ciasto z patelni - 2000 przepisów (strona:60/134)

Polędwiczki faszerowane kurkami w bazyliowym cieście. 195

nadziać kurkami. Utrzeć w moździerzu przyprawy i natrzeć nimi mięso. Obsmażyć na oliwie i odstawić. Przygotować odpowiedni kawałek ciasta francuskiego i położyć na nim listki bazylii. Na liściach położyć mięso i zwinąć roladkę. Piec w 220 stop. około 20 minut. Sos. Patelnię po smażeniu polędwiczki zdeglasować i przecedzić. Wlać wino i 1łyżeczkę sosu słodko kwaśnego. Płyn zredukować i zagęścić skrobią

Kulinarny karnet Christophera
Mini buleczki z feta 157

ciasto bedzie ladnie odchodzic od reki przykrywamy je sciereczka i odstawiamy do wyrosniecia. Powinno podwoic swoja objetosc.Z gotowego ciasta formujemy niewielkie buleczki, ukladamy je na blache wylozona pergaminem i jeszcze chwile odstawiamy zeby wyrosly.Cebule kroimy w piorka i podsmazamy na patelni. Nie solimy.Buleczki smarujemy roztrzepanym bialkiem. Ukladamy na nich cebule i kawalki sera feta. Posypujemy ziolami.Pieczmy w temperaturze

Przysmaki Karolki
O moim Sylwestrze.. POMIDORY ZAPIEKANE FASZEROWANE KASZĄ JAGLANĄ. 212

wąskie półtalarki. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i siekamy. Na patelni podsmażamy ją wraz z porem. Dodajemy paprykę, chwilę podsmażamy i dorzucamy do kaszy. Ser feta rozdrabniamy, dodajemy. Dokładnie mieszamy, ugniatamy masę jak ciasto do dokładnego połączenia się składników. Doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą, jeśli jest taka potrzeba. Tak powstałym nadzieniem faszerujemy wydrążone pomidory

W kuchni Karmel-itki
Migdałowe, z lekką rumową nutą. Ciasteczka, a jak! 170

zagnieść wieczorem, a upiec rano następnego dnia. Zapach niejednego łasucha wyciągnie z łóżka...W przepisie podano, że powinnam otrzymać czterdzieści pięć sztuk. Patrząc na ilość surowego ciasta, nie chciało mi się w to wierzyć. Sięgnęłam więc po najmniejszą foremkę, jaką miałam, i - o dziwo! - udało się. Dokładnie czterdzieści pięć serduszek najpierw wycięłam, później upiekłam, a jeszcze później... Cóż, znikają błyskawicznie(...)mielonego cynamonu1/4 łyżeczki mielonych goździków2 białka1 łyżka rumuCzekoladę rozpuścić i ostudzić.Migdały uprażyć na suchej patelni, wystudzić. Wymieszać z przesianym cukrem pudrem, kakao, cynamonem i goździkami. Białka ubić na sztywną pianę, partiami wsypywać suche składniki. Na końcu wlać czekoladę i rum, zagnieść ciasto.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Schłodzone ciasto

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto ,,Karmelowa Pomarańcza". 192

Składniki: Karmel: 3/4 szklanki cukru 100 ml śmietanki 2 małe pomarańcze szczypta soli Ciasto: 4 jaja 3/4 szklanki cukru 200 g śmietany 1/2 szklanki oleju szklanka płatków owsianych 2 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z dwóch pomarańcz szczypta soli Przygotowanie:  Na patelnię nie przywierającą wsypujemy cukier i dodajemy 2 łyżeczki wody. Gotujemy, aż karmel ściemnieje(...)cukier, oliwę, śmietanę, skórkę pomarańczy ubijamy na jasną masę mikserem. Dodajemy płatki, mąkę, sól, proszek do pieczenia i wszystko dokładnie mieszamy łyżką, aby powstała gęsta masa bez grudek. Powstałe ciasto wlewamy na zamarłszy karmel i pieczemy w rozgrzany do 180 stopni piekarniku przez ok. 35-40 min. Po upieczeniu wykładamy ciasto na tortownicę, tak, aby karmel z pomarańczami był

