ciasto z patelni - 2000 przepisów (strona:58/134)

Parówki z pieczarkami i serem żółtym w cieście francuskim + film 191

grubsze plastry a następnie w słupki. Na patelni z rozgrzanym masłem rumienimy cebulkę od czasu do czasu mieszając, następnie do cebuli wrzucamy pokrojone pieczarki i całość podsmażamy do momentu aż woda z pieczarek wyparuje. Pod koniec smażenia całość doprawiamy szczyptą soli oraz czarnym pieprzem i zdejmujemy z ognia. Płaty ciasta francuskiego kroimy na kwadraty i na każdej części ciasta układamy

Smakowite Dania
Pielmieni. Pierożki nadziewane kurczakiem i warzywami 210

samo robimy z pietruszką i marchewką Rozgrzewamy olej na patelni i podsmażamy mięso z cebulą W między czasie warzywa przekładamy do blendera i również siekamy. Dodajemy do podsmażonego mięsa z cebulą, przyprawiamy i wszystko razem chwilę podsmażamy Następnie wszystkie składniki ponownie przekładamy do blendera i łączymy miksując Robimy ciasto: mąkę i żółtko przekładamy do blendera i miksując powoli dodajemy bardzo

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kruche paszteciki 179

curry i ziołami i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy nasze mięso obsmażamy, wraz z cebulką pokrojoną w kostkę. (Obsmażamy jakieś 15 - 20 minut, aż będzie miękkie). Następnie odstawić i przestudzić.Kiedy się schłodzi zmielić w maszynce, razem z namoczoną bułką. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać jajko. Dokładnie wymieszać.Ciasto:Z podanych składników zagniatamy, elastyczne i jednolite ciasto

Moje pyszne gotowanie
Tortilla ze szpinakiem i szynką parmeńską 147

SKŁADNIKI:Świeży szpinakSzynka parmeńskaSer bałkański lub fetaTortilla pszennaCzosnekSól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Na oliwie podsmażamy czosnek. Dodajemy szpinak, ser bałkański. Przyprawiamy wszystko solą i pieprzem. Dusimy farsz na patelni

kulinarnyJa
Tureckie bajgle czyli simit 161

drożdży świeżychdodatkowo1 szklanka sezamu, podprażonego na suchej patelni do zezłocenia (cały czas mieszamy, pamiętając, że przypalony sezam będzie gorzki)1/3 szklanki wody wymieszana z 1 łyżką melasy lub mioduprzygotowanieMąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn *), dodać resztę składników, pod koniec dodają oliwę. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć

Stare Gary
Wytrawne pierogi z dyni 167

potrawy z dyni będę wprowadzać systematycznie jako urozmaicenie naszych posiłków. Na razie nadzienie do tych pierogów jest wytrawne, ale następne już będzie na słodko. Pierogi z dyni – składniki:Ciasto:ok. 2 szklanki mąki1 łyżeczka soli1 łyżeczka oleju1-2 jajkaok. 1 szklanki ciepłej wodyFarsz:ok. 550 g musu z dyni (kawałki dyni ugotowane do miękkości na parze, w wodzie(...)masło, ser parmezanszałwia (opcjonalnie) Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni do miękkości na odrobinie oliwy doprawiająć ją pieprzem, rozmarynem i dodając przeciśnięty czosnek.Miękką cebulę łączymy z musem dyniowym i rozdrobnioną fetą. Doprawiamy solą, papryką i szczyptą gałki muszkatałowej.Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i wyrabiamy aż będzie elastyczne – jeśli jest zbyt luźne dodajemy mąki

UgotujmyTo.pl
Pizza, różne wariacje w dodatkach 222

suche, wody.Powinno być miękkie i elastyczne.Kiedy uzyskała jednolitą i nie klejącą masę, schowała ciasto do miski i nakryła wilgotną ściereczką na około 30 minut.TERAZ DODATKI.Moja przyjaciółka nie mogła się zdecydować i zrobiła 4 różne, duże placki.Podstawa to sos pomidorowy. Jak nie masz gotowego, to podsmaż na patelni jedną pokrojoną cebulę z liściem laurowym i szczyptą soli. Po około 5 minutach(...)podsmażyła na gorącym oleju pieczarki, nie soliła. Pokroiła szynkę gotowaną ok. 30 dkg. Obrała i oczyściła jedną słodka paprykę i pokroiła w kostkę.Minęło już około 30 min. ciasto podrosło. Rozgrzewamy piekarnik na 200° termoobieg.Blachę do pizzy posmarowała olejem słonecznikowym, nie za cienko i rozprowadziła połowę ciasta rękoma rozciągając równomiernie do brzegów. (jeżeli robiłeś/aś ciasto

