: Jeżeli używamy mrożonego szpinaku należy rozmrozić go na patelni tak, aby odparować większość wody.  Powinno pozostać nam około 150 g szpinaku.  Jeżeli używamy świeżego to po umyciu siekamy

Sto kolorów kuchni
Śliwki i odgrzebane przepisy :-) 185

pierwszy ogień poszły knedle twarogowe klik. Do tej pory przygotowywałam je z truskawkami, dziś były to śliwki. Do ciasta dodałam pół łyżeczki cynamonu, co zmieniło ich smak. Moja córka stwierdziła, że zapachniało świętami. Do knedli przyrządziłam polewę z masła stopionego na patelni, do którego dodałam 1 łyżkę mielonych orzechów laskowych i pół łyżeczki cukru. Podgrzałam jeszcze przez 2 minuty

Przysmaki Karolki
Weekend ! Czas na coś trudniejszego :) 138

pierożki (4-5 osób) Składniki : Farsz: klasyczna chińska mieszanka przyprawa 5 smaków 1 łyżeczka imbiru pieprz sos sojowy sos chili (pikantny) tymianek Ciasto : pół kg mąki pszennej typ 650 gorąca przegotowana woda łyżka oleju Przygotowanie farszu: Na patelni rozgrzewamy  oliwę  z oliwek i dodajemy mieszankę chińską, wszystko dusimy do miękkości. Dodajemy 1 łyżeczkę przyprawy 5 smaków, pół łyżeczki(...)warzywa staną się miękkie przekładamy do miski i dobrze siekamy nożem, aby uzyskać jak  najmniejsze  kawałeczki farszu. Musimy chwilę odczekać, aby farsz ostygł. W tym czasie przygotowujemy ciasto. Przygotowanie ciasta:   Do mąki dodać olej, aby ciasto było elastyczne, dodajemy łyżeczkę imbiru. Dodawać stopniowo gorącą wodę i zagnieść ciasto. Powinno być średnio twarde, gdy będzie zbyt miękkie, pierogi

vegetanie
Torcik jabłkowy 152

każdą część pieczemy w blaszce wyłożonej pergaminem  i rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 15-20 minut. Upieczone ciasta odstawiamy najlepiej na 12 h tak aby nabrały chrupkości. Masa: Jabłka kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na dużej patelni z masłem i cukrem aż część jabłek się rozpadnie. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i energicznie mieszamy, masę dzielimy

Niezły Młynek