ciasto z patelni - 2000 przepisów (strona:56/134)

Włoskie Pierożki Agnolotti 240

zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto nie będzie się dobrze kleić możecie dodać odrobinę wody. Z zagniecionego ciasta formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 25 minut Szpinak podsmażamy na maśle. Ja używam mrożonego i po prostu w takiej formie podgrzewam na patelni. 1 ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Szpinak doprawiamy pieprzem, solą i czosnkiem. Odlewamy nadmiar płynów(...)oleju. Dodajemy pomidory w puszce i dusimy przez około 20 minut. Następnie dodajemy koncentrat i przyprawy. Gotujemy jeszcze przez około 10 minut, do momentu aż sos zgęstnieje. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko. Najlepszym rozwiązaniem jest maszynka do robienia makaronu, która z pewnością zaoszczędzi sporo czasu. Ja użyłam tradycyjnego wałka i niestety trzeba było się trochę pomęczyć. Z ciasta za pomocą

Mania Gotowania
Śniadaniowe placuszki z borówkami na jesienne poranki 217

masło. Potem połączyć suche z mokrym i ubić na sztywno białka z odrobinką soli. Połączyć ubitą pianę z ciastem, mieszać delikatnie. Teraz pora na borówki, jeżeli ich używacie, dodać taką niepełną szklankę. Smażę z obu stron na złoty kolor na patelni ledwie muśniętej masłem klarowanym. Smażone z owocami podaję ze słodkim sosikiem z cukru i śmietany oraz ze świeżymi

I tu będę miała takie te
Chrupiąca tarta ze szpinakiem i serem Gruyere 450

pół cm) i włożyć na 30 minut do lodówki . Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra-dół). Ciasto włożyć do pieca i piec 15-18 minut (aż nabierze lekko złotego koloru). Szpinak namoczyć, usunąć twarde łodygi, opłukać, osuszyć. Dużą patelnię rozgrzać wraz z 1 łyżką oliwy . Włożyć część szpinaku i smażyć chwilę pod przykryciem. Gdy szpinak straci na objętości, dodać

Moja Delicja
Zielone pierogi z żółtym sosem. 157

kolor był zielony dodajcie 3-4 łyżki młodego mielonego jęczmienia i posypcie czosnkiem niedźwiedzim. Kolor będzie super i ciasto nabierze fajnego smaku. Teraz czas na farsz. Zaczynamy od ugotowania ziemniaków i przepuszczenia ich przez praskę. Kiedy ziemniaki stygną rozgrzewamy suchą patelnię i wrzucamy na nią pestki dyni, słonecznik i migdały. Przesmażamy, aż zaczną nieco nabierać brązowego koloru. Następnie sypiemy

vegetanie
Moskole z masełkiem czosnkowo-pietruszkowym i bryndzą 245

osolonej wodzie. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia, ugniatamy dokładnie i dodajemy do nich mąkę, maślankę oraz przyprawy. Zagniatamy ciasto, w razie gdyby się kleiło dodajemy trochę mąki. Formujemy niewielkie placki grubości max. 1 cm i smażymy je na rozgrzanej suchej patelni. Od czasu do czasu przewracamy na drugą stronę. Masło ucieramy w moździerzu z pietruszką oraz drobno posiekanym czosnkiem. Gotowe moskole

Mienta blog
Racuszki z twarogu 157

masy serowej, delikatnie wymieszać. Dodać pozostałą pianę i ponownie delikatnie łyżką wymieszać. Racuszki z twarogu smażyłam na patelni naleśnikowej, z niewielka ilością oleju kokosowego, na średniej temperaturze (muszą być usmażone wewnątrz, zbyt wysoka temperatura spowoduje za szybkie rumienienie się ciasta). Porcje ciasta nakładamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy, z obu stron, na rumiano.Racuszki z twarogu podajemy na ciepło, oprószone cukrem

mojewypiekiinietylko
Tarta ze szparagami, szpinakiem, serem pleśniowym i olejem rzepakowym 214

kulki/groch i gorący ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy ponownie do piekarnika i dopiekamy kolejne 10-15 minut aż ciasto będzie koloru złotego. 2. Szpinak opłukać i odsączyć. Cebulę oprać i pokroić w półplasterki. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Na patelnię wlać olej rzepakowy i podgrzać, (nie może być bardzo gorący bo czosnek się przypali i będzie gorzki) dodać przeciśnięty

