ciasto z patelni - 2000 przepisów (strona:64/134)

Zupa cebulowa 141

ogniu. W trakcie gotowania dodajemy przyprawy i wino w proporcjach, jakie nam najbardziej odpowiadają. Na patelni karmelizujemy cukier i dodajemy go do zupy.Zupę gotujemy, aż cebula będzie miękka.Podajemy wraz z grzankami z żółtym serem lub zapiekamy z czapą z ciasta francuskiego. Możliwości jest wiele.Myślę, że każdy kto lubi cebulę, zakocha się w tej zupie :)Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pierogi z gorgonzolą i gruszką 179

pokruszoną gorgonzolę i wszystko razem mieszamy. Składniki ciasta zagniatamy i przykrywamy torebką foliową aby nie wyschło. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm (nie podsypujemy mąką), wykrawamy krążki np. szklanką, w środek wkładamy łyżeczkę farszu i formujemy pierogi.   Gotujemy w osolonej wodzie. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy ser, cały czas mieszając czekamy, aż składniki sie połączą w konsystencję sosu

Niezły Młynek
Faworki: tradycyjnie i bez mleka 183

zbyt sypie dodajemy odrobinę tłuszczu.  Najważniejsze przy wyrobie faworków jest rozwalkowanie ciasta na bardzo cienkie. Ciasto tniemy na paski ok. 3 na 10 cm. Na środku każdego paska robimy podłużne nacięcie przez które przewlekamy jeden z końców.  Smalec rozgrzewamy na głębokiej patelni i smażymy faworki na złoty kolor z obu stron. Odsączamy na ręczniku kuchennym i posypujemy cukrem

prawdziwe jedzenie
81.Leśne dary pod puchatym, zapieczonym mchem: czyli tarta z grzybami! 228

delikatna i łagodna, bo tym razem zrezygnowałyśmy z ostrych dodatków, aby nie przyćmić smaku grzybów, który idealnie skomponował się ze świeżym koprem. Ślinka cieknie - głodni? Zapraszamy: Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego ok. 400g obranych i oczyszczonych leśnych grzybów 1 średniej wielkości bakłażan 1 gomółka sera capreggio 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej 2 ząbki czosnku 1 średniej wielkości czerwona cebula 1 mała(...)średnie, dość reguralnie "ćwierćplastry". Piekarnik nagrzewamy do 170*C (termoobieg). Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej bakłażana, cebulę oraz czosnek (na końcu), dodajemy sól i pieprz i całość podduszamy na wolnym ogniu. Gdy bakłażan stanie się miękki zdejmujemy całość z ognia.   Formę do tarty wyścielamy ciastem francuskim dokładnie wylepiając brzegi. Całą powierzchnię ciasta reguralnie nakuwamy widelcem

Symfonia Smaków
Zupa Wonton 344

miara, jednak po około dziesiątym krążku krążku ciasta załapałam o co chodzi ;) Przepis na farsz znalazłam na stronie Słodko-Kwaśny. Zapraszam do gotowania!P.S. Nie zraźcie się ilością ciasta. Nadmiar można spokojnie zamrozić na następny raz :)BULION Z PIEROŻKAMI WONTONCiasto wonton (72 krążki*):1 jajko1/3 szklanki wody2 szklanki mąki pszennej1/2 łyżeczki soliFarsz (do 18 pierożków):odrobina oleju200 g wieprzowiny mielonej2(...)PRZYGOTOWANIA: OK. 60 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI1. Zaczynamy od farszu. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy czosnek, starty imbir i posiekane dymki, smażymy do zeszklenia. Dodajemy mięso i smażymy, aż będzie gotowe (około 10 minut). Wlewamy sos sojowy, dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.2. Teraz przygotowujemy ciasto. W misce łączymy mąkę z solą, w szklance jajko

Tajskie smaki
Kruchy placek ze szpinakiem i fetą - Turecki Börek 152

Feta i szpinak to klasyczne zestawienie. Czasem bywa ze szpinakiem bez fety. Powstałe dłuuuuugie rolki zwija się spiralnie w okrąg, smaruje masłem lub mlekiem i zapieka. SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta Yufka (lub Filo). 350 g odmrożonego szpinaku w całych liściach a jeszcze lepiej świeży szpinak (ze 3 pełne garści) 100-150 g sera feta 2 cebule posiekane 2 ząbki czosnku(...)zmniejsza swoją objetosc. Doprawić pieprzem. Zdjąć patelnię z ognia. Na tym etapie wkruszyć do szpinaku sera feta. Wtedy użyć o tyle mniej szpinaku. Sprawdzić czy potrzeba dosolić pamiętając, że ser feta sam z siebie jest słony. W misce wymieszać mleko,oliwę lub olej i roztrzepane jajka. Wyjmować z opakowania po jednym arkuszu ciasta (są tak cienkie,że szybko obsychaja

