ciasto z patelni - 2000 przepisów (strona:49/134)

Placki ziemniaczano-jaglane z nadzieniem dyniowym 133

Zostały Ci ziemniaki z obiadu? Zrób kopytka albo placki ziemniaczano-jaglane :) Przepis na ciasto do placków pochodzi z bloga Kolegi . Użyłam połowy ilości składników. A kaszę jaglaną przed ugotowaniem uprażyłam na suchej patelni (mam wrażenie, że po tym triku traci gorycz). To bardzo Weganon zaproponował nadzienie z kapusty i grzybów. U mnie wciąż bardzo dużo dyni w piwnicy, więc trzeba(...)oczkach, czosnek - na tarce o małych oczkach. Imbir pokroić na drobno. Pomidory rozdrobnić według uznania. warzywa połączyć z ricottą i parmezanem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odrywać kawałki ciasta, rozpłaszczać i układać na środku łyżkę farszu. Zakleić. Ciasto doskonale się klei i łatwo formuje. Od czasu do czasu trzeba umyć ręce pod chłodną wodą, by łatwiej było formować placki

Weekendy w domu i ogrodzie
Mini zapiekanki z dynią i szynką parmeńską 219

świetnie współgra z pozostałymi składnikami. Wykorzystałam do tego przepisu gotowe ciasto francuskie, ale bazą może być również ciasto drożdżowe...polecam. Składniki na  12 porcji: 1 op. ciasta francuskiego 350g  500 g  obranej dyni hokaido 15 cm  grubego białego pora 12  plastrów szynki parmeńskiej 24 pomidorki koktajlowe 200 g sera mozzarella 100 g startego sera morskiego(...)użyłam blaszki do grilowania stąd wzorki na dyni). Wyjąć na talerz. Pora przeciąć na pół wyodrebniając poszczególne liście. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić pora, posypać solą i udusić prawie do miękkości.  Na blaszkę do pieczenia wyłożyć pergamin. Ciasto francuskie wyjąć z zamrażarki minimum 20 minut przed pieczeniem, pokroić na 12 kwadratów. W środku każdego kwadratu pozostawiając

Gosia gotuje
Proziaki z miodem i oscypkiem.. tym razem na deser / Podkarpackie smaki 232

łyżeczka soli1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukru+ miód spadziowy+ oscypekPrzygotowanie:Mąkę i sypkie składniki wymieszać, dodać maślankę (ile zabierze ciasto). Masa ma być pulchna, miękka, nie lepić się do rąk. Na desce podsypanej mąką formować duże, okrągłe placki. Rozgrzać patelnię (np. do naleśników). Piec na suchej patelni.Według uznania: polać proziaki miodem lub zetrzeć na tarce oscypka i posypać rozgrzanego

Czarnawisienka
Pieróg 184

   Pieróg, czyli mięsko i warzywa zapieczone w delikatnym cieście.   Składniki na ciasto:-1,5 dkg drożdży-płaska łyżeczka cukru-ok. 2,5

Maminek kulinarny
Smażony bakłażan w chrupiącym cieście kukurydzianym (bez glutenu, mleka i jajek) 161

podczas smażenia panierka mięknie, a co gorsze odpada i przywiera się do patelni. Ostatnio używałam tylko mąki kukurydzianej, która sprawdza się całkiem dobrze,  zwłaszcza przy smażeniu ryb. Bakłażan jest jednak gąbczasty i wchłania podczas smażenia dużo tłuszczu - aby temu zapobiec dodałam do ciasta mielone siemię lniane. Efekt okazał się rewelacyjny - panierka jest bardzo chrupiąca i świetnie trzyma