UgotujmyTo.pl
Tortilla z bobem 188

papryczki chilli przyprawy Sposób przyrządzenia:Wodę połączyć z mąką, solą,olejem i jogurtem. Wyrobić ciasto i podzielić na 4 części, z których powstaną 4 placki. Każdą część rozwałkować na okrągły placek.Mniej więcej 25 cm - czyli klasyczna patelnia. Smażyć na rozgrzanej patelni z każdej strony. Gotowe tortille zawinąć w ściereczkę żeby nie stwardniały przed napełnieniem farszem. Filety

pieprzny smaczek
Kajmakowa babka z prażonymi migdałami 202

proszkiem do pieczenia, wymieszać za pomocą łopatki.Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, przelać ciasto. Piec w 180°C, przez 45-50 minut. Po upieczeniu jeszcze ciepłą babkę polać sosem kajmakowym i posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Faworki 169

duży placek) i każdy taki paseczek przeciąć na środku. Złapać za jeden róg i przewinąć ciasto przez powstałą dziurkę - mam nadzieję, że ten kto nigdy nie robił faworków wie o co chodzi :)Olej rozgrzać w jakiejś głębszej patelni czy też garnuszku i smażyć faworki na złoty kolor ( w ogyginalnym przepisie jest, żeby do oleju dodać jeszcze kieliszek spirytusu

charlotte gotuje
szpinak z twarogiem w naleśnikach... 226

pieprz mielony 1 łyżeczka, twaróg ze Strzałkowa 40 dag, jajko 1 sztuka, mleko 3/4 szklanki z podanych składników zmiksować ciasto naleśnikowe i odstawić na 40 minutprzed smażeniem można wlać z 1/4 szklanki wody gazowanej i dobrze wymieszać na mocno rozgrzanej patelni do naleśników 28 cm smażyć złociste naleśniki i odkładać na talerz - wyszło 8 dużych naleśnikówświeży szpinak listki dobrze opłukać

W Mojej Kuchni Lubię
Pierogi z ziemniakami i pieprzem bałkańskim 210

zależności od upodobań majeranek sól oliwa Ziemniaki gotujemy, studzimy i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Na patelni rozgrzewamy oliwę i blanszujemy drobno posiekaną cebulę. Masę ziemniaczaną mieszamy z cebulą, pieprzem i solą, doprawiamy tak aby farsz był pikantny. Ciasto na pierogi: 2-3 szklanki mąki pszennej1/2 łyżeczki soli2-3 łyżki olejugorąca woda, taka jaką jesteśmy w stanie wytrzymać przy

Apetyczna babeczka
Owsiane z rodzynkami 204

rozpuszczonym masłem do mieszanki suchych składników. Mieszamy, a następnie dodajemy 3/4 szklanki mleka. Ponownie mieszamy i sprawdzamy konsystencję ciasta. Jeśli jest jeszcze bardzo gęsta dodajemy resztę mleka. Całość jeszcze raz mieszamy. Smażymy spore placki na suchej lub bardzo delikatnie natłuszczonej patelni na rumiano. Podajemy przełożone plasterkami bananów. Smacznego

Ratunku obiad
Zapiekanka nadziana: makaronowo-kapuściana 110

końca - zostawiamy około 1 łyżkę. Kiełbasę kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło, chwilkę przesmażamy por, dodajemy kapustę i dusimy razem aż kapusta zmięknie (około 7-10 minut). Następnie przyprawiamy pieprzem, papryką słodką i kminkiem, mieszamy. Wrzucamy makaron i smażymy razem jeszcze około 5 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na dość duży placek - wielkości podwójnej formy + zakładki na boki (podsypujemy mąką

Kolorowy Przepisownik
Paszteciki z kapustą i pieczarkami 183

pieczarkami. Oczywiście, jeśli macie grzyby (suszone), to możecie zastąpić nimi pieczarki. Składniki na farsz: 1 kg pieczarek 1/2 kg kiszonej kapusty 1 cebula sól pieprz oliwa do smażenia na ciasto: 1/2 kg mąki 20 gramów świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 3/4 szklanki mleka 250 gramów masła 2 jajka kminek do posypania - opcjonalnie jajko do posmarowania z wierzchu(...)kostkę Pieczarki obrać, przełożyć do malaksera i posiekać miksując tylko chwilę Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę... ... a następnie dodać pieczarki. Posolić, dodać pieprz i  dusić do momentu wyparowania wody z pieczarek (zredukują się) Następnie dodać kapustę i wszystko chwilę dusić. Odstawić do wystygnięcia Teraz ciasto :) Wlać mleko i włożyć masło. Podgrzewać (nie gotować) do momentu rozpuszczenia masła. Odstawić

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com