Pasje Jolki
Kuchenna ABC - Naan i paratha, czyli chlebki indyjskie 165

czasie podzielić ciasto na 6 równych części (mnie więcej oczywiście). Każdy kawałek:- rozwałkować na prostokąt (mniej więcej) grubości 1-2mm- posmarować tłuszczem- zwinąć w rulonik- rulonik delikatnie rozciągnąć i zwinąć w ślimak, podwinąć koniec pod spód- rozwałkować ślimak na okrągły placek maksymalnej grubości 1 mm (im cieńszy tym lepszy, tylko, żebyście mogli go przenieść na patelnię)- smażyć(...)stron na nagrzanej patelni z grubym dnemUwaga! Patelnia powinna być rozgrzana, na ogniu ciut większym niż średni. Należy ją co jakiś czas posmarować odrobiną tłuszczu. Chlebki smażymy aż pojawią się na nich zarumienione bąbelki. Będziecie widzieć, kiedy są upieczone. Trzeba uważać, żeby ich nie spalić.NaanSkładniki (6 chlebków)250g mąki pszennej chlobowej 750 (lub zwykłej pszennej

W kuchni wieczorem
Pierogi z grzybami 194

przez nas zebrane, czyli:-0,5 kg odgotowanych mrożonych opieniek ( jeśli ich nie mamy możemy wykorzystać pieczarki)-5 dkg grzybów suszonycha do tego:-3 cebule-sól, pieprz i olejNa ciasto:-4 szklanki mąki i dodatkowo mąka do posypywania-1,5 szklanki ciepłej wody-jedno żółtko-2 łyżki oleju-2 dkg drożdży-2 łyżki wody-1/4 łyżeczki cukru(...)piasek) i odciskamy z nich wodę.Cebulę kroimy i podsmażamy na oleju.Do niej dodajemy surowe, pokrojone grzyby i wszystko razem smażymy do zrumienieniaa następnie studzimy.   Grzyby z patelni i przygotowane grzyby suszone mielimy przez maszynkę.   Zmielone przekładamy na patelnię .Przyprawiamy solą i pieprzem do uzyskania zdecydowanego smaku.Podsmażamy na patelni z niewielką ilością oleju, aby odparować

Maminek kulinarny
Wytrawne francuskie ciastka z chorizo 239

Czas całkowity 25 min Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g kiełbasy chorizo 50 g sera żółtego 10 pomidorków śliwkowych 1 mała cebula 1/3 papryki pomarańczowej 1/3 papryki żółtej 1/3 papryki zielonej 2 ząbki czosnku 1 łyżka przyprawy do chili con carne Instrukcje Chorizo kroimy w niedużą kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Nie dodajemy tłuszczu, gdyż wytopi się

Wędrówki po kuchni
La Puddica Brindisina - Drożdżowe chlebki z botwiną, anchois i oliwkami 214

odcedź, przestudź i posiekaj na mniejsze kawałki. Na dużej patelni podgrzej na średnim ogniu 1/2 szklankę oliwy i podsmaż na niej papryczkę chilli i czosnek. Dodaj botwinę, a po 2 minutach smażenia, anchois i oliwki. Smaż całość jeszcze 2 minuty i odstaw. Nastaw piekarnik na 200 stopni. Podziel ciasto na 12 kawałków i uformuj z każdego kulę. Odstaw

Chilli Czosnek i Oliwa
Racuszki z jagodami 178

koniec wsypujemy jagody i całość ostrożnie mieszamy i odstawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia. Smażymy na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Moje wyszły dość kwaśne, więc jeśli ktoś nie lubi kwaśnych smaków radzę dodać 2-3 łyżki cukru do ciasta. Smacznego