głodny alergik
Rolada orzechowa 182

ścieramy na tarce margarynę. Rozcieramy palcami na drobną kruszonkę. Następnie dodajemy pozostałe składniki i  łączymy, szybko zagniatając. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki, najlepiej na noc (a minimum – 2 godziny). Orzechy, do masy, zawsze wcześniej podpiekam na patelni lub w piekarniku, wydobywa to z nich aromat. Jak wystygną skórka schodzi bardzo łatwo. Potem mielę(...)wlewamy do zmielonych orzechów, wsypujemy migdały i dodajemy pozostałe składniki – wiórki kokosowe, słodką śmietankę, rum, esencje migdałową –  mieszamy, aż się połączą. Na posypany mąką blat wykładamy połowę ciasta, lekko rozwałkowujemy. Podkładamy papier do pieczenia i wałkujemy nadając kształt prostokąta. Nakładamy połowę masy orzechowej, rozsmarowujemy, zostawiając ok. 2,5 cm wolne od brzegu. Podnosząc papier od dłuższego brzegu, zwijamy

mojewypiekiinietylko
Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim 209

kluskami i sałatką z czerwonej kapusty. Danie bardzo aromatyczne, dość pracochłonne, ale warte zachodu. Smacznego!Do przygotowania dania użyłem: 1 polędwiczki wieprzowej, 5 plasterków szynki szwarcwaldzkiej,  1 płatu ciasta francuskiego, 100 gram pieczarek, 15 suszonych borowików, 3 średnich cebul, 1 łyżki musztardy, 1/2 kg ziemniaków, 2 jajek, 2 łyżeczek suszonego tymianku, 1 łyżeczki suszonego majeranku, 1 łyżeczki suszonego oregano(...)samą patelnię dodałem pokrojoną w drobną kostkę cebulę i delikatnie ją zeszkliłem, po czym dodałem do niej pokrojone w plasterki pieczarki. Całość przyprawiłem niewielką ilością soli, świeżo mielonym czarnym pieprzem, łyżeczką suszonego oregano, łyżeczką suszonego tymianku i łyżeczką suszonego majeranku. Pieczarki z cebulą podsmażałem, aż do całkowitego odparowania puszczonej przez pieczarki wody. Na środku płata ciasta francuskiego ułożyłem 5 plasterków

Wyprawy kulinarne
PEŁNOZIARNISTA TARTA ORKISZOWA Z KARMELIZOWANYMI JABŁKAMI I CYNAMONEM 343

umieścić w misie miksera i zagnieść przy użyciu haka lub szybko zagnieść ręcznie (by ciasto zbytnio się nie ogrzało). Uformować kulę, lekko spłaszczyć , zawinąć w folię spożywczą i schłodzić ok.30 minut w lodówce. W tym czasie umyć, obrać i pokroić w plastry jabłka.Na rozgrzaną patelnię wsypać cukier trzcinowy i skarmelizować go (nie mieszamy). Gdy cały cukier nam się rozpuści

Smaczne Zdrowe
Kruche trójkąciki z pieczarkami i serem żółtym (346 kcal) 136

trójkąciki z kruchym ciastem twarogowym są bardzo smaczne, zwłaszcza na drugi dzień od upieczenia. Choć ja zjadłam je i tak na ciepło, bo nie mogłam się doczekać. Składniki (ok 12 sztuk) : 200 g mąki pszennej 200 g mąki żytniej 300 g twarogu (dałam chudy) 250 g masła(...)roślinnego jajko sól, pieprz 500 g pieczarek 150 g sera żółtego Przygotowanie Pieczarki drobno siekamy i podsmażamy na patelni. Doprawiamy solą i pieprzem. Wystudzamy. Dodajemy starty ser i mieszamy. Mąki dokładnie mieszamy z rozgniecionym twarogiem. Margarynę stapiamy, schładzamy i dodajemy do ciasta. Dodajemy jajko i szczyptę soli i wyrabiamy gładkie ciasto. Stolnice podsypujemy mąką, ciasto rozwałkowujemy i kroimy na kwadraty

e-PrzepisyKulinarne
Tarta tatin z karmelizowanymi jabłkami i gruszką. 160

żółtko wyrabiamy na jednolitą masę, formujemy kule i w folii wkładamy na 1h do lodówki.Na patelni karmelizujemy cukier i łączymy z pokrojonymi w kostkę owocami. Posypujemy cynamonem, smażymy kilka minut.Na posmarowaną masłem tarte wykładamy w formie kopca owoce. Przykrywamy rozwałkowanymi płatami ciasta. Pieczemy w 210 stopniach ok 30 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika studzimy ok 15 minut i przewracamy

BaRepas
Tortilla meksykańska z kurczakiem 184

powstają po zagnieceniu mieszanki mąki kukurydzianej i pszennej z wodą, uformowaniu cienkich placków i pieczeniu ich na specjalnych patelniach. Powinno się je spożywać ciepłe, gdyż po ostygnięciu nabierają konsystencji gumy. Tortille podaje się je na wiele sposobów – smażone, grillowane, zapiekane. Ciasto można doprawiać na ostro lub na słodko – w zależy od upodobań i planu czym chcemy(...)Piersi z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki na marynatę wymieszać i dodać do kurczaka. Odstawić w chłodne miejsce na minimum 1 godzinę.Następnie kurczaka usmażyć na patelni, nie dodając większej ilości tłuszczu niż ta, którą jest obtoczony kurczak z marynaty.Sałatę lodową posiekać na drobne paseczki, pomidorki przekroić na ćwiartki, kukurydzę odsączyć, paprykę pokroić na drobną

Świat Domowej Kuchni
Racuchy drożdżowe z bananami + film 175

drugiej miski przekładamy białka i ubijamy je na sztywną pianę. Obrane ze skórki banany kroimy na 5-6 części. Wyrośnięte ciasto łączymy z ubitą pianą z białek delikatnie mieszając, dodajemy pokrojone banany i wszystko razem mieszamy. Na patelni z rozgrzanym tłuszczem smażymy niewielkie racuchy z obu stron na rumiano , po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Gotowe racuchy

Smakowite Dania
Tarta z kurkami i kurczakiem pod pierzynką serową 341

rogrzanym oleju. W międy czasie czyścimy kurki i myjemy. Kroimy na kawałki i podsmażamy na drugiej patelni. Kiedy sok, który puszczą grzyby wyparuje, dorzucamy posiekaną cebulę. Podsmażamy minutkę i dodajemy śmietanę, oregano oraz delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Wyłączamy gaz. Ciastem wykładamy formę. Układamy na niej kurczaka, śmietanowe kurki oraz ser. Posypujemy oregano i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około

Kolizje Smaków
Drożdżowe bułeczki z meksykańskim farszem 155

olej i energicznie zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i będzie odchodziło od ręki. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia. Czerwoną cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oliwie lub smalcu. Osobno przygotowujemy farsz do wypełnienia babeczek. Podsmażamy na patelni drobno posiekanego pora, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę, a gdy się podsmażą dodajemy groszek, kukurydzę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Polędwiczki wieprzowe a’la Wellington 140

jedną) - musztarda - wędzona sól morska cypryjska - świeżo, grubo zmielony pieprz - oliwa do smażenia - 1 jajko do posmarowania ciasta Polędwiczki pozbawione błon i tłuszczu oprószamy wędzoną solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Pieczarki dokładnie oczyszczamy i ścieramy na tarce jarzynowej. Przekładamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju, dodajemy zmielone suszone podgrzybki. Smażymy do chwili, aż z grzybów odparuje sok, następnie dodajemy pokrojoną(...)kostkę cebulę oraz czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki przekładamy do miski. Na patelni rozgrzewamy mocno oliwę i dokładnie obsmażamy polędwiczki na rumiano ze wszystkich stron. Na desce wyłożonej folią spożywczą rozkładamy plastry szynki, aby zachodziły na siebie tworząc prostokąt. Na szynce rozkładamy pieczarki (dzielimy na 2 polędwiczki). Polędwiczki smarujemy musztardą i kładziemy na szynce z pieczarkami, następnie ściśle zawijamy

mojewypiekiinietylko