ciasto z patelni - 2000 przepisów (strona:62/134)

Dorsz w porach w cieście francuskim 171

pora3-4 łyżki masła2 opakowania ciasta francuskiego1 cytrynakoper (świeży lub mrożony)1 jajko2-3 łyżki oleju czosnkowego Kujawskiegosól, pieprz1. Z cytryny zetrzeć skórkę i odstawić. Sokiem skropić rybę i lekko ją posolić i posypać pieprzem. Odstawić -najlepiej – na pół godziny do lodówki.2. Białe części pora oczyścić, opłukać i pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać masło i dodać pora

UgotujmyTo.pl
Bezglutenowa pizza na pomidorowym cieście - ananas, banan, kurczak 220

przyprawa typu gyros). Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju, dodać kurczaka i smażyć do lekkiego przyrumienienia. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w kostkę banany i ananasa. Smażyć około 2 minuty, następnie odsączyć nadmiar oleju, dodać resztę koncentratu pomidorowego i około pół szklanki wody. Doprawić do smaku  solą, cukrem, pieprzem i papryką. Wyrośnięte ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika

głodny alergik
Tarte tatin. 134

kostkę i wszystko razem posiekać.Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na min 30 min.Tarte tatin: Jabłka obrać, przekroić na pół, wydrążyć nasiona. Ja swoją tartę piekłam w niezawodnych naczyniach Cazuela. Więc ilość jabłek będzie uzależniona od wielkości naszej patelni.  Więc na patelni, naczyniu (w którym możemy piec w piekarniku) umieścić cukier(...)Wszystko dokładnie wymieszać. Na gotowy karmel układać jabłka. Muszą dokładnie wypełnić całe naczynie. Ponownie naczynie umieścić na palniku i gotować przez ok 5 min. wyłączyć i zostawić do wystudzenia. Ciasto kruche rozwałkować i przykryć zimne jabłka dokładnie dopasowując i wciskając w brzegi. Na środku zrobić małe nacięcie, aby para mogła uchodzić. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i podnieść

Malinowe Pocałunki
Knedle z mięsem 144

domu, dzięki mojej teściowej. Ciasto jest super, a farsz możemy robić przeróżny. Tutaj wersja z mięsem.Polecam knedle- są pyszne. Składniki na farsz. 1 kg. łopatki 2 udka przyprawy do mięsa według uznania 1 łyżka oleju 1 cebula sól pieprz do farszu Mięso z łopatki pokroić w dużą kostkę.  Udka przekroić opłukać. Na patelni rozgrzać  olej dodać przyprawione

W kuchennym oknie Ewy
Kurczak na szpinaku 174

SKŁADNIKI:pierś kurczakaświeży szpinakświeże pomidory lub z puszkidymka lub cebulaczosnekśmietana ( dla łasuchów) lub jogurt (dla tych fit  )oreganosól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Mięso z piersi kurczaka podsmażamy

kulinarnyJa
Puszyste placuszki z ricotty z grillowaną gruszką i miodem 142

przekładamy do osobnej miski i ubijamy na sztywno, po czym delikatnie łyżką dodajemy do reszty ciasta. Placuszki smażymy na małej ilości tłuszczu przez chwilkę. Usmażone placuszki przekładamy na talerzyk i zajmujemy się gruszką. Połowę gruszki kroimy na cztery kawałki i grillujemy chwilkę na patelni grillowej. Gruszkę układamy na placuszki i polewamy całość miodem. Kaloryczność: Całość ma 510 kalorii Ciekawostki zdrowotne

Moja Micha
Tartaletki z kurczakiem i kukurydzą 158

tartaletek. Tartaletki z kurczakiem i kukurydzą – składniki ciasto francuskie 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki zielonego groszku 2 pojedyncze filety z kurczaka 1 czerwona papryka ok. 100g sera żółtego cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka 1 łyżka majonezu 3 łyżki śmietany sól pieprz Tartaletki z kurczakiem i kukurydzą – przepis: Na patelni na odrobinie oleju szklimy cebulę, dodajemy czosnek(...)mieszamy z pokrojoną w kostkę papryką i ostudzonym kurczakiem. W misce mieszamy majonez, śmietanę, jajko i starty na tarce żółty ser. Doprawiamy odrobiną pieprzu. Formy do tartaletek wykładamy ciastem francuskim , a następnie układamy na nim kurczaka z warzywami i całość polewamy masą śmietanowo- jajeczną. Tartaletki pieczemy przez ok. 25 minut w temperaturze 180 st. C. Smacznego!   Post Tartaletki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pomidorowy, jasny chleb orkiszowy z czarnym sezamem - Kwietniowa Piekarnia 158

łączeniem do góry. Pozostawiamy delikatnie przykryte, do ostatecznego wyrośnięcia.Pieczemy w początkowej temp.250st, przez 15 minut, rzucając na blachę 2-3 kostki lodu, następnie w opadającej, około 30 minut. *Ciasto przed włożeniem do piekarnika, nacinamy ostrym narzędziem, np. żyletkąOdgazowywanie i składanie ciasta.Ciasto jest dość luźne, ale za każdym złożeniem, staje się bardziej sprężyste i podatne na późniejsze formowanie w bochenek.Formowanie(...)ułożyłam na 2 półce od dołu, na spód piekarnika wstawiłam patelnię żeliwną wypełnioną wodą ( to zamiast kostek lodu z przepisu) Chleb przez pierwsze 15 min piekłam w temperaturze 250 st. C, kolejne 15 - 230 st. C i ostatnie 15 min w 200 st C. Do ciasta nie dodałam miodu. A to nie koniec.Było nas dużo

Stare Gary
Grecka pizza. 137

czasie ciasto oprószamy mąką lub smarujemy oliwą, miskę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w cieple przez około 30-40 minut. NADZIENIE: 1 cebula 1 por (część biała i jasnozielona) 1-2 ząbki czosnku 200 g świeżego szpinaku 100 g sera feta 2 łyżki posiekanej mięty szczypta oregano sól pieprz 1-2 łyżki oliwy      Na patelni rozgrzewamy tłuszcz(...)czasie na patelnię dorzucamy przepuszczony przez praskę czosnek, a po 30 sekundach szpinak. Całość smażymy aż szpinak zwiędnie, czyli około 1 minuty, doprawiamy solą (oszczędnie, gdyż feta jest wystarczająco słona), pieprzem i oregano, studzimy.      Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170°C (razem z blachą lub specjalnym kamieniem do pieczenia pizzy). Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę lub blat, chwilę

Rozpustne gotowanie
Tarta ze szparagami, brie i pieczarkami 354

obranych białych szparagów poprzecinanych na pół (nie gotowałam) kilka gałązek rozmarynu kilkanaście małych pieczarek pokrojonych w plasterki 2 ząbki czosnku natka pietruszki masło do smażenia pieczarek i cebuli WYKONANIE Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski. Masło (temperatura pokojowa) rozdzielamy na małe kawałki i dodajemy do mąki. Dodajemy sól i jako. Całość zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Wstawiamy do lodówki(...)będą miękkie zdejmujemy z patelni. Na tej samej patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, solimy. Gdy się zeszkli dodajemy pieczarki i smażymy razem jeszcze chwilę. Studzimy. W misce dokładnie mieszamy śmietanę, jajka, fetę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Pomidorki kroimy na połówki. Szparagi kroimy wzdłuż, a następnie na pół. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Rozwałkowujemy je na placek o średnicy większej niż

OstryKęs
Bułki do hamburgerów 219

cukru. Powinno ono mieć temperaturę ciała. Rozpuść w nim drożdże, przykryj szmatką i odstaw.  Na patelni rozpuść masło, odstaw.  Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, przestygnięte masło oraz miód. Na koniec dodaj zaczyn. Wymieszaj dokładnie całość. Obsyp blat mąką, wyłóż ciasto i wyrabiaj je ręcznie około 5 minut. Następnie włóż je do miski obsypanej mąką, przykryj szczelnie folią