Cynamonowe szczęście
Placuszki bananowe z rodzynkową słodyczą 124

oraz pokrojone na drobniejsze kawałki rodzynki. Łączymy wszystkie składniki dokładnie łyżką. Odstawiamy na chwilę. W tym czasie rozgrzewamy patelnię (można skropić ją odrobiną oliwy z oliwek) i smażymy małe placuszki z obu stron na złoty kolor (mniej więcej 1 czubata łyżka ciasta). Podajemy np. z cukrem pudrem, same, z miodem, itp. Smacznego

Słodkie okruszki
Szarlotka z różową pianką 360

szarlotki, także zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a następnie, przed położeniem jabłek, ugnieść ręką. Aby ciasto lepiej się tarło, można tę część, która ma być na kruszonkę, wstawić, zamiast do lodówki, do zamrażalnika. Aby jabłka nie przywierały do patelni, można je delikatnie podlewać wodą podczas podsmażania. Szklanka = 250 ml. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Twarogowce 157

bułka tarta Ziemniaki, twarożek, jajko, cukier waniliowy, mąkę i cukier mieszamy w malakserze lub miksujemy. Ma powstać ciasto, które nie będzie się kleiło do rąk Z powstałej masy formujemy kotleciki i panierujemy w bułce tartej z obu stron Rozgrzewamy na patelni olej i smażymy na złoty kolor Zjadamy gorące Smacznego :) Biorę udział w akcji dla dzieci

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kisz lotaryński - tartaletki 176

części i każdą rozwałkować na okrąg o średnicy ok. 10 cm. Formę na muffiny wysmarować masłem. Wyłożyć foremki ciastem, palcami przygniatając do ścianek i nakłuwając widelcem. Piec 10 minut na górnej półce w 220 stopniach. Przez ten czas zrumienić boczek na patelni. Bez dodatkowego tłuszczu, wytopi się z boczku. Przygotować masę jajeczną, mieszając wszystkie składniki w misce. Do podpieczonych tartaletek

W kuchni wieczorem
Frittata con zucchine (z cukinią) 141

roztrzepujemy doprawiamy solą i pieprzem oraz bazylią. Dodajemy cukinię i czosnek i następnie mieszamy łyżką. Ciasto z cukinią wlewamy do wcześniej natłuszczonej formy na tartę Zapiekamy w 200 stopniach C aż do ścięcia jajek.  Wersja do smażenia na patelni:Cukinię wcześniej startą dusimy na oliwie na patelni. Dodajemy do niej roztrzepane jajka. Posypujemy solą i pieprzem i dodajemy listki

Bon Appetit Małgorzaty
Gnocchi z pieczonej dyni i ziemniaków 120

ostudzić, a następnie wymieszać ze sobą. (Purée z dyni można uprzednio podsmażyć przez 20 minut na suchej patelni by odparowała część wody). Na stolnicę wysypać obie mąki. Na to położyć masę dyniowo-ziemniaczaną, ser, przyprawy oraz wbić jajko. Zagnieść ciasto; powinno być dość miękkie i klejące, dlatego stolnicę podsypujemy cały czas mąką. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około

Food Square
Imbirowe naleśniki z karmelizowaną gruszką. 243

wiem ile mi ciasta wyjdzie... Składniki: mąka mleko jajka  cukier imbir w proszku gruszki masło Rozrabiamy ciasto naleśnikowe, pod koniec dając szczyptę imbiru. Smażymy naleśniki. Gruszki obieramy, przekrawamy na pół pozbywamy się gniazd nasiennych i nacinamy. Masło roztapiamy na patelni ok łyżki. Kładziemy naszą gruszkę i obsmażamy po obu stronach, aż zacznie robi się delikatnie szklista. Posypujemy

Malinowe Pocałunki
Polędwiczki faszerowane kurkami w bazyliowym cieście. 207

nadziać kurkami. Utrzeć w moździerzu przyprawy i natrzeć nimi mięso. Obsmażyć na oliwie i odstawić. Przygotować odpowiedni kawałek ciasta francuskiego i położyć na nim listki bazylii. Na liściach położyć mięso i zwinąć roladkę. Piec w 220 stop. około 20 minut. Sos. Patelnię po smażeniu polędwiczki zdeglasować i przecedzić. Wlać wino i 1łyżeczkę sosu słodko kwaśnego. Płyn zredukować i zagęścić skrobią

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania