ciasto z patelni - 2000 przepisów (strona:58/134)

Kajmakowa babka z prażonymi migdałami 175

proszkiem do pieczenia, wymieszać za pomocą łopatki.Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, przelać ciasto. Piec w 180°C, przez 45-50 minut. Po upieczeniu jeszcze ciepłą babkę polać sosem kajmakowym i posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Faworki 143

duży placek) i każdy taki paseczek przeciąć na środku. Złapać za jeden róg i przewinąć ciasto przez powstałą dziurkę - mam nadzieję, że ten kto nigdy nie robił faworków wie o co chodzi :)Olej rozgrzać w jakiejś głębszej patelni czy też garnuszku i smażyć faworki na złoty kolor ( w ogyginalnym przepisie jest, żeby do oleju dodać jeszcze kieliszek spirytusu

charlotte gotuje
szpinak z twarogiem w naleśnikach... 202

pieprz mielony 1 łyżeczka, twaróg ze Strzałkowa 40 dag, jajko 1 sztuka, mleko 3/4 szklanki z podanych składników zmiksować ciasto naleśnikowe i odstawić na 40 minutprzed smażeniem można wlać z 1/4 szklanki wody gazowanej i dobrze wymieszać na mocno rozgrzanej patelni do naleśników 28 cm smażyć złociste naleśniki i odkładać na talerz - wyszło 8 dużych naleśnikówświeży szpinak listki dobrze opłukać

W Mojej Kuchni Lubię
Pierogi z ziemniakami i pieprzem bałkańskim 184

zależności od upodobań majeranek sól oliwa Ziemniaki gotujemy, studzimy i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Na patelni rozgrzewamy oliwę i blanszujemy drobno posiekaną cebulę. Masę ziemniaczaną mieszamy z cebulą, pieprzem i solą, doprawiamy tak aby farsz był pikantny. Ciasto na pierogi: 2-3 szklanki mąki pszennej1/2 łyżeczki soli2-3 łyżki olejugorąca woda, taka jaką jesteśmy w stanie wytrzymać przy

Apetyczna babeczka
Owsiane z rodzynkami 176

rozpuszczonym masłem do mieszanki suchych składników. Mieszamy, a następnie dodajemy 3/4 szklanki mleka. Ponownie mieszamy i sprawdzamy konsystencję ciasta. Jeśli jest jeszcze bardzo gęsta dodajemy resztę mleka. Całość jeszcze raz mieszamy. Smażymy spore placki na suchej lub bardzo delikatnie natłuszczonej patelni na rumiano. Podajemy przełożone plasterkami bananów. Smacznego

Ratunku obiad
Zapiekanka nadziana: makaronowo-kapuściana 92

końca - zostawiamy około 1 łyżkę. Kiełbasę kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło, chwilkę przesmażamy por, dodajemy kapustę i dusimy razem aż kapusta zmięknie (około 7-10 minut). Następnie przyprawiamy pieprzem, papryką słodką i kminkiem, mieszamy. Wrzucamy makaron i smażymy razem jeszcze około 5 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na dość duży placek - wielkości podwójnej formy + zakładki na boki (podsypujemy mąką

Kolorowy Przepisownik
Paszteciki z kapustą i pieczarkami 157

pieczarkami. Oczywiście, jeśli macie grzyby (suszone), to możecie zastąpić nimi pieczarki. Składniki na farsz: 1 kg pieczarek 1/2 kg kiszonej kapusty 1 cebula sól pieprz oliwa do smażenia na ciasto: 1/2 kg mąki 20 gramów świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 3/4 szklanki mleka 250 gramów masła 2 jajka kminek do posypania - opcjonalnie jajko do posmarowania z wierzchu(...)kostkę Pieczarki obrać, przełożyć do malaksera i posiekać miksując tylko chwilę Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę... ... a następnie dodać pieczarki. Posolić, dodać pieprz i  dusić do momentu wyparowania wody z pieczarek (zredukują się) Następnie dodać kapustę i wszystko chwilę dusić. Odstawić do wystygnięcia Teraz ciasto :) Wlać mleko i włożyć masło. Podgrzewać (nie gotować) do momentu rozpuszczenia masła. Odstawić

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Quiche z cukinią 163

grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 10 minut. Następnie zdjąć z ciasta papier i obciążenie i piec kolejne 5 - 10 minut, aż do lekkiego zezłocenia.W międzyczasie przygotować nadzienie. Cebulę obrać, pokroić w pióra. Cukinie obrać, pokroić w plasterki. Na rozgrzanym na patelni oleju/oliwie zeszklić cebulę, a następnie dodać cukinię i całość razem podsmażać, aż cukinia będzie(...)piekarniku nagrzanym do 190 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 30 - 40 minut, aż nadzienie się zetnie.Podawać na ciepło lub na zimno.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Ciasto na spód jest dość twarde, więc przed rozwłkowaniem najlepiej lekko podgrzać je w dłoniach.Cukinie można pozostawić w skórce, pod warunkiem, ze nie jest zbyt twarda. Quiche wówczas lepiej się

