ciasto z patelni - 2000 przepisów (strona:61/134)

Peking Duck Sauce - Sos do kaczki po pekińsku 454

wybrane z poniższych: 1-2 cebuli dymki ze szczypiorem 1/2 ogórka wężowego 1 czerwona cebula cieniutkie krążki ciasta do kaczki po pekińsku upieczone mięso kaczki (najlepiej oczywiście w stylu kaczki po pekińsku) Wykonanie: Mąkę kukurydzianą wymieszać w zimnej wodzie i odstawić Patelnię postawić na ogniu i dać na nią olej sezamowy, pastę z czarnej fasoli, sos hoisin, cukier i wszystko

Sztuka gotowania w/g Samiry
Burrito i tortilla - zwinięta kanapka na szybko 162

moim przypadku była to godzina) pod przykryciem, żeby ciasto nie przyschło na wierzchu. Odrywać małe kawałki ciasta. Zrolować w kulki, spłaszczyć, a potem wałkować cienko w okrągłe placki. Mi z tej ilości składników wyszło 6 tortilli. Placki smażyć na suchej patelni (robiłam to na patelni do naleśników) po kilkadziesiąt sekund z każdej strony. Im więcej placków zrobimy, tym krócej trzeba

Weekendy w domu i ogrodzie
Ferrero Rocher, czyli babko- wianek o smaku orzechów laskowych i czekolady :) 152

ciasto na około 10 minut, po których wyjmujemy ciasto z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie ciasto zdobimy wg uznania. Ja oczywiście proponuje polewę czekoladową i prażone orzechy :) * Orzechy laskowe kroimy na dość grube kawałki, a następnie wrzucamy na gorącą patelnie i podpiekamy, cały czas mieszając. Następnie przesypujemy na talerz i zostawiamy do całkowitego wystudzenia

Smakowy Raj
Drożdżowe, pełnoziarniste placuszki - racuchy z bananem i jabłkiem 189

gęste ale mokre i takie ma być Banana kroimy w plasterki, jabłko w półplasterki i dodajemy do ciasta Placuszki nakładamy dużą łyżką i smażymy na najmniejszym ogniu zostawiając pomiędzy nimi odległość. Bardzo ładnie rosną w górę i są puszyste. Podczas smażenia patelnię przykrywamy. Smażymy do uzyskania ciemnego, brązowego koloru Można posypać cukrem pudrem Smacznego :) W myśl akcji

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Tort na zakończenie roku 214

ostygnięcia. Dwa blaty smarujemy grubo powidłem śliwkowym Orzech. Jeszcze ciepłą masą przekładamy upieczone blaty ciasta posmarowane powidłem.Na wierzch dajemy polewę czekoladową i posypujemy płatkami migdałowymi Skworcu oraz podwójnym batonem czekoladowym Daimo pokrojonym drobniutko. Wcześniej je prażymy na patelni uważając aby się nam nie spaliły.Studzimy i do lodówki . Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasteczka z sezamem 135

krople aromatu śmietankowego   Ziarna sezamu podgrzewamy na suchej patelni do uzyskania złotej barwy i studzimy.      Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, mąką ziemniaczaną, aromatem i 3 łyżkami mąki pszennej.   Dodajemy pozostałą mąkę, zagniatamy ciasto.Dosypujemy sezam i zagniatamy.   Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na 30 minut.   Na posypanej

Maminek kulinarny
Pancake - pyszne amerykańskie placki 270

jajka 40g masła 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru szczypta soli Najprostszym sposobem na zrobienie ciasta jest wymieszanie wszystkich składników za pomocą miksera. Jeżeli akurat nie macie pod ręką miksera, równie dobrze można wszystko połączyć ręcznie. Na początku na patelni roztapiamy masło i odstawiamy, żeby troszkę przestygło. Do miseczki wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, szczyptę soli

Animelka Blog
Zielone kopytka smażone z pietruszką i czosnkiem 110

Ziemniaki ugniatamy i studzimy, dodajemy mąkę, kaszę, sól, jajko, posiekaną zieloną pietruszkę i wyrabiamy na jednolite ciasto. Na posypanej mąką stolnicy formułujemy wałki, kroimy na paski i wrzucamy na osoloną wrząca wodę. Gotujemy do momentu wypłynięcia kopytek i odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy olej na którym smażymy pokrojoną w plasterki pietruszkę i czosnek w kostkę. Dodajemy kopytka i całość podsmażamy

Moniki Smakołyki
"Tak rajcuje mnie kruchością, że zajadam się z lubością" czyli kuszenia Margarytki ciąg dalszy 165

kapustę pogotowałam z kilkoma suszonymi grzybami. Kiedy kapusta była już miękka odcedziłam ją i wystudzoną poszatkowałam. Na patelni podrumieniłam cebulę pokrojoną w piórka, po czym dorzuciłam kapustę z grzybami i smażyłam jeszcze przez chwilę. Doprawiłam do smaku pieprzem oraz mieszanką warzywną. Ciasto drożdżowe (ja robiłam takie standardowe, ale może być kupne takie na pizzę) rozłożyłam na blasze do pieczenia

bastalena
Tarta z burakami, cebulą i fetą 133

sól i wyrabiam hakiem do ciasta drożdżowego powoli dodając wodę). Wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.Buraki obrać, umyć, pokroić na pół i ugotować. Ugotowane, miękkie buraki lekko wystudzić i pokroić w plasterki.Cebulę obrać, pokroić w pióra.Na rozgrzany na patelni olej wrzucić cebulę, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu, od czasu(...)dodać pokrojone buraki, miód, ostrą paprykę i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Podsmażać jeszcze przez około 10 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.Po upływie 30 minut ciasto wyjąć z lodówki, rozwałować na oprószonej mąką stolnicy i wyłożyć nim wysmarowaną margaryną formę do tarty. Włożyć do lodówki na kolejne 30 minut.Po wyjęciu z lodówki ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć

Gospodyni Miejska
Tarta z kurczakiem, porem i pieczarkami 341

margarynę, sól do smaku, proszek do pieczenia   Zagnieść ciasto na jednolitą masę. Włożyć je do lodówki na min. 1 godzinę.   Między czasie pokroić mięso w kostkę, pora na drobne paski, a pieczarki przekroić na pół i kroić w cienkie talarki. Pokrojonego pora sparzyć gorącą wodą. Na patelnie dodać odrobinę oleju, dodać pokrojone pieczarki i mięso, posolić(...)już odparowała woda. Wszystko podsmażyć, cebula i por powinny być zeszklone, a mięso i pieczarki miękkie. Wyłożyć do miski Formę od tarty wysmarować margaryną oraz posypać bułką tarta. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować je, wyłożyć do formy, po nakłuwać widelcem. Podpiec w piekarniku 15 minut w temperaturze 200 stopni. Aby tarta nie urosła można ją obciążyć specjalnymi kulkami, grochem bądź

Fabryka pomysłów
Szarlotka z budyniem 7211

Kruche ciasto z prażonymi jabłkami i budyniem. Niezbyt słodkie. Ciekawe urozmaicenie klasycznej szarlotki. 450 g mąki pszennej 250 g zimnego masła 2 jajka 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 budynie waniliowe (+ cukier według przepisu podanego na opakowaniu budyniu) 1 litr mleka 1,5 kg kwaśnych jabłek + cukier do smaku Mąkę zagnieść z cukrem, jajkami(...)lodówki. Jabłka obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić na dużą patelnię. Dodać cukier według uznania (ja dodaję około 2-3 płaskich łyżek). Smażyć kilka minut aż jabłka zmiękną i wtedy rozdrobnić je dodatkowo drewnianą szpatułką. Dwa opakowania budyniu przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie równe części. Każdą rozwałkować na papierze

Bullio
Ciasto baniowe- bezglutynowe (Ciasto dyniowe- bezglutenowe) 161

coroz to wiyncyj ludzi, co im szkodzi glutyn- niy śmiōm 2 jejś 3 pszynicy, żyta ani jyńczmiynia 4 . A jak sie tak czowiek pomyśli, że te wszyske kołołcze, ciasta i kyjkse, co je robiōły 5 nasze ōłmy, 6 miały tyn glutyn, no to na takim fajerze 7 by sie te ludzie niy pojedli. Bez 8 to żech prziszoł tyż(...)żech to jeszcze posztamfowoł 35 . Jak to mołcie fertich 36 , to dejcie ôrzechy na chwila na patelnia, żeby sie trocha uprażōły. Jajca ubijcie ze cukrym, potyn wsujcie tam mōnki, ôlyj, soda, mlyko i to fajnie wymiyszejcie. Ôzgrzyjcie piec na 180 stopni, a do ciasta dejcie jeszcze te bakalie i zajś wymiyszejcie. Narychtujcie sie wiynkszoł blacha, dejcie na nia papiōr

Chop w kuchni
Pierogi z fetą i szpinakiem 102

boczku Sposób przygotowania: Na patelnie wrzucić masło i zeszklić na nim posiekaną drobno cebulę i  czosnek, dodać umyte, pokrojone liście szpinaku bez łodyżek i  chwilę poddusić.  Dodać pokruszony ser feta, doprawić pieprzem ewentualnie solą  i gałką muszkatołową. Wymieszać i odstawić do przestygnięcia. . W międzyczasie z  w/w składników zagnieść ciasto. Deskę do wałkowania opruszyć  mąką

Gosia gotuje
Knedle z suszonymi śliwkami 134

przez praskę. -Mąkę przesiać na stolnicę,  ziemniaki  i przy pomocy noża połączyć składniki. -Dodać roztrzepane jajko i łyżkę oliwy. -Wyrobić rękami na jednolitą masę. -Stolnicę posypać mąką. -Ciasto podzielić na części , uformować  w   wałeczki   i pokroić je  na mniejsze części /wielkości  piłeczki pimpongowej/ -Każdy  kawałek spłaszczyć , zrobić wgłębienie , włożyć(...)Ugotowane przełożyć na  półmisek . -Na patelni rozgrzać masło, dodać bułkę tartą. -Podsmażyć kilkanaście sekund do przyrumienienia / nie przypalić/  połączyć z cynamonem  i cukrem.  -Gorące knedle przekładać partiami na patenę i dokładnie obtoczyć w  cynamonowo-maślanej bułce. -Podawać posypane  prażonymi migdałami.  -Jeśli  zostanie nam trochę ciasta możemy  wykorzystać je paluszki/ kopytka

Zakamarki mojej kuchni