ciasto z patelni - 2000 przepisów (strona:56/134)

Knedle z truskawkami 148

myjemy, usuwamy szypułki. Ciasto dzielimy na osiem części, z każdej tworzymy kulkę, rozpłaszczamy ją i zamykamy truskawkę w środku ciasta. Formujemy kule, które wrzucamy do gotującej się lekko osolonej wody i gotujemy ok 3 minuty od wypłynięcia na górę. Na patelni roztapiamy masło i rumienimy na nim bułkę tartą, dodajemy na patelnię knedle i obtaczamy bułką. Dekorujemy listkami świeżej mięty

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
O gofrach, czyli najlepszy prezent świąteczny 173

połączyć. Mokre składniki wlać do suchych, wymieszać na gładką masę bez grudek. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie ciasto jeszcze raz zamieszać. Wlewać odpowiednie porcje do rozgrzanej gofrownicy, piec 2-3 minuty. Odkładać na kratkę do lekkiego przestudzenia. Na patelni skarmelizować cukier. Dodać pokrojone na ćwiartki figi, lekko podsmażyć. Wlać wodę; podgrzewać, aż część wody odparuje i utworzy się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kebabczeta 138

gatunki mięsa mieszamy, dodajemy czosnek, cebulę, wodę, siekaną natkę pietruszki, sól, pieprz, mieloną paprykę, pieprz cayenne i cząber. Wyrabiamy ciasto. Schładzamy w lodówce.3. Z mięsa formułujemy podłużne kotleciki (można ręce wymoczyć w zimnej wodzie - będzie je łatwiej uformować).4. Patelnię grillową smarujemy olejem i obsmażamy z każdej strony.5. Podajemy wedle uznania, u mnie z sosem tzatziki.Smacznego!!!Źródło: Historie

Kuchnia domowa Ani
Pelnoziarniste nalesniki ze szpinakiem - Jedz szpinak na zdrowie! 181

szklanka mleka i troche1 jajko1 lyzka olejusol,szczypta cukru1 lyzka masla ghee do smazenia Wszystkie skladniki na ciasto  dokladnie wymieszac,by nie bylo grudek i odstawic na 0,5-1 godziny.Po tym czasie usmazyc nalesniki smarujac mocno rozgrzana patelnie maslem ghee,najlepiej przy pomocy pedzla.Farsz do nalesnikow;400-450 g mrozonego szpinaku 2 zabki czosnku200 g bialego serka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pszenna tortilla 131

stopniowo dolewać ciepłą wodę. Ciasto ugniatać tak długo, aż będzie elastyczne. W razie potrzeby dodać mąki lub wody. Ciasto zawinąć folią i zostawić na 15 min. aby odpoczęło. Następnie dzielimy na 6 części, rozwałkowujemy i smażymy na suchej, rozgrzanej patelni przez około 2 min. z każdej strony, aż pojawią się rumiane bąble. Upieczone tortille zawijamy w wilgotną ściereczkę, bo zrobią

Oryginalny smak
Pyzy faszerowane kapustą kiszoną z kiełbaską 158

niepodległości..mamy farsz .. ugotowane ziemniaki  mąka ziemniaczana  jajka sól kiełbasa kapusta kiszona Kapustę odcisnąć i poddusić na patelni, pod koniec dodać kiełbasę, doprawić do smaku i wystudzić.Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę.Przełożyć do miski i wyjąć 1/4 ciasta,wsypać  w to miejsce mąkę .Dodać tą 1/4 ciasta , jajko i sól.Zagnieść ciasto, brać po kawałku ciasta

Moje domowe kucharzenie
Domowe tortille 267

dodać olej i wyrabiać ciasto przez około 5-7 min. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut aby odpoczęło. Ciasto podzielić na 8 równych części, uformować kulki i rozpłaszczyć w dłoniach a następnie rozwałkować na okrągłe placki*. Smażyć na suchej patelni z nieprzywierającą powłoką przez ok 30 sekund z jednej i drugiej strony. Tortilli nie można zbyt długo trzymać

Złote przepisy
Romantyczne naleśniki 144

napisuPRZYGOTOWANIE: CIASTODo miski wsypać mąkę wymieszaną z sodą, dodać szczyptę soli, jajka, mleko i barwnik. Robotem dobrze wymiksować, ciasto powinno mieć konsystęncję gęstej śmietany. NADZIENIE Ser połączyć z cukrem waniliowym, cukrem i śmietaną, dobrze rozetrzeć. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni na oleju. Z naleśników wycinać za pomocą noża serduszka, lub specjalną foremką. Serduszka smarować serem, układać

Kuchnia Danusi
Naleśniki z wątrobianką 145

mąkę, mleko i oliwę (nada ona nieco sprężystości). Do tego dodajemy jajka, nieco solimy i wszystko razem miksujemy. Jeśli ciasto wyjdzie nam zbyt gęste można dodać nieco wody gazowanej lub mleka. Powinno mieć płynną konsystencje i swobodnie się rozlewać po patelni. Smażymy naleśniki, następnie na jeszcze ciepły nakładamy wątrobiankę. Zwijamy w trójkąt i podajemy. Idealnie smakuje na ciepło z jakąś