Gospodyni Miejska
Odwrócone ciasto z ananasem 200

którą wcześniej smarujemy roztopionym masłem z cukrem brązowym (podczas pieczenia cukier się skarmelizuje i stworzy błyszczącą, lekko chrupiącą skorupkę). Na to wylewamy ciasto, które przygotujemy bez użycia miksera. Składniki ciasta: 100 g masła 80 g cukru brązowego ok. 380 g świeżego ananasa pokrojonego w kostkę (z jednego mniejszego ananasa) 240 g mąki pszennej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia(...)boki posmarować odrobiną masła. Z odmierzonego 100 g masła odjąć 2 łyżki. Rozpuścić je na patelni, po czym dodać 80 g cukru brązowego. Wymieszać. Całość wyłożyć na dno formy. Pozostałą ilość masła rozpuścić i ostudzić (ale ma być płynne, gdy będziemy je dodawać do ciasta). Na cukrze z masłem poukładać ananasa w kostce. W jednej misce wymieszać przesianą mąkę

Moja Delicja
Jesienny sernik z figami 172

szansę. Skarmelizowane na patelni z lodami waniliowymi podbiły moje serce. Dzisiaj nie wyobrażam sobie jesieni bez fig; czekam na nie niemal tak samo tęsknie jak na dynie. W tym roku puściłam wodze fantazji, i nie bacząc na zawartość portfela, namiętnie kupowałam te fioletowe kule. Był jeden dżem, potem drugi; jeden sernik, i następny. A także ucierane ciasto i obłędnie pyszna(...)plastry grubości 4 mm.  Na patelni skarmelizować cukier. Na karmelu ułożyć figi, zalać wodą. Podgrzewać z każdej strony przez około 1/2 minuty - owoce mają być miękkie, ale nie mogą się rozpadać. Ułożyć figi na serniku. Do gorącego sosu dodać kremówkę, wymieszać, podgrzewać jeszcze chwilę. Sos przelać do garnuszka, polewać nim kawałki ciasta na talerzykach. Smacznego! Ostatnio w ogóle stawiam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Parówki z pieczarkami i serem żółtym w cieście francuskim + film 181

grubsze plastry a następnie w słupki. Na patelni z rozgrzanym masłem rumienimy cebulkę od czasu do czasu mieszając, następnie do cebuli wrzucamy pokrojone pieczarki i całość podsmażamy do momentu aż woda z pieczarek wyparuje. Pod koniec smażenia całość doprawiamy szczyptą soli oraz czarnym pieprzem i zdejmujemy z ognia. Płaty ciasta francuskiego kroimy na kwadraty i na każdej części ciasta układamy

Smakowite Dania
Pielmieni. Pierożki nadziewane kurczakiem i warzywami 198

samo robimy z pietruszką i marchewką Rozgrzewamy olej na patelni i podsmażamy mięso z cebulą W między czasie warzywa przekładamy do blendera i również siekamy. Dodajemy do podsmażonego mięsa z cebulą, przyprawiamy i wszystko razem chwilę podsmażamy Następnie wszystkie składniki ponownie przekładamy do blendera i łączymy miksując Robimy ciasto: mąkę i żółtko przekładamy do blendera i miksując powoli dodajemy bardzo

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kruche paszteciki 165

curry i ziołami i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy nasze mięso obsmażamy, wraz z cebulką pokrojoną w kostkę. (Obsmażamy jakieś 15 - 20 minut, aż będzie miękkie). Następnie odstawić i przestudzić.Kiedy się schłodzi zmielić w maszynce, razem z namoczoną bułką. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać jajko. Dokładnie wymieszać.Ciasto:Z podanych składników zagniatamy, elastyczne i jednolite ciasto

Moje pyszne gotowanie
Tortilla ze szpinakiem i szynką parmeńską 137

SKŁADNIKI:Świeży szpinakSzynka parmeńskaSer bałkański lub fetaTortilla pszennaCzosnekSól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Na oliwie podsmażamy czosnek. Dodajemy szpinak, ser bałkański. Przyprawiamy wszystko solą i pieprzem. Dusimy farsz na patelni

kulinarnyJa
Tureckie bajgle czyli simit 148

drożdży świeżychdodatkowo1 szklanka sezamu, podprażonego na suchej patelni do zezłocenia (cały czas mieszamy, pamiętając, że przypalony sezam będzie gorzki)1/3 szklanki wody wymieszana z 1 łyżką melasy lub mioduprzygotowanieMąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn *), dodać resztę składników, pod koniec dodają oliwę. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć

Stare Gary