Garniec Magalie
Ziemniaczane kluski ze szpinakiem 113

Dodatkowo: boczek, cebula Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i przeciskamy przez praskę. Szpinak podsmażamy na patelni na łyżeczce masła. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, mieszamy dokładnie. W dużym garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli. Do wrzącej wody wkładamy oderwane kawałki ciasta (odrywamy je byle jak łyżką albo zmoczoną ręką na małe kawałki). Kluski gotujemy od momentu jak wypłyną

e-PrzepisyKulinarne
Naleśniki z serem 219

Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto zmiksować mikserem i odłożyć na około pół godziny by ciasto odpoczęło. Z ciasta usmażyć naleśniki i ostudzić. Twaróg rozgnieść widelcem dodać żółtko, cukry, skórkę pomarańczową i wymieszać. Zimne naleśniki posmarować cienko twarogiem i zwinąć na trójkąty. Na patelni rozgrzać masło klarowane z sokiem pomarańczowym i na średnim ogniu podsmażyć na rumiano naleśniki z dwóch stron

Ala piecze i gotuje
Tiramisu pancakes 127

mascarpone i oprószona ciemnym kakao. Brzmi kusząco? :) Składniki: 3-4 łyżki mąki pszennej ( lub więcej, tak, aby ciasto nie było za rzadkie) 1 jajko 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 2 łyżki gorącej wody 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka serka mascarpone Rozgrzewany patelnię*. Kawę rozpuszczamy w wodzie. W misce umieszczamy wszystkie składniki i łyżką dokładnie mieszamy. Nakładamy małe porcje

Chocolate Muffin Blog
Naleśniki z twarożkiem kokosowym i sosem malinowym 129

twarożek kokosowy i sos malinowy z nutką wanilii to idealna propozycja na szybki obiad lub drugie śniadanie :) Ciasto : 250 ml wody 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju pół łyżeczki soli 200 g mąki pszennej Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Smażyć na patelni z małą ilością tłuszczu. Twarożek : 4 łyżki twarogu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka wiórków kokosowych Składniki

Chocolate Muffin Blog
Wakacje :) 110

wsypujemy bułkę tartą, doprawiamy pieprzem odrobiną soli i rozcieramy w dłoniach sporą ilość ziół.  Wyrabiamy ciasto dodając bułkę tartą, aż masa przestanie się mocno kleić do rąk. Odrywamy po kawałku i tworzymy z nich placuszki średnicy ok. 8 cm.  Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na złoty kolor. Sos : Do miseczki na większych oczkach tarki ścieramy

vegetanie
Kopytka w pesto bazyliowym 188

pieprzem do smaku.Kopytka: Ziemniaki ugniatamy i studzimy, dodajemy mąkę, kaszę, sól, jajko, wyrabiamy na jednolite ciasto. Na posypanej mąką stolnicy formułujemy wałki, kroimy na długie paski i wrzucamy na osoloną wrząca wodę. Gotujemy do momentu wypłynięcia kopytek i odcedzamy.Na patelni rozgrzewamy pesto, dodajemy kopytka i całość mieszamy. Pesto powinno „przykleić” się do kopytek.Na talerz przekładamy kopytka, posypujemy je startym

Moniki Smakołyki
Twarogowe placuszki z cynamonową gruszką 206

pełnoziarnistej2 łyżeczki stewii.1 mała gruszkaCynamonSodaPrzygotowanie:Twaróg zblenderować. Rozgrzać patelnię, dolać wody. Gruszkę pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię i posypać cynamonem. Dusić pod przykryciem i co jakiś czas mieszać. Twaróg połączyć z sodą, mąką, stewią i rozbełtanym jajkiem. Połowę gruszki dodać do ciasta. Smażyć na średnim ogniu przez ok. pół minuty i przewracać. Podawać z drugą połową duszonej gruszki.Całość

Czarnawisienka