Kolizje Smaków
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – Kofty 279

lekko kleiste (ok. 30 minut) przekładamy je na blat posypany maka i ugniatamy aż ponownie powstanie gładka masa. Dzielimy ciasto na 30 równych części. Formujemy kulki (mniejsze niż piłki tenisowe). Każdą kulkę wałkujemy na cienki placek. Smażymy tortille na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Placek ma się lekko zrumienić z każdej strony (ma mieć przypalone ciemne plamy). SOS CZERWONY PIKANTNY

OstryKęs
Sambousa - czyli pierogi po saudyjsku 247

olej i stopniowo dodając wody wyrobić miękkie, elastyczne ciasto (w razie potrzeby dodawać wody). Przełożyć ciasto na podsypaną mąką stolnicę i zagniatać przez kilka minut, a następnie przełożyć do miski, przykryć pokrywką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę. Przygotowanie farszu Na suchej patelni (bez oleju) podsmażyć przez kilka minut mieloną wołowinę, aż odparuje nadmiar wody i mięso zacznie(...)smażyć kolejne 3 minuty, a następnie dodać posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek. Po kolejnej minucie smażenia zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Przygotowanie sambousa       Ciasto ponownie zagnieść, podzielić na mniejsze części a następnie każdą z nich rozwałkować na cienkie 2-3 mm arkusze na podsypanej mąką stolnicy. Wyciąć duże okręgi, napełnić je farszem, składać

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Boeuf bourguignon, pampersy i przekąski. Oscypkowe ptysie z awokado. 211

trochę uwagi. Do rondla, najlepiej pokrytego teflonem (może być nawet głębsza patelnia) lub do czegoś, co nie przywiera wlewacie wodę i wrzucacie masło. Mieszacie do rozpuszczanie i zabulgotania wody. Wtedy szybkich ruchem wsypujecie szklankę mąki, zastawiacie z palnika i mieszacie energicznie, najlepiej drewnianą szpatułką. Utworzy się zwarta kula ciasta. Wtedy rondel wstawiacie na mały ogień i cały czas mieszając dajecie

ladykitchen
Przepis na pierogi z kapustą i grzybami 318

kapustą, jeszcze te odsmażane… ciężko o lepsze danie po powrocie z długiego spaceru, kiedy za oknem śnieg a my wracamy przemarznięci. Wtedy szybko podgrzewamy czerwony barszcz, wrzucamy na patelnię pierogi i mamy rozgrzewające jedzenie w oka mgnieniu. Pierogi z kapustą i grzybami to też obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole. Zachęcam do ich samodzielnego zrobienia, bo ciężko kupić dobre pierogi(...)laurowymi. Kapustę i grzyby siekamy/mielimy. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i lekko ją rumienimy. Dodajemy mąkę, czekamy aż tłuszcz wchłonie mąkę i dodajemy posiekaną kapustę i grzyby Mieszamy dokładnie, solimy i pieprzymy, czekamy aż całość dobrze się podgrzeje. Przekładamy do miski. Ciasto Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto będzie mięciutkie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy

Mieszam w Garnku
Wegańska domowa PIZZA/CALZONE + drożdżowe BUŁECZKI Z KAPUSTĄ/PIEROŻKI Z PIECZARKAMI + inne wariacje na temat ciasta drożdżowego 338

słodkich rolad i innych wariacji w temacie ciasta drożdżowego, bo po prostu to lubi - :* Ok, ciasto przykrywamy i odstawiamy na chwilę w jakieś ciepławe, nieprzewiewne miejsce (np. przy kaloryferze) i teraz produkujemy: SOS DO SMAROWANIA PIZZY U nas sprawa jest banalna - lejemy na patelnię sok pomidorowy (Biedronka, 2 złote), do tego bazylia i olej,  trzyma się to na średnim(...)kawałki czy cokolwiek innego) lub/i wysypać z puszki (kukurydzę, fasolę, itp.) i kiedy wszystko już pod ręką, NASTAWIAMY PIEKARNIK (220 stopni, pieczenie góra-dół) i wracamy do wyrośniętego już ciasta. Z ilości podanej w przepisie wychodzą 2 blachy piekarnikowe, więc dzielimy ciasto na pół i 1 część rozwałkowujemy - najwygodniej od razu na blaszce, posmarowanej wcześniej lekko olejem. Zawijamy brzegi, smarujemy

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Kontynentalny MIX :) 152

jeśli nie lubicie zbyt ostrego jedzenia, wtedy tylko połowę. Całość wrzucamy na patelnię z oliwą i lekko dusimy. Doprawiamy garam masalą, pieprzem i tymiankiem. Ryż po ugotowaniu przelewamy dużą ilością zimnej wody, aby obniżyć jego temperaturę. Mieszamy wszystko razem, czyli warzywa z ryżem. Gotowe :) Z uprzednio wyrobionego ciasta odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego i rozwałkowujemy na grubość

vegetanie