Sztuka gotowania w/g Samiry
Tarta z łososiem i szparagami 194

kostki masła 1 jajko sól Wykonanie: Najpierw ciasto. Półtorej szklanki mąki mieszacie z płaską łyżeczką soli. Dodajecie pokrojone w kostkę masło. Wyrabiacie palcami lub nożem, dodajecie jajko i wyrabiacie ciasto. To wrzucacie do lodówki (owińcie je wcześniej folią, żeby nie obeschło). Im krócej będziecie je międlić w dłoniach, tym bardziej kruche będzie, więc działajcie szybko! Szparagi myjecie pod bieżącą wodą(...)kawałki. Na patelni roztapiacie masło, wsypujecie kozieradkę i estragon, mieszacie, po czym dodajecie szparagi i smażycie 5-7 minut. Na koniec lekko solicie i wciskacie sok z połówki cytryny. Śmietanę mieszacie w szklance lub słoiku z jajkiem na jednolitą masę, dodajecie posiekany koperek i szczyptę soli, mieszacie ponownie. Ciasto rozwałkowujecie, wykładacie na wysmarowaną masłem formę do tarty (możecie ją posypać

GRUBY WAŁEK
Pierogi ze słodką kapustą i grzybami 210

mielony- 2 łyżeczki nasion kminku- maggi w płynie (nie używam, ale w tym przypadku,  moim zdaniem, ta przyprawa jest niezbędna)- ok. 1/3 szklanki wywaru z gotowanych grzybów- olejSkładniki na ciasto:- 500g mąki pszennej (dałam poznańską)- 2 łyżki oleju- 1 łyżeczka soli- ok. 1,5 szklanki wrzątku Grzyby płuczemy i moczymy na noc w zimnej wodzie. Na drugi dzień gotujemy(...)tarce jarzynowej – całość mieszamy. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i porcjami dokładamy kapustę, cały czas mieszając. Wlewamy  1/3 szklanki wywaru z gotowanych grzybów, dodajemy kminek. Smażymy ok. 10 minut, aż woda odparuje. Dodajemy grzyby, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i maggi w płynie – mieszamy, smażymy jeszcze 5 minut i odstawiamy do ostudzenia. Ciasto szykujemy tak samo, jak na uszka. Mąkę

mojewypiekiinietylko
Drożdżowa babka z porzeczkami i makiem 187

sklepowych gotowców napompowanych polepszaczami i spulchniaczami, wyrób jest bardzo prosty, a smak jak wiadomo jedyny w  swoim rodzaju....Emilka dziękuję po raz kolejny za inspirację :). Składniki na ciasto na dwie keksówki: 75 dag mąki pszennej 10 dag cukru  7 dag świeżych drożdży  skórka otarta z dwóch cytryn lub pomarańczy płaska łyżeczka soli 300 ml ciepłego mleka(...)pokrojonych i uprażonych na suchej patelni 1. Mleko mieszamy z drożdżami i łyżką cukru, odstawiamy na kwadrans aby zaczęły fermentować.. 2. Masło roztapiamy i rozpuszczamy w nim cukier, studzimy. 3. Mąkę przesiewamy do dużej miski razem z solą. Ścieramy skórkę z cytrusów. Jaja ubijamy trzepaczką, odkładamy wcześniej jedno żółtko do posmarowania wierzchu ciast. 4. Wszystkie składniki łączymy ze sobą

Apetyczna babeczka
Thermomix wg Aleex (TM5) 158

wobec tego sprzętu. Jedni chcą, aby z ich kuchni zniknęły garnki i patelnie. Inni pragną ułatwić sobie pracę. A jak jest ze mną? Kupiłam Thermomix, aby przede wszystkim ułatwić sobie pracę w kuchni. Dzięki niemu o wiele szybciej i łatwiej mogę przygotowywać różnorodne dania. Thermomix świetnie wyrabia ciasto drożdżowe. W jednym naczyniu przygotowuje się rozczyn i wyrabia ciasto, a wszystko(...)wbudowaną wagę z opcją tarowania, co sprawia, że dodawane produkty są od razu odmierzane. Czy po zakupie Thermomixu zniknęły z kuchni inne naczynia? Nie. Nadal używam garnków i patelni, choć potrzebuję ich nieco mniej. Czy Thermomix ułatwia pracę w kuchni? Zdecydowanie tak. Można z jego pomocą zrobić więcej i szybciej. Jestem z niego naprawdę zadowolona. Zanim jednak kupicie Thermomix, idźcie

W mojej kuchni
Quiche z karmelizowanym fenkułem, grillowaną gruszką i wędzonym łososiem 120

świeżo mielonego pieprzuPrzygotowanie:Masło posiekać i zagnieść z mąką, jajkiem i solą. Uformować kulę i wstawić na 30 min do lodówki.Formę na tartę posmarować masłem i posypać mąką. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę. Przykryć folią aluminiową i dokonać jej perforacji widelcem. Obciążyć suchym: ryżem, grochem lub fasolą. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec przez 15 minut(...)stron do zarumienienia (dzięki temu wydobywamy cudowny anyżowy aromat). Na patelni rozgrzać masło i wsypać cukier, lekko skarmelizować. Wrzucić grillowane kawałki fenkułu i smażyć aż do momentu, gdy staną się bursztynowe i szkliste (ok. 15 min). Gruszkę obrać i pokroić wzdłuż na talarki. Grillować z obu stron.Na ciasto wyłożyć równomiernie karmelizowany fenkuł, następnie plasterki gruszki i pokrojonego w paski

Food Square
Jak zrobić łazanki z kapustą i grzybami? 512

przygotowaniu, jeśli ktoś chce maksymalnie skrócić czas przygotowania może wykorzystać gotowy makaron łazanki, dla mnie to jednak byłaby profanacja tego wigilijnego dania.Jak zrobić łazanki z kapustą i grzybami? Ciasto na łazanki jest identyczne jak w przepisie na kluski z makiem. A farsz bardzo zbliżony jak do rogalików z kapustą i grzybami, czy  tradycyjnych pasztecików, czy krokietów z kapustą i grzybami.Kapusta(...)laurowym, roztartym w moździerzu kminkiem, zielem angielskim i czarnym pieprzem. Na patelni szklimy na niewielkiej ilości oleju pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodajemy posiekane suszone grzyby, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ugotowaną kapustą, podlewamy wodą w której moczyliśmy grzyby i podsmażamy ok. 10 minut, studzimy.Składniki na ciasto:2 szklanki mąki1 jajko1 żółtko1/2 szklanki ciepłej wody1 łyżka olejuszczypta soliPrzygotowanie łazanek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Uszka z pieczarkami (i rady na temat mrożenia) 161

małej szklanki - literatki. Składniki: Ciasto: 2 szkl. mąki pszennej 2/3 szkl. gorącej wody 1 żółtko 50 g masła (miękkiego) 1/2 łyżeczki soli Farsz pieczarkowy: 0,5 kg pieczarek 4-5 cebul sól i pieprz do smaku 3-4 łyżki oleju rzepakowego Sposób przygotowania: Farsz: Cebule drobniutko siekamy (można sobie ułatwić rozdrabniaczem, np. od blendera). Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę

Kolorowy Przepisownik
Chleb pszenno-żytni z prażoną mąką 182

wody Zasmażka: 120 g mąki żytniej 300 g zimnej wody Ciasto właściwe: 330 g mąki pszennej typ 650 375 g wody 2 1/4 łyżki soli 600 g mąki pszennej typ 650 Wykonanie: Składniki zaczynu mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 14-16 godzin w temperaturze pokojowej. Równocześnie na suchej patelni prażymy mąkę. Mąka powinna mieć brązowy kolor i delikatnie pachnieć(...)następnie dodajemy 330 g mąki pszennej i wodę z rozpuszczoną solą. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy foliową torbą, zawiązujemy i odstawiamy na 3 godziny. Po tym czasie do wyrośniętego ciasta dodajemy 600 g mąki pszennej i dokładnie wyrabiamy.odstawiamy na 20 minut, żeby odpoczęło. Następnie przekładamy je do dwóch foremek wyłożonych papierem do pieczenia, wyrównujemy wierzch mokrą łyżką i odstawiamy do wyrośnięcia

Kulinarne przygody Gatity
Torcik dyniowy z ananasem i kremem jogurtowym 146

wykładam na blat ok. 1/2 kremu, tak by nie spływał po bokach. Przykrywam go drugą częścią ciasta. Na wierzchu powoli i delikatnie rozprowadzam pozostały krem, zaczynając od środka i delikatnie wykonując okrężne ruchy łyżką, by krem delikatnie osiadł na bokach tortu. Na rozgrzaną patelnię wrzucam ok. 30 g pestek dyni i podprażam je, do uzyskania złotawego koloru. Studzę

Cooking Monster