Kuchnia Łukasza
Uszka z grzybami 150

mnie, na pierwszy ogień, idą uszka z grzybami.      Składniki na farsz:  - 200g suszonych grzybów- 250g pieczarek brunatnych- 2 cebule- sól- czarny pieprz mielony- olej do smażeniaSkładniki na ciasto:- 500g mąki pszennej (dałam poznańską)- 2 łyżki oleju- 1 łyżeczka soli- ok. 1,5 szklanki wrzątku   Grzyby płuczemy i moczymy na noc w zimnej wodzie. Na drugi dzień(...)ścieramy na tarce jarzynowej. Cebule kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, podsmażamy, dodajemy starte pieczarki, solimy – smażymy do odparowania wody. Kolejno dodajemy suszone – posiekane  grzyby, doprawiamy pieprzem (farsz powinien być pikantny) i solą. Całość jeszcze chwilę podsmażamy i odstawiamy do wystudzenia.  W międzyczasie szykujemy ciasto. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, wlewamy  1 szklankę wrzątku, olej

mojewypiekiinietylko
Drożdżowe serduszka z cebulką 120

tuż, tuż, więc i u Nas na blogu nie mogło zabraknąć miłosnego akcentu. Dałyśmy się troszkę porwać magii tego dnia i już na dzień przed proponujemy wykonanie serduszek drożdżowych. Do ciasta dodałyśmy cebulkę, aby nadać im smaku i zapachu i aby same w sobie stanowiły ciekawą "przegryzkę". Drożdżowe serduszka z cebulką SKŁADNIKI: 250 g mąki pszennej 40 ml oliwy(...)minut w ciepłe miejsce, aby wyrosły. Cebule obieramy i kroimy w drobna kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i rumienimy na niej cebule, doprawiając solą ziołową. Po podsmażeniu studzimy. W misce wymieszać mąkę ze szczypta soli, zaczynem z drożdży, jajkiem, podsmażoną cebulką, oliwą i wyrobić ciasto. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką bawełnianą i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Żółwiki z mięsa i parówek na Dzień Dziecka 221

pieprz suszona natka pietruszki 1 jajko bułka tarta plaster sera żółtego lub kawałek ciasta francuskiego  PRZYGOTOWANIE: Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Gdy zmięknie dodajemy natkę pietruszki, odrobinę pieprzu i mieszamy. Mięso przekładamy do miski, dodajemy do niego cebulę z patelni, jajko i dosypujemy tyle bułki tartej aby zagęścić masę i łatwo formować kotlety. Masę(...)pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok 180 stopni na 20 minut.      Po tym czasie wyciągamy i układamy na żółwikach pancerz z cienkich paseczków ciasta francuskiego lub żółtego sera. Wkładamy do piekarnika na kolejne15 - 20 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Tarta z chorizo, ziemniakami i cebulą 186

piec przez kolejne 5 minut.  Podpieczone ciasto wystudzić.Kiełbasę obrać z osłonki i pokroić w plasterki.Cebule obrać, pkroić w pióra.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plasterki, włożyć do wrzącej, osolonej wody i gotować na średnim ogniu przez około 15 minut. Odcedzić.Na rozgrzaną patelnię wrzucić plasterki chorizo, chwilę podsmażyć. Następnie dodać pokrojoną w pióra

Gospodyni Miejska
Ślimaki drożdżowe z duetem kapust 143

cebulką i jabłkiemsól, pieprzcukier do smakuCiastoSkładniki:3 szklanki mąki pszennej50g świeżych drożdży1/2 szklanki ciepłego mleka1 jajkołyżka cukrułyżeczka soli2 łyżki roztopionego smalczyku roślinnego Smakowita PajdaPrzygotowanie:Zaczynamy od przygotowania farszu. Na patelni rozgrzewamy smalczyk roślinny i szklimy na nim drobno posiekaną cebulę. Drobno kroimy kapustę kiszoną i szatkujemy czerwoną kapustę. Obie kapusty dodajemy do cebuli i smażymy wszystko razem kilka minut(...)solą i wlewamy drożdże, dodajemy jajko i roztopiony smalczyk roślinny. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym, że można ją wykorzystać nie tylko do smażenia, ale także do wytrawnych wypieków. Zagniatamy ciasto aby było gładkie i elastyczne. Jeśli będzie zbyt twarde, dodajemy odrobinę mleka, jeśli zbyt wilgotne, trochę mąki. Wyrobione ciasto obsypujemy mąką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, aby wyrosło

Smakowity Blog Kulinarny
Empanadillas con pisto y atun, czyli pierożki z tuńczykiem i warzywami 139

Niestety w Polsce nie spotkałam się nigdzie z gotowym ciastem na te pierożki, więc robię je tylko, gdy ktoś może mi je przywieźć z Hiszpanii. Kiedyś spróbowałam zrobić to ciasto sama, ale efekt nie był satysfakcjonujący ;-) Empanadillas można robić na  2 sposoby: smażyć w głębokim tłuszczu i upiec w piekarniku. Dziś wybrałam tę drugą opcję, mniej kaloryczną. Empanadillas(...)pomidora. Kontynuujemy smażenie do momentu, kiedy warzywa będą miękkie. Tuż przed zdjęciem patelni z ognia dodajemy posiekany czosnek i odsączonego z tłuszczu tuńczyka (olej z tuńczyka możemy wykorzystać do smażenia warzyw), mieszamy i przyprawiamy do smaku.Gdy farsz lekko przestygnie dodajemy do niego pokrojone jajka.W międzyczasie wyjmujemy ciasto na empanadillas i zostawiamy 10 minut w temperaturze pokojowej.Piekarnik nagrzewamy

Kulinarne przygody Gatity
Peking Duck Sauce - Sos do kaczki po pekińsku 464

wybrane z poniższych: 1-2 cebuli dymki ze szczypiorem 1/2 ogórka wężowego 1 czerwona cebula cieniutkie krążki ciasta do kaczki po pekińsku upieczone mięso kaczki (najlepiej oczywiście w stylu kaczki po pekińsku) Wykonanie: Mąkę kukurydzianą wymieszać w zimnej wodzie i odstawić Patelnię postawić na ogniu i dać na nią olej sezamowy, pastę z czarnej fasoli, sos hoisin, cukier i wszystko

Sztuka gotowania w/g Samiry
Burrito i tortilla - zwinięta kanapka na szybko 165

moim przypadku była to godzina) pod przykryciem, żeby ciasto nie przyschło na wierzchu. Odrywać małe kawałki ciasta. Zrolować w kulki, spłaszczyć, a potem wałkować cienko w okrągłe placki. Mi z tej ilości składników wyszło 6 tortilli. Placki smażyć na suchej patelni (robiłam to na patelni do naleśników) po kilkadziesiąt sekund z każdej strony. Im więcej placków zrobimy, tym krócej trzeba

Weekendy w domu i ogrodzie
Ferrero Rocher, czyli babko- wianek o smaku orzechów laskowych i czekolady :) 154

ciasto na około 10 minut, po których wyjmujemy ciasto z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie ciasto zdobimy wg uznania. Ja oczywiście proponuje polewę czekoladową i prażone orzechy :) * Orzechy laskowe kroimy na dość grube kawałki, a następnie wrzucamy na gorącą patelnie i podpiekamy, cały czas mieszając. Następnie przesypujemy na talerz i zostawiamy do całkowitego wystudzenia

Smakowy Raj
Drożdżowe, pełnoziarniste placuszki - racuchy z bananem i jabłkiem 191

gęste ale mokre i takie ma być Banana kroimy w plasterki, jabłko w półplasterki i dodajemy do ciasta Placuszki nakładamy dużą łyżką i smażymy na najmniejszym ogniu zostawiając pomiędzy nimi odległość. Bardzo ładnie rosną w górę i są puszyste. Podczas smażenia patelnię przykrywamy. Smażymy do uzyskania ciemnego, brązowego koloru Można posypać cukrem pudrem Smacznego :) W myśl akcji

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com